Σκληρή μάχη για να διατηρηθεί το πρόγραμμα και να αυξηθεί ο αριθμός των επωφελούμενων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, δίνουν εργαζόμενοι και δήμαρχοι. Παρά τις συνεχόμενες πιέσεις τα αρμόδια υπουργεία δε φαίνεται να είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν σε θεαματική αύξηση των επωφελούμενων, ενώ η τύχη των συμβασιούχων που απασχολούνται σ’ αυτό φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αρνητική. Σύμφωνα με πληροφορίες η ανανέωση των συμβάσεων τους με τη μορφή που έχουν μέχρι σήμερα είναι σχεδόν απίθανη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιοι από αυτούς επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε τέτοια προγράμματα θα πρέπει να συστήσουν ένα δικό τους συνεταιρισμό, ο οποίος και θα αναλάβει στη συνέχεια την υποστήριξη του προγράμματος «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», που υποκαθιστά το «Βοήθεια στο Σπίτι».
Η πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης, με τον υφυπουργό Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος, τη ΚΕΔΕ και εκπρόσωπους των εργαζομένων δε φαίνεται να απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά εξέφρασαν την αντίθεσή τους ως προς τη λύση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων που προτάσσουν τα συναρμόδια υπουργεία. Οι εργαζόμενοι προτείνουν να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξασφαλίζει τη λειτουργία του προγράμματος και τη συνέχιση της απασχόλησης σ’ αυτό όλων όσων έχουν συμβάσεις αυτήν την περίοδο.
Η ΚΕΔΕ από την πλευρά της διατύπωσε για άλλη μια φορά την πρόταση για συγχρηματοδότηση με βασικό στόχο το πρόγραμμα «Κατ’οίκον φροντίδας» να διευρυνθεί προκειμένου να καλύψει ακόμα περισσότερους ηλικιωμένος. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι περιορισμοί που έχουν μπει στο νέο νομοθετικό πλαίσιο έχουν ως συνέπεια να πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο πρόγραμμα λιγότεροι από 2.000 ηλικιωμένοι. Πάντως ακόμα και στην πλέον αισιόδοξη εκδοχή το πρόγραμμα δεν αναμένεται να καλύψει πάνω από 20.000 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
NAI NA TELIOSI TO PROGRAMA .TO KSINOUN OLI MERA .NA TOUS DOSI KAROTSI KAI FTIARI STOUS DROMOUS POU BROMANE
ReplyDelete