«Πόλεμος» για τη Διαύγεια παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη
Ενδοκυβερνητική ένταση και κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης πυροδότησε η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος «Διαύγεια». Η αναδίπλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεσμεύτηκε ότι θα επαναδιατυπώσει την επίμαχη διάταξη οφείλεται, σύμφωνα σε πληροφορίες, και στο βέτο του ΠΑΣΟΚ που διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κράτησε σκληρή στάση ενώ η ¨Διαύγεια» αποτελεί «παιδί» του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος έχει συγκρουσιακές σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αίσθηση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της ανάγκης να διατηρηθεί η «Διαύγεια» ως έχει παρόλο που η πατρότητά της ανήκει στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.
Οι αντιδράσεις
Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται τα εξής:
«Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, εφήρμοσε και στηρίζει τη διαδικασία της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, ως σημαντικό βήμα διαφάνειας στο δημόσιο βίο.
Γι’ αυτό και από το πρωί σήμερα επισημάναμε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρατηρήσεις στο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης του, ώστε να μη δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις στους πολίτες οι οποίες και έγιναν αποδεκτές.
Σε κάθε περίπτωση καθιστούμε σαφές πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί καμία νομοθετική παρέμβαση που αποδυναμώνει τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και την διαφάνεια στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.
Επισημαίνουμε όμως ότι για μια ακόμα φορά παρακολουθήσαμε τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να δημιουργήσει εντυπώσεις για μια θεσμική αλλαγή που δεν πιστεύει και δεν ψήφισε.»
Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου
Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάνει λόγο για «διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρεωτική ανάρτηση» και καταλογίζει ευθύνες, προσωπικά, στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στον κ. Παπανδρέου «δεν μένει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει με συνοπτικές διαδικασίες μια σημαντική τομή στη δημόσια ζωή, τη στιγμή που απαιτείται το αντίθετο: άμεση συνέχιση και εμβάθυνση των μεγάλων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων». Τονίζει επίσης ότι «η έλλειψη διαφάνειας ακόμα και στην καταγραφή του κρατικού προϋπολογισμού του 2009, έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».
Παράλληλα υπογραμμίζει: «Η «Διαύγεια» αποτέλεσε μαζί με όλες τις διαδικασίες του Open.gov, μια μεγάλη τομή η οποία έτυχε αναγνώρισης και διεθνώς. Αποτέλεσε και αποτελεί στοιχείο προβληματισμού και δημοκρατικού διαλόγου σε Κυβερνήσεις, Οργανισμούς, Πανεπιστήμια. Η καινοτόμα αυτή πολιτική έχει πια μιμητές σε όλο και περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Απέδωσε σημαντικά οφέλη στην προσπάθεια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας».
Η δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση: «Θεωρούμε πολύ σοβαρό το ότι ο κ. Μητσοτάκης έβαλε σε διαβούλευση το θέμα της «Διαύγειας» για μόλις 48 ώρες, όπου υπάρχει μια σχετική διάταξη που ακυρώνει επί της ουσίας την πολύ σοβαρή κατάκτηση, αν θέλετε να το πούμε, να δημοσιεύονται όλες οι πράξεις της Διοίκησης και όλες οι πράξεις των Υπουργείων, με την έννοια ότι δίνει τη δυνατότητα της αυτοεξαίρεσης των υπευθύνων. Μπορεί δηλαδή ένας παράγων, όπως είναι ο Υπουργός ή το Υπουργείο Οικονομικών, να αποφασίσει να μην αναρτήσει κάτι. Το λέμε δημοσίως: είναι εντελώς απαράδεκτο, και σας λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτό, διότι η «Διαύγεια» ήταν μια σοβαρή προσπάθεια, προς το καλό και της Διοίκησης και της διαφάνειας, δηλαδή το γεγονός ότι μπορεί και ο πολίτης να αναφέρεται στη «Διαύγεια» και στις αναφορές που αναρτώνται σε αυτήν».
Στις αλλαγές που επέρχονται στο πρόγραμμα Διαύγεια με βάση το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αναφέρεται ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.
Μεταξύ άλλων τονίζεται πως «σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ισχύος των αναρτημένων πράξεων, η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα Διαύγεια, αλλά αποσαφηνίζει τον χρόνο έναρξης ισχύος τους. Με τον τρόπο αυτόν θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα Διαύγεια από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει».
Σε κάθε περίπτωση προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (άρθρο 20, παράγραφος 4), που προκάλεσε τόση συζήτηση, θα επαναδιατυπωθεί, αναφέρει η ανακοίνωση, ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας.
Σχετικά με το θέμα της ανάρτησης των δαπανών στο πρόγραμμα Διαύγεια με το προωθούμενο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται πλέον ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτάται και η πράξη που οριστικοποιεί την πληρωμή και περιέχει το ακριβές ποσό που θα καταβληθεί. Με τον τρόπο αυτόν θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα ως προς την ασάφεια των πραγματικών δαπανών των φορέων, κάτι που δεν ήταν σαφές έως σήμερα.
Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η παράγραφος 6 του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου δεν αλλάζει επί της ουσίας την ισχύουσα ρύθμιση, όπως αυτή προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο της Διαύγειας (Ν.3861/2010).
Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι για την ενίσχυση του προγράμματος Διαύγεια στο σχέδιο νόμου εισάγονται δύο νέες ρυθμίσεις:
α) Οι αναρτημένες πράξεις έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου.
β) Ο πολίτης αρκεί να επικαλεστεί τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων από τους φορείς. Τέλος, επισημαίνεται ότι με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, και αφού διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον επί του σχεδίου νόμου, παρατείνεται η δημόσια διαβούλευση έως και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013.
No comments:
Post a Comment