Monday, December 3, 2012

Γκάλοπ: Αμφισβητούνται οι δήμαρχοι



Μισές - μισές σε κυβέρνηση και δημάρχους επιρρίπτουν οι πολίτες τις ευθύνες για τα προβλήματα στους δήμους, ενώ ένας στους οκτώ δεν παραλείπει να κάνει και... αυτοκριτική, θεωρώντας ως βασική αιτία την «αδιαφορία των πολιτών». Αυτό προκύπτει από το δεύτερο μέρος της πανελλαδικής έρευνας σε δείγμα 1011 ατόμων, που διεξήγαγε από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου η εταιρεία Opinion Poll** για την aftodioikisi.gr και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης.Μοιρασμένοι είναι οι πολίτες αναφορικά με το πόσο ικανοποιημένοι είναι από το έργο των δημάρχων στην περιοχή τους, ενώ σαφής είναι πλειοψηφία υπέρ της άποψης ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) το έκτακτο συνέδριο της οποίας πραγματοποιείται σήμερα, δεν έχει βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων στους δήμους.

Αναλυτικά:


Υπεύθυνοι κυβέρνηση και δήμαρχοι



Στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι έχει τη βασική ευθύνη για τα προβλήματα στο δήμο σας» οι πολίτες επιρρίπτουν ισομερώς τις ευθύνες στην κυβέρνηση (39%) και στο δήμαρχο (38%), ενώ το 12 θεωρεί ότι ευθύνεται η «αδιαφορία των πολιτών».




Μοιρασμένοι για έργο των δημάρχων



Σχεδόν μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες και σε σχέση με το αν είναι ικανοποιημένοι από το έργο των δημάρχων στην περιοχή τους: Το 38% δηλώνει «όχι» και μαζί με το 12% που απαντά «μάλλον όχι» φτάνουν το 50%, ενώ στον αντίποδα «ναι» απαντά πάνω από ένας στους τέσσερις (28%) και «μάλλον ναι» το 19%, σύνολο 47%.




Kριτική στην ΚΕΔΕ



Πιο σαφής είναι η εικόνα σε σχέση με το ρόλο της ΚΕΔΕ στην επίλυση των προβλημάτων των δήμων. Σχεδόν οι μισοί από του ερωτηθέντες (47%) απαντούν ότι «η ΚΕΔΕ δεν έχει διαδραματίσει κανέναν ιδιαίτερο ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στους δήμους», ενώ, αντιθέτως, ένας στους τρεις (32%) θεωρεί ότι ο ρόλος της ΚΕΔΕ είναι ουσιαστικός.



Το δεύτερο μέρος της δημοσκοπικής έρευνας του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και τηςAFTODIOIKISI.GR (αρχείο .ppt).

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΕΥΝΑ



Κύμα αμφισβήτησης για τους δημάρχους διαπιστώνει ο πολιτικός αναλυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Οpinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύει η aftodioikisi.gr. Σύμφωνα με τον κ. Ζούπη το «αν αυτό θα μετατραπεί σε τσουνάμι, θα κριθεί από τη στρατηγική που θα διαμορφώσουν, το έργο τους, την επάρκεια που θα δείξουν και την ανθεκτικότητα τους σε συνθήκες κρίσης».

Το πλήρες κείμενο της ανάλυσης του κ. Ζαχαρία Ζούπη είναι το εξής:

Η αμφισβήτηση στην Πολιτική και στη λειτουργία των θεσμών σε συνθήκες κρίσης δεν αφήνει ανέγγιχτη την Αυτοδιοίκηση. Αυτό το πρόβλημα αναδεικνύει η Πανελλαδική Έρευνα της Opinion Poll και μάλιστα με τρόπο εκρηκτικό. Οι Δήμοι και οι λειτουργίες τους, οι Δήμαρχοι και οι αιρετοί έχουν μπει στο Μικροσκόπιο των πολιτών.

Όταν το 83% δηλώνει ότι υπάρχει διαφθορά στους Δήμους και το 69% θεωρεί ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στην λειτουργία τους, τότε το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Οι Δήμαρχοι έχουν απολέσει το 'φωτοστέφανο' και την 'παρθενία' τους. Οι πολίτες δεν τους νοιώθουν σαν κάτι το εντελώς διαφορετικό από τους πολιτικούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τους αμφισβητούν ανοικτά κι δυνατά. Τους φέρνουν σχεδόν στην ίδια μοίρα για τις ευθύνες που έχουν για τα προβλήματα στην περιοχή τους, με τις Κυβερνήσεις. Το 39% δηλώνουν ότι για τα προβλήματα στον Δήμο τους έχει ευθύνη η Κυβέρνηση, ενώ το 38% ο Δήμαρχος.

Αυτή η αμφισβήτηση, φέρνει στην επιφάνεια και την κρίση στρατηγικής των οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Το 50% δηλώνει μη ικανοποιημένο από το έργο του Δημάρχου στην περιοχή. Το 71% των ερωτηθέντων κρίνει ότι το Παρατηρητήριο που πρόσφατα θεσπίστηκε για να ελέγχει τα οικονομικά των Δήμων είναι θετική και μάλιστα αναγκαία πρωτοβουλία. Μόλις το 15% κρίνει ότι πρόκειται για απαράδεκτη παρέμβαση στην λειτουργία των Δήμων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το 52% θεωρεί ότι οι Δήμοι θα πρέπει να καλύπτουν με δικές τους πρωτοβουλίες τα ανοίγματα, τα χρέη που δημιουργούν. Αντίθετη άποψη έχει το 36%, κρίνοντας ότι το Κράτος θα πρέπει να τα καλύπτει και πέρα από τις θεσπισμένες κρατικές επιχορηγήσεις.

Είναι φανερό. Οι αιρετοί βρίσκονταν μπροστά σε ένα κύμα αμφισβήτησης που σηκώνεται απειλητικά. Αν αυτό θα μετατραπεί σε τσουνάμι, θα κριθεί από τη στρατηγική που θα διαμορφώσουν, το έργο τους, την επάρκεια που θα δείξουν και την ανθεκτικότητα τους σε συνθήκες κρίσης.

Σε ενάμιση περίπου χρόνο θα ξέρουμε ...




«ΖΩΝΕΣ» ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ & ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ




Μία - πέρα από κάθε πρόβλεψη- αρνητική εικόνα των πολιτών για τη λειτουργία των δήμων αποτυπώνει το πρώτο μέρος* τηςπανελλαδικής έρευνας σε δείγμα 1011 ατόμων, που διεξήγαγε από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου η εταιρεία Opinion Poll** για τηνaftodioikisi.gr και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, πάνω από 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά στους δήμους, ενώ 7 στους 10 θεωρούν ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών,επιβεβαιώνοντας στην ουσία τα όσα κατά καιρούς έχει αναφέρει στις εκθέσεις του ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζης.

Ως εκ τούτου σχεδόν το ίδιο ποσοστό (71%) από τους ερωτηθέντες λένε «ναι» στο Παρατηρητήριο στο οποίο αντιδρά με σφοδρότητα η ΚΕΔΕ, ενώ πάνω από τους μισούς θεωρούν ότι τα οικονομικά ανοίγματα των δήμων πρέπει να τα καλύπτουν οι ίδιοι και όχι το κράτος.

Αναλυτικά:


Το 83% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στους δήμους



Στο ερώτημα: «Κατά καιρούς έχουν γίνει καταγγελίες για διαφθορά στους δήμους. Εσείς τι πιστεύετε»: Το 83% απαντά ότι «πράγματι υπάρχει διαφθορά στους δήμους», έναντι μόλις 7% που υποστηρίζει ότι «αυτές οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες», ενώ 1 στους 10 (ποσοστό 10%) δηλώνει «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».







Αδιαφανής η οικονομική διαχείριση λένε 7 στους 10



Λίγο μικρότερο αλλά πάρα πολύ υψηλό είναι το ποσοστό όσων απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν «υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων»: Το 69% απαντά «όχι» και μόλις το 15% θεωρεί ότι η διαχείριση των οικονομικών είναι διαφανής, ενώ το 16% είναι στην κατηγορία ΔΓ/ΔΑ






«Ναι» στο Παρατηρητήριο από το 71%



Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το ίδιο ποσοστό πολιτών (71%) με αυτούς που θεωρούν ότι η οικονομική διαχείριση των δήμων είναι αδιαφανής, χαρακτηρίζουν το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ για το οποίο υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από την ΚΕΔΕ, «θετική και αναγκαία πρωτοβουλία» και μόλις το 15% μιλά για «απαράδεκτη παρέμβαση στα οικονομικά των δήμων».






Καλύψτε μονοι σας τα οικονομικά ανοίγματα, ζητά το 52%



Ιδιαίτερα υψηλό, τέλος, είναι το ποσοστό και όσων θεωρούν ότι οι «κόκκινοι» δήμοι πρέπει να λύνουν μόνοι τους τα οικονομικά τους προβλήματα και όχι με τη βοήθεια του κράτους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπονται ακόμη και μεγάλες αυξήσεις σε τοπικούς φόρους ή τέλη. Συγκεκριμένα στο ερώτημα αν «οι δήμοι πρέπει να καλύπτουν τα οικονομικά τους ανοίγματα με δικές τους οικονομικές πρωτοβουλίες ή να τα καλύπτουν με χρήματα από το κράτος και πέρα από τις υπάρχουσες κρατικές επιχορηγήσεις», το 52% απαντά ότι «οφείλουν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τα οικονομικά ανοίγματα που δημιουργούν», ενώ ένα «ισχυρό» 36% θεωρεί ότι «τα ανοίγματα πρέπει να τα καλύπτει το κράτος»




*Το πρώτο μέρος της δημοσκοπικής έρευνας του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΙΝΣΤΟΥΤΟΥΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και της AFTODIOIKISI.GRγια τη διαφάνεια και τα οικονομικά στους δήμους (αρχείο .ppt).

No comments:

Post a Comment