Friday, February 1, 2013

Το προφίλ του διαφθαρμένου δημόσιου υπαλλήλου. Ομερτά στην επαρχία



ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΕΠΙΟΡΚΟΣ, ΟΤΑ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, ΠΡΟΦΙΛ, ΡΑΚΙΝΤΖΗΣΜε γλαφυρό τρόπο περιγράψει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής το προφίλ του διαφθαρμένου δημόσιου υπαλλήλου, με συνέντευξή του στην «Athens Voice». Όπως λέει, μεταξύ άλλων, είναι συνήθως ΠΕ, στα υψηλά κλιμάκια, ξέρει το παιχνίδι, και μέχρι να τον πάρουν χαμπάρι έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει, εάν έαν πρωτοδιορισμένος πάει να συνυπηρετήσει κοντά σε «λαμόγια», τότε μοιραία με το χρόνο θα γίνει και αυτός.

Διαβάστε πώς τον περιγράφει αναλυτικά:

«Χωρίς να είναι κανόνας, από τα στοιχεία προκύπτει: έχει 20 με 25 χρόνια υπηρεσίας, πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είναι υψηλά στην ιεραρχία. Γνωρίζει τους κανόνες, δεν φοβάται τίποτα επειδή είναι στα όρια της συνταξιοδότησης. Ώσπου να τον πιάσουν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα έχει πάρει τη σύνταξή του. Εξάλλου, ένα ποινικό δικαστήριο κάνει επτά με οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί. Επιπλέον, πολλά εξαρτώνται από την πρώτη τοποθέτηση του δημοσίου υπαλλήλου. Εάν πέσει σε γραφείο αδιάφορο ή με λαμόγια, θα χαλάσει κι αυτός. Ιδίως στην επαρχία υπάρχει μια ομερτά. Αλληλοϋποστηρίζονται. Γι’ αυτό υπογραμμίζω ξανά και ξανά ότι πρέπει να επανέλθει το κώλυμα της εντοπιότητας. Ο εφοριακός, ο πολεοδόμος, ο αστυνομικός δεν πρέπει να υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους».


Περί διαθεσιμότητας και επίορκων

Σχολιάζοντας τη διαθεσιμότητα και τους επίορκους, σημειώνει: «Είναι μια εφεύρεση, ένας ορολογισμός των ημερών μας. Στο Δημόσιο Δίκαιο υπάρχουν πειθαρχικές διαδικασίες και ο υπάλληλος τιμωρείται ή όχι. Απλώς, τώρα, κάποιοι πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ένα μέτρο που θα είχε καλή απήχηση είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα αυτοί που έχουν βαριά πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα».


Για τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι


Όσον αφορά το «φακελάκι», το «γρηγορόσημο» και τα σχετικά, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επαναλαμβάνει πως παρατηρείται κυρίως στις εφορίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο ΕΣΥ.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ένας κλάδος είναι πιο διεφθαρμένος από έναν άλλον. Η διαφθορά είναι πια θέμα οικονομικής συγκυρίας. Όταν υπάρχουν χρήματα, τότε η οικοδομή, η πολεοδομία, είναι μπροστά στη διαφθορά. Οι εφορίες, η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν πρόβλημα και κυρίως το ΕΣΥ. Γεγονός είναι ότι κατά το Brookings Institution η διαφθορά προκαλεί στην Ελλάδα μια ζημία 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Πώς γίνεται ο επιμερισμός; Είναι μάλλον συγκοινωνούντα δοχεία», λέει.


Διαβάστε επίσης:


ΟΤΑ: Ομερτά από αιρετούς, συναδέλφους σε επίορκους υπαλλήλους






Ρακιντζής: Πρωτιά σε διαφθορά, ατιμωρησία για ΟΤΑ, πολεοδομίες, νοσοκομεία

No comments:

Post a Comment