Πριν μια βδομάδα ο κ. Λεοντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης έδωσε στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα αναλύσεων πόσιμου νερού δηλώνοντας «τα νερά του Δήμου είναι εξαιρετικής ποιότητας, από τα καλύτερα".
Πάνω από 300
αερόβια βακτήρια ανά ml στο νερό της Λίμνης
Οι δοκιμαστικές αναλύσεις νερού που δημοσιεύει η "Ελεύθερη Φωνή" διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του κ. Λεοντή για τα νερά της Λίμνης. Δυο δείγματα νερού από την Λίμνη (Λύκειο και Αγία Κυριακή) δείχνουν αυξημένες συγκεντρώσεις αερόβιων μικροοργανισμών (βακτήρια) μεγαλύτερες από 300 μονάδες ανά ml στους 37 οC και 22 oC (ISO .6222 1999)
Οι ενδεικτικές παράμετροι ορίζονται 10 και 100 βακτήρια ανά ml
Η Α5/288/86 (ΦΕΚ 53 Β 379 Β )Υγειονομική Διάταξη «Περί ποιότητας πόσιµου νερού» δίνει ενδεικτικές (όχι υποχρεωτικές) παραμέτρους 10 βακτήρια ανά ml στους 37 οC και 100 βακτήρια ανά ml στους 22 oC με την παρατήρηση ότι κάθε υπέρβαση αυτών των τιμών κατά την διάρκεια διαδοχικών δειγματοληψιών πρέπει να γίνει αφορμή για έλεγχο.
Με την ΚΥΑ Υ2/2600/2001 (ΦΕΚ 892/Β/11.7.01) η παράμετρος παραμένει στις ενδεικτικές παραμέτρους και ορίζεται ότι δεν πρέπει να παρουσιάζει ασυνήθη μεταβολή ο αριθμός του.
Οι υποχρεωτικές παράμετροι έχουν άμεση σημασία για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και περιλαμβάνουν μικροοργανισμούς που δεν είναι παθογόνοι από μόνοι τους, αλλά η παρουσία τους επισημαίνει ενδεχομένως την παρουσία ή τη δυνατότητα παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών.
Οι ενδεικτικές παράμετροι οπως παραπάνω από μόνες τους δεν εμφανίζουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, αλλά η παρουσία τους παρέχει σαφείς ενδείξεις μεταβολών στην ποιότητα του νερού και την ενδεχόμενη ανάγκη επανορθωτικών δράσεων κατά τρόπο ώστε να προστατεύεται η ανθρώπινη υγεία.
Ο ολικός αριθμός κοινών αερόβιων βακτηρίων στους 37 οC και 22 oC δεν παρέχει ακριβή στοιχεία για τη μικροβιολογική ποιότητα του νερού, δίνει όμως σημαντικές πληροφορίες ως προς τη σταθερότητα της ποιότητας του, καθώς και της αποτελεσματικότητας της χλωρίωσης και της σωστής λειτουργίας του υδραγωγείου. Αυξομειώσεις του ολικού αριθμού της τάξεως 1-2 λογαρίθμων αποτελούν ένδειξη επιμόλυνσης η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ( προβλήματα στη μονάδα επεξεργασίας του νερού, ανάπτυξη βιολογικού υμενίου στο δίκτυο, επιμόλυνση της πηγής υδροληψίας κ.λ.π). Πολλες φορές είναι το πρώτο ανιχνεύσιμο στοιχείο μόλυνσης του νερού.
Έγινε η συμπληρωματική ανάλυση;
Σε αυτές τις περιπτώσεις όπως το νερό της Λίμνης που οι ενδεικτικές παράμετροι των βακτηρίων είναι σε ποσότητες που αποτελούν ενδεχόμενο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία απαιτείται από το νόμο και "Συμπληρωματική ανάλυση του νερού". Στα πλαίσια μιας συμπληρωματικής ανάλυσης γίνονται έλεγχοι για την ύπαρξη των παρακάτω παθογόνων βακτηρίων:
- Σαλμονέλλες
- Σταφυλόκοκκοι παθογόνοι,
- Βακτηριοφάγοι των κοπράνων
- Ιοί των εντέρων
- Ε. coli Ο:157
- Καμπυλοβακτηρίδιο
- παρασιτικών οργανισμών (π.χ. Κρυπτοσπορίδιο, Giardia lamblia)
- φύκη και
- άλλων μορφοποιημένων στοιχείων (ζωάρια)
Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συμπληρωματικής ανάλυσης δεν έχει δημοσιευτεί ούτε έχει βεβαιωθεί η ύπαρξη της από τις δηλώσεις του κ. Λεοντή. Επομένως δεν είναι γνωστό αν στις αυξημένες συγκεντρώσεις βακτηρίων του νερού της Λίμνης συμπεριλαμβάνονται και κάποια παθογόνα επικίνδυνα για την δημόσια υγεία βακτήρια. Μελέτη δείχνει σοβαρές υδατογενείς λοιμώξεις ιδίως σε παιδιά αν υπάρχουν τέτοιου είδους βακτήρια στο πόσιμό νερό.
Λείπουν Αναλύσεις
Πόσο είναι το υπολειμματικό χλώριο στο νερό που πίνουμε; Γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στις όσον εαναλύσεις εφόσον είναι υποχρεωτικό;
Από τις αναλύσεις νερού που δημοσιεύτηκαν λείπει η παράμετρος του υπολειμματικού χλώριου η όποια είναι υποχρεωτική στην δοκιμαστική παρακολούθηση από την ΚΥΑ Υ2/2600/2001 όταν χρησιμοποιείται η μέθοδος της χλωρίωσης.
Απο που προκύπτει οτι η ΔΕΥΑ πράγματι κάνει τριμηνιαίες αναλύσεις;
Ο κ. Λεοντής επισήμανε, ότι " οι αναλύσεις στο νερό γίνονται κάθε τρίμηνο" στο δήμο. Τα στοιχεία των δαπανών της ΔΕΥΑ στο Διαύγεια δίνουν μια άλλη εικόνα, δείχνουν εγκεκριμένες δαπάνες για μια μόνο ανάλυση νερού από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι σήμερα.. Υπάρχει βέβαια και το απίθανο ενδεχόμενο το εργαστήριο να έκανε τις αναλύσεις δωρεάν. Προσκαλούμε τον κ. Λεοντή που νοιώθει θύμα συκοφαντίας όπως δηλώνει να αναρτήσει στο διαδίκτυο ή στην Ελεύθερη Φωνή όλες τις δοκιμαστικές αναλυσεις (σαν και αυτη που δημοσιεύσε) που έκανε αν τις έκανε φέτος καθώς και την μία ελεγκτική ανάλυση νερού που υποχρεούται από το νόμο. Το Διαύγεια δείχνει ότι η ΔΕΥΑ δεν έχει καταγράψει δαπάνες για 4 "δοκιμαστικές" αναλύσεις νερού τους τελευταίους 11 μήνες και ότι δεν έχει γίνει η υποχρεωτική "ελεγκτική" ανάλυση.
Η νομοθεσια εκτος απο την συμπληρωματική παρακολούθηση του νερού καθοριζει δυο ακόμη επίπεδα παρακολούθησης του νερού:
1. Δοκιμαστική παρακολούθηση
Σκοπός της είναι να παρέχονται σε τακτική βάση, στοιχεία για την οργανοληπτική, μικροβιολογική και χημική ποιότητα του νερού που διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση καθώς και πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα της επεξεργασίας του νερού, εφόσον γίνεται, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο το νερό τηρεί τις σχετικές παραμετρικές τιμές με βάση μερικές απλές δοκιμασίες. Για το δήμο μας προβλέπονται 4 δοκιμαστικές αναλύσεις νερού το χρόνο και είναι η ανάλυση νερού που δημοσίευσε η ΔΕΥΑ.
2. Ελεγκτική παρακολούθηση.
Σκοπός της είναι να παρέχονται τα απαραίτητα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται για να διαπιστωθεί εάν όλες οι παραμετρικές τιμές τηρούνται ορθά. Σε ελεγκτική παρακολούθηση υπόκεινται όλες οι παράμετροι που έχουν άμεση σχέση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας (Χημικές, Μικροβιολογικές Ενδεικτικές). Για τα μεγαλύτερα διαμερίσματα του δήμου ππρέπει να γίνει μια ελεγκτική ανάλυση το χρόνο.
Τι γίνεται με το νερό στις άλλες περιοχές; Γιατί δεν δόθηκαν οι αναλύσεις στην δημοσιότητα;
Οι αναλύσεις νερού που εδωσε οκ. Λεοντής στην δημοσιότητα μέσα απο την Ελεύθερη Φωνή είναι μόνο για 7 τοπικές κοινότητες: Λίμνης (2 δείγματα), Μαντούδι, Κήρινθο, Φαράκλα, Αχλάδι, Ροβιές και τις Κεχριές
Δεν δημοσιεύτηκαν στοιχεία για την ποιότητα του πόσιμου νερού τις παρακάτω 18 τοπικές κοινότητες
1. Βλαχιάς και Σαρακήνικο
2. Δαφνούσσης και Τρούπιο.
3. Μετοχίου Κηρέως
4. Πηλίου
5. Προκοπίου
6. Σπαθαρίου και Καλύβια
7. Στροφυλιάς
8. Δάφνης
9. Κουρκουλών
10. Δαμιά, Δρυμώνα, Καλαμούδιο, Κούλουρος, Μαρούλιο,
11. Σκεπαστής
12. Αγίας Άννης, Αγκάλης και Παλαιόβρυσης.
13. Αμέλαντες και Στράφοι.
14. Κεράμεια.
15. Κερασέα.
16. Κοτσικιά, Αχλαδοπόταμος και Παραλία Κοτσικιάς.
17. Παρ. Φραγκάκη
18. Παππάδες.
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ-ΝΕΡΩΝ-ΣΤΟ-ΔΗΜΟ-ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ--ΑΓΙΑΣ-ΑΝΝΑΣ Απριλης 2012
Λεοντή σταμάτα να μας κοροιδεύεις να βγάλεις όλες τις αναλύσεις για όλα τα χωριά για τα νιτρικά και το εξασθενές χρώμιο. θα μας δηλητηριάσεις
ReplyDeleteΣτα παραπάνω να προσθέσουμε ότι η δειγματοληψία για μικρόβια γίνεται κάτω από ειδικές συνθήκες και προδιαγραφές φύλαξης και αποστολής του δείγματος.(πως την έκανε ο ...πελάτης;)
ReplyDeleteΕπίσης με πρόχειρες μετρήσεις, η χλωρίωση των νερών φαίνεται ότι γίνεται ευκαιριακά.
Το σίγουρο είναι ότι με τα μικρόβια στο νερό ο σίγουρος "δείκτης" είναι η έξαρση στις γαστρεντερίτιδες.(μετά έρχεται η ...χολέρα αλλά θα το έχουμε καταλάβει νωρίτερα)
Να βγάλουν και τις αναλύσεις νερού που πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν στις παραλίες που χυνονται οι βιολογικοί καθαρισμοί στο Κυμάσι και την Λίμνη. Να ξέρουμε που κολυμπούν τα παιδιά μας και ότι δεν θα κολήσουν καμιά αρρωστια. Για αυτό πληρώνεται αδρά και φορτώνεται χρέη ο δήμος μας όχι για να εξυπηρετείτε μόνο τους ημέτερους. Σταματήστε να είστε ανεύθυνοι, καντε σωστά την δουλειά σας.
ReplyDeleteΑφού ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κύριος Λεοντής κωφεύει και δεν δίνει στον κόσμο πλήρη στοιχεία για την ποιότητα του νερού που πίνουμε, καλό θα ήταν να αναλάβουν οι σύλλογοι πρωτοβουλία και να καλέσουν την υγειονομική υπηρεσία να κάνει τις απαραίτητες δειγματοληψίες από όλα τα διαμερίσματα του ΔΗΜΟΥ και να εξεταστεί το νερό από το χημείο του κράτους, γιατί αυτόν τον κύριο πρόεδρο της ΔΕΥΑ δεν του έχουμε καμία εμπιστοσύνη σ΄αυτά που λέει.
ReplyDelete