Tuesday, March 19, 2013

Το πιο μεγάλο νέο σκάνδαλο: Το χρυσό συμβόλαιο 1,4 δισ. της ΤΕΡΝΑ, η σύμπραξη ΤΕΡΝΑ-ΔΕΗ στα απορρίμματα και η παρέα




Από το Πρώτο Θέμα












Χρυσό συμβόλαιο 1,4 δισ. της Τέρνα με τη ΔΕΗ



Την ώρα που οι οικονομικοί εισαγγελείς διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες για τις συμβάσεις της ΔΕΗ, η διοίκηση του κ. Αρθούρου Ζερβού αγνοεί επιδεικτικά αυτές τις έρευνες και υπογράφει (το περασμένο Σάββατο) συμφωνία-μαμούθ, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, για μια λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Γιώργου Περιστέρη. Το γιγαντιαίο συμβόλαιο με τη ΔΕΗ που έκλεισε ο κ. Περιστέρης είναι το μεγαλύτερο έργο που υπογράφηκε την τελευταία πενταετία στη χώρα μας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η εν λόγω συμφωνία προκαλεί ανατροπές στο κατεστημένο των κατασκευών και δημιουργεί προϋποθέσεις για τη δημιουργία «εθνικού νταβατζή», για να θυμηθούμε τη ρήση του κ. Κώστα Καραμανλή για κάποιους διαπλεκόμενους εργολάβους.



Ο ανταγωνισμός έχει θορυβηθεί σφόδρα από την προνομιακή σχέση που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ με τη ΔΕΗ -η οποία εσχάτως επεκτείνεται και στον χρυσοφόρο τομέα των απορριμμάτων- αποκαλύπτοντας έτσι την προσπάθεια για καθολική κυριαρχία του ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου στον δημόσιο επιχειρηματικό στίβο.



Στο παρασκήνιο, δύο πρόσωπα με άρωμα γυναίκας, τα οποία από θέσεις-κλειδιά στην άσκηση πολιτικής διαμορφώνουν κλίμα, συμβουλεύουν και επηρεάζουν ως προς τη λήψη αποφάσεων.

Η πρώτη ως σύντροφος κορυφαίου θεσμικού παράγοντα, διορισμένου από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά χαλκέντερου μάνατζερ, και η δεύτερη ως alter ego του μοιραίου πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και νυν σύμβουλος άλλου πολιτικού προσώπου με ισχυρές προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ευρωπαϊκής ελίτ και με επιρροή σε μεγάλο μιντιακό συγκρότημα της χώρας.







Πρόκειται για την ίδια γυναίκα που ενώ η Επιτροπή της Βουλής διερευνά τον ρόλο της στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αυτή καταφέρνει και διορίζεται στο γραφείο πολιτικού στις Βρυξέλλες!



Πέραν κάθε αμφιβολίας, τα νέα συμβόλαια, τα πρόσωπα εξουσίας και οι θέσεις που αναπτύσσει στην αγορά η ΤΕΡΝΑ διαμορφώνουν έναν νέο ισχυρό πόλο στις κατασκευές, στα σκουπίδια και την ενέργεια, ο οποίος, κεφαλαιοποιώντας τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί στον χώρο του Τύπου, έχει αποκτήσει δύναμη και ισχύ σε βαθμό που εμφανίζεται να λύνει και να δένει στη δημόσια διοίκηση, να πετυχαίνει τροπολογίες, όρους και κανόνες σε νομοθετήματα, να κόβει και να ράβει στη στρατηγική που χαράζει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό για τα μεγάλα έργα. Η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ αυτομάτως την προβιβάζει στην πρώτη θέση από πλευράς ανεκτέλεστου υπόλοιπου συμβάσεων, ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Ενα βήμα πίσω βρίσκεται η εταιρεία Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, με 2,9 δισ. ευρώ, και ακολουθεί ο ισχυρός κυπριακός όμιλος της J&P AΒΑΞ, συμφερόντων του κυρίου Δάκη Ιωάννου και της οικογένειας Παρασκευαΐδη, που βρίσκεται κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.



Η συμφωνία για τη μονάδα στην Πτολεμαΐδα, που βρισκόταν για πάνω από έναν χρόνο στο ψυγείο εξαιτίας του ρίσκου της χώρας αλλά και των μεγάλων προβλημάτων χρηματοδότησης του έργου (οι υποψήφιοι δανειστές ζητούσαν να μπει ρήτρα δραχμής στη σύμβαση δανειοδότησης!), προβάλλεται ως σωτήρια λύση για την επιβίωση της ΔΕΗ.



Με τις κυβερνητικές πλάτες του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, η συμφωνία υπογράφηκε το περασμένο Σάββατο στην Κοζάνη, χωρίς να υπολογίζονται ιδιαίτερα η προκαταρκτική έρευνα που έχει διατάξει ο εισαγγελέας για τους όρους της σύμβασης αλλά και οι εξαγγελίες του προέδρου της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού ότι δεν θα υπογραφεί εάν δεν εγκριθεί πρώτα από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Συμπτωματικά, την προηγούμενη μέρα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για μια άλλη αμαρτωλή, όπως αποδείχτηκε, σύμβαση της ΔΕΗ για τη μονάδα στο Αλιβέρι.



Η δίωξη αφορά τη σύμβαση που υπέγραψε το 2007 η τότε διοίκηση της Επιχείρησης (ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος) με τη ΜΕΤΚΑ και η οποία φέρεται να ζημίωσε τη ΔΕΗ με 100 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Επιχείρησης, όμως, δείχνει να αδιαφορεί για τον έλεγχο που ασκεί η Δικαιοσύνη στις συμβάσεις της. Μάλιστα στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη βρίσκεται αυτές τις μέρες και δεύτερη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ.



Πρόκειται για τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ντιζελοηλεκτρικές μονάδες στη Ρόδο, ισχύος 120 MW, που υπεγράφη το 2009 με την εταιρεία του κ. Περιστέρη, αλλά ακόμη η σύμβαση δεν έχει υλοποιηθεί. Ο λόγος είναι ότι η ΔΕΗ δεν έχει βρει το οικόπεδο που θα γίνει το έργο!



Η μονάδα, σύμφωνα με καταγγελία του βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. κ. Λευτέρη Αυγενάκη, κατακυρώθηκε στην ΤΕΡΝΑ με κόστος κατά 52% μεγαλύτερο από τον αρχικό προϋπολογισμό (το τίμημα ανήλθε σε 183 εκατ. ευρώ), και μάλιστα με εξοπλισμό χαμηλής απόδοσης (τετράχρονες μηχανές αντί δίχρονες υψηλής απόδοσης). Οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν έχουν ήδη κοστίσει στη ΔΕΗ 37 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις. Η ΤΕΡΝΑ, από την πλευρά της, έχει δηλώσει ότι αποσύρεται από το έργο διεκδικώντας πρόσθετα κονδύλια 12 εκατ. ευρώ για διαφυγόντα κέρδη. Δεν είναι όμως οι μόνες αποζημιώσεις που έχει λάβει. Ανάλογα μπόνους, που υπολογίζονται σε άνω των 50 εκατ. ευρώ, εισέπραξε τους τελευταίους μήνες και για το βαλτωμένο οδικό έργο του Ε65, ενεργοποιώντας όρους λεόντειων συμβάσεων παραχώρησης.






Η συμφωνία και η ποινική ρήτρα




Αψηφώντας τη δικαστική έρευνα για συμβάσεις που ζημιώνουν με εκατομμύρια τη ΔΕΗ και την αναγκάζουν να ζητά αυξήσεις τιμολογίων, το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή της γιγαντιαίας μονάδας των 660 MW στην Πτολεμαΐδα με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης.



Εύλογα λοιπόν προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:



■ Τι φοβήθηκαν και έσπευσαν να βάλουν τις υπογραφές, τη στιγμή μάλιστα που η χρηματοδότηση του έργου εξακολουθεί να μην έχει οριστικοποιηθεί, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις αοριστολογίες των ανακοινώσεων της ΔΕΗ;



■ Ηταν αναγκαίο η Επιχείρηση να προχωρήσει σε μια τόσο μεγάλη επένδυση σε περίοδο κρίσης όταν η κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση περιουσιακών της στοιχείων με στόχο την προσέλκυση ιδιωτών στους οποίους συγκαταλέγεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ΤΕΡΝΑ;



■ Οταν οι νέες μονάδες της ΔΕΗ θα περάσουν σε ιδιώτες, ποια υποχρέωση έχει αναλάβει η Επιχείρηση έναντι των δανειστών στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών;



Η ΔΕΗ δείχνει να έχει λησμονήσει τα προβλήματα ρευστότητας που η ίδια διατεινόταν ότι έχει προκαλέσει το έμφραγμα στην αγορά εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης για το χαράτσι στα ακίνητα, και τώρα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι πέραν των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (κοινοπρακτικό δάνειο από γερμανικές τράπεζες, δανεισμός από εμπορικές τράπεζες κ.ά.) που θα αξιοποιήσει για τη χρηματοδότηση της μονάδας στην Πτολεμαΐδα είναι σε θέση να καλύψει την επένδυση με ίδια κεφάλαια αντλώντας -εάν χρειαστεί- κεφάλαια από την κεφαλαιαγορά!



Σε άλλη περίπτωση (αν δεν εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι) η Επιχείρηση κινδυνεύει να πληρώσει 70 εκατ. ευρώ εφόσον ενεργοποιηθεί η ποινική ρήτρα που περιέχει η συμφωνία και η οποία αντιστοιχεί στο 5% του προϋπολογισμού του έργου, σε περίπτωση που αυτό ακυρωθεί με υπαιτιότητα της ΔΕΗ.



Η Επιχείρηση δικαιολογεί το μπόνους ως μια συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις μεγάλες συμβάσεις, χωρίς όμως να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε πρόταση προς το διοικητικό συμβούλιο να περιληφθεί στη σύμβαση όρος ότι σε περίπτωση ακύρωσης του έργου η ΔΕΗ θα υποχρεούνταν να καταβάλλει μόνο το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.






Η σύμπραξη στα απορρίμματα εκτοπίζει μια πολυεθνική




Οσοι πάντως γνωρίζουν τους δεσμούς που έχει συνάψει η ΔΕΗ με τη ΤΕΡΝΑ δεν αιφνιδιάζονται από την τροπή των εξελίξεων. Η έκπληξη που προκάλεσε στην αγορά η εμφάνιση κοινού σχήματος (ΔΕΗ - ΤΕΡΝΑ) για τη διεκδίκηση των τεσσάρων εργοστασίων απορριμμάτων στην Αττική έκρυβε μια μυστική συμφωνία για την οποία ήδη οι δύο εταιρείες έχουν ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πρόκειται για την εξαγορά από την ΤΕΡΝΑ της θυγατρικής της ΔΕΗ Waste Syclo, η οποία συστάθηκε με τη σύμπραξη του ισπανικού ομίλου της Urbaser για να διεκδικήσει κομμάτι της μεγάλης πίτας από τα απορρίμματα. Η τελευταία όμως «ξεδοντιάστηκε» από το εγχώριο καρτέλ των εργολάβων, με αποτέλεσμα μετά την ανάληψη της καθαριότητας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας να μην ξαναπάρει έργο. Πλέον η πολυεθνική εταιρεία αναθεωρεί τη στρατηγική της στη χώρα μας, πουλώντας τη συμμετοχή της στην ΤΕΡΝΑ. Η τελευταία δε, όπως φαίνεται, έχει όλα τα μέσα και τα έργα ώστε να παίρνει με το σπαθί της και να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού. Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, στην προσπάθεια να θωρακίσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα από τις προσφυγές που δέχονται τα «πράσινα» έργα της, μπορεί πλέον να εκμεταλλευτεί μια φωτογραφική διάταξη στο πρόσφατο νομοσχέδιο του επενδυτικού νόμου. Με τον κίνδυνο να καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η επένδυση των 33 αιολικών πάρκων που σχεδιάζει στην Κρήτη, η κυβέρνηση πέρασε ειδική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να μεταφέρει την άδειά της σε άλλη περιοχή σε περίπτωση κωλύματος. Ακόμη δηλαδή και αν το έργο δεν γίνει ποτέ για τον χώρο όπου σχεδιάστηκε, η ΤΕΡΝΑ, όπως και άλλες εταιρείες με ανάλογα προβλήματα, μπορεί να «μετακομίσει» την άδειά της όπου υπάρχει φιλικότερο επενδυτικό κλίμα!



Παρόμοια παρέμβαση έγινε και για τη διάσωση του Αξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), ενός δρόμου που σχεδιάστηκε από τον κ. Γιώργο Σουφλιά για να συνδέσει τη Νότια Ελλάδα (στο ύψος του ΠΑΘΕ) με την Εγνατία, αλλά στην πορεία εκτιμήθηκε ότι ήταν ασύμφορος και υπήρξαν σοβαρές προτάσεις να ακυρωθεί. Οι αφόρητες πιέσεις και τα σχεδόν εκβιαστικά διλήμματα της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για αποζημιώσεις-μαμούθ λύγισαν τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον ειδικό διαπραγματευτή του πρωθυπουργού για τους οδικούς άξονες κ. Ευθύμιο Βιδάλη. Με βάση τον νεότερο σχεδιασμό το έργο θα γίνει σε πολύ μικρότερη έκταση (από τον Κάμπο έως τα Τρίκαλα), καλύπτοντας από τα 174 αρχικά χιλιόμετρα μόνο τα 85. Ετσι, θα κατασκευαστεί ένας μίνι αυτοκινητόδρομος δίχως αρχή (κόβεται το τμήμα από τη Λαμία ως τον Δομοκό) και τέλος (από τα Τρίκαλα ως την Παναγιά), που είναι αβέβαιο ποιες ανάγκες θα εξυπηρετεί και τι αποζημιώσεις θα χρειαστεί να δώσει η Πολιτεία για να μπορεί να ξεπληρώσει η εταιρεία τα δάνεια που θα τις χορηγήσουν οι τράπεζες.










Ο κ. Γιώργος Περιστέρης Ο κ. Αρθούρος Ζερβός Η κυρία Αννυ Ποδηματά Η κυρία Μόνα Παπαδάκου




Η παρέα




Οι εκλεκτικές σχέσεις Ζερβού - Ποδηματά και Μόνας του ΠαπακωνσταντίνουΗ σχέση της ευρωβουλευτού με τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τη στενότερη συνεργάτιδα του πρώην τσάρου της οικονομίας



Oι όλο και τακτικότερες από κοινού εμφανίσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού και της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρίας Αννυς Ποδηματά συντονίζονται στο πλαίσιο των συνεδρίων που αφορούν στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ετσι, στις αρχές του περσινού Δεκεμβρίου μίλησαν για το ίδιο θέμα στο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον χώρο της Βουλής των Ελλήνων, παρόντος και του πρόεδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών κ. Γιώργου Περιστέρη. Πριν από ενάμιση μήνα στη Βιέννη, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για την Αιολική Ενέργεια, ήταν και πάλι ομιλητές. Βέβαια, το ότι δύο άνθρωποι βρίσκονται τακτικά σε επιστημονικά πάνελ ή είναι ομοτράπεζοι σε αντίστοιχα συμπόσια θα ήταν απλή σύμπτωση αν αφορούσε μόνο τις κοινές ιδέες και πεποιθήσεις τους. Ωστόσο, ο σαμάνος της παγκόσμιας πράσινης ενέργειας πρόεδρος της ΔΕΗ και η εσχάτως εξειδικευθείσα στις ήπιες μορφές ενέργειας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ συνδέονται και με στενή φιλία.



Στην παρέα ήρθε να προστεθεί πρόσφατα και η κυρία Μόνα Παπαδάκου, η πρώην στενή συνεργάτης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, γνωστή και ως «Μόνα του Μνημονίου». Το νέο έτος βρήκε τη Ναξιώτισσα οικονομολόγο μόνιμα εγκαταστημένη στο Βέλγιο ως διαπιστευμένη βοηθό της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρίας Ποδηματά. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012, όταν η κυρία Παπαδάκου άρχισε να απασχολείται ως επιστημονική συνεργάτης στο γραφείο της κυρίας Ποδηματά στην Αθήνα. Η μετακόμισή της στις Βρυξέλλες επιταχύνθηκε μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και του πρώην τσάρου της Οικονομίας. Και καθώς η δημόσια διαδρομή της ταυτίστηκε με την πορεία του πρώην υπουργού ακολουθώντας τον από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, η κυρία Παπαδάκου κλήθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς κυρίους Πεπόνη και Μουζακίτη να καταθέσει για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.



Στα 61 του σήμερα, ο απόφοιτος του φημισμένου Πανεπιστημίου Πρίνστον και καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την πλούσια κόμη και το νεανικό παρουσιαστικό και η πτυχιούχος της γαλλικής φιλολογίας και πρώην δημοσιογράφος βρέθηκαν από άποψη ενδιαφερόντων κοντά όπως οι ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα δύο πτερυγίων. Η από κοινού γνώση της γαλλικής γλώσσας δε, μια και ο κ. Ζερβός είναι διπλωματούχος και δόκτορας μηχανικός του Πανεπιστημίου Πιερ και Μαρί Κιουρί του Παρισιού, διευκόλυνε τη μεταξύ τους επικοινωνία.



Ηταν τον Μάρτιο του 2009 όταν ο καθηγητής κ. Ζερβός, κατά την παρουσίαση της προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, εντυπωσίαζε το κοινό της «Αίγλης» του Ζαππείου, ανάμεσα στο οποίο βρισκόταν η δημοσιογράφος και ήδη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2007. Τον Δεκέμβριο της ίδια χρονιάς, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, ο καθηγητής αναλαμβάνει τα υψηλά του καθήκοντα στη ΔΕΗ. Στις αρχές Ιανουαρίου της νέας χρονιάς παραβρίσκονται αμφότεροι στην κοπή της βασιλόπιτας της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας. Η πράσινη ανάπτυξη εκείνη την περίοδο «πουλάει», καθώς στο πολιτικό πηδάλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής βρισκόταν η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.




Η ευρωβουλευτής κυρία Αννυ Ποδηματά, στενή φίλη του κ. Αρθούρου Ζερβού, και προϊσταμένη της κυρίας Μόνας Παπαδάκου



Η απομάκρυνση δε της τελευταίας από το ΥΠΕΚΑ, η οποία τον προστάτευε, δεν έθιξε τον κ. Ζερβό, ο οποίος θεωρείται ότι διατήρησε το πόστο του χάρη στις στενές σχέσεις του με τον νομικό σύμβουλο της Επιχείρησης κ. Αργύρη Οικονόμου, αλλά και στη φιλική σχέση που διατηρεί με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κυρία Ποδηματά. Αμφότεροι εκτιμάται ότι συνθέτουν την πολιτική ασπίδα που τον κράτησε στη θέση του προέδρου. Εντούτοις, λέγεται ότι τότε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τον υπολογισμό της μισθοδοσίας του κ. Ζερβού, και ειδικότερα για το εξωφρενικό επίδομα Οικογενειακών Βαρών που προστίθετο μηνιαίως στον λογαριασμό υπέρ του γιου του καθηγητή. Ωστόσο, αυτό θεωρείται ανώδυνη αμυχή μπροστά στην παραλίγο «γάγγραινα» της Επιχείρησης στην οποία οδηγούσαν τα αλλεπάλληλα λάθη του.



Χαρακτηριστική είναι η έκθεση για την αναμόρφωση των τιμολογίων που δεν συνέταξε ποτέ, αν και γνώριζε ότι είχε υποχρέωση να το πράξει, με αποτέλεσμα τα τιμολόγια της ΔΕΗ να αυξηθούν έως και 48,7%. Παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν επανειλημμένες αιτιάσεις ακόμη και μέσα από το διοικητικό του συμβούλιο, η έκθεση δεν συντάχθηκε και οι αυξήσεις επιβλήθηκαν στους καταναλωτές. Στο επιχειρηματικό πεδίο, επί της θητείας του επιχειρούνται σκανδαλώδεις συμβάσεις έργων οι οποίες ζημίωσαν τη ΔΕΗ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το έργο για τη μονάδα στη Ρόδο, το οποίο, παρά το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε, ζημίωσε την Επιχείρηση με περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις. Παράλληλα ο ίδιος προσπαθούσε να πείσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ να εγκρίνει την αγορά πέντε εταιρειών με τρία αιολικά πάρκα σε λειτουργία και τρεις άδειες επίσης αιολικών πάρκων της εταιρείας BCI του κ. Δημήτρη Καραγκουλέ, παλιού συναγωνιστή του από τον χώρο της Αριστεράς, σε υψηλότερο τίμημα από το προβλεπόμενο. Η υπόθεση τελικά πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Αντίστοιχη περίπτωση είναι και το έργο της Ικαρίας, στο οποίο υπεργολάβος ήταν ο αδελφός του! Η σύμβαση για τη μονάδα της ΔΕΗ από 18 εκατ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν έφτασε στα 45 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση μόλις του 40% του έργου, με δύο χρόνια μάλιστα καθυστέρηση!



Επιπλέον, η υπογραφή της σύμβασης για το έργο της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5», την ώρα που η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα, αποδεικνύει περίτρανα την πολιτική προστασία της οποίας τυγχάνει ο πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Ζερβός. Ο «αριστερός» πρόεδρος της ΔΕΗ -ανήκει όπως δηλώνει στην Δημοκρατική Αριστερά- είναι δεδομένο πλέον ότι χαίρει αυτής της πολιτικής προστασίας, γεγονός που γίνεται ολοφάνερο πια με την επανεκλογή του στα ηνία της Επιχείρησης παρά την αλλαγή κυβερνήσεων και πολιτικών στηριγμάτων.



Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο... πλούσιο έργο του, είναι εντυπωσιακό το πώς ο κ. Ζερβός, έπειτα από μια πολύχρονη ακαδημαϊκή διαδρομή, ανακάλυψε πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η αγορά υπερκοστολογημένων αιολικών πάρκων όταν αυτά μάλιστα ανήκουν σε σύντροφο της Αριστεράς. Ακόμη, πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η ένταξη της άμμου στην κατηγορία του βράχου όταν τις εκσκαφές τις κάνει η εταιρεία που έχει διασύνδεση με τον αδελφό του, και πόσο συμφέρουσα μπορεί να είναι η εκταμίευση 70 εκατ. ευρώ για ένα έργο που θα κατασκευαστεί σε ανύπαρκτο οικόπεδο...




Η κυρία Μόνα Παπαδάκου όταν ταξίδευε με το προεδρικό αεροσκάφος συνοδεύοντας τον παλιό της προϊστάμενο, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου










Η Μόνα του Παπακωνσταντίνου




Στην παρέα Ζερβού - Ποδηματά, όμως, προστέθηκε όπως προαναφέρθηκε και ένα άλλο άτομο. Ο λόγος για την κυρία Μόνα Παπαδάκου, τη στενότερη συνεργάτιδα του κ. Παπακωνσταντίνου, που μετά τις φουρτούνες του πρώην προϊσταμένου της με την Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ αποφάσισε να ανοίξει ξανά ευρωπαϊκά πανιά, εγκαταλείποντας την ούτως ή άλλως μίζερη ελληνική πολιτική πραγματικότητα.



Μετά τις πολύωρες και εξαντλητικές συναντήσεις της με τους τροϊκανούς στο πλευρό του πολιτικού της μέντορα, πρώην υπουργού Οικονομικών, διαπραγματευόμενη σκληρά την οικονομική επιβίωση αυτού του λαού (με τα γνωστά αποτελέσματα), η κυρία Παπαδάκου πήρε των ομματιών της για τις Βρυξέλλες και για τη θέση της διαπιστευμένης βοηθού της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίας Ποδηματά. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, τα προβλήματα δεν λείπουν, με την ίδια να καλείται να αντεπεξέλθει σε ένα γενικότερο κλίμα αναταραχής και αναστάτωσης που επικρατεί στον επαγγελματικό της περίγυρο.



Η επιστημονική εξειδίκευσή της φαίνεται ότι συνετέλεσε στην επιλογή της από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Οπως μας λέει χαρακτηριστικά η κυρία Ποδηματά: «Η Μόνα είναι ένας άνθρωπος που έχει πολύ ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο. Είναι ένα παιδί πολύ εργατικό και σοβαρό στη δουλειά του και με μεγάλη διάθεση προσφοράς. Εχω την καλύτερη άποψη για την επιστημονική και επαγγελματική της αρτιότητα». Η μεταξύ τους συνεργασία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012, με την πρώην σύμβουλο του κ. Παπακωνσταντίνου να απασχολείται ως επιστημονική συνεργάτιδα στο γραφείο της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.



Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αλλαγή σελίδας στα επαγγελματικά της κυρίας Παπαδάκου ύστερα από την τριετή θητεία της δίπλα στον πρώην υπουργό Οικονομικών σε όλα τα δημόσια αξιώματα που κατέλαβε μέχρι σήμερα. Βέβαια, οι Βρυξέλλες δεν είναι μια πόλη χωρίς οικείες εικόνες για τη «Μόνα του μνημονίου», όπως έγινε γνωστή λόγω της ενεργούς συμμετοχής της στη στενή οικονομική ομάδα που πήρε μέρος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Το καλοκαίρι του 2009 ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας την επιστημονική της επάρκεια στα μακροοικονομικά μεγέθη, της πρότεινε να συνδράμει το έργο του ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτοτε η δημόσια διαδρομή της ταυτίστηκε με την πορεία του πρώην υπουργού, ακολουθώντας τον στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μέχρι τον Μάιο του 2012.



Η άφιξη, όμως, της κυρίας Παπαδάκου στις Βρυξέλλες τη βρίσκει αντιμέτωπη με μια όχι και τόσο γνώριμη κατάσταση για τα δεδομένα των ελληνικών πολιτικών γραφείων. Απολύσεις συνεργατών, συνοδευόμενες από καταγγελίες για ηθική παρενόχληση εκ μέρους της κυρίας Ποδηματά, οι οποίες φτάνουν μέχρι τις αίθουσες των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, συνθέτουν τo παζλ μιας ιστορίας που απασχολεί το τελευταίο διάστημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η διαμάχη που προκλήθηκε ύστερα από την απόφαση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ να απολύσει μία εκ των συνεργατών της πριν από λίγους μήνες και η προσφυγή της τελευταίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης, επικαλούμενη «ηθική παρενόχληση» εις βάρος της, φέρνει τον θεσμό του Ευρωκοινοβουλίου στη θέση του κατηγορουμένου, καθώς καλείται να υπερασπιστεί την επιλογή της εκπροσώπου του έναντι των δικαστικών αξιώσεων της πρώην βοηθού της.



Σύμφωνα με την κυρία Ποδηματά, η εκλογή της ως αντιπροέδρου τον Ιούλιο του 2011, όταν και υπουργοποιήθηκε ο προκάτοχός της κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, και «το γεγονός ότι δεν όρισα και δεν αναβάθμισα κάποιον από τους βοηθούς μου στη θέση του βοηθού αντιπροέδρου, έχοντας συμβουλευτεί προηγουμένως όλους τους αρμόδιους αξιωματούχους, προκάλεσε μια απίστευτη έκρηξη από την πλευρά τους». Λύση στο εμπόλεμο κλίμα, όπως το χαρακτηρίζει, «λόγω του ότι δύο πρώην συνεργάτες μου υπονόμευαν συστηματικά τον καινούριο βοηθό μου», δόθηκε μέσω της απόλυσής τους, με τους Ευρωπαίους δικαστές να καλούνται τώρα να λύσουν το μυστήριο της «ηθικής παρενόχλησης» που καταγγέλλει ένας εξ αυτών.


No comments:

Post a Comment