Tuesday, April 23, 2013

Καταγγελία για αδιαφορία της πολιτείας για την «πράσινη ανάπτυξη»





Την πολιτική καθήλωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) καταγγέλλει το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου «ΔΑΦΝΗ». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικτύου και δήμαρχο Άνδρου Γιάννη Γλυνό, η αδιαφορία της Πολιτείας και του υπουργείου Περιβάλλοντος για μια ολοκληρωμένη, φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, η εξοντωτική φορολόγηση, οι ακυρώσεις στα έργα υποδομών (π.χ. νησιωτικές διασυνδέσεις), καθιστούν, αδύνατο τον όποιο «πράσινο» σχεδιασμό των νησιών.

Τριάντα τρία νησιά και δυο περιφέρειες συγκροτούν το δίκτυο «ΔΑΦΝΗ», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που σκοπό έχει την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το καταστατικό, συνδέεται άμεσα με την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών, την προώθηση των ήπιων πηγών ενέργειας, τη χωρική οργάνωση και τον έλεγχο της δόμησης, τη διατήρηση της φύσης και των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και των μορφών εναλλακτικού τουρισμού, τον προγραμματισμό βασικών έργων υποδομής στον νησιωτικό χώρο όπου η περιβαλλοντική συνιστώσα θα είναι ουσιαστική, την προώθηση των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών, την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και σχήματα.

Οι νησιωτικοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αναλαμβάνουν και υλοποιούν συγκεκριμένες δράσεις, πιστοποιούνται με το «Σήμα Αειφορίας». Η αξιολόγηση γίνεται από ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κίμων Χατζιμπίρος, καθηγητής ΕΜΠ, «οι δράσεις αφορούν υδατικούς πόρους, εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων και τοξικών ουσιών (π.χ. φαρμάκων), ανακύκλωση, προστασία του περιβάλλοντος, εκπαίδευση και πολιτισμό, μεταφορές, χωροταξία και χρήσεις γης, πρωτογενή παραγωγή -κυρίως τη γεωργία- τουρισμό, αλλά και κοινωνική πολιτική, όπως παροχή βοήθειας σε αδύναμες ομάδες».

Φέτος, 12 νησιά έλαβαν το «Σήμα Αειφορίας», με πρώτη σε βαθμολογία τη Σαντορίνη. Η πιστοποίηση, επισημαίνει ο κ. Χατζιμπίρος, από τη μια έχει ηθικά οφέλη, αφού κανείς συμβάλλει στη βελτίωση και τη συντήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και από την άλλη υλική παράμετρο, μιας και αποτελεί επίσημο έγγραφο που προβάλλει το νησί και προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν εναλλακτικό τουρισμό. Επίσης, λειτουργεί και ως «διαβατήριο» για να συμμετάσχει ο δήμος του νησιού ή η περιφέρεια σε ανάλογα προγράμματα.

«Το δίκτυο “ΔΑΦΝΗ” έχει εκπονήσει σημαντικό αριθμό μελετών, που μένουν δυστυχώς στα συρτάρια των υπουργείων», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γλυνός. Χωρίς τη διάθεση εθνικών κονδυλίων για την ωρίμανση των έργων ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι στοχευμένοι ευρωπαϊκοί πόροι θα μείνουν για μια ακόμα φορά εκτός των συνόρων της Ελλάδας, εξηγεί ο κ. Γλυνός, συμπληρώνοντας πως χαρακτηριστική περίπτωση, αποτελεί η μηδενική παροχή ενισχύσεων προς τις ΑΠΕ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ, καθώς τα 300 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά, μεταφέρθηκαν τελικά στο μετρό της Θεσσαλονίκης.

Μ. Κιάου
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

No comments:

Post a Comment