Μετά την ενίσχυση του Λιμενικού με νέα μέσα έρχονται και οι αναδιαρθρώσεις των υπηρεσιών που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.
Όπως ανέφεραν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών στο «Βήμα» τηρούν στάση αναμονής λέγοντας πως οι προτάσεις που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα τοποθετηθούν όταν αυτές ανακοινωθούν και επίσημα.
Οι αλλαγές αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών σε ποσοστό που φτάνει το 30% σε όλη τη χώρα και γενικός στόχος είναι να υπάρχει μια κεντρική λιμενική αρχή ανά νομό με εξαίρεση δυο-τρεις περιοχές.
Όπως είχε αναφέρει η εφημερίδα («Καλλικράτης και στο Λιμενικό», 6.7.2013) στον σχεδιασμό περιλαμβάνονταν αλλαγές όπως κατάργηση λιμενικών σταθμών, ενσωμάτωση υπολιμεναρχείων σε λιμεναρχεία κ.ά.
Το θέμα είχε φτάσει και στη Βουλή από το ΣΥΡΙΖΑ που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση ζητώντας διευκρινήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Ο σκοπός είναι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, με τις αλλαγές το Λιμενικό να μπορεί να ανταποκριθεί στις καινούργιες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει όπως η πίεση των μεταναστευτικών ροών από ανατολικά αλλά και νότια, οι νέες μορφές εγκληματικότητας κτλ. Επιπλέον να υπάρξει ενοποίηση των δράσεων και η βελτίωση του επιπέδου αποδοτικότητας και παραγωγικότητας του προσωπικού και η μείωση των λειτουργικών δαπανών. Ακόμη να γίνεται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και να μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά άμεσα. Προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές, σημειώνουν πηγές του υπουργείου, έγινε αξιολόγηση της δραστηριότητας ποσοτικά και ποιοτικά και δόθηκε βαρύτητα κυρίως στους τομείς της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, της έρευνας και διάσωσης, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της έκδοσης διοικητικών πράξεων – αδειών – πιστοποιητικών, της εξυπηρέτησης των πολιτών και της οικονομικής διαχείρισης.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε η δραστηριότητα των λιμεναρχείων, των υπολιμεναρχείων και των λιμενικών σταθμών από τα οποία εξετάστηκε η δομή και οργάνωση τους όπως επίσης σε ποιες περιοχές λειτουργούν οι υπηρεσίες του Λιμενικού και αν υπάρχει αναγκαιότητα συνέχισης της παρουσίας τους για «ειδικούς σκοπούς ή εθνικούς λόγους». Κατά την αξιολόγηση διαπιστώθηκε έλλειψη συντονισμού μεταξύ υπηρεσιών όπως λιμενικών σταθμών με κεντρικά λιμεναρχεία, έλλειψη προσωπικού κ.ά. Μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού κ. Δημήτριος Σαϊτάκης ανέφερε πως με βάση τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών προς τον κ. Βαρβιτσιώτη οι αλλαγές στις υπηρεσίες -που ξεπερνούν το 10%- περιλαμβάνουν περιφερειακές δομές και σε κάθε νησί να υπάρχει ένα λιμεναρχείο ή διαφορετικά ένα λιμεναρχείο ανά νομό. Και πρόσθεσε πως καταργούνται υπηρεσίες αλλά και αναβαθμίζονται Λιμενικοί Σταθμοί σε Λιμενικά Τμήματα, βάση των εισηγήσεων.
Ο πρόεδρος των αξιωματικών του Λιμενικού συμπλήρωσε πως έχουν να γίνει ανάλογη αναδιάρθρωση υπηρεσιών πάνω από 20 χρόνια και επεσήμανε πως βάσει των προτεινόμενων αλλαγών δραστική μείωση κατά περίπου 50% θα γίνει στις κεντρικές δομές του Αρχηγείου και ειδικότερα από τους 8 κλάδους θα μείνουν 4 και από τις 36 Διευθύνσεις θα μείνουν 19. Ο κ. Σαϊτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ναι μεν χρειάζονταν συμμάζεμα στις κεντρικές υπηρεσίες αλλά αν εφαρμοστούν αυτές οι προτάσεις θα πάμε σε ένα εντελώς διαφορετικό από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα καθώς θα δημιουργηθούν μεγάλα σχήματα τα οποία θα είναι δυσλειτουργικά και δεν θα αποδώσουν καθώς θα έχουν πολλές αρμοδιότητες».
Πηγή: tovima.gr
No comments:
Post a Comment