Στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την απόδοση των μέτρων στήριξης της ελληνικής αλιείας και τον εκσυγχρονισμό των Ιχθυοσκαλών ανέλυσε τις διοικητικές αρμοδιότητες επί του φορέα διαχείρισης των Ιχθυοσκαλών, Ο.Κ.Α.Α. ΑΕ και τόνισε ότι η μηχανογράφηση στις εμπορικές συναλλαγές των Ιχθυοσκαλών είναι υποχρέωση του φορέα διαχείρισης των Ιχθυοσκαλών και εφαρμόζεται από το 2008.
Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη του Υπουργείου για την κατασκευή της Νέας Ιχθυόσκαλας στην Ν. Μηχανιώνα, ενώ διευκρίνισε ότι τα χρήματα από την εκποίηση των Ιχθυοκιβωτίων που είχαν αγοραστεί επί ΕΤ.ΑΝ.ΑΛ. θα πάνε στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη.
«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και σας κα Μάρκου.
Μας δίνετε την ευκαιρία να διευκρινίσουμε θέματα, όπως αυτά που θίγονται στη σημερινή συνεδρίαση και άπτονται κυρίως των ιχθυοσκαλών και γενικότερα θέματα για την προσπάθεια που κάνουμε να υποστηρίξουμε την αλιεία.
Σας θυμίζω ότι τους τελευταίους μήνες επανήλθε ο τομέας της αλιείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχω όμως δηλωμένη την πολιτική απόφαση που ανέφερα κι από αυτό το βήμα, ότι η αλιεία είναι ένας σημαντικός τομέας παραγωγής και τον υποστηρίζουμε με όποια δύναμη μπορούμε και την αλιεία αυτή καθ’ αυτή και την ιχθυοπαραγωγή, όπως επίσης και την μεταποίηση και την εξωστρέφεια.
Από το 2008, η διαχείριση των ιχθυοσκαλών μετά τη συγχώνευση της ΕΤΑΝΑΛ με τον Ο.Κ.Α.Α του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, πρέπει να τηρείται ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός για λογαριασμό των ιχθυσκαλών μέσα στον γενικότερο προϋπολογισμό του Ο.Κ.Α.Α. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αρμοδιότητα μόνο σε ότι αφορά στον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο αυτού του λογαριασμού, του λογαριασμού δηλαδή των ιχθυοσκαλών και μάλιστα αυτή την περίοδο κάνουμε αυτό ακριβώς το πράγμα και σύντομα θα έχουμε τα σχετικά αποτελέσματα.
Τώρα σε ότι αφορά στο κομμάτι των ιχθυοκιβωτίων. Αυτά έχουν παραγγελθεί χρόνια πριν, για αντικατάσταση των ξύλινων ιχθυοκιβωτίων, τα οποία δεν μπορούν να πλυθούν και αντίστοιχα είχαν πολύ μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο.
Όπως όμως ξέρετε, πράγματι έγινε αυτή η παραγγελία. Άρχισαν να μοιράζονται τα τεμάχια αυτά στους ψαράδες, έχουν μοιραστεί ήδη περίπου 60.000, τα υπόλοιπα όμως δεν πρόλαβαν να μοιραστούν γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε νέο κανονισμό που πλέον επιβάλλει τις πολυουρεθάνες, τα ιχθυοκιβώτια, δηλαδή αυτά που λέμε «φελιζόλ».
Αυτό είχε ως συνέπεια να μείνουν μερικά από αυτά και να μείνουν μάλιστα στη διαχείριση του Ο.Κ.Α.Α. Το Υπουργείο ζήτησε να γίνει πραγματικά αξιοποίησή τους, να βγουν δηλαδή σε ένα διαγωνισμό και να αξιοποιηθούν από άλλους χώρους και μάλιστα είχε ζητηθεί τα χρήματα αυτά να μπουν στον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι θα γίνει γιατί έχει υποστηριχθεί η απόκτησή τους και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τέλος και τελειώνω με αυτό σε ότι αφορά το κομμάτι της μηχανογράφησης έχει ήδη προχωρήσει εδώ και χρόνια και από τις 18/4/2008 γίνεται αυτού του είδους η μηχανογράφηση σχεδόν σε όλες τις ιχθυόσκαλες.
Έτσι είναι τα πράγματα, όπως τα είπατε, και ήμασταν έτοιμοι, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διεργασίες να ενταχθεί το έργο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός, ότι από τις 19.2.2013 βάσει μιας απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ είναι απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού των έργων Υποδομών πάλι του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπου είναι υποχρεωμένοι αφενός μεν να γίνει επικαιροποίηση των τιμολογιακών δαπανών και ενιαιοποίηση των δαπανών αυτών κάτι που ζητήθηκε από την Περιφέρεια. Έχει γίνει αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σύντομα θα ενταχθεί το έργο και θα υλοποιηθεί. Έτσι και αυτή η ιχθυόσκαλα θα προστεθεί στις νέες ιχθυόσκαλες που κατασκευάζονται.
Ευχαριστώ πολύ».
Στη δευτερολογία του ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που γίνονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση των υπαρχουσών ή τη δημιουργία νέων ιχθυοσκαλών και διαβεβαίωσε ότι δεν θα καταργηθεί ή μεταφερθεί η ιχθυόσκαλα στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Αντιθέτως θα δημιουργηθεί νέα, στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για τα στοχευμένα προγράμματα που σχεδιάζονται στο υπουργείο για την προώθηση των ιχθυοαποθεμάτων στις αγορές του εξωτερικού. Υπερτόνισε επίσης τις προσπάθειες που γίνονται για την αξιοποίηση των κονδυλίων από τα επιχειρησιακά προγράμματα για την αλιεία ώστε να ενισχυθεί ο αλιευτικός τουρισμός και να υπάρξει «στροφή» κάποιων σκαφών προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να αυξηθεί ο αλιευτικός πλούτος των θαλασσών μας.
Αναλυτικά, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε:
«Σε ότι αφορά στη μεταφορά της ιχθυόσκαλας της Μηχανιώνας, την οποία υπαινίσσεστε, δεν το γνωρίζω από πού πηγάζει, πάντως δεν είναι στις προθέσεις να μεταφερθεί η ιχθυόσκαλα από τη Νέα Μηχανιώνα.
Το να γίνει ακόμα μία ιχθυόσκαλα αλλού, δεν σημαίνει ότι μεταφέρεται αυτή και καταργείται και δημιουργείται μια άλλη. Δημιουργούμε νέες ιχθυόσκαλες ή εκσυγχρονίζουμε άλλες.
Για την ακρίβεια, πέραν αυτών, δημιουργούμε 25 αλιευτικά καταφύγια για τους αλιείς που θα βοηθήσουν στο έργο τους.
Δώσαμε άδεια στους αλιείς να πωλούν ψάρια αμέσως στις λαϊκές αγορές, προκειμένου να έχουν την όποια προστιθέμενη αξία τα προϊόντα τους. Σας θυμίζω επίσης ότι εκσυγχρονίζουμε τις ιχθυόσκαλες στην Πάτρα, στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη. Αναμένεται επίσης παραλαβή της νέας ιχθυόσκαλας του Βόλου, καθώς έχει ολοκληρωθεί και θα βοηθήσει τους αλιείς.
Προωθούμε τα προϊόντα τους σε συνεργασία με τον ΟΠΕ, κάνουμε και γι’ αυτά ό,τι κάναμε για τα προϊόντα της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Πηγαίνουμε σε στοχευμένα προγράμματα προώθησής τους στο εξωτερικό και μάλιστα ετοιμάζουμε ένα στοχευμένο πρόγραμμα για τη ρώσικη αγορά, όπως έχει ήδη γίνει για το κονσερβοποιημένο ροδάκινο, για τα κρασιά μας, το τυρί φέτα τώρα στην αγορά των ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά στη βοήθειά τους να ενισχύσουμε το ιχθυαπόθεμα, γιατί αυτό ενδιαφέρει τους ψαράδες, σας λέω χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, όταν ως πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΘΙΑΓΕ, με τον αείμνηστο Μιλτιάδη Τσόγκα, κάναμε για πρώτη φορά τότε έναν τέτοιο τεχνητό ύφαλο για να βοηθήσουμε τα ψάρια και ειδικά τα μπαρμπούνια, στην Κάλυμνο, όλοι είχαν φωνάξει εάν αυτή η παρέμβαση είναι επιτρεπτή. Τώρα μας ζητάνε να γίνουν και άλλοι και πραγματικά κάνουμε παρόμοιες δράσεις. Στην Κάλυμνο, το Φανάρι, στην Ιερισσό και πολλές τέτοιες γιατί το ίδιο το οικολογικό κίνημα και οι ψαράδες λεν «κάντε όσα μπορείτε περισσότερα» γιατί είναι ο μόνος τρόπος να ξαναγεμίσει το Αιγαίο ψάρια και θα κάνουμε.
Προωθούμε σε πρώτη φάση, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας τον εκσυγχρονισμό 51 σκαφών, δηλαδή να πάμε σε πιο καλές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον μηχανές με λιγότερα καύσιμα και σε δεύτερη φάση αξιολογήσαμε τις 105 από τις 250 αιτήσεις. Κάναμε προσπάθειες να ενισχύσαμε τον έλεγχο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όσο και με το Υπουργείο Τουρισμού να ενισχύσουμε τον αλιευτικό τουρισμό, όπου καταρτίζεται ένα Προεδρικό Διάταγμα για να ρυθμιστούν τα σχετικά θέματα, ενώ από το πρόγραμμα αλιείας ενισχύονται όσοι ενδιαφέρονται να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση και έτσι θα απαλυνθεί η μεγάλη πίεση να μειώσουμε κάποιες κατηγορίες σκαφών, προκειμένου να υποστηριχθεί πάλι ο αλιευτικός μας πλούτος αφαιρώντας κάποια πλοία και οδηγώντας τα προς τον αλιευτικό τουρισμό.
Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το όποιο ευρώ επιτρέπει το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα, για να υποστηριχθεί η αλιεία παρά του ότι, όπως σας τόνισα πριν από λίγους μήνες επέστρεψε η αλιεία στο ΥπΑΑΤ.
No comments:
Post a Comment