Με ευρύτερη πλειοψηφία και σειρά αποφάσεων κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνταγματικές και νόμιμες τις προβλέψεις του σχεδίου Καλλικράτη για τις συνενώσεις των Δήμων. Με τις αποφάσεις αυτές (35 - 40/2012)απορρίφθηκαν οι προσφυγές Δήμων και Κοινοτήτων που υποστήριζαν πως το σχέδιο είναι αντισυνταγματικό.
Ο βασικός ισχυρισμός των προσφευγόντων ήταν πως δεν ήταν συνταγματικές οι αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών με τις οποίες μειώθηκε ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας.
Οι δικαστές ουσιαστικά αποδέχτηκαν τις εισηγήσεις των Ν. Μαρκουλάκη και Παναγιώτας Καρλή οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι «δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) οργανισμούς και η ανάθεση στους οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων Δήμων και Κοινοτήτων βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ΄ αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος».
Μειοψηφία
Η μειοψηφία των 3 δικαστών που υπήρξε υποστήριξε ότι οι συνενώσεις είναι αντισυνταγματικές, καθώς δεν διευκρινίζονται με ειδική αιτιολογία τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κάθε μία συνένωση, όπως είναι μορφολογικές ιδιορρυθμίες της κάθε περιοχής, οι χιλιομετρικές αποστάσεις που θα πρέπει να καλύψουν οι δημότες για να μεταβούν στη νέα έδρα του Δήμου, οι οικονομικές συνθήκες της κάθε περιφέρειας κ.λπ.
Πηγή:www.capital.gr
No comments:
Post a Comment