Sunday, February 24, 2013

Δήμαρχοι και στελέχη του Δημοσίου με «μαύρα» πόθεν έσχες







Και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης βρίσκονται ανάμεσα στους 335 φορολογούμενους οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Νικολούδη, που είναι επικεφαλής της Αρχής για το «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος. Ο κ. Νικολούδης, απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης έγγραφο-φωτιά με το οποίο αναφέρει ότι τα «πόθεν έσχες» 335 προσώπων είναι «σουρωτήρι», αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και υπάρχουν μεγάλες παραβάσεις για τις οποίες πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και να περάσουν ξανά από το μικροσκόπιο. Ανάμεσα τους είναι γνωστά στελέχη του κρατικού μηχανισμού, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, διευθυντές του ΕΣΥ, τραπεζίτες, πρόεδροι και μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών, ακόμη και σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Το έγγραφο που παρουσιάζει το «Έθνος της Κυριακής» είναι η έκθεση πεπραγμένων του 2012 της Γ” Μονάδας της «Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης». Η Μονάδα αυτή παρέλαβε πέρυσι τον Ιούνιο 30.000 δηλώσεις «πόθεν έσχες», έκανε ηλεκτρονική καταχώρηση των δηλώσεων και προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους μετά από 52 συνεδριάσεις. Από τους ελέγχους βεβαιώθηκαν 335 παραβάσεις οι οποίες και εστάλησαν στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Η έκθεση έφτασε στα χέρια και αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και υπουργών, οι οποίοι καλούνται να συνεργαστούν με τους αρμόδιους εισαγγελείς στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις έγγραφες εξηγήσεις που πρέπει να δώσουν οι «ακάλυπτοι» ως προς την περιουσιακή τους κατάσταση, θα περάσουν από «κόσκινο» οι μισθολογικές τους καταστάσεις, καταθέσεις σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, εμβάσματα, κινητή και ακίνητη περιουσία, μετοχές ή ομόλογα καθώς και η οικονομική κατάσταση συγγενικών τους προσώπων.

Περιπτώσεις διαφθοράς

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποιες από τις 335 περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις που υπάγονται στην κατηγορία της διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση «βασική επιδίωξη των στοχευμένων ελέγχων ήταν κατά πρώτον να ελεγχθούν πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητά τους ή πρόσωπα που είχαν προκαλέσει με τον τρόπο ζωής ή τη συναλλακτική τους δραστηριότητα και, τέλος, πρόσωπα που είχαν απασχολήσει την Α” Μονάδα της Αρχής, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί εγκληματική δραστηριότητά τους. Κατά δεύτερο λόγο οι έλεγχοι περιέλαβαν όλες τις κατηγορίες υπόχρεων, κυρίως κατηγορίες που δεν είχαν ελεγχθεί ποτέ κατά το παρελθόν, έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα σε όλους ότι μελλοντικά κανείς δεν θα παραμείνει ανεξέλεγκτος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 335 περιπτώσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα για τα «πόθεν έσχες» του 2012 (δηλαδή περιουσιακή κατάσταση μέχρι 31/12/2011), οι περισσότεροι έχουν διατηρήσει τις θέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό. Πρόκειται κυρίως για τους αιρετούς, μέλη αθλητικών ομοσπονδιών, μεαλοτραπεζίτες, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους διευθυντές του ΕΣΥ, αλλά και δημοσιογράφους ή μετόχους εταιρειών ΜΜΕ.

Ο βασικός στόχος που θέτει πλέον η Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος, το ΣΔΟΕ αλλά και οι αρμόδιοι οικονομικοί εισαγγελείς είναι αν υπάρχουν περιπτώσεις χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων. Αν, δηλαδή, η περιουσία που δηλώνουν (ή αυτή που δεν δηλώνουν) προέρχεται από έκνομες δραστηριότητες για τις οποίες θα πρέπει να σχηματιστούν δικογραφίες και να ασκηθούν διώξεις. Στην περίπτωση δε των κρατικών αξιωματούχων, και εφόσον διαπιστωθεί ότι οι παράνομες δραστηριότητές τους σχετίζονται με δημόσιο χρήμα, οι κατηγορίες τους θα είναι καταπέλτης, καθώς θα είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Το προφίλ των Ράμπο

Η Γ” Μονάδα συστάθηκε με το ν. 3932/2011 (ΦΕΚ 49Α) με πρόεδρο τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Π. Νικολούδη και αναπληρωτή τον επίσης αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Γεώργιο Παντελή, και στόχο έχει τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης υπόχρεων προσώπων, δηλαδή εμπλεκόμενων με οποιοδήποτε τρόπο με τον κρατικό μηχανισμό, δημοσιογράφων, μετόχων εταιρειών, διευθυντών του ΕΣΥ κ.ά.

ΠΗΓΗ: Έθνος

No comments:

Post a Comment