Thursday, January 31, 2013

Στα 22 υπάρχοντα γήπεδα ποδοσφαίρου του δήμου για 850 νέους προστίθενται άλλα πέντε νέα 5Χ5 φέτος. Πόσα ακόμη θέλουμε;





Πέντε νέα 5Χ5 γηπεδα ποδοσφαίρου προγραμματίζει να προσθέσει φέτος ο δήμος μας στα 22 γήπεδα ποδοσφαίρου και τα 4 υπάρχοντα 5Χ5 με κόστος 146.600 Ευρώ. Το 97% του προϋπολογισμού για έργα πολιτισμού και κοινωνικής πολιτικής. Παρότι βέβαια που το επιχειρησιακό προγραμμα του δήμου κρίνει επαρκείς τις αθλητικες υποδομές του δήμου. Για δρόμους διατίθενται μόνο 67.183 Ευρώ



Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου προσδιορίζει τις νέες δραστηριότητες που πρέπει να εκτελέσει ο Δήμος στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του, με σκοπούς :

α] την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής, με παρεμβάσεις στους τομείς (ενδεικτικά):

β] τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των κατοίκων της περιοχής του, με παρεμβάσεις στους τομείς (ενδεικτικά): της Κοινωνικής Πολιτικής και της Κοινωνικής, Ενσωμάτωσης, της Υγείας, της Παιδείας / Πολιτισμού / Αθλητισμού, της Ισότητας των Φύλων και των Ευκαιριών

γ] τη βελτίωση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης, με παρεμβάσεις στους τομείς (ενδεικτικά):

- Των οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων και της απασχόληση




Η αναντιστοιχία


Παρά τις ρητές κατευθύνσειςτου ΥΠΕΣ για τα του παραπάνω τρείς αξόνες ανάπτυξης ο δήμος μας τα τελευταία 2 χρόνια δαπανάται ένα δυσαναλογα μεγάλο ποσό για ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις, αναντίστοιχο στις πραγματικές ανάγκες . Απο τα 151.600.00 Ευρώ που διαθέτει ό δήμος για έργα στο πολιτισμό και την κοινωνική πολιτική   146.600 Ευρώ (97% των δαπανών έργων πολιτισμού και κοινωνικής πολιτικής)  προορίζονται για  4 νέα 5Χ5 γήπεδα ποδοσφαίρου.




Υπερ-επαρκείς οι αθλητικές υποδομές του δήμου


Το επιχειρησιακό προγραμμα για το 2011-2014 του δημου αναφέρει ότι " οι αθλητικές εγκαταστάσεις κρίνονται ως γενικά επαρκείς και καλύπτουν την ζήτήση". Στη σελίδα 84 του επιχειρησιακού προγραμματος που καταγράφονται οι αθλητικές υποδόμες χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα  τέσσερα 5Χ5 Λίμνης, Δάφνης, Ροβιών και Φαράκλας (που η συντήρηση τους κοστίζει 5.000 έκαστο ετησίως)







"Στο Δ.Δ. Μαντουδίου υπάρχει και λειτουργεί υπό την ευθύνη τουΔήμου κλειστό Δημοτικό Στάδιο.


Επίσης, υπάρχουν συνολικά δέκα (10) ανοικτά γήπεδα ποδοσφαίρου με χόρτο στην Δημοτική Κοινότητα Λίμνης και στις Τοπικές Κοιότητες Μαντουδίου, Προκοπίου (2), Κηρίνθου


Στροφυλιάς, Αγίας Άννας,, Κεχριών (ελαστικός τάπητας),Δάφνης(ελαστικός τάπητας), Ροβιών(ελαστικός τάπητας), δώδεκα(12) ανοικτά γήπεδα ποδοσφαίρου χωρίς χόρτο στις ΤοπικέςΚοινότητες Πηλίου, Μετοχίου, Κερασιάς, Παπάδων, Βλαχιάς,Σπαθαρίου, Μουρτιά, Ροβιών, Σκεπαστής, Κουρκουλών, Αχλαδίου,Καλυβίων.


Γήπεδο μπάσκετ υπάρχει στο κλειστό γυμναστήριο Μαντουδίου.

Επίσης υπάρχουν ανοικτά γήπεδα μπασκετ στην Δημοτική Κοινότητα Λίμνης στις Τοπικές Κοινότητες, Κηρίνθου, Κεχριών,Κεράμιας.


Οι αθλητικές εγκαταστάσεις κρίνονται ως γενικά επαρκείς και καλύπτουν την ζήτήση.


Στο Δήμο δραστηριοποιείται μια σειράαθλητικών συλλόγων , οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την άθληση 850 περίπου νέων.


Συγκεκριμένα:


1.Α.Ο. ΔΟΞΑ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ


2.Α.Ο. ΣΚΕΠΑΣΤΗΣ


3.ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ ΚΕΧΡΙΩΝ


4.Α.Ε. ΚΗΡΙΝΘΟΥ


5.Α.Ο. ΑΡΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ


6.ΕΡΜΗΣ ΠΗΛΙΟΥ


7.ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ


8.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΙΜΝΗΣ


9.ΜΥΡΜΙΔΩΝΕΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ


10.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΟΧΙΟΥ


11.Α.Σ. ΚΑΡΑΤΕ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ


2.ΑΛΑΜ (ΛΕΣΧΗ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ)


13.Ν.Ο. ΛΙΜΝΗ"


















Πέντε  νέα 5Χ5  γήπεδα φέτος


Αναντιστοιχία ετήσιου πρόγραμματος δράσης και επιχειρησιακού προγράμματος.



Σκοπός των ετήσιων προγραμμάτων δράσης είναι η εξειδίκευση και ο λεπτομερέστερος προγραμματισμός των δράσεων που προβλέπεται από το τετραετές επιχειρησιακό πρόγραμμα ότι θα υλοποιηθούν κατά το επόμενο έτος. Το περιεχόμενο του ετήσιου προγράμματος δράσης περιλαμβάνει τις δράσεις που προκύπτουν από την κατ’ έτος εξειδίκευση του τετραετούς επιχειρησιακού προγράμματος και οι δαπάνες των οποίων καλύπτονται από τον ετήσιο προϋπολογισμό.



Στο φετινό ετήσιο πρόγραμμα δράσης για το 2013  οι  οι προϋπολογισμένες  δαπάνες κατασκευής Παγίων (μόνιμων) εγκαταστάσεων
κοινής χρήσεως για το πολιτισμό και την κοινωνική πολιτική  είναι 151.600.00 Ευρώ. Από αυτά 146.600 Ευρώ (97% των δαπανών έργων πολιτισμού και κοινωνικής πολιτικής)  προορίζονται για γήπεδα











Kατασκευή γηπέδου
5Χ5 Τ.Κ. Σπαθαρίου 25.000,00





Κατασκευή γηπέδου
5Χ5 στην παραλία Πηλίου 25.000,00





Κατασκευή γηπέδου
5Χ5 στην Τ.Κ. Κεράμιας 26.600,00





Κατασκευή γηπέδου
5Χ5 στην παραλία Κυμασίου25.000,00





Κατασκευή γηπέδου
5Χ5 στην παραλία Αγίας Άννας45.000,00








Είναι ειρωνικό ότι για τον αθλητισμό ο δήμος μας έχει επιλέξει σαν άξονα ανάπτυξης την " ισόρροπη ανάπτυξη δράσεων αθλητισμού (αθλητισμός για μαθητές,ομάδες δημοτών κλπ) έχει μεγάλη σημασία διότι η ενασχόληση με τοναθλητισμό και μάλιστα από την παιδική ηλικία, προσφέρει όχι μόνο σωστήσωματική και κινητική ανάπτυξη αλλά και έναν υγιή τρόπο ζωής"



Εντός Φεβρουαρίου θα εξοφλήσει το ΥΠΟΙΚ τα 3 εκατ. Ευρω σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου μας. Δεν θα εκταμιεύεται πλέον ούτε σεντ.. εάν δημιουργούνται νέες…



€393,6 εκατ. σε 101 δήμους για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το Φεβρoυάριο
31 Ιαν 2013
ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΑ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ, ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Συνολικό ποσό, ύψους 393,6 εκατ. ευρώ, θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε 101 δήμους της χώρας, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους ιδιώτες, σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε και τον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (εδώ ο πίνακας)

Όπως είπε, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. (εκ των οποίων περίπου 255 εκατ. ευρώ σε 42 δήμους πριν από τα Χριστούγεννα). Σημειώνεται ότι δεν έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία για τις επιστροφές επιπλέον φόρων ύψους 553 εκατ. ευρώ «δεδομένου ότι αυτά θα είναι διαθέσιμα το 1ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Και τα οποία θα αυξήσουν το ποσό».

Το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης, διαμορφώνεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ. «Και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν εντός Φεβρουαρίου», είπε ο Χρ. Σταϊκούρας, και συμπλήρωσε: «Η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης. Βρίσκεται σε εξέλιξη, εντός του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Οικονομικών, και εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί».

Πάντως, όπως έχει αποφασιστεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δε θα εκταμιεύεται πλέον ούτε σεντ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων του Δημοσίου, εάν δημιουργούνται νέες

Πήγες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί έως το τέλος Μαρτίου, το πόσο των εξοφλούμενων οφειλών θα έχει διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2013 στα 5 δισ. ευρώ, στο εννεάμηνο τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι στο τέλος του χρόνου, το ύψος των εξοφλούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου να φτάσει τα 8 δισ. ευρώ.Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι υπολογίζεται πως με το πόσο των 8 δισ. ευρώ, θα έχει αποπληρωθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς θα πραγματοποιηθεί «κούρεμα» κατά τα πρότυπα που ακολουθήθηκαν για τις όφειλες του Δημόσιου προς του φαρμακοποιούς που ήταν μεσοσταθμικα 3,5%.

Μάλιστα, το «κούρεμα» των χρεών προς τους προμηθευτές, κυρίως του κλάδου Υγείας, θα κυμανθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε ποσοστά από 2% έως και 15%. Έτσι, με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, έως το τέλος του 2013 θα έχουν «πέσει» στην αγορά ακόμα 7 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, όσον αφορά στην καταβολή των εφάπαξ, έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.424 εφάπαξ, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ το δίμηνο Φεβρουάριου- Μαρτίου εκτιμάται ότι θα διατεθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περίπου 3.500 εφάπαξ.

Υποχρεωτική η αύξηση στα τέλη και τους φόρους στους «κόκκινους» σαν το δικό μας δήμους λέει ο Ρεν





Οι δήμοι που θα μπουν στο Παρατηρητήριο ΟΤΑ εάν δεν καταφέρουν σε δύο τρίμηνα να εξυγιανθούν, τότε θα κληθούν να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά, δηλαδή αύξηση στο ΤΑΠ, στα τέλη, να κάνουν μετατάξεις προσωπικού, να παγώσουν τις προσλήψεις…

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο οποίος αναφερόταν στο Μεσοπρόθεσμο και στην «υποχρέωση» που αυτό επέβαλε στους ΟΤΑ να εφαρμόζουν εντολές του «Παρατηρητηρίου» για υποχρεωτικές αυξήσεις παντός είδους φόρων και τελών (Ακίνητης Περιουσίας, παρεπιδημούντων, κλπ) σε περίπτωση απόκλισης από τους τιθέμενους στόχους.

Στην απάντηση του, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ρεν βεβαιώνει ότι με βάση το άρθρο 3 παρ.5 του Μεσοπρόθεσμου (ΦΕΚ 18.11.2012) «η τοπική κρατική αρχή (ΟΤΑ), υπόκειται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί διορθωτικά μέτρα» και σημειώνει ότι η «οικονομική αυτοτέλεια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της γενικής αρχής της υγιούς φορολογικής πολιτικής» όπως προβλέπουν «οι κατευθυντήριες αρχές (!!) για υγιή δημόσια οικονομικά» που αναφέρονται στο άρθρο 119 παρ.3 της Συνθήκης της ΕΕ (ΣΛΕΕ).

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί αν τα ανωτέρω μέτρα θα επιβάλλονται «ανεξάρτητα από τη γνώμη του Δημάρχου ή του Δημοτικού Συμβουλίου, που ενδεχομένως θα ήθελαν να αντιπροτείνουν άλλα μέτρα» και σχολίαζε ότι, κάτι τέτοιο δεν συμβιβάζεται με το ελληνικό Σύνταγμα, που προβλέπει ότι «οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».

Στην απάντηση του, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ρεν βεβαιώνει ότι με βάση το άρθρο 3 παρ.5 του Μεσοπρόθεσμου (ΦΕΚ 18.11.2012) «η τοπική κρατική αρχή (ΟΤΑ), υπόκειται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί διορθωτικά μέτρα» και σημειώνει ότι η «οικονομική αυτοτέλεια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της γενικής αρχής της υγιούς φορολογικής πολιτικής» όπως προβλέπουν «οι κατευθυντήριες αρχές (!!) για υγιή δημόσια οικονομικά» που αναφέρονται στο άρθρο 119 παρ.3 της Συνθήκης της ΕΕ (ΣΛΕΕ).



Η πλήρης ερώτηση και απάντηση του Ν. Χουντή έχουν ως εξής:

Ερώτηση: Παρατηρητήριο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στην Ελλάδα

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την Ελλάδα, προβλέπεται η σύσταση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», αρμόδιου για τη συνεχή παρακολούθηση της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ και την επιβολή, σε περιπτώσεις απόκλισης από τους τιθέμενους στόχους, προγράμματος εξυγίανσης. Ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος «συνεπάγεται την υποχρέωση εφαρμογής, κατά περίπτωση μέρους ή του συνόλου» καθορισμένων παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων και οι: α) «αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές», β) αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα, σε ποσοστό μέχρι και 3‰ και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό, μέχρι την οικονομική εξυγίανση του», και γ) «ομοίως αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%».

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

– Σε περίπτωση Δήμου που παρουσιάζει ελλείμματα, μπορεί το Παρατηρητήριο ή άλλη δημόσια αρχή να υποχρεώσει κάποιο Δήμο να λάβει τα συγκεκριμένα, ως ανωτέρω (α, β, γ) μέτρα, ανεξάρτητα από τη γνώμη του Δημάρχου ή του Δημοτικού Συμβουλίου, που ενδεχομένως θα ήθελαν να αντιπροτείνουν «ισοδύναμα μέτρα»;

– Με ποιο τρόπο συμβιβάζονται οι προβλέψεις του ανωτέρω νόμου με το άρθρο 102 του Συντάγματος που προβλέπει ότι «υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων» και «οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια»;

– Με δεδομένο ότι οι ελληνικοί ΟΤΑ είναι οι λιγότερο χρεωμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό δανεισμού μόλις 0,9% επί του ΑΕΠ (σύμφωνα με απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση μου Ε-008244/2012), σε ποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θεσπιστεί Παρατηρητήριο ΟΤΑ με ανάλογες αρμοδιότητες;

Απάντηση του Όλι Ρεν εξ ονόματος της Επιτροπής:

Οι διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφος 5 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 18ης Νοεμβρίου 2012 εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση αποκλίσεων από τον κανόνα περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 6 του εν λόγω άρθρου, η τοπική κρατική αρχή υπόκειται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί διορθωτικά μέτρα. Ως εκ τούτου, οι πρωτοβουλίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης λαμβάνονται πάντα υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας, υπό τον όρο ότι είναι αξιόπιστες και αποτελεσματικές για να θέσουν τέρμα στη δημοσιονομική διολίσθηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 119 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, οι δράσεις των κρατών μελών συνεπάγονται την τήρηση, μεταξύ άλλων, των κατευθυντήριων αρχών για υγιή δημόσια οικονομικά. Συνεπώς, η οικονομική αυτοτέλεια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της γενικής αρχής της υγιούς φορολογικής πολιτικής.

Η απαίτηση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει οι μη κεντρικές κυβερνήσεις, και ιδίως η τοπική αυτοδιοίκηση, να υιοθετούν και να εφαρμόζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς δεν είναι κάτι σπάνιο. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Επιτροπής[1] για τα δημοσιονομικά πλαίσια, όχι λιγότερα από 13 κράτη μέλη εφαρμόζουν δημοσιονομικούς κανόνες για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε τοπικό επίπεδο[2]. Η παρακολούθηση και η επιβολή της νομοθεσίας μπορεί να διαφέρουν από κράτος μέλος σε κράτος μέλος, μπορεί να χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι (π.χ. εξέταση σχεδίων προϋπολογισμών, περιορισμοί στη φορολόγηση ή στον δανεισμό) και μπορεί να συμμετέχουν διαφορετικά εποπτικά όργανα, όπως τα περιφερειακά ελεγκτικά συνέδρια στη Γαλλία, οι περιφερειακές εποπτικές αρχές στη Γερμανία ή το Συμβούλιο δημοσιονομικής πολιτικής στη Σουηδία. Για παράδειγμα, στη Δανία ο έλεγχος των δαπανών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιπέδου φορολόγησης διενεργείται μέσω νομοθετικών διατάξεων που επιβάλλουν μείωση των επιχορηγήσεων από την κεντρική κυβέρνηση σε περίπτωση απόκλισης από τους συμφωνηθέντες στόχους.

Wednesday, January 30, 2013

Γιατί ο Ψαρρός παραδίδει τα σκήπτρα του δήμου





Η τελευταία δημοσιευμένη τριμηνίαια έκθεση  για το 2012 δείχνει ότι ο δήμος πέρυσι εισέπραξε μόλις το 7,09%  (392 χιλιάδες Ευρώ) των προϋπολογισθέντων έκτακτών εσόδων του. Τι κάνει τον δήμο να πιστέυει ότι φέτος θα αυξηθεί αυτό το ποσοστό εισπράξεως έκτακτων εσόδων στο 90% που απαιτείται για να αποφύγει την επιτροπεία του  Παρατηρητήριου;








Μετά το πρόσφατο επεισόδιο με το κ. Μουστάκα, τον τρόπο που έχουν απαξιωθεί οι δημοκρατικοί θεσμοί των τοπικών κοινοτήτων και της επιτροπής διαβούλευσης, καθώς και την υποβάθμιση των ρόλων της επιτροπής ποιότητας ζωής και ακόμη και του ίδιου του δημοτικού  συμβούλιου πολλοί λίγοι έχουν αμφιβολίες για τον συγκεντρωτικό και δεσποτικό τρόπο άσκησης εξουσίας από τον κ. Ψαρρό. 




 Όλοι σχεδόν οι δημοτικοί σύμβουλοι του  συνδυασμού του κ. Ψαρρού  με πανεπιστημιακή μόρφωση που θα αναμενόταν να αναλάβουν  κάποιο ηγετικό πόστο στην διαχείριση του δήμου είτε έχουν αποστασιοποιηθεί είτε έχουν περιθωριοποιηθεί από τον κ. Ψαρρό.  Όποιος σύμβουλος διαφωνεί, σκέπτεται αυτόβουλα ή ασκεί κριτική απομακρύνεται . Τα παραδείγματα είναι γνωστά.










Ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2013 αφήνει ελάχιστες αμφιβολίες σε κάθε λογικά σκεπτόμενο ότι το καλοκαίρι του 2013 η διαχείριση του δήμου θα περάσει στα χέρια του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ. Εκτός και αν κάποιος πιστεύει ότι ο δήμος θα μπορέσει με μια απόκλιση της τάξεως του 10% να βάλει στα ταμεία του 8,3 εκατομμύρια Ευρώ από έκτακτα έσοδα που έχει προϋπολογίσει. Η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου στην τελευταία έκθεση της διαπίστωσε ότι ο δήμος δεν μπορεί να εισπράξει το 100% των ποσών που είχε προϋπολογίσει το 2012. Μάλιστα ο δήμος πέρυσι αύξησε τις ληξιπρόθεσμεςυποχρεώσεις του στα 3 εκατομμύρια Ευρώ.








Από τα παραπάνω είναι σχεδόν μαθηματικά σίγουρο ότι σε 6 μήνες ο δήμος θα περάσει στα χέρια του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ. 

Τα έκτακτα έσοδα  του δήμου για το 2013  είναι αυξημένα  κατά 350% από πέρυσι. Περυσι η αποκλιση στη είσπραξη των έκτακτων εσόδων ήταν στο 93%. Ο δήμος είσεπραξε μόλις 7% των προϋπολογισθέντων έκτακτων εσόδων.   











Γιατί όμως ο κ. Ψαρρός με το γνωστό συγκεντρωτικό διαχειριστικό "στυλ" του, παραδίδει τα σκήπτρα του δήμου με τόση ευκολία στο Παρατηρητήριο; Ποια είναι τα κίνητρα του;





Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ





Πληροφορίες για το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας




Με το Άρθρο 3 της Π.Ν.Π 18-11-12 συνιστάται στο Υπουργείο Εσωτερικών Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ (εφεξής «Παρατηρητήριο») με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων (ΔΕΥΑ).






«Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης» (ΟΠΔ).


Το Παρατηρητήριο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού και της εν γένει πορείας των οικονομικών και της επιχειρησιακής δράσης των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, όπως αποτυπώνονται στο «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης» (ΟΠΔ).



Το ΟΠΔ συνοψίζει το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΟΤΑ και των νομικών του προσώπων και εγκρίνεται από την αρμόδια για την εποπτεία του αρχή.



Η αρχή αυτή υποχρεούται να αποστέλλει στο Παρατηρητήριο, σε ηλεκτρονική μορφή, το ΟΠΔ, το οποίο αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και του οικείου ΟΤΑ.



Το ΟΠΔ περιλαμβάνει υποχρεωτικά μηνιαίους και τριμηνιαίους στόχους, δράσεις και προθεσμίες σε συμμόρφωση με τον κανόνα του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού και τα μνημόνια συνεργασίας





Αξιολόγηση προβλέψεων εσόδων και ελέγχος της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού


Το Παρατηρητήριο αξιολογεί τις προβλέψεις εσόδων που παρουσιάζουν οι ΟΤΑ και διατυπώνει προτάσεις περί τροποποίησης τους, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Το Παρατηρητήριο με βάση μηναία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που παρακολουθεί η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, καθώς και με πρόσθετα στοιχεία που παρέχει ο ΟΤΑ, εφόσον του ζητηθεί, αξιολογεί και ελέγχει την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.



Σε περίπτωση που διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, το Παρατηρητήριο ενημερώνει εντός μηνός από τη λήξη του τριμήνου, τον ΟΤΑ και την αρμόδια για την εποπτεία του Αρχή, παρέχοντας οδηγίες και εισηγούμενο μεθόδους για τη διόρθωση της απόκλισης.



Ο ΟΤΑ υποχρεούται άμεσα να λάβει υπόψη του τις επισημάνσεις του Παρατηρητηρίου, καθώς και όλα τα προσήκοντα μέτρα, ενημερώνοντας σχετικά το Παρατηρητήριο.




Πρόγραμμα εξυγίανσης μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση.


Εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση από τους στόχους,υκαι διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί τα προσήκοντα μέτρα, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Παρατηρητηρίου, ο ΟΤΑ υπάγεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Ο τρόπος υλοποίησης του Προγράμματος καθορίζεται από το Παρατηρητήριο.




Η ένταξη στο ανωτέρω Πρόγραμμα Εξυγίανσης συνεπάγεται την υποχρέωση εφαρμογής, κατά περίπτωση μέρους ή του συνόλου, των κάτωθι παρεμβάσεων:


α) άμεση εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων που προβλέπονται από τη νομοθεσία προς διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεων του ΟΤΑ και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής,



β) αναστολή προσλήψεων,



γ) επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού,



δ) πρόσβαση στο Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης του άρθρου 263 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), οι πόροι του οποίου διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης,



ε) αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές,



στ) αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3‰ και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανση του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.



ζ) περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.






Το  Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας  των Ο.Τ.Α. αποτελείται  από τους:


α) Γεωργία Μαραγκού, Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως Πρόεδρο,



β) Θεόδωρο Οικονόμου, Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών,



γ) Αρετή Μπελιά, Προϊσταμένη Δ/νσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του  Υπουργείου Εσωτερικών,



δ) Ευθύμιο Φωτόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ως εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, για τις εργασίες του Παρατηρητηρίου που αφορούν  περιφέρειες,



ε) Κωνσταντίνο Κουτρομάνο, τέως Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ως εμπειρογνώμονα,



στ) Ανδρέα Κατσαρό, Επιστήμονα Συνεργάτη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, και




ζ) Παναγιώτη Καρακούση, Γενικό Διευθυντή Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού  του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Υπουργείου Οικονομικών.



Το Παρατηρητήριο συνεδριάζει εντός ωραρίου εργασίας, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου του. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής διεξάγονται στο κτίριο της Κεντρικής  Υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών., Σταδίου 27 & Δραγατσανίου, Αθήνα. Στον Πρόεδρο  και τα μέλη του Παρατηρητηρίου ουδεμία αποζημίωση καταβάλλεται για τη συμμετοχή τους.



Λογοκρίθηκε ο Μουστάκας από τα πρακτικά του δήμου. Καντζούρας: "Δεν αφήσαμε κανένα πολίτη παραπονούμενο"





Η λογοκριμένη τοποθέτηση Μουστάκα: "όλοι οι προϋπολογισμοί του Δήμου συντάσσονται στο πόδι… Σε τι ακριβώς είναι λειτουργικός και ποια η αξιοπιστία του; Τα έσοδα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι όπως τα παρουσιάζετε;Ένας προϋπολογισμός μπορεί να είναι χρηστικός μόνο όταν υπάρχει ίση κατανομή και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες"





Δημοσιέυτηκαν στο Διαύγεια σήμερα τα πρακτικά της συζήτησης για τον πρϋπολογισμό του δήμου της  21.1.13. Απο τά πρακτικά έλειπε η εκρηκτική τοποθέτηση του κ. Μουστάκα  που καταψήφισε το Προϋπολογισμό. Η τοποθέτηση του κ. Μουστάκα έχει γίνει πρώτο θέμα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης




Όπως ανέλυσε  σε προηγούμενο του άρθρο το Ε.Β. ο προϋπολογισμός είναι ανεδαφικός αφού προβλέπει   Αύξηση των  έκτακτων εσόδων  κατά 6,4 εκατομμύρια Ευρώ (343% άυξηση) από τον προϋπολογισμό του 2012.    Τα τακτικά έσοδα στο προϋπολογισμό μειώνονται 1,4 εκατομμύρια και τα λειτουργικά έξοδα του δήμου αυξάνονται κατά 192 χιλιάδες ευρώ (4%)  και οι επενδυτικές δαπάνες του δήμου διπλασιαζονται (αυξάνονται κατά 3 εκατ. Ευρώ ή 110% ) από πέρυσι.





Εντύπωση προκαλούν οι τοποθετήσεις Στεργίου που δήλωσε οτι: 


" Ο προϋπολογισμός  διακρίνεται από ρεαλισμό γιατί είναι ένας προϋπολογισμός που έχει ενσωματώσει τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα και αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση.  Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς υπερβολές και ανακρίβειες. Στόχος του προϋπολογισμού είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και αυτό μπορεί  να γίνει με τον περιορισμό των δαπανών και με ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων





του κ. Παπαντωνίου που δήλωσε ότι ταιριάζει τα "θέλω και τα μπορώ" και 






του κ. Καντζούρα που δήλωσε ότι: " μπορούμε να κοιτάμε τους δημότες στα μάτια. παρότι κόπηκαν οι επιχορηγήσεις από το κράτος "





Στό πόδι


Να υπενθυμίσουμε ότι οι στόχοι του ΕΠΔ  που εξειδικέυει τον προϋπολογισμό είναι αντιγραφή καρμπόν απο  το δήμο Αμυνταίου. Το δέ Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης για το 2013 είναι μια αντιγραφή απο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου χωρίς να έχουν προσαρμοσθεί τα ανάλογα ποσά για τις μειώσεις αντιμισθίων αντιδημάρχων που έγιναν φέτος.


Τα δημοσιευμένα πρακτικά της συζήτησης:


Στεργίου:  Η σύνταξη, η ψήφιση καθώς και η υλοποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου, δεν είναι απλά μια θεσμική υποχρέωση αλλά μια σημαντική πολιτική πράξη, γιατί είναι το μέσο υλοποίησης του προγράμματος και του σχεδίου της Δημοτικής Αρχής, είναι το μέσο λειτουργίας του Δήμου.

Καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμού του 2013 σε μια πραγματικά δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, σε μια εποχή όπου οι αντοχές της κοινωνίας και των πολιτών τείνουν να ξεπεράσουν τα όριά τους.

Παράλληλα δοκιμάζεται και η αντοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω:

· Των πρωτόγνωρων περικοπών των πόρων προς τους Δήμους.

· Της μείωσης του προσωπικού λόγω των αποχωρήσεων αλλά και της απαγόρευσης των  προσλήψεων.

· Της μεταφοράς πλήθους αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς τους Δήμους.

Για να μπορέσει η Τ.Α. να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα χρειάζεται συστράτευση όλων αιρετών και υπαλλήλων, χρειάζεται άρτιος σχεδιασμός και καλός συντονισμός. Είναι επιτακτική ανάγκη οι Δήμοι της χώρας να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό  πλαίσιο διεκδίκησης έτσι ώστε οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες να συνοδεύονται και  από τους αναγκαίους πόρους. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, πολύ φοβάμαι πως η Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών.

Οι περικοπές των επιχορηγήσεων προς τους Δήμους έχουν ξεπεράσει το 60% την  τελευταία τριετία που σημαίνει ότι η οικονομική διαχείριση επιβάλλεται να γίνει με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Ο προϋπολογισμός που σήμερα συζητάμε διακρίνεται από ρεαλισμό γιατί είναι ένας προϋπολογισμός που έχει ενσωματώσει τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα και αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση.

Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς υπερβολές και ανακρίβειες. Στόχος του προϋπολογισμού είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και αυτό μπορεί  να γίνει με τον περιορισμό των δαπανών και με ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων, και όταν λέω αύξηση των εσόδων δεν εννοώ αύξηση των τελών αλλά εντατικοποίηση  της είσπραξης των οφειλών προς το Δήμο.



Παρατηρώντας τους Κ.Α. του προϋπολογισμού εύκολα θα διαπιστώσει κανείς :  · τον σχεδιασμό και την προώθηση των μελετών που είναι απαραίτητες για  την προετοιμασία ένταξης έργων, απαραίτητων για την ανάπτυξη του τόπου,  · την αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων, καθώς και  · την σωστή και αντιπροσωπευτική κατανομή μικρών και μεγάλων έργων. Στο σημείο αυτό είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ στην στασιμότητα που  παρουσίασε το ΕΣΠΑ το 2012, θέλω να πιστεύω ότι το 2013 τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.



Επανέρχομαι στα οικονομικά του Δήμου, γιατί τα οικονομικά είναι το βασικό εργαλείο για την λειτουργία και την ανάπτυξή του.  Ένα σύνθετο πρόβλημα, που δεν έχει να κάνει μόνο με την μείωση των  επιχορηγήσεων αλλά και με τα χρέη που έρχονται από τα προηγούμενα χρόνια.  Η Δημοτική Αρχή μέσα στην πρώτη διετία παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία κατάφερε να ταχτοποιήσει παλαιές οφειλές πλέον των 800 χιλιάδων ευρώ. Επιπλέον  μείωσε σημαντικά αρκετές δαπάνες όπως, των καυσίμων για την κίνηση των οχημάτων, της συντήρησης των μέσων μεταφοράς, των λειτουργικών δαπανών κ.α.

Η Δημοτική Αρχή γνωρίζοντας τα πραγματικά δεδομένα κινήθηκε γρήγορα με ενέργειες όπως :

· Η λήψη νέου δανείου από το Τ.Π. & Δ ξεπληρώνοντας όλες τις δανειακές  υποχρεώσεις των πρώην Δήμων με την επίτευξη πολύ ευνοϊκότερων όρων  τόσο στο επιτόκιο όσο και στον χρόνο αποπληρωμής.

· Με την λήψη απόφασης και κατάθεση αιτήματος στο Τ.Π.& Δ για επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων, και  · Με την υποβολή αιτήματος για λήψη της επιχορήγησης για την εξόφληση των  ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή.

Το σήμερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει σχέση με το χθες, τα νέα δεδομένα  απαιτούν αλλαγές πρακτικών, τακτικών και νοοτροπιών τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και διαχείρισης.

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε ήδη προχωρήσει και θα προχωρήσουμε ακόμα  περισσότερο σε αλλαγές σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας, που είναι αναγκαίες  για την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου, για την πρόοδο της κοινωνίας και των  πολιτών.

Ο δρόμος της κρίσης είναι δύσκολος και μακρύς μα είμαι βαθιά πεπεισμένος πως δεν  τον διαβαίνουμε μόνοι έχουμε συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες τους δημότες του  Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, που μας τιμούν και μας δίνουν κουράγιο καθημερινά με την συμπεριφορά τους και τους ευχαριστώ για αυτό.

Κλείνοντας την εισήγησή μου θέλω να ευχαριστήσω όλους, υπαλλήλους και αιρετούς για την ουσιαστική συμβολή τους στην κατάρτιση του οικονομικού προϋπολογισμού έτους 2013 του Δήμου μας.

Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με κάθε πρόσφορο μέσο για την  κοινωνική ευημερία και αξιοπρέπεια των δημοτών.  Με αυτές τις σκέψεις κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σας καλώ να ψηφίσετε τον  προϋπολογισμό του 2013.





Παναγιώτου Κων/νος: Αν είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό  κατά Κ.Α θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε κάποια πράγματα. Δεν θεωρώ τον συγκεκριμένο εμπεριστατωμένο αφού εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις  επιχορηγήσεις.

Αποτελεί συνάρτηση του πάμπτωχου τεχνικού προγράμματος. Δεν ψηφίζω τον προϋπολογισμό του έτους 2013.



Κουτσουράς Σταύρος: Υπάρχουν κάποια οικονομικά μεγέθη στον προϋπολογισμό  που οποιοσδήποτε θα τα ψήφιζε, όπως λόγω χάρη η μισθοδοσία του μονίμου  προσωπικού καθώς επίσης και οι πάγιες δαπάνες λειτουργίας ενός Δήμου  παράλληλα και οι δαπάνες που αφορούν τα σχολεία. Όπως είναι συνταγμένος ο  προϋπολογισμός αυτά τα οικονομικά μεγέθη εμπλέκονται μαζί με άλλα και ως εκ  τούτου δεν είναι δυνατή η ψήφιση του μεμονωμένα.

Γι’ αυτό λοιπόν έχει καταντήσει η ψήφιση του προϋπολογισμού γραφική υπόθεση,  αφού η  συμπολίτευση την ψηφίζει ενώ όλη η αντιπολίτευση δεν την ψηφίζει.



Ο προϋπολογισμός θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψει να είναι αποτύπωση  κάποιων πλασματικών οικονομικών μεγεθών και να γίνει επιτέλους ταμειακός.

Καθότι δεν ψήφισα το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το οποίο κάποιοι  σύμβουλοι της συμπολίτευσης τον αποκάλεσαν μη αναπτυξιακό δεν θα ψηφίσω και  τον προϋπολογισμό ο οποίος συνάδει με το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2013.



Λιαγκάκης Ευστάθιος: Αυτός ο προϋπολογισμός είναι η συνέχεια της αντιλαϊκής  πολιτικής της Κυβέρνησης με εφαλτήριο την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είτε αγανακτείτε είτε όχι πραγματικά ή φαινομενικά έχετε να υποστείτε τις συνέπειες από την λειτουργία του Καλλικράτη. Το νέο δάνειο είναι απαίτηση  της κυβέρνησης αλλά οι δημότες θα το πληρώσουν πολύ περισσότερο. Είστε  εκτεθειμένοι στα μάτια των εργαζομένων που απολύθηκαν από την εφαρμογή των  προγραμμάτων και δεν έχουν ακόμη πληρωθεί .Σαν τοπική αυτοδιοίκηση γινόμαστε  εφαρμοστές των μέτρων που εξαπολύει η κυβέρνηση. Βλέπετε ότι τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο. Δεν κάνατε καμία προσπάθεια να καταψηφίσετε το μεσοπρόθεσμο που δυναστεύει τη ζωή των δημοτών ,δεν τολμήσατε να κάνετε το βήμα. Σε κινητοποιήσεις που ρίχνουν στάχτη στα μάτια των δημοτών δεν πρόκειται  να πάρουμε ποτέ θέση. Έχετε συναινέσει κι εφαρμόζετε την πολιτική τους. Ζητάμε :

-Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων

-Μονιμοποίηση των συμβασιούχων

-Αντιπαλεύουμε την γενίκευση των εργασιακών σχέσεων

-Άμεση λύση για την μεταφορά των μαθητών

-Χρηματοδότηση Σχολικών Επιτροπών για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και λοιπών αναλωσίμων ειδών

-Να αναπτυχθούν έργα υποδομής.



Παπαντωνίου Κων/νος: Δεν κρίνω σκόπιμο να μιλήσω για αριθμούς. Το ζητούμενο από μία δημοτική αρχή δεν είναι να αναλώνεται σε μεγαλοστομίες και θα.  Το ζητούμενο είναι να ταιριάξει τα θέλω και τα μπορώ. Δεν είναι μακριά η εποχή που μας έφερε στο σημερινό αποτέλεσμα. Ο σημερινός προϋπολογισμός συνδύασε την σοβαρότητα της σημερινής συγκυρίας με τις αναπτυξιακές προοπτικές. Για τους πιο πάνω λόγους ζητώ να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό.



Τζαχρήστος Χρήστος: Προτείνω να αυξηθούν τα ποσά για την συνέχιση των ανακατασκευών στην Κερασιά και την τουριστική προβολή του Δήμου.




Κανελλόπουλος Ιωάννης : Να αυξηθούν τα χρήματα των μελετών για να  χρηματοδοτηθούν από το μόνο ταμείο που έχει μείνει, για να προχωρήσουμε μελλοντικά.



Καντζούρας Ιωάννης: Ο προϋπολογισμός είναι η κορυφαία συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου γι΄αυτό εξάλλου ο νόμος το ορίζει ως μοναδικό θέμα.  Θέλω να συγχαρώ τον συνάδελφο Γιάννη Στεργίου για την εισήγηση του και την  δουλειά που έκανε για την σύνταξη και ανάλυση του προϋπολογισμού.



Καθώς επίσης και τους υπαλλήλους που ασχολήθηκαν για την σύνταξη του, που  όπως ακούσατε είναι γύρω στις εκατόν σαράντα σελίδες και απαιτεί τον συντονισμό  πολλών για να φτάσει εδώ σήμερα με τους κωδικούς που μας ανέλυσε ο κ. Γεραλής και να φανταστείτε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν μόνο την σύνταξη του  προϋπολογισμού έχουν κι άλλες αρμοδιότητες.



Είναι σημαντικά αυτά που σας λέω γιατί ενδεικτικά σας αναφέρω ότι, στην Εύβοια μόνο ο Δήμος Χαλκιδέων πέρασε τον προϋπολογισμό προχθές την Παρασκευή. Οι  άλλοι Δήμοι της Εύβοιας όπως και άλλοι Δήμοι Πανελλαδικά δεν έχουν περάσει.

Κάποιοι, επειδή άκουσα αρκετά από την αντιπολίτευση, θα ήθελαν ,όπως αρκετοί  Δήμοι στην Ελλάδα που έκαναν στάση πληρωμών, δεν πλήρωσαν τους υπαλλήλους  από τον Σεπτέμβριο ή έκοβαν 2-3 μηνιάτικα ή τους έδιναν έναντι ή πήγαν το Δήμο στο κόκκινο. Την ευθύνη για τα οικονομικά την έχει όλη η Δημοτική Αρχή όμως κύριος  υπεύθυνος είναι ο Δήμαρχος.

Κι εδώ οφείλω να τον συγχαρώ γιατί κράτησε τον Δήμο όρθιο και λειτουργεί και μπορούμε να κοιτάμε τους δημότες στα μάτια. παρότι κόπηκαν οι επιχορηγήσεις από το κράτος (παιδικούς σταθμούς-ΚΑΠΗ-Στάδια κλπ).

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες ο Δήμος  πέτυχε στην καθημερινότητα για την εξυπηρέτηση του πολίτη .Δεν αφήσαμε κανένα  πολίτη παραπονούμενο και αυτό είναι αποδεκτό από την κοινωνία.

Μιλάμε για καθαρές παραλίες ,για εμποροπανηγύρεις ,για διάφορες εκδηλώσεις,  συντηρήσεις γηπέδων, παιδικών χαρών, δημοτικών κτιρίων, σχολείων, αναμεταδοτών και άλλα.

Με αυτή την οικονομική κρίση αρκετοί θα περίμενα να βάλει ο Δήμος λουκέτο.

Όμως όλοι συντέλεσαν και λειτούργησε.

Πρέπει να υπερψηφίσουμε και τον νέο προϋπολογισμό του 2013 με την ευχή να συνεχίσουμε καλλίτερα".






Το προϋπολογισμό ψήφισαν οι παρακάτω:



Ανδρέου Γεώργιος


Δράκος Ιωάννης


Κανελλόπουλος Ιωάννης


Καντζούρας Ιωάννης


Λεοντής Αθανάσιος


Barrett Anthony


Ριτσώνης Άγγελος


Στάμου Ιωάννης


Στεργίου Ιωάννης


Τσούμαρης Αθανάσιος


Φραγκογιαννάκης Κων/νος


Χατζής Ανδρέας


Στέφου Κυριακή



Μπρατζίκου-Χριστοδούλου Άννα






Ο προϋπολογισμός για το 2013 
















Η γνωμη σου για το προϋπολογισμο του δημου 2013





















23 οχταμηνίτες και 24 διμηνίτες θα προσλάβει ο δήμος


Τη Δευτέρα 28.1.13 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες προλήψεις 23 άτομων με 8-μήνη σύμβαση κυρίως στο τομέα της καθαριότητας (οδηγοί, συνοδοί απορριμματοφόρων, χειριστές, εργάτες γενικών καθηκόντων και λοιπές σχετικές θέσεις άμεσης στελέχωσης) και 24 άτομα με δίμηνη σύμβαση για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.


Λεπτομερές Ρεπορτάζ και οι ενστάσεις Μουστάκα θα βρείτε στην Ελέυθερη Φωνή.




Πληροφορίες για τις προσλήψεις στα 6986 382295 και 6970 961012





Οι 61 "κενές" λειτουργικές θέσεις μονίμων στο δήμο μας και η Δημοτική Αστυνομία



Στον δήμο  μας σήμερα
υπηρετούν  συνολικά 102 υπάλληλοι:  






66 μόνιμοι  Υπάλληλοι (προβλέπεται απο τον ΟΕΥ να αυξηθούν σε 127),   


19 Υπάλληλοι ΙΔΑΧ σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου , 


17   Υπάλληλοι ΙΔΟΧ 8μηνής διάρκειας  στην καθαριοτητα (προβλέπεται απο τον ΟΕΥ να αυξηθουν σε 40) .  








Ο δήμος μας έχει 102 άτομα προσωπικό τα οποία κόστισαν  2,05 εκατ. Ευρώ το 2012. Αυτά τα έξοδα καλύπτονται από επιχορηγήσεις του κράτους. Ο δήμος το 2012 έλαβε 2 εκατ. ευρώ για όλα τα λειτουργικά του εξοδα (μισθούς προσωπικού, αιρετών, προμήθειες κλπ).





Ο Οργανισμός Εσωτερικής  Λειτουργίας  του δήμου έχει κοστολογήσει το πρόβλεπομενο κόστος των αναγκων του μόνο σε προσωπικό (χωρις να συμπεριλαμβάνονται οι αντιμισθίες των αιρετών και τα άλλα λειτουργικά έξοδα)  στα 1,8 εκατ. ευρώ.








Προσλήψεις ΠΕ με μετατάξεις



Το Οκτώβρη του 2012 ο δήμος διαφήμισε την πρόσληψη  4 ατόμων με μετάταξη  (1 ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, 1 ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών, 1 ΠΕ Οικονομολόγων, και 1 ΠΕ Νηπιαγωγών)





Πρόβλεψη για 127 μόνιμους  υπαλλήλους



Στον Οργανισμό Εσωτερικής  Λειτουργίας (ΟΕΥ) του δήμου  πρόβλεπονται συνολικά 127 θέσεις (κενές 61 λειτουργικες θέσεις)  μόνιμου προσωπικού διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:  Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) , Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ),  Δευτεροβάθμιας

Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ).

Π.Ε.: 27

Τ.Ε.: 17

Δ.Ε.: 51

Υ.Ε.: 32
























 Πρόβλεψη για 6 θέσεις Ειδικού Προσωπικού



Ορίζονται  επίση οι ακόλουθες 6 θέσεις ειδικού προσωπικού:


1.− Τέσσερεις (4) θέσεις Ειδικών Συμβούλων ή Ειδικών  Συνεργατών ή Επιστημονικών Συνεργατών.


2.− Δύο (2) θέσεις Δικηγόρων με έμμισθη εντολή.







 Πρόβλεψη για 5  θέσεις στην Δημοτική Αστυνομία


Η ιεραρχία του προσωπικού του Αυτοτελούς Τμή ματος Δημοτικής Αστυνομίας (Ν.3731/08) έχει ως εξής:

1.− Ένας (1) Τμηματάρχης

2.− Ένας (1) Επόπτης

3.− Τρείς (3) Δημοτικοί Αστυνομικοί.







 Πρόβλεψη για 19 ΙΔΑΧ (συμπληρωμένες)


Προβλέπονται οι παρακάτω προσωρινές – προσωποπαγείς θέσεις που καλύπτονται από προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ)









 Πρόβλεψη για 40  θέσεις ΙΔΟΧ (21 κενές)


Προβλέπονται ΣΑΡΑΝΤΑ (40) θέσεις προσωπικού με  σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου  για την αντιμετώπιση εποχικών ή άλλων περιοδικών ή  πρόσκαιρων αναγκών καθώς και για κάλυψη αναγκών  ανταποδοτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με νέο κείμενες  διατάξεις των κάτωθι ειδικοτήτων:

α) Δέκα Τέσσερεις (14) θέσεις ΥΕ 16 Εργατών Καθαριότητας, 


β) Έξι (6) Θέσεις ΔΕ 29 Οδηγών Αυτοκινήτων

γ) Τρείς (3) θέσεις Εργατών Πρασίνου,


δ) Τέσσερεις (4)  θέσεις Εργατών Γενικών Καθηκόντων 


ε) Τέσσερεις (4)  θέσεις ΔΕ 28 Χειριστών Μηχανημάτων Έργου 


στ) Δύο (2) θέσεις ΔΕ 26 Μηχανοτεχνιτών Αυτοκινήτων 


ζ) Μία  (1) θέση ΔΕ 26 Ηλεκτροτεχνιτών Αυτοκινήτων 


η) Δύο (2) Θέσεις ΔΕ 35 Δενδροκηπουρών 


θ) Μία (1) Θέση ΥΕ Χειριστών Μηχανικού Σαρώθρου 


η) Τρείς (3) θέσεις ΔΕ  24 Ηλεκτρολόγων




 Πρόβλεψη για 8 προϊστάμενους







































Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πριν από μερικές ημέρες είχε σημείωσει πως η ανταπόκριση των υπηρεσίων στην αποστολή στοιχείων ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί πάνω από 10.000 κενά στο Δημόσιο. Από αυτά τα κενά, οι 1.972 λειτουργικές θέσεις αφορούν σε 225 φορείς της Αυτοδιοίκησης (αποκεντρωμένες, περιφέρειες, δήμους), οι οποίοι και έχουν αποστείλει τα σχετικά στοιχεία, ζητώντας την κάλυψη τους.



Αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης στους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ που τον επισκέφθηκαν το πρωί, στο γραφείο του στο υπουργείο, για να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου.





Περισότεροι δήμοι εισάγουν το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων








Στη μάχη της προστασίας του περιβάλλοντος πέντε δήμοι της Αττικής και δεκατρείς δήμοι σε όλη την Ελλάδα επιστρατεύουν κοινόχρηστα ποδήλατα, στο πρότυπο μεγάλων πόλεων όλου του κόσμου -όπως το Παρίσι, η Βαρκελώνη και η Μελβούρνη.

Σταθμοί αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων θα τοποθετηθούν σε σημεία των δήμων Αμαρουσίου, Μοσχάτου-Ταύρου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νέας Σμύρνης και Μαραθώνα. Στα σημεία αυτά οι ποδηλάτες θα έχουν τη δυνατότητα με συμβολικό αντίτιμο να ενοικιάζουν ένα από τα κοινόχρηστα ποδήλατα και αφού το χρησιμοποιήσουν να το επιστρέψουν ξανά στους σταθμούς.
Συστήματα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων θα τοποθετηθούν επίσης στους δήμους Αιγιαλείας, Ακτίου- Βόνιτσας, Ανατολικής Μάνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Διδυμοτείχου, Δίου- Ολύμπου, Ζακύνθου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Ναυπακτίας, Ναυπλιέων και Συκυωνίων.

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του «Πράσινου Ταμείου» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο προϋπολογισμός για τους 18 αυτούς δήμους ανέρχεται στο ποσό των 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι χρήστες θα εγγράφονται ως συνδρομητές και με τη χρήση μαγνητικής ή πιστωτικής κάρτας ή απλά κωδικών που θα έχουν λάβει μέσω διαδικτύου θα ταυτοποιούνται στους σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων και θα «ξεκλειδώνουν» ένα από τα κοινόχρηστα ποδήλατα. Σε αρκετές περιπτώσεις δήμων η πρώτη μισή ή μία ώρα χρήσης θα είναι δωρεάν, ενώ θα υπάρχουν ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες, τριμηνιαίες και ετήσιες συνδρομές.

Σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων λειτουργεί ήδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τέρενς Κουίκ: Απώλεια κοινοτικών πόρων από ανεπάρκεια Περγαντά






Κατά του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά στρέφονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με αφορμή το αρνητικό ρεκόρ απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων από τη χώρα μας στον τομέα της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης.



«Από το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα της χρονικής περιόδου 2007-2013 έχει απορροφηθεί μόνον το 7% των χρηματικών δεσμεύσεω», σημειώνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ., κάνοντας ειδική αναφορά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά:



«Ειδικότερα, για το νομό Φθιώτιδας, η πιθανή ανεπάρκεια και η πλήρης αδιαφορία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Περιφερειάρχη, οδήγησε στην απώλεια της δυνατότητας χρηματοδότησης του συνόλου των προγραμμάτων διά βίου μάθησης και στην εξαίρεση από τις δικαιούχες της προαναφερόμενης περιοχής», λέει και συμπληρώνει:



Σύμφωνα με την πολιτευτή των ΑΝΕΛ στο νομό Φθιώτιδας Βασιλική Δημητράντζου, στις πληροφορίες της οποίας βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «στα προβλεπόμενα των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, περιλαμβάνεται όχι μόνο η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων είτε σε πανελλαδικό είτε σε τοπικό επίπεδο, αλλά και η δυνατότητα ενίσχυσης της σχετιζόμενης επιχειρηματικότητας».



«Ποιες ενέργειες και ενστάσεις έγιναν σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο μετά την απαράδεκτη και πρωτοφανή ανεπάρκεια των αρμοδίων που οδήγησε τη Φθιώτιδα εκτός του προαναφερόμενου προγράμματος», ερωτά τον αρμόδιο υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ενημέρωση για το εάν υπήρξε «αίτηση της Περιφέρειας Στερεάς για τη διαπραγμάτευση της αναφερόμενης απόφασης».







Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:



ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ



ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ



ΘΕΜΑ: ΟΥΡΑΓΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ



Κύριε Υπουργέ,



Αρνητικό ρεκόρ απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων σημειώνει η Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης, καθώς από το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα της χρονικής περιόδου 2007-2013, έχει απορροφηθεί μόνον το 7% των χρηματικών δεσμεύσεων.



Υπενθυμίζεται ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΚΔιΒιΜ), αποτελεί ένα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται δράσεις για την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, τη διά βίου μάθηση και την έρευνα.



Οι πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος προέρχονται κατά το υψηλότερο ποσοστό από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ κάθε συγχρηματοδοτούμενη δράση πρέπει οπωσδήποτε να αφήνει μετά την ολοκλήρωσή της ένα αναπτυξιακό αποτέλεσμα στη χώρα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο εύρος επωφελούμενου πληθυσμού.



Ειδικότερα, για το νομό Φθιώτιδας, η πιθανή ανεπάρκεια και η πλήρης αδιαφορία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Περιφερειάρχη, οδήγησε στην απώλεια της δυνατότητας χρηματοδότησης του συνόλου των προγραμμάτων διά βίου μάθησης και την εξαίρεση από τις δικαιούχες της προαναφερόμενης περιοχής.



Σύμφωνα με την Πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο νομό Φθιώτιδας κα Βασιλική Δημητράντζου, «στα προβλεπόμενα των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, περιλαμβάνεται όχι μόνο η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων είτε σε πανελλαδικό είτε σε τοπικό επίπεδο αλλά και η δυνατότητα ενίσχυσης της σχετιζόμενης επιχειρηματικότητας».



Κύριε Υπουργέ,



Στις 11 Μαΐου 2011, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικολάου, στηλιτεύοντας την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου για την απορρόφηση των προγραμμάτων διά βίου μάθησης, υποστήριζε ότι:



«Αυτό που σήμερα λείπει δεν είναι οι εξαγγελίες ή το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Σημαντικά βήματα έγιναν και σχετική νομοθεσία υπάρχει ήδη από το νόμο του 2005 για τη διά βίου μάθηση.



Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και για κινήσεις εντυπωσιασμού. Αυτό που σήμερα χρειάζεται είναι αποφασιστικά βήματα για να υλοποιηθούν τα αυτονόητα.



Η διά βίου επιμόρφωση και εκπαίδευση των ενηλίκων και των εργαζομένων είναι καθοριστική για τη σημερινή οικονομική συγκυρία, συμβάλλοντας τόσο στην αύξηση της παραγωγικότητας στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, όσο και στην προώθηση νέων, καινοτόμων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών».



Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα, (συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων του κ. Παπανικολάου) ερωτάσθε κ. Υπουργέ:



1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού να αυξηθεί άμεσα η απορροφητικότητα των χρηματικών δεσμεύσεων για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»;



2.Ποιο αναπτυξιακό αποτέλεσμα θα παρουσιάσετε στο ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση του προαναφερόμενου προγράμματος;



Ειδικότερα για το νομό Φθιώτιδας:



3.Ποιες ενέργειες και ενστάσεις έγιναν σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο μετά την απαράδεκτη και πρωτοφανή ανεπάρκεια των αρμοδίων που οδήγησε τη Φθιώτιδα εκτός του προαναφερόμενου προγράμματος;



4.Αιτήθηκε η Περιφέρεια Στερεάς τη διαπραγμάτευση της αναφερόμενης απόφασης;



5.Ενημέρωσε η Περιφέρεια το αρμόδιο Υπουργείο και αν ναι, έγιναν από το Υπουργείο κάποιες ενέργειες και ποιες;

Tuesday, January 29, 2013

25 Μαΐου 2014 οι Δημοτικές Εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές







Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν 25 Μαΐου 2014 όπως αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι δημοτικές – περιφερειακές εκλογές θα γίνουν την ίδια ημερομηνία όπως έχει αποφασιστεί στην Ελλάδα



Η θητεία της παρούσας δημοτικής Αρχής λήγει την 31η Αυγούστου του 2014.



Η θητεία της επόμενης δημοτικής αρχής θα είναι 5 χρόνια μέχρι την 31η Αυγούστου του 2019







>









Έμειναν έτος,

μήνες, και

ημέρες μέχρι τις δημοτικές εκλογές



40 εκ. ευρώ για νέες δομές κατά της φτώχειας σε 51 δήμους




Κοινωνικά παντοπωλεία, ανοικτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων, υπνωτήρια αστέγων, παροχή συσσιτίων, κοινωνικά φαρμακεία, δημοτικούς λαχανόκηπους, τράπεζες χρόνου και γραφεία διαμεσολάβησης, είναι οι νέες δημοτικές κοινωνικές δομές που δημιουργούνται σε 51 δήμους της χώρας και εντάσσονται στο πρόγραμμα του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, που παρουσιάστηκε την Τρίτη σε ενημερωτική ημερίδα της Γραμματείας Διαχείρισης Κοινωνικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας.

Το Δίκτυο χρηματοδοτείται από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και συστάθηκε με αντικείμενο την αντιμετώπιση της φτώχειας σε εθνικό επίπεδο με ενέργειες και δράσεις ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων καθώς και πολιτών που ζουν σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από αυτή.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 40 εκ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ανοίξουν 1200 θέσεις εργασίας για άνεργους νέους έως 30 ετών για 24 μήνες.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 51 Δήμοι, 46 ΜΚΟ, 5 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 8 φορείς του δημόσιου τομέα και 18 φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Στο ΤΑΙΠΕΔ δημοτικά ιαματικά κέντρα εάν δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα επενδυτικός φάκελος




Τα πάνω κάτω φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού σε σχέση με τη διαδικασία λειτουργίας των κέντρων ιαματικού τουρισμού. Σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 10 του σχεδίου, οι ιαματικοί δήμοι διατρέχουν το κίνδυνο να χάσουν διαχείριση των ιαματικών πηγών αλλά και μια σημαντική πηγή εσόδων.



Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την προσωρινή παραχώρηση των ιαματικών πηγών στην Αυτοδιοίκηση. Αν και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας πίεζε εδώ και χρόνια για την οριστική παραχώρηση, το νέο σχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα το επιτείνει. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που οι ιαματικοί δήμοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες τους δεν υλοποιήσουν εντός έξι μηνών από την έκδοση του νόμου τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να κατοχυρώσουν προσωρινή άδεια λειτουργίας τα υδροθεραπευτήρια θα «σφραγίζονται οριστικά και η αξιοποίησή τους θα μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ». Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους δήμους δεν καταθέσουν εμπρόθεσμα τον φάκελο για την οριστική πιστοποίηση των «υδροθεραπευτηρίων».



Η σχετική πρόβλεψη έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των μελών του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Δήμων καθώς χαρίζει στους ιδιώτες ένα εργαλείο που βοηθούσε μέχρι τώρα την τοπική ανάπτυξη και οικονομία.



Όπως υπογράμμισε στο localit.gr ο γραμματέας του Συνδέσμου Δημήτρης Τερζίδης προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά η απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να μεταφέρει την αξιοποίηση των πηγών από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Όπως τονίζει οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος για την οριστική πιστοποίηση των «υδροθεραπευτηρίων» είναι πρακτικά δύσκολο να υλοποιηθούν. Αυτό έχει μέχρι τώρα ως συνέπεια οι δήμοι να βρίσκονται σε ένα καθεστώς συνεχούς ομηρίας, ενώ με τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές προστίθεται και ο άμεσος κίνδυνος η διαχείριση των πηγών να πάει οριστικά σε ιδιώτες επενδυτές.



Το προβλέπει το σχέδιο νόμου



Στη παράγραφο 5 του άρθρου 10, περιέχονται μια σειρά από τροποποιήσεις σύμφωνα με τις οποίες ορίζονται συγκεκριμένες προθεσμίες για την ολοκλήρωση της υποβολής φακέλου από τους δήμους. Μεταξύ άλλων οι δήμοι θα πρέπει σε ένα διάστημα επταετίας να έχουν ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία προκειμένου να λάβουν την οριστική άδεια λειτουργίας.



Συγκεκριμένα, οι νόμοι 4049/2012 και 3498/2006 τροποποιούνται. Με τη νέα πρόβλεψη οι δήμοι ή οι αναπτυξιακές εταιρείες που έχουν συστήσει θα πρέπει σε διάστημα τριών ετών από την δημοσίευση του νέου νόμου να υποβάλουν για έγκριση στον Ε.Ο.Τ. οικονομοτεχνική μελέτη επενδυτικού σχεδίου του ιαματικού φυσικού πόρου. Στην μελέτη θα πρέπει να περιγράφεται αναλυτικά το πρόγραμμα της επένδυσης, να δίδονται στοιχεία για την τουριστική κίνηση της περιοχής και να παρατίθενται οι προοπτικές βιωσιμότητας της επένδυσης. Η οικονομοτεχνική μελέτη θα εγκριθεί με απόφαση του υπουργού Τουρισμού, μετά από σχετική εισήγηση του Ε.Ο.Τ..



Τα έργα αξιοποίησης θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα τεσσάρων ετών από την έκδοση της υπουργικής απόφασης. Στο σχέδιο προβλέπεται ότι «σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης των ως άνω αναφερομένων προθεσμιών, οι διοικητικές πράξεις παραχώρησης ή μίσθωσης ανακαλούνται αυτοδίκαια. Ο Ε.Ο.Τ. εκδίδει διαπιστωτική πράξη για την αυτοδίκαιη ανάκληση των πράξεων παραχώρησης ή μίσθωσης και αποβάλει τους κατόχους από τους χώρους και εγκαταστάσεις τους».



Στη παράγραφο 7 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι οι υφιστάμενες επιχειρήσεις υδροθεραπευτηρίων εξακολουθούν να λειτουργούν, με τις σχετικές βεβαιώσεις που τους έχουν χορηγηθεί από τον Ε.Ο.Τ., για 18 μήνες από την εκπνοή της προβλεπόμενης προθεσμίας . Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά (παρ. 3 του άρθρου 39 του ν. 4049/2012), θα έχουν μια εξάμηνη προθεσμία από την δημοσίευση του νόμου, για την υποβολή τους. Αν μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής δεν έχουν υποβληθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά οι επιχειρήσεις «σφραγίζονται οριστικά και η αξιοποίηση της ιαματικής πηγής μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ».



*Σχέδιο Νόμου: »Αναδιάρθρωση Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μείωση διοικητικών βαρών, απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και λοιπές διατάξεις».




localit.gr 


Στις 13 Φλεβάρη ανοίγει το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Β. Ευβοίας της Μητρόπολης στην Ιστιαία. Με βεβαίωση Εφημερίου της Ενορίας τα φάρμακα και οι εξετάσεις








Από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος αναγγέλεται η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου της Βορείου Ευβοίας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, σε συνεργασία με τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ευβοίας, αφού τακτοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την σωστή λειτουργία του και οι 20 εθελοντές Ιατροί και οι 10 εθελοντές Φαρμακοποιοί της περιοχής προθυμότατα ανέλαβαν την συγκεκριμένη διακονία.

Τα Εγκαίνια, του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου της Βορείου Ευβοίας, θα λάβουν χώρα, συν Θεώ, την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 5.30 μ.μ., στο Κέντρο Στηρίξεως της Οικογενείας (ΚΕ.Σ.Ο.) της Ιστιαίας.



Το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο, απ’ εκείνη την ημέρα και μετά, θα λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη από τις 5.00 έως τις 6.00 το απόγευμα και εκεί θα προσέρχονται όσοι έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και δικαιούνται πρόσβαση στις υπηρεσίες του. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:




Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας η Διαβατήριο.

Βεβαίωση μη υπάρξεως εισοδήματος από την Δ.Ο.Υ. η τελευταίο εκκαθαριστικό.

Βεβαίωση μηδενικής ασφάλισης από την Πρόνοια.

Βεβαίωση του Εφημερίου της Ενορίας του αιτούντος, ότι είναι άνεργος και χρήζει ενισχύσεως.




Η παρουσία όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων στα εγκαίνια του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου της Βόρειας Εύβοιας, θ’ αποτελέσει πηγή μεγάλης χαράς και ενισχύσεως στην αρχή της νέας αυτής συλλογικής κοινωνικής δραστηριότητος, ενώ και η συνεχής προσφορά φαρμάκων προς το Κοινωνικό Φαρμακείο, θα μας δώσει την δύναμη να συνεχίσουμε το θεάρεστο αυτό έργο προς τους ανασφαλίστους και ανέργους αδελφούς μας.


Έρευνα της ΕΕΤΑΑ για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων




Ενώ οι μισθοί πέφτουν και εν μέσω λιτότητας ο δήμος μας προβλέπει στο προϋπολογισμό του 2013 αύξηση του κόστους λειτουργίας κατά 192 χιλιάδες ευρώ ή 4% απο πέρυσι. Έρευνα της ΕΕΤΑΑ για τονπροσδιορισμό του ελάχιστου κόστος λειτουργίας των δήμων που σίγουρα ενδιαφέρει τον δήμο μας










Ο προσδιορισμός του σταθερού – ανελαστικού λειτουργικού κόστους των δήμων, άρα και ο επαναπροσδιορισμός του συστήματος κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των δήμων είναι το αντικείμενο έρευνας – μελέτης που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ.



Το ισχύον σύστημα κατανομής εφαρμόζεται από το 2001 και βασίζεται στο ελάχιστο κόστος λειτουργίας των ΟΤΑ, στον αριθμό των δημοτικών διαμερισμάτων, στην έκταση και τον πληθυσμό (απογραφή του 2001).



Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού πηγάζει από τα νέα δεδομένα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας. Η εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», η υιοθέτηση του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος από όλους τους δήμους, η επικαροποίηση του νέου τύπου προϋπολογισμού των ΟΤΑ, οι νέες υπηρεσίες των δήμων, που συνδέονται άμεσα με τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι συγχωνεύσεις και ο περιορισμός των θυγατρικών νομικών προσώπων, αποτελούν τους κύριους παράγοντες που υπαγορεύουν νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ.



Με βάση τα παραπάνω δεδομένα το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ανέθεσαν στην ΕΕΤΑΑ την διεξαγωγή σχετικής έρευνας – μελέτης.



Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΤΑΑ ξεκινά την διοργάνωση σειράς ημερίδων στις οποίες συμμετέχουν οι λογιστές ή στατιστικοί ανταποκριτές των δήμων, στους οποίους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ θα παρουσιαστεί το περιεχόμενο του σταθερού – ανελαστικού κόστους λειτουργίας και η μεθοδολογία υπολογισμού του.



Οι ημερίδες θα διεξαχθούν μέσα στο Φεβρουάριο και τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.



Αναλυτικά Το πρόγραμμα των ημερίδων


Μαρκόπουλος: "Από τη Β. Εύβοια λείπει μια σύγχρονη μαρίνα". Κάθε 1 ευρώ άμεσων επενδύσεων σε μαρίνα δημιουργεί 8,34 ευρώ οικονομικής δραστηριότητας. Το σχέδιο «Νηρηίδες»


Σε συνέντευξη του στο Παλμό της Βόρειας στις 30.4.12 ο βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος και πρώην υπουργός τουρισμού είχε τονίσει χαρακτηριστικά  ότι την από τη Βόρεια Εύβοια λείπει μια σύγχρονη μαρίνα για να αναπτυχθεί ο θαλάσσιος τουρισμός.





Ο πρώην υπουργός ειχε επισήμανει χαρακτηριστικά ότι " Η Β. Εύβοια διαθέτει δύο στρατηγικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή που ωστόσο θέλει στήριξη και κατεύθυνση ....και  το άλλο πλεονέκτημα είναι η τουριστική κατεύθυνση".





Στοιχεία που δημοσιέυτηκαν σήμερα δείχουν πόσο σημαντικό ρόλο μπορει να παίξει η δημιουργία μιας Μαρίνας στην ανάπτυξη της περιοχής.   Τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα αναδεικνύει η μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο Πειραιά για λογαριασμό του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.




Ειδικότερα, όπως φαίνεται στα στοιχεία, η Ελλάδα η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή της Μεσογείου, έχει το μικρότερο μέσο όρων θέσεων ελλιμενισμού ανά χιλιόμετρο ακτογραμμής. Συγκεκριμένα, η χώρα μας διαθέτει 16.040 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 8.924 θέσεις ελλιμενισμού, δηλαδή μισή θέση ανά χιλιόμετρο, ενώ ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. στη Μεσόγειο και την Τουρκία είναι 8,9 θέσεις.



Στην πρώτη θέση είναι η Γαλλία με 6.316 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 226.000 θέσεις ελλιμενισμού, δηλαδή 35,8 θέσεις ανά χιλιόμετρο. Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται η Ισπανία με 6.882 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 130.555 θέσεις ελλιμενισμού, δηλαδή 18,9 θέσεις ανά χιλιόμετρο. Τρίτη είναι η Ιταλία με 9.532 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 130.000 θέσεις ελλιμενισμού δηλαδή 13,6 θέσεις ανά χιλιόμετρο. Ακολουθούν η Μάλτα με 5,6 θέσεις ανά χιλιόμετρο, το Μοντενέγκρο με 2,9, η Κροατία με 1,7 η Σλοβενία με 1,1 και η Τουρκία με 0,9. Σημειώνεται ότι η Τουρκία που μπορεί να φιλοξενήσει 9.827 σκάφη είχε, το 2009, 3,5 δισ. δολάρια έσοδα από την εκμετάλλευση των σκαφών αναψυχής.




Απασχόληση


Επίσης, σε ό,τι αφορά την απασχόληση, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν για τη Βαρκελώνη για κάθε 100 νέες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών, δημιουργούνται 4,4 νέες θέσεις εργασίας στη μαρίνα και 100 νέες θέσεις εργασίας σε υποστηρικτικούς με το yachting κλάδους των τοπικών οικονομιών. Στην Ισπανία εκτιμάται ότι κάθε 1 ευρώ άμεσων επενδύσεων σε μαρίνα δημιουργεί 1,5 ευρώ άμεσης οικονομικής δραστηριότητας στη μαρίνα και 6,84 ευρώ έμμεσης οικονομικής δραστηριότητας στην τοπική οικονομία, δηλαδή ένα σύνολο 8,34 ευρώ.




Ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας


Από τη μελέτη της Ισπανικής Ενωσης Τουριστικών Λιμένων, που διεξήχθη το 2010, προκύπτει ότι κάθε τουρίστας που ξοδεύει 100 ευρώ σε μια μαρίνα, ξοδεύει επιπλέον 450 ευρώ στην τοπική οικονομία. Ενας απλός τουρίστας στις Βαλεαρίδες Νήσους ξοδεύει 59,50 ευρώ την ημέρα, ενώ ένας τουρίστας με σκάφος αναψυχής ξοδεύει 111,5 ευρώ την ημέρα.











 Το σχέδιο «Νηρηίδες»






Στα 248,9 εκατ. ευρώ ανέρχεται η καθαρά παρούσα αξία του ενδεικτικού δικτύου μαρινών που σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ενώ τα έργα των υποδομών φτάνουν στα 62 εκατ. ευρώ. Το ενδεικτικό δίκτυο του άκρους εμπιστευτικού σχεδίου «Νηρηίδες» περιλαμβάνει 48 μαρίνες, που χωρίζονται σε εννέα ομάδες, ενώ προβλέπεται επιπλέον και μία mega yacht μαρίνα στο Λαύριο και δύο luxury μαρίνες, μία στη Μύκονο και μία στο Αργοστόλι.



Σημειώνεται, πάντως, ότι για ορισμένες από τις μαρίνες θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποια νομικά θέματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση.



Σύμφωνα με το ενδεικτικό δίκτυο του σχεδίου «Νηρηίδες», το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί 48 μαρίνες, ξεκινώντας από την πρώτη ομάδα, που περιλαμβάνει τις μαρίνες του Αλίμου, σαν hub, και του Πόρου της Επιδαύρου, των Μεθάνων και της Υδρας. Η καθαρά παρούσα αξία της πρώτης ομάδας ανέρχεται σε 58,7 εκατ. ευρώ και το ύψος των έργων στα 8,7 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των θέσεων παραβολής φτάνει τις 1.353. Η καθαρά παρούσα αξία μόνο της μαρίνας του Αλίμου υπολογίζεται στα 57,3 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο σχεδιάζει να αποτελέσει την πρώτη ομάδα μαρινών που θα βγει σε διαγωνιστική διαδικασία.



Η δεύτερη ομάδα με hub port τη Γλυφάδα περιλαμβάνει τις μαρίνες της Σερίφου, της Νάξου, της Πάρου και της Ανδρου. Η καθαρά παρούσα αξία της δεύτερης ομάδας ανέρχεται σε 47,8 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των έργων που έχουν υπολογιστεί φτάνει στα 5,4 εκατ. ευρώ.



Η τρίτη ομάδα, αυτή της Κρήτης, με hub τον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης και το Ρέθυμνο, περιλαμβάνει το Βόλακα, την Παλαιοχώρα, την Αγία Γαλήνη και την Τσούτσουρα. Η δυναμικότητα φτάνει τις 950 θέσεις, η καθαρά παρούσα αξία τα 12,9 εκατ. ευρώ, και τα έργα που υπολογίζονται, τα 3,1 εκατ. ευρώ.



Η τέταρτη ομάδα, με hub τη Ρόδο και την Κω, περιλαμβάνει τη Νίσυρο, την Πάτμο, την Αστυπάλαια και την Κάρπαθο. Εχει δυναμικότητα 648 θέσεων, καθαρά παρούσα αξία 18,2 εκατ. ευρώ, και τα έργα που προγραμματίζονται είναι αξίας 3,9 εκατ. ευρώ.



Η πέμπτη ομάδα, με hub το Κατάκολο και τη Ζάκυνθο, περιλαμβάνει την Αμφιλοχία, τη Βασιλική στη Λευκάδα, την Παλαιοκαστρίτσα στην Κέρκυρα και το Ληξούρι στην Κεφαλονιά. Διαθέτει 783 θέσεις συνολικά και έχει καθαρά παρούσα αξία στα 12,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα απαραίτητα έργα υπολογίζονται στα 9,5 εκατ. ευρώ.



Η έκτη ομάδα, πάλι στο Ιόνιο, έχει σαν hub την Πάτρα και περιλαμβάνει την Ιθάκη, την Αγία Ευθυμία, το Μεγανήσι, το Νυδρί, τις Μπενίτσες στην Κέρκυρα, και την Ιτέα. Διαθέτει 855 θέσεις, η καθαρά παρούσα αξία φτάνει τα 19,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των έργων που σχεδιάζονται υπολογίζεται στα 4,9 εκατ. ευρώ.



Η έβδομη ομάδα έχει σαν hub την Αρετσού στην Καλαμαριά και περιλαμβάνει τη Θάσο, τον Πλαταμώνα, τη Σκόπελο και τη Σκιάθο. Διαθέτει 651 θέσεις, έχει καθαρά παρούσα αξία τα 8,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα έργα που υπολογίζονται, φτάνουν τα 2,7 εκατ. ευρώ.



Η όγδοη ομάδα έχει σαν hub τη Μαρίνα της Χίου και περιλαμβάνει τον Αγ. Κήρυκο στην Ικαρία και το Μαραθόκαμπο στη Σάμο. Διαθέτει 457 θέσεις, η καθαρά παρούσα αξία υπολογίζεται στα 6,2 εκατ. ευρώ και τα έργα που σχεδιάζονται στα 4,4 εκατ. ευρώ.



Η ένατη ομάδα έχει σαν hub την Πύλο και περιλαμβάνει και τη Μονεμβάσια. Διαθέτει 334 θέσεις, η καθαρά παρούσα αξία της υπολογίζεται στα 10,1 εκατ. ευρώ και τα έργα που σχεδιάζονται φτάνουν τα 2,9 εκατ. ευρώ.




Μega Yacht




Σε mega yacht μαρίνα σχεδιάζεται να μετατραπεί η μαρίνα του Λαυρίου. Οπως επισημαίνεται στο σχέδιο «Νηρηίδες», στον κόσμο υπάρχουν 6.500 θέσεις για τη φιλοξενία mega yacht, ενώ στη Μεσόγειο υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2.500 θέσεις για φιλοξενήσουν 2.900 μεγάλα σκάφη. Για το Λαύριο υπολογίζεται ότι θα διαθέτει 65 θέσεις για mega yacht, ενώ θα χρησιμοποιείται και σαν hub. Η καθαρά παρούσα αξία της μαρίνας θα φτάσει τα 22,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα έργα που θα χρειαστούν υπολογίζονται στα 4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σχέδιο «Νηρηίδες», υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί η mega yacht μαρίνα και στο Θορικό.




Luxury




Επίσης, σχεδιάζεται να διαμορφωθούν και δύο luxury μαρίνες. Η μία σχεδιάζεται να γίνει στη Μύκονο και η καθαρά παρούσα αξία της θα είναι στα 22,8 εκατ. ευρώ, με έργα 4 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη σχεδιάζεται να είναι στο Αργοστόλι, το οποίο θα έχει καθαρά παρούσα αξία στα 10,2 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των έργων υπολογίζεται στα 5,2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σχέδιο «Νηρηίδες», υπάρχει δυνατότητα να γίνουν luxury μαρίνες και η Σκιάθος με το Ναύπλιο.




Ετοιμη η διάταξη για το τέλος πλεύσης




Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται η διάταξη για το τέλος πλεύσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που αναμένεται να επιβληθεί στα υπό ξένη ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το τέλος σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής θα κυμαίνεται για τα μηχανοκίνητα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής από 200 έως 500 ευρώ ανά μέτρο για όσα σκάφη έχουν μήκος μεγαλύτερο των 12 μέτρων, και αφορά μόνο τα επιπλέον μέτρα.



Ειδικότερα, α) για τα επόμενα τρία μέτρα (ήτοι 12,01 έως 15 μέτρα), 200 ευρώ ανά μέτρο, για τα επόμενα πέντε μέτρα (ήτοι 15,01 έως 20 μέτρα) 300 ευρώ ανά μέτρο, για τα επόμενα πέντε μέτρα (ήτοι από 20,01 έως 25 μέτρα) τετρακόσια 400 ευρώ ανά μέτρο, και για τα επόμενα μέτρα από 25,01 και πάνω, 500 ευρώ ανά μέτρο. Για τα ιστιοφόρα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, το τέλος διαμορφώνεται μεταξύ 200 και 400 ευρώ ανά μέτρο για τα πέραν των 15 μέτρων ολικού μήκους ενός σκάφους. Ειδικότερα, για τα επόμενα πέντε μέτρα, (ήτοι 15,01 έως 20 μέτρα) 200 ευρώ ανά μέτρο, για τα επόμενα πέντε μέτρα (ήτοι 20,01 έως 25 μέτρα) 300 ευρώ ανά μέτρο, και για τα πλοία από 25,01 μέτρα και άνω 400 ευρώ ανά μέτρο. Τα ποσά αυτά μειώνονται κατά 10% για κάθε πενταετία, μετά την πάροδο της πρώτης πενταετίας από τη ναυπήγηση του σκάφους και μέχρι συνολικά 20% του τέλους.









Monday, January 28, 2013

Χωλό το Σχέδιο Διαχείρισης: Το 2015 σταματάνε να πετάνε σκωριές στον Ευβοϊκό, δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για τα ποτάμια και τις λίμνες στην γούρνα του Μαντουδίου



Πραγματοποιήθηκε  στο θέατρο ΕΛΥΜΝΙΟ την Κυριακή 27/1/13 η  ενημερωτική εκδήλωση του Kireas.org για το σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων του δήμου. Ο σύλλογος ανάρτησε την διαφωτιστική παρουσίαση του στο διαδίκτυο την οποία και παραθέτουμε.  Λεπτομέρειες για την εκδήλωση δημοσιέυονται στα Λιμνιώτικα.














«Δημοτικό» ΕΚΑΒ: Επέκταση και σε άλλα νησιά στο πρότυπο Τήνου


Στις 29/1/2011 ο Κώστας Μαρκόπουλος ρωτούσε  τon Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, για "το  αδικαιολόγητο κενό εξυπηρέτησης του ΕΚΑΒ στην περιοχή του Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης - Αγίας Άννας, που έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση, σε επικίνδυνο πλέον για τη Δημόσια Υγεία σημείο, την παροχή υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης και υγειονομικής ασφάλειας των κατοίκων. Είναι δε οξύμωρο το γεγονός ότι ενώ το ΕΚΑΒ καλύπτει τους όμορους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Διρφύων – Μεσσαπίων, δεν καλύπτει τον ενδιάμεσο Δήμο Μαντουδίου –Λίμνης - Αγίας Άννας!"  Άλλοι δήμοι βρήκαν άλλους τρόπους να καλύψουν μόνοι τους τα κενά του ΕΚΑΒ.

















Τέσσερις νησιωτικοί δήμοι του Αιγαίου, οι δήμοι Άνδρου, Καρπάθου, Σίφνου και Σερίφου, είναι κοντά σε συμφωνία με την Interamerican προκειμένου να δημιουργήσουν «δημοτικό» ΕΚΑΒ, στο πρότυπο, του πρώτου της χώρας μας, αυτό του «δημοτικού» ΕΚΑΒ Τήνου.



Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι, για την παρουσίαση του «δημοτικού» ΕΚΑΒ Τήνου, ο γενικός Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών της Interamerican Γιώργος Μαυρέλης, χωρίς να αποκαλύψει τους δήμους, είπε ότι η εταιρεία είναι σε προχωρημένες συζητήσεις και είναι κοντά στο να κλείσουν τη συμφωνία με άλλα πέντε νησιά.



Το ίδιο είπε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Κώτσαλος, ο οποίος και χαρακτήρισε το «δημοτικό» ΕΚΑΒ Τήνου πρότυπο και για άλλα νησιά. Μάλιστα, έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία», αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση άρχισε να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα. «Κάθε 100 χρόνια υπογράφεται μια τέτοια συμφωνία», υπογράμμισε.



«Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στο πλαίσιο μιας δυναμικής μεταρρύθμισης, εκτιμώνται ως μια ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση για την Interamerican, καθώς μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να αποφέρουν βελτίωση στην ποιότητα ζωής κάθε πολίτη», συμπλήρωσε.



Αναφορικά με το «δημοτικό» ΕΚΑΒ Τήνου, αφορά στη διάθεση των υποδομών και υπηρεσιών Άμεσης Βοήθειας (υγειονομικής διακομιδής και υπηρεσιών Υγείας σε επείγοντα περιστατικά) της Interamerican στο δημοτικό σύστημα υγείας της Τήνου, που παρέχει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά στους κατοίκους του νησιού.



Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, η εμπειρία της εταιρείας κατά την εικοσαετή δραστηριοποίησή της στο τομέα της άμεσης διακομιδής ασθενών και τραυματιών καταδεικνύει τη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη της νησιωτικής, κυρίως, Ελλάδος για σχετική υποστήριξη. Μόνο κατά το 2012 πραγματοποιήθηκαν από την Interamerican Βοήθειας 2011 διακομιδές με ελικόπτερο ή αεροπλάνο, ενώ συνολικά από την έναρξη της δραστηριοποίησής της η eταιρεία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 3.000 αεροδιακομιδές, με τέσσερεις στις πέντε να αφορούν σε νησιά.



Κροντηράς: «Ναι» από το Ελεγκτικό στα €40.000 του «δημοτικού» ΕΚΑΒ



Η συμφωνία για το «δημοτικό» ΕΚΑΒ Τήνου είναι εγκεκριμένη από τον επίτροπο, είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς. Όπως σημείωσε, θα γίνονται 16-23 αεροδιακομιδές το έτος που στοιχίζουν στο δήμο 40.000 ευρώ. Εάν, δε, γίνονται λιγότερες από 10 το χρόνο, τότε η Interamerican θα παίρνει 30% λιγότερο, εάν γίνονται 9 θα παίρνει 35% κτλ.



«Στη σημερινή εποχή, που ο κόσμος αντιμετωπίζει χιλιάδες προβλήματα και δυσκολίες, οι παροχές υγείας και το αίσθημα ασφάλειας στον τόπο που ζούμε, είναι ένα ζήτημα που γίνεται πολύ πιο αναγκαίο και σημαντικό. Δώσαμε λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούσε τους Τηνιακούς», είπε.



Οι αεροδιακομιδές αφορούν τους μόνιμους κατοίκους της Τήνου και τους υπαλλήλους που υπηρετούν εκεί. Για τους τουρίστες, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, θα γίνεται πρώτα συνεννόηση με το δήμο και μετά θα κόβεται τιμολόγιο.



Σε ερώτηση της aftodioikisi.gr «εάν είναι δυνατόν ο δήμος να σηκώσει το “βάρος” του “δημοτικού ΕΚΑΒ», ο δήμαρχος Τήνου ήταν καταφατικός. Όπως είπε, είναι δυνατόν να υπολογιστεί από το δημοτικό προϋπολογισμό, αφού από την 1/1/2013 με τον «Καλλικράτη» πέρασαν στους δήμους αρμοδιότητες της Υγείας.



Ο δήμαρχος Τήνου υπογράμμισε πως το «δημοτικό» ΕΚΑΒ δεν υποκαθιστά τον κρατικό φορέα, «αλλά από τη στιγμή που θα δηλώνει αδυναμία, τότε θα ενεργοποιείται η σύμβαση με την Interamerican». Ήδη, έχει γίνει η πρώτη αεροδιακομιδή με χρόνο αποστολής τα 90 λεπτά.



«Για να πάμε στη Σύρο, πρέπει να αρρωστήσουμε μέχρι τις 3 το μεσημέρι, διότι μετά δεν έχουμε πλοίο. Έχουμε ένα μόνιμο άγχος με την Υγεία», σημείωσε ο δήμαρχος που τάχθηκε «υπέρ του ιδιωτικου τομέα όταν δίνονται λύσεις· αν δεν μπορεί το κράτος τότε πρέπει να συνεργαζόμαστε».