Sunday, June 16, 2013

Αν. Υπουργός Υγείας: Η Εύβοια καλύπτεται επιχειρησιακά απο τα ΕΚΑΒ Χαλκίδας και Ιστιαίας, κανένας σχεδιασμός για Μαντούδι








Στις 26/4/2013 συζητήθηκε στην Βουλή η ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Ευβοίας κ Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τις δυσλειτουργίες του ΕΚΑΒ και τη διακομιδή ασθενών στο Νομό Ευβοίας.







ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το ΕΚΑΒ που έχει ως αποκλειστική ευθύνη την ταχεία και ασφαλή μεταφορά των επειγόντων περιστατικών και των ατυχημάτων σε ασφαλές νοσηλευτικό ίδρυμα, για να σώζει ζωές, είναι γνωστό ότι καλύπτει όλη την Ελλάδα εκτός από ελάχιστες περιοχές.



Μια από τις πολύ λίγες περιοχές που δεν καλύπτει το ΕΚΑΒ, είναι ένα σημαντικό κομμάτι του Νομού της Εύβοιας. Δεν ξέρω πώς αποφασίστηκε, όταν ιδρύθηκε το ΕΚΑΒ στην Εύβοια, να καλύπτει μόνο τη Χαλκίδα και ένα μικρό κομμάτι της βόρειας Εύβοιας. Το μεγαλύτερο κομμάτι της βορειοκεντρικής Εύβοιας, εκτός από τη Χαλκίδα, καθώς και η νότιος Εύβοια δεν καλύπτονται από το ΕΚΑΒ.



Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αναγκαστική βοήθεια από τα ασθενοφόρα των αντίστοιχων κέντρων υγείας. Ακόμα και το Νοσοκομείο της Χαλκίδας βοηθάει με τα ασθενοφόρα. Όμως τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου, του Νοσοκομείου της Χαλκίδας, του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου και των δυο μικρών Νοσοκομείων της Κύμης και της Καρύστου είναι παλιά. Τα περισσότερα προέρχονται από απόσυρση από το ΕΚΑΒ. Άρα, έχουν κάνει πάνω από τριακόσιες πενήντα χιλιάδες χιλιόμετρα.



Δίπλα σ’ αυτά υπολογίστε και την έλλειψη του προσωπικού. Σας δίνω μερικά στοιχεία. Στο ΕΚΑΒ διορίστηκαν, όταν ιδρύθηκε, περί τα τριάντα πέντε άτομα. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται είκοσι τρία, διότι τα υπόλοιπα δώδεκα έχουν μεταταγεί σε άλλους νομούς. Ούτε το προσωπικό φτάνει, ούτε το ΕΚΑΒ καλύπτει ολόκληρο το νομό. Επομένως ούτε τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μπορούν άριστα να χρησιμοποιηθούν. Είναι εφτά και συνοδοιπορούνται από τα άλλα που είναι παλιά.



Πού φτάνουμε; Φτάνουμε σε ένα αποτέλεσμα που λέει ότι ένας νομός με την ιδιαίτερη μορφολογία της Εύβοιας, με ένα πολύ μεγάλο επιμήκη άξονα και ένα κακό οδικό δίκτυο, με πολύ μεγάλο πληθυσμό, που είναι σταθερά στις διακόσιες χιλιάδες, αλλά το καλοκαίρι λόγω τουρισμού και μάλιστα εσωτερικού, πολλές φορές φτάνει και στα όρια τού να διπλασιαστεί, με ατυχήματα δυστυχώς και επείγοντα περιστατικά, στην πραγματικότητα δεν καλύπτεται.



Το ερώτημά μου λοιπόν σε εσάς είναι το εξής: Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τελικά να αναπτύξει το ΕΚΑΒ στο σύνολο του νομού; Υπάρχει η προοπτική από ένα διαγωνισμό που έρχεται και επανέρχεται και πάει και έρχεται εδώ και δύο χρόνια από το ΕΣΠΑ, να ενισχυθεί το ήδη υπάρχον ΕΚΑΒ με νέα ασθενοφόρα ή εάν δεν μπορεί το ΕΚΑΒ να αναπτυχθεί στο σύνολο του νομού, να υπάρξουν καινούργια ασθενοφόρα στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, τα μικρά, το Νοσοκομείο της Καρύστου και αυτό της Κύμης;



Εν πάση περιπτώσει, κύριε Υπουργέ, θέλουμε από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο του οποίου έχετε την ευθύνη, μία απάντηση ουσιαστική, για να πούμε στους κατοίκους ότι κάναμε ένα βήμα στο κοινωνικό κράτος, ότι μπορούμε δηλαδή να τους διασφαλίσουμε το μεγαλύτερο αγαθό, που είναι η ασφάλεια της μεταφοράς για ένα επείγον περιστατικό.



Ειλικρινά σας λέω –είμαστε και συνάδελφοι στο ιατρικό επάγγελμα- ότι με πολύ ενδιαφέρον αυτήν την ώρα, παρακολουθούν πάρα πολλοί άνθρωποι από όλο το νομό και από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, διότι είναι η κατάσταση εξαιρετικά οριακή, αρνητικά οριακή για το νομό και η αγωνία όλων μας είναι πάρα πολύ μεγάλη.





ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.



Με ενδιαφέρον ήλθα σήμερα, για να απαντήσω στην επίκαιρη ερώτηση του συναδέλφου στη Βουλή και στην Ιατρική κ. Μαρκόπουλου, η οποία αφορά στη στελέχωση και την καλύτερη λειτουργία του ΕΚΑΒ στο Νομό της Εύβοιας, που είναι και η εκλογική του περιφέρεια.



Θα ήθελα να καταθέσω μερικά στοιχεία, που αφορούν πρωτίστως, τα ασθενοφόρα, τα οποία είναι η μεγάλη πληγή του ΕΚΑΒ, γιατί ο στόλος έχει παλιώσει και έχουν αποσυρθεί πάρα πολλά ασθενοφόρα. Όπως θα σας πω τώρα, υπάρχουν δύο διαγωνισμοί ασθενοφόρων σε εξέλιξη.



Με την ολοκλήρωση του ενός διαγωνισμού που έχει διενεργηθεί για την προμήθεια εκατόν εξήντα επτά ασθενοφόρων και δεκαεννέα νέων κινητών μονάδων στο πλαίσιο των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ του 2007-2013, εκ των οποίων τα δέκα ασθενοφόρα προϋπολογισμένης δαπάνης 700.000 ευρώ προορίζονται για να ενισχύσουν το στόλο των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στη Στερεά Ελλάδα, θα λυθεί ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος. Με την ολοκλήρωση της προμήθειας αυτής αναμένεται προφανώς, η περαιτέρω ενίσχυση του ΕΚΑΒ Ευβοίας με νέα ασθενοφόρα, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.



Πρέπει να σας πω όμως, ότι ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 3-10-2012 και βρίσκεται σε αναμονή της εκδίκασης των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν οι συμμετάσχουσες εταιρείες, οι οποίες αποκλείστηκαν ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Είναι από τα γνωστά προβλήματα των δικαστικών προσφυγών σε ένα διαγωνισμό, που τον εμποδίζουν να ολοκληρωθεί και να παραδοθούν επομένως, τα ασθενοφόρα για τα οποία υπάρχουν τα χρήματα από κοινωνικούς πόρους.



Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαδικασίες για την προμήθεια επιπλέον εκατόν ογδόντα τεσσάρων ασθενοφόρων, τριάντα έξι κινητών μονάδων και είκοσι πέντε ασθενοφόρων 4Χ4, στο πλαίσιο επίσης του ΕΣΠΑ, εκ των οποίων τα δεκατέσσερα ασθενοφόρα και οι τρεις κινητές μονάδες αφορούν τομείς του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1.295.000 ευρώ.



Είναι γεγονός ότι ο Νομός Ευβοίας, λόγω και των σημαντικών ιδιαιτεροτήτων του, κυρίως γεωγραφικών και ανάγλυφου της περιοχής, αλλά και εποχικής επιβάρυνσης κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, δεν έχει την απαιτούμενη κάλυψη, αν συγκριθεί με άλλες γεωγραφικές περιοχές, που διαθέτουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Επομένως η επίκαιρη ερώτησή σας εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα και πρέπει να δρομολογήσουμε λύσεις.



Ο Νομός Ευβοίας καλύπτεται επιχειρησιακά από τους τομείς ΕΚΑΒ Χαλκίδας και Ιστιαίας. Στον τομέα ΕΚΑΒ Ιστιαίας υπηρετούν εννέα υπάλληλοι του κλάδου ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων, εκ των οποίων η μία υπάλληλος απουσιάζει με άδεια μητρότητος και επειδή η δύναμη του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί, ώστε να υπάρχει ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια, με συνεννόηση και άριστη συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, καθημερινά, επιχειρησιακά υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια, προκειμένου να εξασφαλίζεται πλήρης κάλυψη στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, όταν δεν έχει ασθενοφόρο το ΕΚΑΒ και έχει βάρδια το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας.



Στη δευτερολογία μου θα σας πω και για τη Χαλκίδα.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, ελπίζω στη δευτερολογία σας να μου απαντήσετε εάν υπάρχει σχεδιασμός για ανάπτυξη του ΕΚΑΒ στη νότια Εύβοια.



Βεβαίως αυτά που παραθέσατε, είναι απολύτως πραγματικά. Και γιατί να μην είναι. Αλλά δεν μου απαντήσατε στο κορυφαίο ερώτημά μου: Η νότια Εύβοια θα αποκτήσει ΕΚΑΒ; Εδώ θα αποκτήσουμε εκατόν ογδόντα περίπου νέα ασθενοφόρα. Δομή ΕΚΑΒ όμως, θα έχουμε; Γιατί αν δεν έχουμε δομή ΕΚΑΒ θα συνεχίσουμε πάλι με τα ασθενοφόρα των τριακοσίων πενήντα χιλιάδων χιλιομέτρων, που σταματάνε και τα σπρώχνουν στο δρόμο οι γιατροί -όταν υπάρχουν- και οι νοσηλευτές που βρίσκονται μέσα.



Το πρώτο ερώτημα λοιπόν είναι αυτό.



Το δεύτερο που έχω να σχολιάσω είναι, ότι ο διαγωνισμός του ΕΚΑΒ, τον οποίο μας αναφέρετε, για τα εκατόν ογδόντα περίπου ασθενοφόρα, έχει ξεκινήσει από τις 31 Ιανουαρίου του 2011. Σε λίγο μπαίνει Μάιος του 2013. Και το ελληνικό κράτος δεν είναι ικανό να τελέσει ένα διαγωνισμό -χωρίς να ξεπεράσει τα δυόμισι χρόνια- για εκατόν ογδόντα ασθενοφόρα, που δεν θέλει και ιδιαίτερες τεχνικές προδιαγραφές.



Βεβαίως ορθώς –γιατί κι εγώ το έχω ψάξει το θέμα- υπάρχει μία προσφυγή στα δικαστήρια με ενστάσεις, που είναι σύννομο δικαίωμα αυτών που λαμβάνουν μέρος στους δημόσιους διαγωνισμούς. Από τον Ιανουάριο του 2011 όμως, μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, που έγινε αυτός ο διαγωνισμός, πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια. Και αυτά τα δύο ολόκληρα χρόνια είναι χαρακτηριστικά της ραθυμίας, όχι των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά του πολιτικού συστήματος.



Δεν ήσασταν εσείς Υπουργός. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα. Και τι να πούμε τώρα στους πολίτες; Ότι εδώ και δυόμισι χρόνια έχουμε τα λεφτά στο ΕΣΠΑ και δεν μπορούμε να αποκτήσουμε ασθενοφόρα;



Όσο για το δεύτερο διαγωνισμό, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αμφιβάλλω αν θα γίνει στο ΕΣΠΑ, διότι το ΕΣΠΑ τελειώνει στο τέλος του 2013. Με τους ρυθμούς που κινείται το δημόσιο –σέβομαι απόλυτα τη φιλοδοξία σας- δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Άρα θα μείνουμε με αυτά.



Ερώτημα λοιπόν πρώτο, αναπάντητο μέχρι τώρα: Θα γίνει ΕΚΑΒ στη νότια Εύβοια;



Ερώτημα δεύτερο: Οφείλετε ως Υπουργός να μας πείτε, από τα δέκα ασθενοφόρα, τα οποία είναι για την Στερεά Ελλάδα, πόσα είναι για την Εύβοια. Αν δεν μπορείτε, μετά από μία ερώτηση την οποία έχω υποβάλει τέσσερις φορές –ήρθατε, μπορέσατε, καταλαβαίνω τις υποχρεώσεις σας- να μας απαντήσετε ότι από τα δέκα, εσείς που δεν έχετε ΕΚΑΒ, θα πάρετε τα πέντε, γιατί οι άλλοι τέσσερις νομοί έχουν ΕΚΑΒ, τότε δεν μου έχετε απαντήσει. Κι εγώ βεβαίως, στους πολίτες, στους ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται –αυτούς εκπροσωπώ στη Βουλή- πρέπει να απαντήσω ότι: Το Υπουργείο δεν σας έχει στο σχεδιασμό. Είστε στο σωρό. Θα πάρετε αργότερα, όταν δηλαδή ο όποιος Υπουργός –εύχομαι να είστε εσείς- θα μας μοιράσει αυτά τα δέκα ασθενοφόρα για τη Στερεά Ελλάδα. Κι εκεί θα αρχίσει το μαλλιοτράβηγμα.



Τρίτο και τελευταίο που θέλω να σας παραθέσω -και βεβαίως το ξέρετε- είναι το εξής: Η Εύβοια δεν έχει καινούργιο νοσοκομείο, όπως έχουν οι άλλοι τέσσερις νομοί. Έχει ένα μικρότερο νοσοκομείο, των απαιτήσεων του νομού και εξαιρετικά παλιό. Ούτε γι’ αυτό φταίνε οι πολίτες. Το νοσοκομείο θα ξεκινούσε το φθινόπωρο του 2009 και ήταν να παραδοθεί πριν από δεκαπέντε μέρες. Και σήμερα, όχι απλώς δεν υπάρχει νοσοκομείο, αλλά υπάρχουν μόνο κάποια μπετά ούτε καν τοιχοποιία. Δεν φταίνε γι’ αυτό οι πολίτες, δηλαδή δεν φταίνε γιατί δεν έχουν νοσοκομείο, γιατί δεν έχουν ΕΚΑΒ σε όλο το νομό. Στο ΕΚΑΒ που υπάρχει, δεν υπάρχει προσωπικό. Δεν φταίνε οι πολίτες γιατί τα ασθενοφόρα είναι παλιά, από απόσυρση και δεν έχουν οδηγούς.



Επομένως εξακολουθώ να αιτούμαι στη δευτερολογία μου από εσάς, κάποιες ουσιαστικές απαντήσεις –έστω μικρές- με θετικό πρόσημο.



Η παραδοχή της κατάστασης εκ μέρους σας, σας τιμά, γιατί την αντιμετωπίζετε. Η περιγραφή της κατάστασης δείχνει ότι είστε κυρίαρχος του προβλήματος. Η θέση όμως την οποία έχετε εκεί, είναι να δίνετε λύσεις. Και η θέση η δική μου είναι, να ζητώ το αυτονόητο, πιστεύω, γιατί το είπατε κι εσείς, ότι η ερώτησή μου εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα.



Επομένως, κύριε Υπουργέ, θέλω να φύγω από εδώ με απάντηση. Θέλω μία απάντηση στιβαρή, δομημένη, με μία στρατηγική σε βάθος χρόνου, για να είμαστε όλοι κερδισμένοι σε αυτήν την Αίθουσα, εγώ που ρωτώ, διότι θέλω να πάρω μία απάντηση για τους πολίτες μου, από εσάς, που έχετε την ευθύνη του Υπουργείου και από την Κυβέρνηση, η οποία πρέπει να δείξει ότι τιμά -σε έναν ελάχιστο βαθμό, μέσα σε δύσκολη συγκυρία- το κοινωνικό κράτος, το οποίο βρίσκεται σε απόλυτο υποβιβασμό κι εξαθλίωση.



Αυτά ζητώ. Δεν νομίζω ότι ζητώ πολλά, κύριε Πρόεδρε.







Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.



ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κατ’ αρχάς, να πούμε ξεκάθαρα ότι υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ, το Νοέμβριο του 2011, όταν και τότε είχε γίνει αντιληπτό το πρόβλημα από το Υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και είχε ζητηθεί η κατανομή θέσεων για μια επικείμενη προκήρυξη διακοσίων οργανικών θέσεων, ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων. Στην απόφαση αυτή λοιπόν του Νοεμβρίου του 2011, είχε εγκριθεί η κατανομή των θέσεων αυτών και από τις διακόσιες οι επτά έπρεπε να είναι στο Αλιβέρι όπου είχε αποφασιστεί να δημιουργηθεί νέος τομέας στο ΕΚΑΒ.



Όσον αφορά την υπόθεση αυτών των θέσεων που είχαν σταλεί στο ΑΣΕΠ, θέλω να πω το εξής: Με τη μνημονιακή δέσμευση του 1 προς 10 ως προς τις προσλήψεις και γενικότερα με τη μείωση των προσλήψεων στο δημόσιο, επηρεάστηκαν και αυτές οι θέσεις. Είναι όμως στο σχεδιασμό.



Για να δώσουμε και μια γρήγορη λύση στο πρόβλημα του προσωπικού του ΕΚΑΒ, στα πληρώματα, επειδή υπήρχαν πάρα πολλά στελέχη και πολλοί εργαζόμενοι στην κατηγορία πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, που είναι σε τηλεφωνικά κέντρα -υπηρετούν εκεί, αντί να είναι έξω στα ασθενοφόρα- ζήτησα από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον κ. Μανιτάκη, να δώσει κατά προτεραιότητα, διοικητικό προσωπικό στο ΕΚΑΒ από τη δεξαμενή των υπαλλήλων που είναι σε διαθεσιμότητα, δηλαδή από αυτούς του 2000, τους πρώτους, να μας δώσει -μεταξύ των άλλων εξακοσίων πενήντα θέσεων συνολικά, που ζητήσαμε στο Υπουργείο Υγείας- γύρω στις πενήντα θέσεις για το ΕΚΑΒ, ώστε να μπουν μέσα στα τηλεφωνικά κέντρα και την ίδια ώρα, να βγουν πληρώματα που απασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα -στο τηλεφωνικό κέντρο- για να πάνε στα ασθενοφόρα.



Σε αυτόν το σχεδιασμό ίσως να μπορούσαμε να εντάξουμε και την ενίσχυση -με κάποιες μετακινήσεις- σε επίπεδο πληρωμάτων και στα δύο ΕΚΑΒ στην Εύβοια.



Να σας πω κάτι, σχετικά με το διαγωνισμό για τα ασθενοφόρα. Επειδή έχετε κάνει Υπουργός επί μακρόν διάστημα, θα γνωρίζετε το βασικό πρόβλημα, που είναι οι δικαστικές προσφυγές και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις προμήθειες στη χώρα μας. Είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που μπορεί να έρθει αντιμέτωπη μια πολιτική ηγεσία, όταν έχει ένα διαγωνισμό, που έχει τα λεφτά και οι διαγωνιζόμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και αυτά καθυστερούν να πάρουν τις αποφάσεις και τίθεται σε ομηρία η πολιτική ηγεσία, ο κόσμος που έχει την πρώτη προτεραιότητα στο να εξυπηρετείται. Πραγματικά είναι από τις περιπτώσεις που, όταν είναι στο δικαστήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και δεν έχει τελειώσει ο διαγωνισμός, δεν έχεις και πολλά να κάνεις ως πολιτική ηγεσία.



Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σας πω ότι λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψιν την ερώτησή σας και το ενδιαφέρον. Σίγουρα με την επίκαιρη ερώτησή σας το έχετε επαναφέρει στην επικαιρότητα. Και όταν θα τεθεί θέμα είτε κατανομής προσωπικού είτε ολοκλήρωσης του διαγωνισμού με τα ασθενοφόρα και κατανομής αυτών, θα το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν για να ενισχύσουμε και την Εύβοια.












No comments:

Post a Comment