Το 38% επί του συνόλου των απασχολούμενων μελισσοκόμων επέλεξε την «έξοδο» από το επάγγελμα, μέσα σε μια περίοδο δεκαπέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που επεξεργάστηκε το paseges.gr. Στον αντίποδα, η συνολικά παραχθείσα ποσότητα φαίνεται να αυξάνεται το ίδιο διάστημα. Περίοδος ανακατατάξεων για την ελληνική μελισσοκομία ήταν η περίοδος από το 1995 έως το 2009, οπότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στο ΥΠΑΑΤ, καθώς από τους 25.000 παραγωγούς, το 2009 απέμειναν μόλις 15.000. Το συνολικό ποσοστό μείωσης προσεγγίζει το 40%.
Αντίθετη πορεία ακολούθησε παρόλα αυτά η παραγωγή μελιού, αφού από το 1995 έως το 2009, σημείωσε σημαντική αύξηση, ξεπερνώντας τους 21 χιλιάδες τόνους, από τους 17.800 περίπου. Όσον αφορά στις κυψέλες, δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερη μεταβολή.
Οι τιμές
Περίπου 2 ευρώ προς τα πάνω ανήλθαν οι τιμές για το παραγόμενο μέλι το ίδιο διάστημα. Είναι ενδεικτικό πως το 1995 οι τιμές παραγωγού με βάση τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ ήταν 4,3 ευρώ το κιλό, ενώ το 2009 έφτασαν τα 6,44 ευρώ/κιλό, παρά το γεγονός ότι το κινέζικο μέλι έκανε όλο και πιο έντονη την παρουσία του στις χώρες της ΕΕ.
Για τα επόμενα χρόνια, από το 2009 κι έπειτα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στο ΥΠΑΑΤ και μένει ν’ αποτυπωθεί στους… αριθμούς το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου ν’ ασχοληθεί με τη μελισσοκομία, ελέω κρίσης.
Για πιο αναλυτικά στοιχεία δείτε εδώ
http://minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/MeliMelissokomia/Stoixeia_parag_olis_tis_xoras1.pdf
No comments:
Post a Comment