Την αντίθεσή της με τις προτεινόμενες διατάξεις για τις λαϊκές αγορές, (Κεφάλαιο Πέμπτο, άρθρο 42), σύμφωνα με τις οποίες αφαιρείται από τους δήμους η αρμοδιότητα και οι θεσμοθετημένοι υπέρ αυτής πόροι και μεταφέρονται στην περιφέρεια, εξέφρασε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Ασκούνη τις παρατηρήσεις της επί του νομοσχεδίου «Εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων και άλλες διατάξεις».
Η ΚΕΔΕ ζητάει την απόσυρση του σχετικού άρθρου και να συνταχθεί νέα διάταξη, η οποία θα προβλέπει η αρμοδιότητα των λαϊκών αγορών θα περιέλθει αποκλειστικά στους δήμους όλης της χώρας μαζί με τους αντίστοιχους πόρους.
«Οι προτεινόμενες διατάξεις συνιστούν το αποκορύφωμα του συγκεντρωτισμού και μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, πριν από τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προς τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής.
«Είναι δυνατόν ο δήμος να μην έχει κανένα απολύτως λόγο για τον τόπο, το ωράριο, για τις καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων, για τους όρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών; Μπορεί άραγε η Περιφέρεια Αττικής να ορίζει που και πότε θα γίνουν οι λαϊκές αγορές στους 66 δήμους της Αττικής»διερωτήθηκε ο κ. Ασκούνης για να συμπληρώσει:
«Αντί το υπουργείο να επιβάλλει αυστηρούς κανόνες, όρους και διαδικασίες ομαλής λειτουργίας των λαϊκών αγορών και των σχέσεων μεταξύ των δήμων, παραγωγών και επαγγελματιών, έρχεται να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που δεν θα ωφελήσουν κανέναν. Ο ρόλος ενός σύγχρονου επιτελικού κράτους είναι αυτός. Οτιδήποτε άλλο είναι οπισθοδρόμηση. Φοβάμαι ότι αυτός που συνέταξε αυτές τις διατάξεις έχει πλήρη άγνοια της τεράστιας προσπάθειας που έχει καταβληθεί για την ομαλή συνύπαρξη των ανωτέρω φορέων προς όφελος των καταναλωτών. Αναλαμβάνετε την ευθύνη των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν με τις αντιδημοκρατικές σας ρυθμίσεις που θα μας γυρίσουν χρόνια πίσω».
«Ακόμη και αν δεχτούμε τις προτεινόμενες διατάξεις, σε ότι αφορά τη διοίκηση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης, παρόλο που η Περιφέρεια έχει πλήρη διοικητική και οικονομική εποπτεία στους οργανισμούς αυτούς, ωστόσο οι πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων, ορίζονται από τον υπουργό. Τότε για ποια αυτονομία μιλάμε και για ποια αποκέντρωση» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, για να συμπληρώσει ότι το ίδιο ισχύει για τους πόρους:
«Ακόμη και αν δεχθούμε ότι στους Οργανισμούς Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης λειτουργούν αντίστοιχα ταμεία, στις υπόλοιπες λαϊκές αγορές όλης της χώρας γιατί δεν αποδίδεται απευθείας το σύνολο των αρμοδιοτήτων και των πόρων στους δήμους; Σε κάθε περίπτωση αν το υπουργείο δεν δεχτεί τη θέση μας για αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων για τις λαϊκές αγορές, τότε το ποσοστό των τελών που θα περιέλθουν στους δήμους δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 50%».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι οι θέσεις της ΚΕΔΕ για να περιέλθει στους δήμους όλη η αρμοδιότητα της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, αν και έχουν διατυπωθεί κατ΄ επανάληψη, δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου τονίζοντας παράλληλα ότι «η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση εμπαίζεται με το παρόν σχέδιο νόμου αφού όχι μόνο το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τις λαϊκές αγορές αλλά και οι θεσμοθετημένοι υπέρ αυτής πόροι, μεταφέρονται στην Περιφέρεια».
Διαβάστε επίσης
Mιχαλολιάκος προς Σκορδά: Δώστε τις λαϊκές αγορές στους δήμους
No comments:
Post a Comment