Οπως μας πληροφορεί η Ελεύθερη Φωνή "Η φύλαξη και προστασία του ιστορικού χώρου της αρχαίας Κηρίνθου αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα ζητήματα - που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 9 Απριλίου) του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας, στα πλαίσια της ενημέρωσης για τον πολιτισμό και την έρευνα στην Αρχαία Κήρινθο.Η φύλαξη και προστασία του ιστορικού χώρου της αρχαίας Κηρίνθου αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα ζητήματα - που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 9 Απριλίου) του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας, στα πλαίσια της ενημέρωσης για τον πολιτισμό και την έρευνα στην Αρχαία Κήρινθο."
Ο Προέδρος της Τοπικής Κοινότητας Κηρίνθου Βασίλη Καρατζά, αναφέρθηκε σε λαθραίες ανασκαφές από αρχαιοκάπηλους, και ζήτησε την άμεση φύλαξη της περιοχής. Ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός επισήμανε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να μεριμνήσει σχετικά. «Δεν αρκεί μόνο ένας φύλακας για τη φύλαξη τόσων στρεμμάτων, χρειάζονται περισσότερα άτομα με βάρδιες όλο το 24 ώρο».
Ο κ. Ριτσώνης πρότεινε το φωτισμό της περιοχής με έναν καλό προβολέα ώστε να μην πλησιάζουν οι αρχαιοκάπηλοι. «Η Κήρινθος πρέπει να είναι ολόφωτη. Πρόκειται για πολύ σημαντικό αρχαίο χώρο. Οπωσδήποτε να προσληφθεί φύλακας για την προστασία των αρχαιοτήτων».
Να σημειωθεί οτι ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟΤ μειώθηκε κατά 8% το 2010 και κατά 20% επιπλέον για το 2011, καθώς από τα 431.000.000€ που αναλογούσαν το 2010 φέτος θα διατεθούν μόλις 350.000.000€.
Στις 12/3/122 ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), πληροφόρησε στην εφημερίδα ΒΗΜΑ ότι
"στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 66 Εφορείες Αρχαιοτήτων, 106 Μουσεία και συλλογές προϊστορικών, κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων, 250 οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι, 19.000 κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία, 366 έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της ΕΕ, συνολικού προϋπολογισμού 498 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτελούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς και εκατοντάδες ανασκαφές σε εξέλιξη, είτε στο πλαίσιο κατασκευής έργων είτε στο πλαίσιο προγραμμάτων έρευνας.
« Για όλα τα παραπάνω εργάζονται μόλις 7.000 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας, εκ των οποίων 950 αρχαιολόγοι και 2.000 φύλακες και νυχτοφύλακες. Στη διάρκεια του 2011 χρειάστηκαν 3.500 εποχικοί υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων για να λειτουργήσουν τα μουσεία, οι χώροι και οι ανασκαφές. Με τους νόμους για αναγκαστική έξοδο-''εφεδρεία'' (Νοέμβριος 2011), το 10% του πλέον έμπειρου προσωπικού (άνω των 33 ετών εργασία) όλων των ειδικοτήτων αναγκάστηκε να φύγει από το υπουργείο Πολιτισμού. Αν μειωθεί κι άλλο το προσωπικό, δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.tovima gr
Στις αρχές Απρίλη ανακοινώθηκε η άμεση πρόσληψη 590 Φυλάκων, Νυχτοφυλάκων και 90 Καθαριστών σε 54 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας απο το υπουργείο Πολιτισμού.
Η εφαρμογή του θερινού ωραρίου λειτουργίας των μουσείων σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης (που ανέδειξε η πρόσφατη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας) ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει το κονδύλι πρόσληψης των νέων εποχικών υπαλλήλων, που φέτος θα εργαστούν για πέντε και όχι για επτά μήνες όπως είχε συμβεί το 2011.
Οι θέσεις θα προκηρυχθούν μέσωΑΣΕΠ (συμβάσεις ΣΟΧ), από τον εκάστοτε φορέα, μέσα στον Απρίλιο. Οι υποψήφιοι Φύλακες θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο ειδικότητας Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο των παρακάτω σχολικών μονάδων : ΙΕΚ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α\' ή Β\' κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ του Ν. 1346/1983 ή άλλο ισότιμο τίτλο σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας. Επίσης πρέπει να έχουν καλή γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής ή Ιταλικής ή Ισπανικής ή Ρωσικής γλώσσας, κάτι που δεν απαιτείται για τους Νυχτοφύλακες.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα υπουργεία Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησαν την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, μέσω προγράμματος εκπαίδευσης 2.000 ατόμων που αποτελούν το προσωπικό φύλαξης.
Οι εκπαιδεύσεις είναι ημερήσιες, διεξάγονται σε 23 πόλεις και θα πραγματοποιηθούν σε κατάλληλα εξοπλισμένες αίθουσες του υπουργείου, των Αστυνομικών Υπηρεσιών και του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, από εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό των φορέων αυτών.
EDAFIKA H ARXAIA KHRINTHOS ANHKEI STH T.K. MANTOUDIOU. EYTYXWS OMWS POU ENDIFERONTAI OI SKYLOGIANITES KA H T.K. GIA TO THEMA . AN PERIMENAME APO TOUS MANTOUDIANOUS?
ReplyDeleteεξυπνη η τοποθέτηση του αρχαιολόγου.
ReplyDeleteΝα φωτιστεί ο χώρος για να βλέπουν καλύτερα!!!
Για να προστατευτούν οι αρχαιότητες πρέπει πρώτα να γίνουν ανασκαφές και ανάδειξή των αντικειμένων που θα βρεθούνε. Αυτό θα φέρει επισκέπτες στην περιοχή κλπ κλπ που μάλον δεν εννοούν οι δημοτικοί άρχοντες ή ίσως και δεν ενδιαφέρονται για τουριστική ανάπτυξη
kala re psare to provlima tis anergias tha to lisis me proslipsis filakon tis arxeas kirinthou?edo den exi filakes h arxea olimpia!! ma kala h ilithiotita sas den exi proigoumeno.+-
ReplyDelete