Monday, May 20, 2013

Απαραίτητη η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020






Τις νέες δυνατότητες που διανοίγονται από το ΕΣΠΑ στην πλέον κοντινή στον πολίτη δομή της δημόσιας διοίκησης, που είναι οι 325 δήμοι της χώρας, αλλά και στις 13 περιφέρειες της χώρας παρουσίασαν στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, Γ. Παναγιωτόπουλος, σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες το βράδυ ο δήμος Αγ. Αναργύρων και ο δήμαρχος και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Ν. Σαράντης.

Η δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών, το μεγάλο ζητούμενο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 Όπως προέκυψε από την ενημέρωση, το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020 (το λεγόμενο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014- 2020) απαιτεί, για την καλύτερη δυνατή υλοποίησή του, την ενεργή κινητοποίηση των πολιτών. Τον στόχο αυτό, σε πρώτη φάση εξυπηρετούν και οι ημερίδες που διοργανώνει η ΕΕ σε όλη την Ελλάδα, αφού -όπως τόνισε και η ευρωβουλευτής, Ρόδη Κράτσα- η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα υποβάλει τον σχεδιασμό στην ΕΕ, ύστερα από διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών. Όπως εξήγησε, επίκεντρο στη νέα λογική της ΕΕ είναι να διαδραματίσουν ρόλο οι τοπικές κοινωνίες. Γι αυτό και πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι οι εκπρόσωποι στα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αργύρη Περουλάκη και την κ. Κράτσα, τουλάχιστον το 5% από το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να απορροφηθεί από προγράμματα ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης. Δηλαδή, τουλάχιστον το 5% από τα 15 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος θα πρέπει να απορροφηθεί από προγράμματα που θα προτείνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία όμως θα πρέπει να συμπεριλάβουν στη λογική τους την «ολιστική» ανάπτυξη των περιοχών. Θα πρέπει δηλαδή, να συντρέχουν άξονες ανάπτυξης που θα αφορούν εξίσου το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και άλλους τομείς που συνθέτουν τη ζωή των τοπικών κοινωνιών.

Η Ελλάδα δεν κατάφερε, έως σήμερα, να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τους ευρωπαϊκούς πόρους Πέρα από τα 15 δισ. ευρώ, στο νέο ΕΣΠΑ συμπεριλαμβάνονται 3,5 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη και άλλα 2 δισ. ευρώ που θα προκύψουν στο μέσο της διαδικασίας, από την αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Όμως, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ποσοτικό, επισήμαναν οι ομιλητές. Διότι και από τα 20 δισ. του ΕΣΠΑ που «τρέχει» αυτά τα χρόνια, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η χώρα έχει καταφέρει να απορροφήσει μόνο το 50% των πόρων. 'Αρα, το πρόβλημα της χώρας -επισήμαναν- σχετίζεται με σειρά λανθασμένων χειρισμών που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πολλές από τις ερωτήσεις που έγιναν στη συνέχεια προς τους ομιλητές αφορούσαν το αίτημα για αποτελεσματικότερο έλεγχο της διαχείρισης των κονδυλίων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Περουλάκης, «το πρώτο μάθημα που πρέπει να κάνει η ΕΕ στη χώρα είναι να φέρει τον Οργανισμό Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Διότι η διαφθορά και η απάτη είναι τα σοβαρότερα προβλήματα στη χώρα». Έφερε ως παραδείγματα ανθρώπους που έχουν επωφεληθεί του ΟΑΕΔ χωρίς να πληρούν τα κριτήρια, καθώς και μηχάνημα υψηλής αξίας σε χωριό της Κρήτης που δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί, διότι αδυνατεί να το «σηκώσει» η τάση του ρεύματος που φθάνει μέχρι εκεί… «Αν δεν σταματήσουν αυτά, θα πάει χαμένο και το επόμενο πακέτο» τόνισε.

«Πρέπει να σχεδιάζουμε και να οραματιζόμαστε τη λύση των προβλημάτων» τόνισε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο χωρίς διαφθορά, διαπλοκή, συντεχνιακή συμπεριφορά, πελατειακές πρακτικές, ανομία. Το κράτος πρέπει να σταματήσει να πνίγει τις επιχειρήσεις. Να μην έχει γραφειοκρατία, να έχει σταθερό φορολογικό σύστημα και ο πολίτης πρέπει να μπορεί να εμπιστεύεται τους θεσμούς».

Ευρώπη χωρίς χρέη και ελλείμματα, με ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση το όραμα της ΕΕ Αναφερόμενη στη νέα φιλοσοφία της ΕΕ, η κ. Κράτσα εξήγησε ότι είναι οικονομίες χωρίς χρέη, χωρίς ελλείμματα και με έμφαση στις τεχνολογίες. «Χρειάζεται να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας» είπε, «για να μπορέσουν να μειωθούν και οι φόροι. Πρέπει να γίνουν οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, για να μπει η χώρα στο χάρτη των μεγάλων επενδύσεων. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα, που θα προκύψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Να αξιοποιήσουμε τους κοινοτικούς πόρους για την ανάπτυξη. Μέχρι τώρα, από την Ελλάδα έχει λείψει η στρατηγική και η κατεύθυνση για την αξιοποίηση των πόρων».

Η άμεση απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κρίση είναι η ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση, είπε ο κ. Περουλάκης. Δηλαδή, περισσότερος δημοσιονομικός έλεγχος, τραπεζική ένωση, ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η ΕΕ έχει σχεδιάσει να προχωρήσει στην ανάπτυξη, εξήγησε, με την ενιαία αγορά -οι επιχειρήσεις δεν έχουν βγει ακόμη έξω από τα εθνικά τους σύνορα- με κοινή εξωτερική και εμπορική πολιτική και την αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων. Οι νέοι άξονες είναι έξυπνη, αειφόρος ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Επίσης, πρόσφατα αποφασίστηκε να βρεθούν ειδικοί πόροι από το ΕΣΠΑ και να κατευθυνθούν προς τη νεολαία.

Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αξιοποίηση της δυναμικής των κοινωνιών Σε ό,τι αφορά την ποιοτική αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου -όπως είπε- να υπάρξουν χρήσιμα και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, θα πρέπει να συμμετέχει όλη η διοίκηση και όχι μόνο η κεντρική. «Στο νέο ΕΣΠΑ πρέπει να συμμετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες. Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να λογοδοτεί σε όλους και να είναι όλοι σε επαγρύπνηση. Η Κομισιόν θέλει να εμπλακούν στην κατανομή των κονδυλίων όλα τα επίπεδα διοίκησης. Για να αξιοποιηθεί η δυναμική των κοινωνιών».

«Γι αυτό και ο Επίτροπος Περιφερειών κ. Χαν έρχεται συνέχεια στη χώρα, ώστε να εξηγήσει στους περιφερειάρχες ότι είναι τοπικοί άρχοντες και ότι πρέπει ο καθένας τους να ενισχύσει το συγκριτικό του πλεονέκτημα». Και συνέχισε: «Μέχρι τώρα, η ΕΕ ήταν ένωση κρατών. Από φέτος, θέλει να αναπτυχθεί η άμεση σχέση ΕΕ- πολιτών. Θέλει οι πολίτες να λένε αυτό που επιδιώκουν και αυτό που οραματίζονται. Είναι ζητούμενο να δημιουργηθεί ένας δημόσιος χώρος συζήτησης για τα ευρωπαϊκά θέματα. Απαιτείται άμεση δημοκρατία. Αυτή πρέπει να ενισχυθεί δραματικά. Αν είναι να μη διαλυθεί η οικογένεια, χρειάζονται θαρραλέες προτάσεις» σημείωσε ο κ. Περουλάκης, σκιαγραφώντας ανάγλυφα και την αγωνία της ίδιας της ΕΕ για το μέλλον της. Αγωνία που συμμερίστηκαν τόσο η κ. Κράτσα, όσο και ο κ. Λιαργκόβας, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι ένα πρωτόγονο εγχείρημα στην ανθρωπότητα, που μαθαίνει από τα λάθη της, διορθώνοντάς τα. «Παρόλες τις προβλέψεις ότι θα διαλυθεί το καράβι, αυτό άντεξε» σημείωσε η κ. Κράτσα και ο κ. Λιαργκόβας πρόσθεσε: «Η ΕΕ προχωρά μέσα από τις κρίσεις της. Διδάσκεται από τις κρίσεις της. Μοιάζει με τον ποδηλάτη, που πατά συνέχεια πεντάλι για να μην πέσει».

Εσωτερικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Αλλαγές στα θεσμικά όργανα της ΕΕ Αναφερόμενος στις εσωτερικές προϋποθέσεις για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, ο κ. Λιαργκόβας σημείωσε καταρχήν ότι έχει αρχίσει να αποδαιμονοποιείται η παρουσία της τρόικας και ότι αρχίζει να ακούγεται δειλά- δειλά, η λέξη «ανάπτυξη» στη χώρα, που διαβεβαίωσε ότι θα φανεί από τα τέλη του 2013 και τις αρχές του 2014.

Όμως, προϋποθέσεις για μια σταθερή ανάπτυξη είναι η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν αποδείχθηκε αρκετό, σημείωσε. Γι αυτό, έχει δρομολογηθεί η τραπεζική και δημοσιονομική Ένωση, ενώ θα χρειαστεί να αλλάξουν η λειτουργία των οργάνων και οι ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, ειδικά στην Ελλάδα, είναι μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως η αξιοποίηση των ΕΣΠΑ, οι διαδικασίες fast track, η μείωση της γραφειοκρατίας, η ανακεφαλαιοποίηση, οι ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης, χρειάζονται εξειδικευμένα- κλαδικά μέτρα, σε ορισμένους τομείς, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι βιολογικές καλλιέργειες, όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Τρίτον, χρειάζονται μεσοχρόνια και μακροχρόνια μέτρα που αφορούν κυρίως θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Λιαργκόβας έφερε ως παραδείγματα την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου -να υπάρχουν κανόνες γνωστοί σε όλους και να εφαρμόζονται, όπως είπε. Επίσης, αναφέρθηκε στην αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης -όπως είπε, η Ελλάδα έχει τις περισσότερες καταδίκες στο ΕΔΔΑ από κάθε άλλη χώρα (400 καταδίκες από τότε που ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) για καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης. Όμως, χωρίς αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να έρθουν επενδύσεις. Επίσης, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης σταθερού φορολογικού συστήματος. Όπως είπε, από το 2011 εκδίδεται μια εγκύκλιος καθημερινά, ενώ από το 2002 έως σήμερα έχουν υπάρξει 65 φορολογικοί νόμοι στη χώρα. Εξίσου, η χώρα πρέπει να αποκτήσει εθνικό χωροταξικό πλαίσιο.

Λανθασμένη ανάπτυξη μέχρι σήμερα
Στο σοβαρότατο πρόβλημα της ανεργίας και στη λανθασμένη μέχρι σήμερα ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο γγ ΜΜΕ, Γιάννης Παναγιωτόπουλος. Όπως σημείωσε, ο τρόπος ανάπτυξης που επιλέξαμε μέχρι σήμερα δεν απέδωσε τίποτα. Γι αυτό, πρέπει να διαμορφώσουμε νέους όρους, για να δώσουμε την ευκαιρία να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις.

Επιχειρήσεις παραγωγικές και με μέλλον. «Δεν υπάρχει άλλη διαδρομή. Ή αυτό ή θα πεθάνουμε» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, εξέφρασε αγωνία για το «αν θα ανατινάξουμε το μέλλον της Ευρώπης. Αλλοίμονο αν δούμε φαινόμενα που θα φέρουν την Ευρώπη πίσω στην εποχή του Μεσοπολέμου. Θα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. Όλο το οικοδόμημα μπορεί να καταρρεύσει. Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο».

Στο θέμα της καλύτερης διαχείρισης των πόρων αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Αγ.
Αναργύρων, Ν. Σαράντης. Ο συντονιστής της ημερίδας και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λ. Αντωνακόπουλος, σημείωσε ότι «όποιος είναι φιλοευρωπαίος, δεν σημαίνει ότι του αρέσει και η κατάσταση όπως είναι σήμερα».


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ





No comments:

Post a Comment