Παρουσιάστηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Δίκτυο για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης» κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη και τα μέλη του Δ.Σ. το «ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Δίκτυο για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης», η οποία αποτελείται από 6 τοπικούς φορείς και λειτουργεί με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.
Οι φορείς που συνέπραξαν για τη δημιουργία της είναι : ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης «Ένωση Α.Σ.Ρ.» (Συντονιστής Εταίρος), ο Δήμος Ρεθύμνης, το ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου και το Σωματείο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Δήμου Ρεθύμνης.
Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας, αποτελούν δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δράση 7, της κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 3: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση».
Το πρόγραμμα «ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ» αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ενεργειών και δράσεων για την αποτελεσματική ενσωμάτωση στην εργασία 100 ατόμων: ανέργων-εγγεγραμμένων στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, ασφαλισμένων στον ΟΓΑ με χαμηλά εισοδήματα και νέων επιστημόνων βάσει διαγνωσμένων αναγκών των ίδιων αλλά και τοπικής αγοράς εργασίας του Δήμου Ρεθύμνης.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις όπως κατάρτιση και επιμόρφωση, εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εκπόνηση business plan, εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων (με αιχμή την Κοινωνική Οικονομία), παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα κά.
Ο στόχος του είναι, οι ωφελούμενοι άνεργοι, αφού ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους μέσω των παραπάνω δράσεων, να είναι σε θέση ώστε:
• να ιδρύσουν επιχειρήσεις, οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους
• να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν/επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα
• να αναπτύξουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν.
Για την κατάρτιση-επιμόρφωση: Θα πραγματοποιηθούν 4 προγράμματα κατάρτισης 150 ωρών για 25 άτομα το καθένα, με εκπαιδευτικό επίδομα 5 ευρώ ανά ώρα (μεικτά). Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν στα παρακάτω αντικείμενα:
No comments:
Post a Comment