Στις 13/10/11 ο Δήμος Λοκρών έχοντας ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα της ζωής των συμπολιτών επιθυμεί να πραγματοποιήσει μια ουσιαστική παρέμβαση σε θέματα παιδείας και διαρκούς επιμόρφωσης ενηλίκων αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μια ευρύτερη πνευματική επιστημονική και πολιτιστική δραστηριότητα ίδρυσε Δημοτικό Ελεύθερο Πανεμιστήμιο.
Πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο τους διδάσκοντες και τα προγράματα έχουν αναρτηθεί στην ισοσελίδα του δήμου
Σύμφωνα με την απόφαση ίδρυσης:
Ο Δήμος μας ευελπιστεί να προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα μελέτης της σύγχρονης βιβλιογραφίας της αξιοποίησης ιστορικών μαρτυριών της ψυχαγωγίας με την ανάγνωση και εμβάθυνση σε λογοτεχνικά έργα και της συμμετοχής σε ομάδες προβληματισμού σε σημαντικά θέματα της σύγχρονης και όχι μόνο ζωής ανταλλάσοντας ιδέες γνώμες και απόψεις με πνευματικούς ανθρώπους.
Με γνώμονα αυτές τις σκέψεις και με δεδομένη την καθοριστική συνεργασία όλων των φορέων του Δήμου Λοκρών αλλά και με κοινό σημείο αναφοράς το όραμα για ένα σύγχρονο Δήμο εισηγούμαστε την ίδρυση συγκεκριμένου φορέα με την ονομασία:
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ
Αποστολή του θα είναι η παροχή ευκαιριών μάθησης μέσω της διδασκαλίας στους τομείς της επιστήμης των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και η γενικότερη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Θά μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με τη βιβλιοθήκη του Δήμου Λοκρών τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια τα ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα της Ελλάδας καθώς και με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Ο στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο ανεξάρτητα της ηλικίας του μορφωτικού επιπέδου και της επαγγελματικής ενασχόλησης να διευρύνει τους πνευματικούς Ορίζοντες και τα ενδιαφέροντα με την παρακολούθηση ειδικών κύκλων μαθημάτων σειράς ημερίδων , διαλέξεων , και συνεδρίων με επίκαιρα όσο και διαχρονικά θέματα. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως αρχικούς κύκλους :
Α. Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη ,
Β. Πολιτιστική κληρονομιά των Λοκρών,
Γ. Ενεργειακές και βιολογικές καλλιέργειες
Πανεπιστημιακοί καθηγητές και άλλοι διαπρεπείς επιστήμονες θα κληθούν μέσα από αυτές τις συστηματικά οργανωμένες σειρές διαλέξεων, ημερίδων και συνεδρίων να προσφέρουν έγκυρες γνώσεις και γόνιμους προβληματισμούς. Το μορφωτικό πνευματικό πρόγραμμα θα είναι ευέλικτο και θα μπορεί να διευρύνει ή και να επανακαθορίζει τους κύκλους του προγραμματισμού του με ποικίλα γνωστικά αντικείμενα και θέματα από : την ιστορία , τη γλώσσα , την οικονομία , την ιατρική , την ιστορία της τέχνης , την νεοελληνική λογοτεχνία , την τοπική ιστορία.
Η εκπαίδευση σε ένα αντικείμενο θα έχει τρίμηνη διάρκεια και θα προσφέρονται τρείς ετήσιοι κύκλοι. Οποιοσδήποτε θα μπορεί να συμμετέχει σε όσους κύκλους επιθυμεί. Σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής θα δίνετε προτεραιότητα σε όσους έχουν επιλέξει τους λιγότερους κύκλους. Τα μαθήματα θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα για συγκεκριμένες ώρες. Θα τηρούνται κανόνες για την φοίτηση. Στο τέλος κάθε κύκλου θα απονέμονται διπλώματα. Για την οργάνωση και τη διδασκαλία προτείνουμε χώρους ανάλογα με την κύκλο. Θα μπορούσε ο κύκλος που θα αναφέρεται στη πολιτιστική κληρονομιά ή την αειφόρο ανάπτυξη να πραγματοποιείται σε χώρο που προσφέρεται π.χ. σε κατάλληλη αίθουσα Δημοτικής Κοινότητας. Για την οργάνωση απαιτείται η δημιουργία μιας ολιγομελούς Οργανωτικής Επιτροπής η σύνθεση της οποίας θα είναι :
Ο Δήμαρχος ,
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ,
Ένας συνεργάτης ,
Δύο καθηγητές Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι.
Ένας γραμματέας
Η Οργανωτική Επιτροπή :
Α) θα καθορίζει την επιστημονική επιτροπή που θα αποτελείται από Πανεπιστημιακούς καθηγητές η οποία και θα συντονίζει τη λειτουργία τουΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ,
Β) τους αρχικούς κύκλους μαθημάτων ,
Γ) τους χώρους των μαθημάτων ,
Δ) τον κανονισμό λειτουργίας .
No comments:
Post a Comment