Thursday, June 21, 2012

JESSICA για εναλλακτικό τουρισμό







H Αειφορική Εναλλακτική Τουριστική Ανάπτυξη του βορειοανατολικού τμήματος του δήμου Σαμοθράκης, είναι ο τίτλος αλλά και ο στόχος επενδυτικής πρότασης- αίτησης χρηματοδότησης του δήμου, στο Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Μακεδονίας Θράκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA. 





Το δημοτικό συμβούλιο της Σαμοθράκης ενέκρινε την υποβολή επενδυτικής πρότασης-αίτησης, η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος του δήμου. 





Η πρόταση περιλαμβάνει αρχικά, την επιλογή έργων, για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό κτιριακών υποδομών των δημοτικών camping στις περιοχές «Βαράδες» και «Πλατιά», τη δημιουργία Κέντρου Συναντήσεων για την Επιστήμη, τον Πολιτισμό και την Αειφορία στα Θέρμα , τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του πρότυπου οικολογικού αγροκτήματος της ‘Αγγιστρου μέσω ανάπτυξης αγροτουριστικού κέντρου, του Δημοτικού Υδροθεραπευτηρίου Θέρμων και του καταδυτικού κέντρου της περιοχής Αγγίστρου Σαμοθράκης. 





Η φιλοσοφία της πρότασης του δήμου Σαμοθράκης για το JESSICA Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βασίζεται στη δυναμική της ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, με έντονα σημεία αειφορικότητας. 





Μέσα στους στόχους είναι η βελτίωση, η αναβάθμιση και η διεύρυνση χωρικά και θεματικά του τουριστικού προϊόντος της Σαμοθράκης ενισχύοντας έτσι την επισκεψιμότητα και στηρίζοντας σημαντικά την τοπική οικονομία. 





Ως περιοχή παρέμβασης της πρότασης ορίζεται το βορειοανατολικό τμήμα του δήμου Σαμοθράκης και συγκεκριμένα το τμήμα που ορίζεται από τα δημοτικά camping και ανατολικά από την περιοχή του Αγγίστρου και το Καταδυτικό Κέντρο- Οικολογικό Αγρόκτημα. 





Με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού στην παραπάνω περιοχή παρέμβασης τα έργα που αρχικά επιλέγονται έχουν ως εξής: 







Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των κτιριακών υποδομών των δημοτικών camping στην περιοχή «Βαράδες» και στην περιοχή «Πλατιά» 





Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τον πυλώνα της πρότασης για συμμετοχή στο πρόγραμμα JESSICA. Η οικονομική βιωσιμότητα της πρότασης βασίζεται στην αυξημένη τουριστική επισκεψιμότητα των Δημοτικών Camping τα τελευταία χρόνια, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί μέσω βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών και ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος στην ευρύτερη περιοχή.





Το camping ελεύθερης διαβίωσης του Δήμου Σαμοθράκης βρίσκεται εγκατεστημένο σε ακίνητο του Δήμου Σαμοθράκης με συνολική έκταση που ξεπερνάει τα πενήντα (50) στρέμματα, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από τον οικισμό των Θέρμων και πάνω στον οδικό άξονα της κοινοτικής οδού που συνδέει τον οικισμό των Θέρμων με την Άνω Μεριά. 





Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο ακίνητο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, με πλούσια βλάστηση και πολύ όμορφη παραλία. Το ακίνητο διαθέτει σήμερα μία σειρά περιορισμένων υποδομών που εξυπηρετούν τους παραθεριστές που επιλέγουν το εν λόγω camping για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. 





Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνουν χώρους υγιεινής, ένα μικρό αναψυκτήριο – μίνι μάρκετ, χώρο υποδοχής και αποθηκευτικούς χώρους. Η συνολική δυναμικότητα του camping όπως αυτή προσδιορίζεται από την επιφάνεια του ακινήτου αλλά και τους περιορισμούς που τίθενται από την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, είναι σήμερα της τάξης των 5500 – 6000 επισκεπτών. 





Η εμπειρία από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του camping έχει δείξει όμως ότι οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση τόσο μεγάλου αριθμού επισκεπτών, με συνέπεια να εμφανίζονται σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τα οποία και επιτείνονται λόγω της παλαιότητας και της φθοράς των υπαρχουσών εγκαταστάσεων. 





Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών και την βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των τουριστών. Ειδικότερα, περιλαμβάνει την ανακαίνιση, συντήρηση και επέκταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων (με σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας ,LED φωτισμός, κλπ), τη διαμόρφωση συγκεκριμένων νέων χώρων εντός του camping με χρήση παραδοσιακών υλικών, τη ριζική ανακαίνιση του αναψυκτηρίου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την προμήθεια και εγκατάσταση πινακίδων πληροφόρησης, την κατασκευή χώρων αποδυτηρίων κατά μήκος της παραλίας, την προμήθεια εξοπλισμού παραλίας και γενικότερα τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό όλων των απαιτούμενων για την υποδειγματική λειτουργία του camping. 





Το οργανωμένο δημοτικό camping Βαράδων του δήμου Σαμοθράκης, βρίσκεται εγκατεστημένο σε ακίνητο του δήμου με συνολική έκταση που ξεπερνάει τα είκοσι (20) στρέμματα, σε απόσταση τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων από τον οικισμό των Θέρμων και πάνω στον οδικό άξονα της κοινοτικής οδού που συνδέει τον οικισμό των Θέρμων με την Άνω Μεριά.





Το ακίνητο διαθέτει σήμερα μία σειρά περιορισμένων υποδομών που εξυπηρετούν τους παραθεριστές οι οποίοι το επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οι υποδομές του περιλαμβάνουν χώρους υγιεινής, ένα μικρό αναψυκτήριο – μίνι μάρκετ, εστιατόριο, χώρο υποδοχής και αποθήκες. Η συνολική δυναμικότητα του camping όπως αυτή προσδιορίζεται από την επιφάνεια του ακινήτου, αλλά και τους περιορισμούς που τίθενται από την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, είναι σήμερα της τάξης των 800 – 1000 επισκεπτών. Η εμπειρία από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του camping έχει δείξει όμως ότι οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποσοτικό επίπεδο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών με συνέπεια του καλοκαιρινούς μήνες της τουριστικής αιχμής να εμφανίζονται σημαντικά λειτουργικά προβλήματα τα οποία και επιτείνονται λόγω της παλαιότητας και της φθοράς των εγκαταστάσεων. 





Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών και τη βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των τουριστών. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει την ανακαίνιση και επέκταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων με σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, την βελτίωση και εκσυγχρονισμών των χώρων υγιεινής, τη διαμόρφωση και επέκταση του χώρου πρασίνου, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών (χώρος υποδοχής, αναψυκτήριο, μίνι μάρκετ, εστιατόριο, αποθήκες κ.λπ) με τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των κτιριακών εγκαταστάσεων, την προμήθεια εξοπλισμού παραλίας και την διαμόρφωση χώρου πάρκιγκ για την στάθμευση των αυτοκινήτων των επισκεπτών και των πελατών.







Δημιουργία Κέντρου Συναντήσεων για την Επιστήμη, τον Πολιτισμό και την Αειφορία στα Θέρμα Σαμοθράκης 








Στον Οικισμό των Θέρμων Σαμοθράκης υφίσταται σήμερα ένα συγκρότημα έξι ξύλινων οικίσκων το οποίο ανήκει στον δήμο Σαμοθράκης η χρήση του οποίου μέχρι σήμερα αφορά στην φιλοξενία επισκεπτών του. 





Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά την εκμετάλλευση αυτών των υποδομών και τη συμπλήρωση τους, με στόχο τη δημιουργία κέντρου συναντήσεων για την επιστήμη, τον πολιτισμό και την αειφορία. 





Συγκεκριμένα περιλαμβάνει την αδειοδότηση, μελέτη και κατασκευή μια νέας αίθουσας συναντήσεων όπως επίσης και την αδειοδότηση, μελέτη και κατασκευή ενός χώρου εστίασης δυναμικότητας 20 ατόμων, καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση του σκοπού λειτουργίας του κέντρου (Ηλεκτρονικός Υπολογιστής, Διαδραστική Οθόνη, Ιnternet κ.λπ).





Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του πρότυπου οικολογικού αγροκτήματος της περιοχής ‘Αγγιστρου μέσω ανάπτυξης αγροτουριστικού κέντρου 





Στην περιοχή του Αγγίστρου Σαμοθράκης υφίστανται κτιριακές υποδομές για τη λειτουργία οικολογικού αγροκτήματος. Σήμερα, οι υποδομές αυτές παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Συγκεκριμένα υπάρχει ένα κτίριο 90τ.μ. εντός αγροτεμαχίου συνολικής έκτασης 4.5στρ.





Στο έργο περιλαμβάνεται η αξιοποίηση-βελτίωση των υφιστάμενων δημοτικών υποδομών του πρότυπου οικολογικού αγροκτήματος μέσω ανάπτυξης αγροτουριστικού κέντρου, η δημιουργία πρατηρίου /εκθετηρίου αγροτουριστικών προϊόντων, αγροτουριστικού κέντρου εστίασης, κέντρου οικολογικής-αγροτουριστικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και διαβίωσης και τέλος η ανάπτυξη πρότυπης δημοτικής συνεταιριστικής καλλιέργειας προϊόντων για την τροφοδοσία των τουριστικών εγκαταστάσεων. 







Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Υδροθεραπευτηρίου Θέρμων 








Εντός του οικισμού Θέρμα Σαμοθράκης λειτουργεί σήμερα Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου. Οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές αφορούν ένα κτίριο συνολικού εμβαδού 355τ.μ. Το κτίριο αποτελείται από αίθουσα αναμονής, χώρο Ιατρείου, αποθήκη, κουζίνα, 2 μεγάλους χώρους όπου βρίσκονται οι αντίστοιχα 2 πισίνες και 13 ατομικές μπανιέρες. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το πρώτο υδροθεραπευτήριο, το οποίο σήμερα παρουσιάζει σημεία εγκατάλειψης και χρησιμοποιούνται μόνο οι δεξαμενές που βρίσκονται εντός του. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν δύο εξωτερικές δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για την ψύξη του νερού και ένα αντλιοστάσιο το οποίο διαθέτει 2 αντλίες. 





Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των ανωτέρω υποδομών για την βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών. Οι απαιτούμενες παρεμβάσεις αφορούν την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, την εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού, την αλλαγή κουφωμάτων, την αντικατάσταση πλακακιών των πισίνων, και των ατομικών μπανιερών, την κατασκευή ψευδοροφής στην αίθουσα αναμονής, την αντικατάσταση των σωληνώσεων και του ηλεκτρικού φωτισμού όλου του κτιρίου. Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα πληρούν ενεργειακές προδιαγραφές με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση ηλιακών κατόπτρων για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης και ενίσχυση του εξοπλισμού του ιατρείου του υδροθεραπευτηρίου. Η λειτουργία του αντλιοστασίου κρίνεται ανεπαρκής και απαιτείται εγκατάσταση 2 νέων αντλιών. 





Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του καταδυτικού κέντρου της περιοχής Αγγίστρου Σαμοθράκης 





Στην περιοχή του Άγγιστρου Σαμοθράκης υφίσταται το καταδυτικό κέντρο Σαμοθράκης το οποίο διαθέτει κτιριακές υποδομές 130τμ σε αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 4,5στρ., το οποίο ανήκει στον δήμο και παραμένει αναξιοποίητο. Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση και επέκταση των παρεχομένων υπηρεσιών του καταδυτικού κέντρου, με τη δημιουργία πρόσθετων κτιριακών αποθηκευτικών χώρων, την προμήθεια καταδυτικού εξοπλισμού, σκάφους παρατήρησης βυθού, εξοπλισμού υποβρύχιας βιντεοσκόπησης και φωτογράφησης και τέλος την προμήθεια μικρού σκάφους έως 10 ατόμων για τις ανάγκες του κέντρου. Στόχος είναι η πρότυπη λειτουργία Κέντρου Εκμάθησης Υποβρύχιας Κολύμβησης και η ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού.



No comments:

Post a Comment