Tuesday, February 5, 2013

Η ΤΕΡΝΑ ένας απο τους μνηστήρες για τα 4 εργοστάσια σκουπιδιών στην Αττική. Γιατί θα πρέπει να ανησυχούμε;


Τις προκηρύξεις κατασκευής των εργοστασίων επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΔΣΝΑ, καθώς χθές πραγματοποιήθηκε σήμερα ο τελευταίος διαγωνισμός για το εργοστάσιο της Φυλής.




Δείτε στα συνημμένα αρχεία τις Προκηρύξεις των Έργων «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση, Τεχνική Διαχείριση και Λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων στις ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων» στη:



- Βορειονατολική Αττική (Γραμματικό).



- Νοτιοανατολική Αττική (Κερατέα).



- στη Δυτική Αττική (Άνω Λιόσια και Φυλή).






Γιατί θα πρέπει να ανησυχούμε;



Το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των απορριμμάτων θα καθοριστεί από τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας θα είναι προϊόντα ανακύκλωσης, καύσιμη ύλη και ενέργεια, ανάλογα με την τεχνολογία που θα προκριθεί και θα τηρεί όλους τους περιβαλλοντικούς όρους.  Πάντως η προκηρύξεις προβλεπουν εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων (π.χ. ενέργεια, ανακυκλώσιμα υλικά, βιοαέριο, RDF, SRF κλπ).

Σύμφωνα με μελέτη του καθ. Α. Οικονομόπουλου αν εφαρμοσθεί ο  Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική θα καταλήξουμε να παρασκευάζουμε περίπου 1.000.000 τόνους/έτος SRF και αυτό είναι όσο παρασκευάζει από τα σκουπίδια της ολόκληρη η υπόλοιπη Ευρώπη (μόνο το 2% των σκουπιδιών της οδηγείται στην Βιολογική Ξήρανση και παραγωγή SRF). Αξίζει να σημειωθεί ότι το SRF o μόνος τρόπος να διατεθεί είναι στις τσιμεντοβιομηχανίες, όπου και εκεί πρόβλημα είναι. Ολόκληρη η τσιμεντοβιομηχανία της χώρας μας, σύμφωνα με τις ίδια πηγή, υπερκαλύπτεται από το ήδη παραγόμενο RDF του ΕΜΑΚ Λιοσίων. Η επιδίωξη, λοιπόν, του ΥΠΕΚΑ είναι να κάψει το SRF επιδοτούμενο (από εμάς) σαν Α.Π.Ε. ΒΙΟΜΑΖΑ (με ποσόστωση) σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Αν το SRF - το κόστος της παραγωγής του οποίου θα ξεπερνά τα 2,5 δισ - δεν καεί θα πρέπει να θαφτεί.   Η καύση RDF/ SRF είναι μία απο τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες στην ΒΙΠΕ.





















Με το διαγωνισμό για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή), ολοκληρώθηκε σήμερα, η α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή των 4 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ.



Στο σημερινό διαγωνισμό για το εργοστάσιο της Φυλής που είναι το μεγαλύτερο σε δυναμικότητα από τα 4 που δημοπρατήθηκαν, υπέβαλαν προσφορές 7 συνολικά διαγωνιζόμενοι, είτε μεμονωμένα, είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα. Πρόκειται για τις:

Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ-ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ

Ένωση Προσώπων ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΔΕΗ ΑΕ

Ένωση Εταιρειών J&P ΑΒΑΞ ΑΕ- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ

Ένωση Εταιρειών ARCHIRODON GROUP NV-INTRAKAT AE – ENVITEC AE

Ένωση Προσώπων ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ – ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ – ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ

Ένωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ

Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ



Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στη φάση αυτή κατατίθενται μόνο τα δικαιολογητικά συμμετοχής στο διαγωνισμό και θα ακολουθήσει η β’ φάση με τη διενέργεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και, τέλος, η κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.



«Μέσα σε έξι μήνες δρομολογήθηκε η επίλυση ενός προβλήματος που εκκρεμούσε για σχεδόν 20 χρόνια. Η κατασκευή των 4 εργοστασίων που προωθεί ο ΕΔΣΝΑ σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και διαλογής στην πηγή, αναμένεται να δώσει λύση σε ορίζοντα 25ετίας σε ένα οξύ πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των έργων, των υποδομών και των θέσεων εργασίας και με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για τον πολίτη», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΕΔΣΝΑ.



Παράλληλα, όπως συμπληρώνει, «για πρώτη φορά η διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική θα εναρμονιστεί με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μέσω των αρμοδίων οργάνων της στηρίζει σθεναρά τη διαδικασία υλοποίησης των συγκεκριμένων υποδομών».



Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής με πρόσφατη επιστολή της εξέφρασε την αμέριστη στήριξή της στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την κατασκευή των 4 εργοστασίων και ζητά ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να συμβασιοποιηθούν τα έργα μέσα στο 2013 και να μην χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια.



Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε ότι «όταν στις 8 Οκτωβρίου 2012 υποβάλαμε το αρχικό αίτημα προς την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης για την κατασκευή των 4 εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων, πολλοί θεώρησαν ότι δεν θα καταλήξουμε ποτέ. Σήμερα, μόλις 4 μήνες μετά, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Με ρυθμούς πρωτόγνωρους για διαδικασίες δημοσίων διαγωνισμών, ο ΕΔΣΝΑ ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του διαγωνισμού με την κατάθεση των δικαιολογητικών των εταιρειών. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο Ανταγωνιστικός Διάλογος. Εκεί καλούμε όλους να συμβάλλουν με ιδέες, προτάσεις και κριτική στη διαμόρφωση των τευχών δημοπράτησης».



Απευθυνόμενος σε όλους όσοι αντιδρούν, όπως ο δήμαρχος Φυλής, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο πρώην δήμαρχος Κερατέας σημειώνει: «Όσοι θέλουν να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της Αττικής έχουν χρέος να συμμετέχουν. Όσοι δεν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα και επιθυμούν τη συνέχιση της τριτοκοσμικής κατάστασης, μπορούν να συνεχίσουν να εμποδίζουν το διάλογο, να καταθέτουν προσφυγές και να απειλούν. Εδώ κρίνονται οι προθέσεις όλων. Μπορούν να συμμετέχουν, είτε στην επίλυση του προβλήματος, είτε στην παρεμπόδιση της επίλυσης. Ο καθένας ας κάνει τις επιλογές του».



Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, περιφερειάρχη Αττικής, για πρώτη φορά τα τεύχη δημοπράτησης θα συνδιαμορφωθούν μέσα από διαδικασία διαλόγου, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, με ανοικτές όλες τις τεχνολογίες. «Αυτή την πρωτόγνωρη για δημόσιο διαγωνισμό ανοικτή διαδικασία κάποιοι δεν την επιθυμούν. Εμείς υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και δρομολογούμε με ταχύτητα λύσεις. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που είναι νόμος του κράτους έμενε για 10 χρόνια στο συρτάρι. Τόσα χρόνια που θάβαμε τα σκουπίδια δεν διαμαρτύρονταν κανείς από αυτούς που σήμερα επικαλούνται το περιβάλλον και την προστασία του. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να ανέχεται για 30 χρόνια τη χωματερή και να διαμαρτύρεται στην προσπάθεια δημιουργίας εργοστασίων που θα επεξεργάζονται με σύγχρονο τρόπο τα απορρίμματα και σε συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία; Ας κοιταχθούμε επιτέλους όλοι στον καθρέφτη».


1 comment:

  1. θα φάμε και τους 1.000.000 τόνους SRF της Αθήνας στο τέλος.

    ReplyDelete