Monday, December 17, 2012

H καταπολέμηση της διαφθοράς ένας από τους άξονες της Task Force για εξυγίανση των δήμων


Τους έξι άξονες για τη διοικητική μεταρρύθμιση σε αποκεντρωμένο, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αποτυπώνει η Task Force, στην τριμηνιαία έκθεσή της για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη Δημόσια Διοίκηση στη χώρα μας. Όπως υπογραμμίζει, οι άξονες αυτοί είναι ο Οδικός Χάρτης που έχει υπογραφεί με την ελληνική πλευρά, προκειμένου να παρασχεθεί η γερμανική τεχνική βοήθεια. Οι άξονες αυτοί είναι:

1. Καθορισμός των μεθόδων και των διαδικασιών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δήμων και των περιφερειών.

2. Σχεδιασμός και εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής στο πεδίο της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ.

3. Βελτίωση της ικανότητας αξιοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων από τις τοπικές αρχές.

4. Διαχείριση των αποβλήτων.

5. Ενίσχυση του σχεδιασμού και υλοποίησης των κεντρικών πολιτικών αξιολόγησης δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.

6. Εποπτεία των δήμων και των περιφερειών.

Την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, καταγράφει στην τριμηνιαία έκθεσή της η Task Force, η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα.
Στην έκθεση, χαρακτηρίζεται ως «απόφαση σταθμός» η σύσταση και λειτουργία της διυπουργικής και συντονιστικής δομής για τη διοικητική μεταρρύθμιση υπό τον Πρωθυπουργό και επισημαίνεται η προώθηση του σχεδίου για την αναδιοργάνωση των υπουργείων· όπως τονίζεται, πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2013, με τη μείωση υπηρεσιακών μονάδων κατά 30-35%, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που έχει ξεκινήσει στα υπουργεία.

Τονίζεται δε ότι η αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των άλλων δημόσιων φορέων θα πρέπει να ξεκινήσει και να συνεχιστεί κατά το 2013 και προστίθεται ότι στην εν λόγω διαδικασία θα συμπεριληφθεί η συγχώνευση ή η κατάργηση ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών.

Αναφορά γίνεται και στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων και τη σημασία της, καθώς έχει ξεκινήσει το έργο του καθορισμού των κριτηρίων αξιολόγησης και της μεθοδολογίας αξιολόγησης των δεξιοτήτων των υπαλλήλων, σημειώνεται ότι πλέον απαιτούνται αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία. Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την ανάπτυξη μίας νέας πολιτικής ανθρώπινων πόρων, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων πρόσληψης, κατάρτισης, κινητικότητας, των δεξιοτήτων και της συνολικής διαχείρισης της σταδιοδρομίας των υπαλλήλων.

Τέλος, στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς, υπογραμμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί σχέδιο δράσης μεταξύ των ελληνικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πρόληψη, ανίχνευση και πάταξη του φαινομένου, ενώ κατά την Ομάδα Δράσης, τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι ο διορισμός ενός εθνικού συντονιστή, η σύσταση μίας συντονιστικής επιτροπής και θεσμοθέτηση ενός συμβουλευτικού φορέα, καθώς και η διαμόρφωση μίας συλλογικής εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς.

No comments:

Post a Comment