Και το 2012 και το 2013 χαρακτηρίζεται ως έτος αστάθειας στις διεθνείς αγορές πρώτων υλών με συγκρατημένη και μειωμένη σε πολλά προϊόντα ζήτηση, με μείωση ή σημαντική πτώση τιμών και ιδιαίτερα στα μέταλλα, μία σαφή τάση ύφεσης πολλών οικονομιών χωρών της Ε.Ε. που επηρέασε, ως ήταν φυσικό τις διεθνείς αγορές ορυκτών πρώτων υλών και τέλος με δυσβάστακτη αύξηση του κόστους ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες που τις οδήγησε σε υπολειτουργία ή κλείσιμο, με αντίστοιχες επιπτώσεις και στη ζήτηση ορυκτών πρώτων υλών (ΟΠΥ).
Σημαντικό παράγοντα στις διακυμάνσεις ζήτησης και τιμών ΟΠΥ απετέλεσε η αστάθεια στην παγκόσμια παραγωγή χάλυβα, τομέας που απορροφά μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών. Χαρακτηριστικό στοιχείο της αστάθειας του 2012-2013, είναι η σημαντική πτώση των τιμών των μετάλλων. Για τα ελληνικά προϊόντα αλουμίνιο και σιδηρονικέλιο, οι τιμές έφτασαν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.
Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ο οποίος σε σχετική έρευνα μεταξύ των μελών του αναφέρει επίσης ότι:
"Τα τελευταία είκοσι και πλέον έτη η Κίνα είναι ο ρυθμιστής/σημείο
αναφοράς της παγκόσμιας μαγνησιακής ζήτησης και προσφοράς (άρα και των
διεθνών τιμών μαγνησίας) ιδιαίτερα στις αγορές των commodities, που
αντιπροσωπεύουν πάνω από 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Η αλματώδης
αύξηση της παραγωγής χάλυβα στην Κίνα έχει οδηγήσει στην θεαματική
αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης μαγνησιακών προϊόντων (κυρίως
ιδιοπαραγόμενη δίπυρο μαγνησία για την παραγωγή πυριμάχων) γεγονός που
έχει επιτρέψει στους παραγωγούς εκτός Κίνας να επιβιώσουν
Στις αγορές που χαρακτηρίζονται ως commodities, η τιμή πώλησης αποτελεί
το ουσιαστικό κριτήριο επιλογής του προμηθευτή οπότε οι τιμολογιακές
πρακτικές όλων των ανταγωνιστών, προσαρμόζονται ανάλογα με την
τιμολογιακή παραγωγή των Κινέζων παραγωγών."
Για όλα τα μεταλλουργικά και εξορυκτικά προϊόντα εκτιμάται ότι το 2014 θα έχει μικρή βελτίωση έναντι των χαρακτηριστικών που αναφέρθηκαν για το 2012 και 2013 και μεγαλύτερη εξισορρόπηση ζήτησης τιμών.
Οι κυριότερες δραστηριότητες σε βασικά προϊόντα των εταιρειών μελών του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων έχουν ως εξής:
Λευκόλιθος – Μαγνησιακά Προϊόντα (Καυστική / δίπυρος μαγνησία, πυρίμαχες μάζες)
Κύριος παραγωγικός και εξαγωγικός φορέας των προϊόντων αυτών, μέλος του ΣΜΕ , είναι η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ή οποία είναι μία από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καυστικής μαγνησίας στην Ε.Ε. με κύκλο εργασιών περί τα 45 εκ. ευρώ.
Τα βασικά κοιτάσματα λευκόλιθου της εταιρείας, όπως και οι εγκαταστάσεις καθετοποίησής του/ παραγωγής μαγνησιακών προϊόντων, βρίσκονται στη Χαλκιδική.
Η ονομαστική παραγωγική δυναμικότητα για καυστική και δίπυρο μαγνησία, ανέρχεται σε 200.000 τόνους ετησίως, από τους οποίους το 93% εξάγεται. Μόνο στην τελευταία δεκαετία , η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές αξίας άνω των 300 εκ. ευρώ.
Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και στο εσωτερικό και παγκόσμια, η εταιρεία με συνεχείς επαναπροσανατολισμούς της εξαγωγικής πολιτικής, έχει καταφέρει να διατηρήσει τα μερίδιά της στην παγκόσμια αγορά μαγνησιακών προϊόντων.
Σημαντικοί ανταγωνιστές της ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ στη διεθνή αγορά, είναι χώρες όπως η Τουρκία, η Κίνα, η Ρωσία και η Β. Κορέα, οι οποίες έχουν σημαντικά κοιτάσματα και ποιοτικά προϊόντα εφάμιλλης ποιότητας, με δυνατότητες συμπίεσης του κόστους τους λόγω κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών ιδιαιτεροτήτων.
Η εταιρεία ανταγωνίζεται στη διεθνή αγορά με τέσσερα προϊόντα, ωμός λευκόλιθος, καυστική μαγνησία, δίπυρος μαγνησία και πυρίμαχες μάζες.
Η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό μαγνησίας παγκοσμίως. Από τους συνολικά ~8,5 εκατ., τόνους μαγνησίας που παράχθηκαν το 2011, η Κίνα παρήγαγε το 49%.
Τα τελευταία είκοσι και πλέον έτη η Κίνα είναι ο ρυθμιστής/σημείο αναφοράς της παγκόσμιας μαγνησιακής ζήτησης και προσφοράς (άρα και των διεθνών τιμών μαγνησίας) ιδιαίτερα στις αγορές των commodities, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Η αλματώδης αύξηση της παραγωγής χάλυβα στην Κίνα έχει οδηγήσει στην θεαματική αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης μαγνησιακών προϊόντων (κυρίως ιδιοπαραγόμενη δίπυρο μαγνησία για την παραγωγή πυριμάχων) γεγονός που έχει επιτρέψει στους παραγωγούς εκτός Κίνας να επιβιώσουν.
Στις αγορές που χαρακτηρίζονται ως commodities, η τιμή πώλησης αποτελεί το ουσιαστικό κριτήριο επιλογής του προμηθευτή οπότε οι τιμολογιακές πρακτικές όλων των ανταγωνιστών, προσαρμόζονται ανάλογα με την τιμολογιακή παραγωγή των Κινέζων παραγωγών.
Η διεθνής αγορά μαγνησίας κατά το 2012, κυρίως στην Ε.Ε, χαρακτηρίστηκε από τη μειωμένη ζήτηση και τις συμπιεσμένες τιμές των πυρίμαχων που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης μαγνησίας. Επίσης οι τιμές παρουσίασαν μείωση και σε διάφορες commodity αγορές, όπως αυτή των αγροτροφών και λιπασμάτων. Οι υπόλοιπες αγορές όπως πχ των χημικών, περιβαλλοντικών, κεραμικών, ηλεκτρικών εφαρμογών, παρέμειναν σταθερές τόσο από πλευράς τιμών όσο και ζήτησης.
Το 2013 δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση της διεθνούς αγοράς μαγνησιακών προϊόντων. Ο κατασκευαστικός τομέας στην Ε.Ε. παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συμπαρασύρει την κατανάλωση διπύρου (μειωμένες παραγωγές χάλυβα) αλλά και καυστικής (τσιμέντα, panels) μαγνησίας. Η κατανάλωση για ζωοτροφές και λιπάσματα είναι σταθερή αλλά αντιμετωπίζουμε πίεση στις τιμές αφού με την μείωση της ζήτησης από τις κλασικές αγορές, έχει υπάρξει πλεόνασμα υλικών.
Το 2014, εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί η προσφορά και η ζήτηση και οι πωλήσεις σε όγκο όπως και σε τιμές θα βελτιωθούν οριακά. Αναλυτικά ανά προϊόν έχουμε:
Ωμός Λευκόλιθος
Ο ωμός λευκόλιθος ενώ αποτελεί ενδιάμεσο προϊόν για την παραγωγή καυστικής, διπύρου μαγνησίας και πυρίμαχων μαζών, διατίθεται και ως τελικό προϊόν σε ποσότητες της τάξεως των 16000 τον/έτος, με αξία εξαγωγών περί το 1.000.000 ευρώ. Κύρια χρήση είναι σε κεραμικά πλακίδια, λιπάσματα, ως συλλίπασμα ρύθμισης σκωρίας κλιβάνων χαλυβοποίησης, σε ηλεκτρόδια, σε πληρωτικά υλικά για πλαστικά, χρώματα, κόλλες και ελαστικά.
Καυστική μαγνησία
Εξάγονται περίπου 50.000 τον. με αξία που υπερβαίνει τα 11.000.000 ευρώ. Κύριες χρήσεις είναι:
Ως συμπλήρωμα ζωοτροφών (για την παραγωγή γαλακτομικών προϊόντων), ως πρόσθετο λιπασμάτων, σε βιομηχανικά δάπεδα, σε μονωτικές πλάκες, ως πληρωτικό για πλαστικά χρώματα και κόλλες, ως λειαντικό ( π.χ. λείανση μαρμάρων και κεραμικών), στην υαλουργία, στα βελτιωτικά καυσίμων, στη μεταλλουργία, στην κεραμική βιομηχανία, στη χημική βιομηχανία, στη φαρμακευτική βιομηχανία, στη χαλυβουργία (coating), στις ηλεκτρικές συσκευές (στο εσωτερικό των αντιστάσεων), στα πυρίμαχα τούβλα στη χαλυβουργία, την τσιμεντοβιομηχανία και τη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων. Επίσης χρησιμοποιείται σε πλήθος περιβαλλοντικών χρήσεων όπως και στην κατεργασία αστικών λυμάτων, στην καταπολέμηση της όξινης βροχής, στον καθαρισμό υδάτων, στην κατεργασία απαερίων κτλ.
Δίπυρος μαγνησία
Εξάγονται περίπου 35000 – 40.000 ανά έτος με αξία που υπερβαίνει 10.000.000 ευρώ. Κύριες χρήσεις είναι: ως πρώτη ύλη για πυρίμαχα, για παραγωγή τούβλων και μαζών για χαλυβουργία, τσιμεντοβιομηχανία, υαλουργία, βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, ως πρόσθετο υλικό ηλεκτροσυγκολλήσεων, χρησιμοποιείται σε ανεμογεννήτριες, αμαξώματα, σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, σε βυρσοδεψία και σε ηλεκτρικά θερμαντικά στοιχεία.
Πυρίμαχες μάζες
Εξάγονται περί τους 43.000 τόνους/έτος με αξία περί τα 11.000.000 ευρώ. Οι παραγόμενες πυρίμαχες μάζες είναι διαφόρων τύπων (gunning, ramming, spray, castables κτλ). και απευθύνονται σε μια ποικιλία βιομηχανιών όπως χαλυβουργία, τσιμεντοβιομηχανία, υαλουργία και βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων.
No comments:
Post a Comment