Friday, January 11, 2013

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κίνδυνος για… την αναπαραγωγή λόγω αιθαλομίχλης




Τους κινδύνους που εγκυμονεί η αιθαλομίχλη για τη δημόσια υγεία, και ιδιαίτερα στην… αναπαραγωγή και την ανάπτυξη, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με αφορμή τις «ιδιαιτέρως υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων με ταυτόχρονη παρουσία έντονης οσμής και σημαντική μείωση της ορατότητας στον περιβάλλοντα χώρο» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλους δήμους της χώρας, όπου «η μέση ημερήσια συγκέντρωση PM10 ξεπερνά αρκετά το όριο των 50 μg/m3 (βάσει κοινοτικής οδηγίας, οδηγία 1999/30/ΕΕ – ΦΕΚ 125Α/02).

«Η αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα έχει δυσμενείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθούν αφορούν σε αυτά του αναπνευστικού, σε επιδείνωση των αλλεργιών και σε πρόκληση αναπαραγωγικών, και αναπτυξιακών προβλημάτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ευάλωτους πληθυσμούς παιδιών, ηλικιωμένων, εγκύων γυναικών καθώς και αυτών που πάσχουν από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στη σημαντική μείωση του φαινομένου, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη προσοχή στη χρήση και καύση κατάλληλων υλικών. Η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας, ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία των χρηστών εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος όσο και εξωτερικού περιβάλλοντος», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.





Τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια Υγείαεγκυμονεί η μεγάλη ρύπανση του περιβάλλοντος από την αιθαλομίχλη, που έχει δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας (Αττική, Βοιωτία, Θεσ/νικη κλπ), από τηνκαύση προϊόντων ξύλου, ως πηγή θέρμανσης, όπως επισημαίνει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

«Οι συστάσεις και μόνο στον οικονομικά χειμαζόμενο πληθυσμό, δεν αρκούν. Χρειάζεται συνεργασία όλων των αρμόδιων παραγόντων προκειμένου να διαφυλαχθούν η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον» καταλήγει ο ΠΙΣ.

Το τελευταίο διάστημα οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σε Αθήνα και άλλες αστικές περιοχές υπερβαίνει συχνά τα ανώτατα όρια της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

No comments:

Post a Comment