Monday, May 27, 2013

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε στα Θεσμοφόρια 2013. Την Aναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού.


Η Θεσμοφορία ή τα Θεσμοφόρια ήταν τοπικό γιορταστικό τριήμερο στην αρχαία Αθήνα που αποτελείτο από τις επί μέρους γιορτές Άνοδος, Νηστεία και Καλλιγένεια. Εκτός από την Αθήνα γιορτάζονταν και στο Άργος, την Τροιζήνα, Πελλήνη, Αίγινα, Ερέτρια στη Δήλο, αλλά και στην Σικελία και σε άλλες Ελληνικές αποικίες. Ήταν εορτή κατεξοχήν των γυναικών. Στους άνδρες απαγορευόταν η είσοδος στους ναούς, ενώ οι παραβάτες τιμωρούντο με θάνατο ή τύφλωση. Η γιορτή διοργανόνονταν ακριβώς την ίδια μέρα με την εορτή του θάνατου του Οσίρη στην Αίγυπτο, δηλαδή την φθινοπωρινή ισημερία. Διαρκούσε τέσσερις ημέρες, από την 9η μέχρι την 13η, ή από την 10η μέχρι 14η Πυανεψιώνος. Η πρώτη μέρα ονομάζονταν Στηνία, σε ανάμνηση της άφιξης της Δήμητρας στην Ελευσίνα. Οι επόμενες τρεις μέρες ήταν της τελετής, και ονομάζονταν Κάδοδος, Νηστεία και Καλλιγένεια.



Στο Μουσείο Ακρόπολης βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, προκειμένου να μιλήσει για τη συμμετοχή της Στερεάς Ελλάδας στα Θεσμοφόρια 2013.







Η ομιλία του είναι η ακόλουθη:



«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για το επόμενο διήμερο, ενώνει την παρουσία της με τις άλλες Περιφέρειες της χώρας στην αναβίωση του αρχαίου θεσμού των Θεσμοφοριών. Από το Σάββατο 25 Μαΐου έως την Κυριακή ερχόμαστε στο χώρο – σύμβολο της Ελλάδας, για να αναδείξουμε και να προβάλλουμε την παράδοσή μας, τα προϊόντα μας και την τοπική κληρονομιά μας. Ερχόμαστε να συνδέσουμε τα ιδιαίτερα παραγωγικά χαρακτηριστικά του τόπου μας με τον πολιτισμό και τον τουρισμό.



Η συμμετοχή της Στερεάς Ελλάδας στα Θεσμοφόρια 2013, είναι ένα ακόμα βήμα της Περιφέρειάς μας στην προσπάθειά της να προσθέσει μεγαλύτερη αξία στα πρωτογενή ποιοτικά προϊόντα της περιοχής μας. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την αρχή της πρώτης αιρετής θητείας και οδήγησε στη συνθετική διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον αγροτικό τομέα. Είναι το γνωστό σε όλους «καλάθι» αγροτικών προϊόντων. Ένα καλάθι που στην ουσία περιλαμβάνει προτάσεις και πολιτικές για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα.







Στόχος μας ο ίδιος με τις τωρινές εκδηλώσεις των Θεσμοφοριών : να βελτιωθεί και να προβληθεί η εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο και να τονωθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα και να αναδειχθεί η Στερεά και η Ελλάδα σαν τουριστικός προορισμός, αλλά και ως τόπος παραγωγής ποιοτικών προϊόντων.



Το σχέδιο του «καλαθιού» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το πλαισιώσαμε με παράλληλες ενέργειες, μοχλεύοντας Επιμελητήρια και επιχειρήσεις, και υπογράφοντας σύμφωνο συνεργασίας με την κινέζικη επαρχία Jiangxi.







Κυρίες και κύριοι,



Η αγροτική επιχειρηματικότητα σε όλες της τις μορφές δεν είναι μόνο βασικός τομέας απασχόλησης και εισοδήματος για τη Στερεά Ελλάδα και τη χώρα μας. Είναι τρόπος ζωής που αξίζει να επενδύσουμε και πρέπει να στηρίζουμε. Αρκεί να ξεπεραστούν παθογένειες και παραδοσιακές αντιλήψεις. Αρκεί να δώσουμε ένα διαφορετικό πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης, μια νέα κουλτούρα, σύγχρονες και καινοτόμες ιδέες, συνδυασμένες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.



Και πάνω απ΄όλα αρκεί να αναγνωρίσει η πολιτεία και το κράτος τον ουσιαστικό ρόλο των αιρετών πλέον Περιφερειών και να τις εμπιστευθεί στη διαχείριση προγραμμάτων και στην υλοποίηση έργων και δράσεων για την αγροτική ανάπτυξη. Και γίνομαι ευθύς αμέσως πιο συγκεκριμένος επισημαίνοντας δύο σημαντικά ζητήματα :



Το ένα ζήτημα είναι ότι οι πολιτικές του «καλαθιού» αγροτικών προϊόντων χρειάζονται την ενίσχυσή τους, την προώθησή τους και τη δρομολόγησή τους από το κράτος. Χρειάζονται ενίσχυση με κονδύλια, αλλά και σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίζουν την αντίληψη για την αγροτική παραγωγή και τη διαχείριση τόσο των φυσικών πόρων, όσο και των προϊόντων.



Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για την παραγωγή νέων προϊόντων, να υπάρχει συστηματική υποστήριξη και ενημέρωση, να διαμορφωθούν καλλιεργητικά πλάνα, να αναπτυχθούν αγροδιατροφικές συμπράξεις, να προωθηθεί η πιστοποίηση και τυποποίηση των προϊόντων αυτών.



Κυρίως δε, να υποστηριχθεί η συλλογικότητα σε ομάδες, οργανώσεις και συνεταιρισμούς παραγωγών, με σύγχρονη μορφή και με την αρωγή της πολιτείας.







Το άλλο ζήτημα έχει να κάνει με την κρατικοκεντρική αντίληψη στη διαχείριση της τωρινής Δ΄ προγραμματικής περιόδου. Μια αντίληψη όπου το πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης, που αφορά την ελληνική περιφέρεια, χειρίζεται αποκλειστικά από το Υπουργείο. Μια αντίληψη που πρέπει πια να ανατραπεί. Να ανατραπεί τώρα που σχεδιάζουμε και από το 2014 θα ξεκινήσουμε την επόμενη Ε΄ προγραμματική περίοδο.



Να αφήσουμε πλέον πίσω μας το συγκεντρωτισμό και να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένα και πλήρη περιφερειακά προγράμματα, με αναπτυξιακές δράσεις αλληλοσυμπληρούμενες για την αγροτική ανάπτυξη, την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα.







Κυρίες και κύριοι,



Για να δώσουμε υπεραξία στη δουλειά όλων και να δημιουργήσουμε ρεαλιστικές προσδοκίες για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, χρειάζεται να εργαστούμε και να συνεργαστούμε.



Το κράτος με επιτελικό ρόλο και οι αιρετές Περιφέρειες ως θεμελιακές μονάδες προώθησης της αναπτυξιακής διαδικασίας χρειάζεται να συντονίσουν το βηματισμό τους. Με σαφή εθνική πολιτική, με ακόμα σαφέστερες αρμοδιότητες, με αποκεντρωμένα περιφερειακά προγράμματα, με ανάλογους πόρους και βεβαίως τη συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μπορούμε να δώσουμε διεξόδους στο ελληνικό παραγωγικό και τουριστικό επιχειρείν.







Ελπίζω, το σημαντικό και αξιέπαινο γεγονός των Θεσμοφοριών 2013, που ξεκινά σήμερα να γίνει η αφετηρία μιας σταθερής συνεργασίας και μιας ουσιαστικής συμμετοχής όλων. Να είναι η ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δρομολογήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για τη χώρα μας, για τον τόπο μας και την κοινωνία.



Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις εκδηλώσεις, ευχαριστώ τους συνεργάτες και τα στελέχη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τη συμμετοχή και την παρουσία μας εδώ, καθώς και όλους εσάς».




No comments:

Post a Comment