Friday, March 15, 2013

Ο εφιάλτης ΒΙΠΕ, οι χαϊδεμένοι και τα φερέφωνα








Η πρόσφατη αδειοδότηση δημιουργίας ΒΙΠΕ υψηλής ρύπανσης στην Βόρεια Εύβοια παρά την πληρωμένη από εργολάβους προπαγανδιστική αναπτυξιό-παραφιλολογία των ΜΜΕ φέρνει μια ζημιογόνα αβεβαιότητα τόσο στην αγορά ακινήτων όσο και στην προσέλκυση επενδύσεων στο τομέα του τουρισμού και την αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Η ΒΙΠΕ επιβλήθηκε στην τοπική κοινωνία εν κρυπτώ, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση, με ψεύτικες βεβαιώσεις από διαπλεκόμενες υπηρεσίες, με μια αυταρχική δημοτική αρχή που λειτούργησε σαν φερέφωνο της ΤΕΡΝΑ και με την βούλα ενός υφυπουργού πρώην εκπροσώπου της ΤΕΡΝΑ. Εκτός από την παρανομία και την κακιά γεύση που αφήνει η μεθόδευση εκχώρησης ολόκληρης της περιοχής μας πεσκέσι στους εκλεκτούς ολιγάρχες των Αθηνών το ερώτημα είναι αν άξιζε το κόπο και αν δεν είναι αργά να ανατραπεί η αδειοδότηση.







Η «ανάπτυξη» που θα φέρει η ΒΙΠΕ!



Γιατί ένας όμιλος να θέλει να φέρει μια τεράστια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και μια ΒΙΠΕ σε μια περιοχή στην οποία θα πρέπει να κουβαλήσει εξειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό από την Αθήνα, θα πρέπει να κουβαλήσει το φυσικό αέριο από τα Βάγια με ένα κόστος 80 εκατομμυρίων, θα πρέπει να δημιουργήσει δίκτυα υψηλής τάσης για την μεταφορά της ενέργειας στο κεντρικό δίκτυο με κόστος 50 εκατομμυρίων Ευρώ; Δεν θα ήταν φθηνότερο να βρει ένα οικόπεδο κοντά σε αυτά τα δίκτυα; Γιατί να θέλει να κάνει μια ΒΙΠΕ σε ένα χώρο που απαγορεύεται να γίνει, σε μια ζώνη (ζώνη Β) που ο αναπτυξιακός νόμος δίνει χαμηλά κίνητρα για την προσέλκυση επιχειρήσεων, σε μια περιοχή χωρίς βασικές υποδομές και οδικό δίκτυο, χωρίς πρόσβαση σε φθηνές πρώτες ύλες και εκπαιδευμένο προσωπικό; Η απάντηση είναι απλή. Για να φέρει μονάδες που δεν θέλει κανείς άλλος στο τόπο του. Μονάδες που μπορούν να ρυπαίνουν ελεύθερα. Μονάδες που κάνουν τεράστια ζημιά και αποδίδουν μηδαμινά.



Οφέλη με τι κόστος;



Η μόνη μονάδα που έχει δρομολογηθεί για την ΒΙΠΕ είναι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που θα κάνει την περιοχή δεύτερη Πτολεμαΐδα της Ελλάδας χωρίς όμως να προσφέρει την ανάλογη απασχόληση της Πτολεμαΐδας. Η μονάδα σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΤΕΡΝΑ θα απασχολήσει 84 άτομα, στην πλειοψηφία τους σε ειδικότητες που δεν υπάρχουν στην περιοχή. Η ενεργοποίηση των μεταλλείων που επικαλείται αφενός δεν χρειάζονται την ΒΙΠΕ να γίνει, αφετέρου τα σχέδια τους και η κλίμακα τους είναι αστεία μικρή. Προβλέπονται 33 εργαζόμενοι στο Γερόρεμα και ο μικρός όγκος παραγωγής δεν δικαιολογεί οικονομικά την ΒΙΠΕ. Το κόστος όμως είναι ρύπανση ανάλογη 2,5 Ελευσίνων και ισοδύναμη με την κυκλοφορία 1,8 εκατομμυρίων αυτοκίνητων καθημερινά στο Μαντούδι όπως υπολογίζει μελέτη του ΕΜΠ. Ας μην λάβουμε υπόψη μας προς στιγμήν τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον που μερικοί τις θεωρούν υποδεέστερες της ανεργίας. Τι θα απογίνουν οι άνθρωποι που επένδυσαν στο τουρισμό; ποιος τουρίστας θα αφήσει την Αθήνα για να έρθει να αναπνεύσει τα καυσαέρια της ΤΕΡΝΑ; Ποιος θα έρθει να ξεκουραστεί σε 2,5 Ελευσίνες; Πως θα επηρεαστεί η αγροτική παραγωγικότητα; Η ρύπανση επηρεάζει την αρνητικά την φυτική παραγωγή. Πόσο θα πέσει η αξία των ακινήτων και των τουριστικών επενδύσεων; Ποιος θα θέλει να αγοράσει; Τι θα απογίνουν όσοι δεν θα μπορέσουν να πάρουν μια από τις 84 θέσεις εργασίας της ΤΕΡΝΑ και δεν θα μπορούν πλέον να βρουν διέξοδο στο τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα; Για όσους δεν είναι μωρόπιστοι είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα είναι μαρασμός και η ερήμωση της περιοχής. Όλοι μας θα χάσουμε, ο μόνος κερδισμένος θα είναι η ΤΕΡΝΑ.






Μήπως είναι λίγο αργά;



Η αδειοδότηση της ΒΙΠΕ δόθηκε στις 31/12/12 και η ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να την ολοκληρώσει μέσα σε δυο χρόνια. Ένα μεγάλος αριθμός φορέων και ιδιωτών μαζί με τον Kireas.org έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και ευελπιστούμε στην δικαίωση αν και η απόφαση του ΣτΕ θα καθυστερήσει μέχρι και 8 χρόνια. Δεν μπορούμε όμως μέχρι τότε να αφεθούμε στην μοίρα που μας επέβαλαν με το έτσι θέλω οι χαϊδεμένοι ολιγάρχες της κυβέρνησης μαζί με τα τοπικά φερέφωνα τους. Θα πρέπει η αντίθεση μας να μην μείνει στις συζητήσεις των καφενείων αλλά να γίνει βροντερή φωνή διαμαρτυρίας. Θα πρέπει να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε και να διαδηλώσουμε την αγάπη μας για την περιοχή μας και το ενδιαφέρον μας για τις επόμενες γενεές. Περισσότερες πληροφορίες για την ΒΙΠΕ και το πώς μπορείς να βοηθήσεις θα βρεις στην ιστοσελίδα www.kireas.org.







Σύλλογος kireas.org








No comments:

Post a Comment