Tuesday, August 28, 2012

Δήμοι:15 προτάσεις για μείωση εξόδων, αύξηση εσόδων










Μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ, διευκολύνσεις και μειώσεις επιτοκίου στα δάνεια, πληρωμή των δημοτικών υπαλλήλων από το κράτος, φορολογική αποκέντρωση και καθολική χρήση της δημοτικής ενημερότητας, ΕΣΠΑ για την Αυτοδιοίκηση είναι μερικές από τις 15 προτάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ τις οποίες θα κρίνει το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, στην έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στις 29 Αυγούστου, προκειμένου να «περάσουν» και στο Έκτακτο Συνέδριο στις 30 Αυγούστου, ώστε να τις εγκρίνουν οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο που έχει ως στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση των εσόδων των δήμων. Αφορά δε τόσο θεσμικά θέματα που δεν έχουν οικονομικό κόστος για το Δημόσιο (για παράδειγμα η καθολική χρήση δημοτικής ενημερότητας ή η διαδικασία μισθολογικής δαπάνης δήμων από Ενιαία Αρχή Πληρωμών) αλλά, κυρίως, οικονομικά με μικρότερο ή μεγαλύτερο κόστος.

Τα 15 θέματα (και οι επεξηγήσεις τους) είναι τα εξής:

Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με τουλάχιστον ένα χρόνο περίοδο χάριτος από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων: Σήμερα, ο συνολικός δανεισμός των δήμων, στο Ταμείο και σε ιδιωτικές τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ. Όπως έλεγε μέλος της οικονομικής επιτροπής στην aftodioikisi.gr, τα δάνεια αυτά εξυπηρετούνται κανονικά, διότι «τα χρήματα παρακρατούνται στην "πηγή"».

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων: Πρόκειται για το 1 δισ. ευρώ (χρέη σε προμηθευτές κατ' έτος), που συμπεριλαμβάνεται στα 6,3 δισ. ευρώ χρέος της Γενικής Κυβέρνησης.

Μείωση του κόστους δανεισμού των δήμων: Ζητεί να κατέβει το «πανάκριβο επιτόκιο» του ΤΠ&Δ από 6,9% που είναι σήμερα.

Μείωση του εργολαβικού οφέλους από 28% σε 18%: Με βάση το νόμο το εργολαβικό όφελος βγαίνει από την κοστολόγηση ενός έργου + 28% (το οποίο πηγαίνει άμεσα στον εργολάβο και πληρώνεται από τους δήμους).

Περιορισμός του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας των δήμων: Οι δήμοι, όπως και οι ΔΕΥΑ, ζητούν τιμολόγηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, με βάση το βιομηχανικό τιμολόγιο και όχι το οικιακό. «Δεν είναι κρατικές επιχειρήσεις οι δήμοι;

Απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των σχολείων και των ΝΠΔΔ αυτών (παιδικών σταθμών κ.λπ.): Η οικονομική επιτροπή αναφέρεται στο πετρέλαιο θέρμανσης που αγοράζουν οι δήμοι για τα σχολεία. Μέχρι στιγμής, δε, όπως έχει καταγγείλει η ΔΟΕ, δεν έχει γίνει η καταβολή της δεύτερης δόσης για το σχολικό έτος 2011-2012.

Καθολική χρήση της δημοτικής ενημερότητας: Εάν κάποιος χρωστά στο δήμο, να μην μπορεί να κάνει τίποτε. Να μπλοκάρεται η όποια δραστηριότητά του.

Διαδικασία μισθολογικής δαπάνης δήμων από Ενιαία Αρχή Πληρωμών: Οι δημοτικοί υπάλληλοι να πληρώνονται άμεσα από το κράτος.

Δημιουργία προγράμματος Τοπικής Αυτοδίοικησης στο ΕΣΠΑ: Η οικονομική επιτροπή το θεωρεί ως «απαραίτητο εργαλείο» για την ανάπτυξη των δήμων.

Ενεργοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας: Αν και εξετάζεται ως πρόταση από την οικονομική επιτροπή για το Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ωστόσο, πολλά μέλη τους το θεωρούν... πρόγραμμα εφαρμοζόμενο «στη χώρα της φαντασίας», πολλώ δε μάλλον όταν ο ΟΑΕΔ -παρά τα συμφωνημένα- ζητεί από τους δήμους να το πληρώσουν αυτοί.

Ενεργοποίηση του Πράσινου Ταμείου: Το συγκεκριμένο ταμείο έχει ως «κεφάλαιο» 1 δισ. ευρώ, το οποίο πήγε στο ΤΠ&Δ, «αλλά μέχρι σήμερα οι δήμοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα σεντ».

Συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οργάνωση και λειτουργία των κτηματογραφικών γραφείων: Από τη λειτουργία αυτή, οι δήμοι θα παίρνουν προμήθεια, άρα και έσοδα στα ταμεία τους.

Κάλυψη των δύο περιφερειών (Στερεά, Ν. Αιγαίο) από τα υπόλοιπα του ΘΗΣΕΑ: Οι δύο συγκεκριμένες περιφέρειες, σύμφωνα με το ΕΣΠΑ, είναι «πλούσιες», άρα έχουν και μικρότερη χρηματοδότηση.

Κλιμακωτή εφαρμογή του φόρου παρεπιδημούντων (από 0,5% - 2%): Σήμερα, είναι 0,5%. Πρόκειται για όλα αυτά που πληρώνουμε για να μένουμε ή να καταναλώνουμε σε μια πόλη, για το φαγητό, τα ξενοδοχεία, τη διανυκτέρευση, τις καφετέριες κ.λπ.

Φορολογική αποκέντρωση: Να συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση στην είσπραξη των φόρων, με το δικό της μηχανισμό, τις Ταμειακές Υπηρεσίες (σ.σ.: τα μικρά νησιά δεν έχουν), αλλά και να γίνει δίκαιη ανακατανομή στους πόρους της Αυτοδιοίκησης.


No comments:

Post a Comment