Θεωρείται ο πιο ικανός για να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ στην Στερεά Ελλάδα.
Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι συζητήσεις για τις κεντρικές υποψηφιότητες σε Περιφέρειες και μεγάλους Δήμους, αφού το κόμμα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η αξιωματική αντιπολίτευση προσδοκά στη διαμόρφωση κλίματος υπεροχής, μετά τις εκλογές, προκειμένου να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι μπορεί να σημειώσει καθαρή πρωτιά στις εθνικές εκλογές.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μία Περιφέρεια από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά σημαντικά πολιτικά οφέλη και πολλοί μέσα στο κόμμα πιστεύουν ότι με τον κατάλληλο υποψήφιο το κόμμα μπορεί να βγει πρώτο.
Ως τέτοιος θεωρείται από πολλούς ο βουλευτής Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου, η υποψηφιότητα του οποίου προωθείται για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, κάτι πάντως που αναμένεται να συμβεί σύντομα.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη στρατηγική του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014, που θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, αναμένεται να προκύψουν ειδήσεις σχετικά με το θέμα.
Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 περιφέρειες
Μπορεί στην εξ αναβολής συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη στρατηγική του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014 που θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 7 και 8 Δεκεμβρίου να ανακοινωθούν μόνο ορισμένα ονόματα υποψηφίων δημάρχων σε μικρούς, κυρίως, δήμους, οι συζητήσεις όμως για τις κεντρικές υποψηφιότητες σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Στο πλαίσιο αυτό είτε πραγματοποιούνται σε ορισμένες περιοχές είτε πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε άλλες, δημοσκοπήσεις προκειμένου να μετρηθεί η απήχηση των υποψηφίων. Για το λόγο αυτό έχουν ετοιμαστεί λίστες υποψηφίων με προεξάρχουσες τις περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει πολιτική μάχη. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr τα ονόματα που προκρίνονται ανά περιφέρεια είναι τα εξής:
Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Πιθανός υποψηφιος είναι ο Σ. Κυριακίδης, τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο υποψήφιος του 2010 Τάκης Χαρίτου αποσύρεται.
Αττικής: Φαβορί είναι ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ εναλλακτική αποτελεί η βουλευτής, επίσης, της Β΄Αθήνας Σοφία Σακοράφα, η οποία, όμως, «παίζει» και για το Δήμο Αθηναίων.
Βορείου Αιγαίου: Το όνομα που συζητείται είναι του (κατά πολλούς επιτυχημένου) δημάρχου Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή ο οποίος είχε στηριχθεί το 2010 από το ΣΥΡΙΖΑ.
Δυτικής Ελλάδας: Πρόκειται για μία «ΠΑΣΟΚογενή» περιφέρεια, την οποία, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας Αλέξης Μητρόπουλος, επί σειρά ετών στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
Δυτικής Μακεδονίας: Συζητείται το όνομα της βουλευτού Ευγενίας Ουζουνίδου αν και η ίδια διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις.
Θεσσαλίας: Προβληματισμός επικρατεί για το αν θα κατέβει ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, καθώς στις εκλογές του 2010 είχε πάρει μόλις 3%. Καλύτερη λύση φαίνεται ότι είναι η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, η οποία όμως «παίζει» και για το Δήμο Λαρισαίων.
Ηπείρου: Αν προκριθεί η λύση του υποψηφίου από το ΣΥΡΙΖΑ τότε η επιλογή θα γίνει μεταξύ της βουλευτού Όλγας Γεροβασίλη και του περιφερειακού συμβούλου Παπαδημητρίου, ενώ αν αποφασιστεί η λύση της διεύρυνσης για την οποία μίλησε πρόσφατα στην συνέντευξή του στην Αυγή ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας (που επαναβεβαίωνει σε σημερινή του συνέντευξη ο Δ. Παπαδημούλης) να είναι υποψήφιος ο βουλευτής (του ΠΑΣΟΚ σήμερα αλλά πιθανόν ανεξάρτητος το επόμενο διάστημα) Μιχάλης Κασσής, ο οποίος εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος το 2010 με το συνδυασμό του Β. Αργύρη (ΠΑΣΟΚ) που δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.
Iονίων Νήσων: Ε’ιναι πιθανόν να είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλλονιάς Θεόδωρος Γαλιατσιάτος, ο οποίος ωστόσο είχε πάρει μόλις 4,3%.
Κεντρικής Μακεδονίας: Τα ονόματα που συζητούνται είναι του συνταγματολόγου, καθηγητή του ΑΠΘ Κώστα Χρυσόγονου και του ανεξάρτητου βουλευτή και υποψήφιου περιφερειάρχη με το ΠΑΣΟΚ το 2010, Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να είναι και πάλι υποψήφιος με τη στήριξη αριστερών δυνάμεων.
Κρήτης: Τρία είναι το ονόματα που συζητούνται. Του βουλευτή Χανίων και υπεύθυνου του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη και των βουλευτών Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη (ο οποίος διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου από το 2006 έως το 2010) και με λιγότερες πιθανότητες του (προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ) Γιώργου Μιχελογιαννάκη.
Νοτίου Αιγαίου: Εφόσον ο υποψήφιος προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο όνομα είναι αυτό του βουλευτή Δωδεκανήσου Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο. Ωστόσο στη λογική της διεύρυνσης «παίζουν» τα ονόματα του δημάρχου Λειψών Μπενέτο Σπύρου (ως κοινού υποψηφίου με τους ΑΝΕΛ) και του Κώστα Σκανδαλίδη.
Πελοποννήσου: Οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος (είναι και περιφερειακός σύμβουλος) και Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας ή ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δ.σ. Τρίπολης Τάσος Παπαζαχαρίας ο οποίος όμως μπορεί να είναι υποψήφιος στο Δήμο Τρίπολης. Ωστόσο δεν αποκλείεται εφόσον προκριθεί η λύση της διεύρυνσης να είναι υποψήφιος άλλο πρόσωπο-έκπληξη εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Βαγγελη κατσε στα αυγα σου αν αγαπας τον τοπο μας.Τι προσφερες μεχρι τωρα?Ενα μηδενικο.Ειναι κατεστραμενος ο τοπος μας θελεις να του δωσεις και την χαριστικη βολη?
ReplyDeleteΕ πως. έβαλε το χεράκι του να ανοίξει το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό του, λίγο τόχεις;
ReplyDeleteΕξ άλλου τι νομίζεις πως μπορεί να κάνει ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης όταν οι κυβερνητικοί το μόνο που κάνουν είναι να παρίσταντε και να χαιρετίζουν στις γιορτές και στα πανιγύρια.