Monday, December 17, 2012

Περιοχή Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης με τρια ξενοδοχεία, γκολφ, τένις, spa στην Αταλάντη








Μετά τη δόση-μαμούθ, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αναπτύξει ταχύτητα προκειμένου να «ανθίσουν» οι επενδύσεις στη χώρα μας, όπως στον τομέα του τουρισμού. Έτσι, τα συναρμόδια υπουργεία υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και Υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται πως πατούν γκάζι για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης μεγάλης κλίμακας τουριστικών επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια.





Οι επενδυτικές προτάσεις που εξετάζονται και βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης είναι οι εξής:



Στην Κέα, το επενδυτικό έργο για τη δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, αποτελούμενο από ξενοδοχείο 350 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας και τουριστικές κατοικίες, σε γήπεδο 645 στρεμμάτων, στη θέση Βρόσκοπος, Δ. Κέας, είναι στο στάδιο υπογραφής της προβλεπόμενης από το άρθρο 9, παρ.1, του Νόμου 4002/2011 ΚΥΑ, για τον καθορισμό των ειδικότερων κατηγοριών έργων, της γενικής διάταξης των κτιρίων και τους περιβαλλοντικούς όρους του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος.



Στη Μήλο, το επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος αποτελούμενο από ξενοδοχείο 180 κλινών, τουριστικές κατοικίες και εγκαταστάσεις SPA, σε γήπεδο 450 στρεέμματα βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Μάλιστα η Ειδική Υπηρεσία έχει αποστείλει γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΚΑ ως προς την καταλληλότητα γηπέδου.



Στη Βοιωτία, το επενδυτικό έργο για τη δημιουργία ξενοδοχείου μικτού τύπου κατηγορίας 5 αστέρων "Scorpio bay" 1.100 κλινών υποστηρικτικών αυτού έργων και λιμενικού έργου σε γήπεδο 1.717 στρεμ. στη θέση Σκορπονέρι, Δήμου Ορχομενού, βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). H Ειδική Υπηρεσία, όπως τονίζεται, θα αποστείλει γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΚΑ ως προς την καταλληλότητα γηπέδου.



Στο Δήμο Αιγιαλίας, το επενδυτικό έργο για δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος αποτελούμενο από Ξενοδοχείο, τουριστικές κατοικίες και εγκατάσταση GOLF, σε γήπεδο 714 στρεμμάτων βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ). Στο πλαίσιο του ΠΠΠΑ, η Ειδική Υπηρεσία έχει γνωμοδοτήσει προς το ΥΠΕΚΑ, τονίζεται χαρακτηριστικά.



Στο Λασίθι, αίτηση για Γνωμοδότηση στο πλαίσιο Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΠΑ) για τη δημιουργία ξενοδοχείου 5*, δυναμικότητας 2.510 κλινών, σε γήπεδο έκτασης 1.717 στρεμ. στη θέση Κάβο Πλάκο, Δ. Ιτάνου, έχει υποβληθεί από την «Εταιρία Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης».



Στην Ιο, έχει υποβληθεί αίτηση για Γνωμοδότηση για έκδοση ΠΠΠΑ δημιουργίας Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος (Ξενοδοχείο κλασσικού τύπου 250 κλινών και Κέντρο Θαλασσοθεραπείας) σε γήπεδο 275 στρεμ. στον δήμο Ιητών



Την ίδια στιγμή έχουν υποβληθεί οι παρακάτω προτάσεις που αφορούν σε υφιστάμενες τουριστικές επενδύσεις και είναι οι εξής:



Σε τμήμα του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής, ιδιοκτησίας «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» έχει κατατεθεί αίτηση έγκρισης δημιουργίας Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος και όπως τονίζεται εξετάζεται το ισχύον Νομικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία.



Στο νομό Καβάλας, η εταιρία Ριάλα ΑΕ έχει καταθέσει αίτηση για «Ανασυνταχθείσα αρχιτεκτονική μελέτη υπό ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας κλασσικού τύπου, 5*, δυναμικότητας 362 κλινών» σε γήπεδο 43.509,39 τμ στην εκτός σχεδίου περιοχή, στη Θέση Αγ. Ιωάννη Λουκά.



Στην Κω, η εταιρεία «Club Mediterranee Ελλάς Α.Ε.» έχει υποβάλει αίτηση για έγκριση δόμησης τροποιητικής αρχιτεκτονικής, μελέτη αναβάθμισης από 4* σε 5* ξενοδοχείου κλασικού τύπου δυναμικότητας 362 κλινών, που βρίσκεται σε γήπεδο 185.450,62 τμ στην εκτός σχεδίου περιοχή στην περιοχή Κέφαλος. Μετά την επισήμανση του προβλήματος από την Ειδική Υπηρεσία στο Υπουργείο, το θέμα λύθηκε με ΠΝΠ ΦΕΚ 237/Α/ 5-12-12 Αρθρο 19, σύμφωνα με το οποίο την αρμοδιότητα χορήγησης έγκρισης δόμησης έχει η ΥΔΟΜ μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου.



Στα "χέρια" του υπουργείου Τουρισμού βρίσκεται και η υποβολή φακέλων για τον επανα-χαρακτηρισμό και την επανα-οριοθέτηση της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας (Περιοχή Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης) στην Πελοπόννησο με ΚΥΑ των Υπουργών Τουρισμού και ΠΕΚΑ κατ' εφαρμογή των νεότερων ρυθμίσεων για τις ΠΟΤΑ του Ν. 4002/2011.



Τέλος, η τελευταία επένδυση βρίσκεται στο νομό Φθιώτιδας και αφορά την πρόταση για δημιουργία ΠΟΤΑ σε έκταση 12.500 στρεμμάτων στη περιοχή Αταλάντης του δήμου Λοκρού. Θα περιλαμβάνει τρια ξενοδοχεία, γκολφ, τένις, spa.






Το πρώτο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα που αποτελείται από ξενοδοχείο 350 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας και τουριστικές κατοικίες σε έκταση 645 στρεμμάτων, στον Βρόσκοπο της Κέας, με φορέα υλοποίησης την εταιρία «ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ 24 Α.Ε.». Η δόμηση θα καλύψει ποσοστό 0,03% της έκτασης των 650 στρεμμάτων



Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (mixed use resorts)µε τις τουριστικές κατοικίες θα μπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων, σε συνδυασμό µε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, σε ποσοστό έως35% της συνολικά δοµούµενης επιφάνειας.




Το χωροταξικό για τον τουρισμό


Υποστηρικτικά στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων θα λειτουργήσει το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο δεν θα εξειδικεύει μέτρα ανά περιοχή αλλά θα περιλαμβάνει γενικές διατάξεις, ώστε να αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στα περιφερειακά σχέδια και να διευκολύνει τις ανάγκες σε τουριστικές επενδύσεις κάθε περιοχής. Επομένως, κατά περίπτωση θα εξετάζονται οι επενδυτικές προτάσεις και θα προωθούνται ανάλογες νομικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις.



Τι προβλέπει:



• Διευρύνεται ο χώρος για να υπάρξει μεγαλύτερο φάσμα προορισμών και να ενισχυθούν περιοχές που είναι λιγότερο αναπτυγμένες τουριστικά ενώ έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, να φτιάξουν το δικό τους ξεχωριστό τουριστικό προϊόν μέσα από την αξιοποίηση ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού.



• Περιορίζεται η διάσπαρτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων με τη θεσμοθέτηση ζωνών και οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων.



• Προωθείται η δημιουργία ενιαίων δικτύων φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που θα συνδέονται με τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, αλλά και την τοπική οικονομική δραστηριότητα.



• Διευρύνεται το πεδίο των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη τις φυσικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.




• Χωροθετούνται συγκεκριμένες περιοχές (ιδίως σε περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού, σε μητροπολιτικές περιοχές, σε νησιά με επιφάνεια μεγαλύτερη των 70 τ. χλμ, σε ορεινές περιοχές κ.λπ.). Οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Βασική κατεύθυνση είναι να συνδέονται λειτουργικά με εγκαταστάσεις και υποδομές ανάδειξης και αξιοποίησης περιβαλλοντικών, γεωλογικών, γεωμορφολογικών, αρχιτεκτονικών, ιστορικών, θρησκευτικών ή πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.

Τα επόμενα βήματα για να προχωρήσει το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό είναι η ολοκλήρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, η δημόσια διαβούλευση και η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας.


No comments:

Post a Comment