Παραλία Μουρτιά |
Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν στο Διαύγεια και την Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 465Δ/13) τα όρια αιγιαλού και την δημιουργία ζώνης παραλίας στην θέση Μουρτιά, Κοτσικιάς, της Δ.Ε. Νηλέως. Η μελέτη οριοθέτησης της παραλίας σύμφωνα με το Διαύγεια έγινε μετά από ενδιαφέρον της εταιρείας με την επωνυμία GEORGETOWN LIMITED ΕΠΕ.
Ποιά είναι η GEORGETOWN LIMITED.
Η εταιρεία GEORGETOWN LIMITED είναι εξωχώρια με έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας και με διεύθυνση 26 Eustace St, Temple Bar, Dublin 2. Η εταιρεία έχει δυο μετόχους και σαν διευθυντές φέρονται οι κκ. Γεράσιμος Σεριάτος και Ανανίας Αρενίκης. Τα στοιχεία και οι λογαριασμοί της εταιρείας είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά από την αντίστοιχη Ιρλανδική Υπηρεσία Γενικού Εμπορικού Μητρώου.
Ο κ. Γεράσιμος (Μάκης) Σεριάτος
Το όνομα του κ. Σεριάτου είχε συνδεθεί με την υπόθεση του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη που συνελήφθηκε το καλοκαίρι. Διαβασε σχετικό άρθρο της Real.gr "Δεν κατάφερε να καλύψει άλλο τον Ρέστη, ο Σεριάτος"
Για τον κ. Σεριάτο είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο η εφημερίδα το Έθνος με τίτλο
"Μάκης Σεριάτος: Η ελεύθερη πτώση του...εθνικού διαφημιστή"
"Σεριάτος: Η κατάρρευση του αγαπημένου παιδιού του συστήματος"
Η παραλία του Μουρτια απο την μελέτη οριοθέτησης:
Κατά το παρελθόν η περιοχή αποτελούσε τμήμα των λειτουργούντων
μεταλλείων λευκολίθου, ερείπια των εγκαταστάσεων των οποίων υφίστανται
μέχρι σήμερα έως την ακτή, όπου υπήρχε σκάλα φόρτωσης του μεταλλεύματος,
ενώ σήμερα η χρήση γης της περιοχής παρουσιάζει τάσεις τουριστικής
ανάπτυξης κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, όπου συγκεντρώνει αρκετούς
λουόμενους χωρίς βέβαια να διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές. Πρόκειται
για περιοχή, που διέπεται από τις εκτός σχεδίου πολεοδομικές διατάξεις,
με τάσεις τουριστικής ανάπτυξης, χωρίς έργα υποδομής, με μικρού πλάτους
και μήκους παραλιακή οδό, η οποία αν και εντάσσεται σε οδικό δίκτυο, το
οποίο έχει
χαρακτηριστεί ως δημοτικός δρόμος, από το γεγονός ότι
έχει κατασκευαστεί αυθαίρετα εντός αιγιαλού, διαβρώνεται από την
επίδραση του κυματισμού και της δράσης του υφιστάμενου ρέματος,
προτείνει τη δημιουργία ζώνης παραλίας πλάτους δεκαπέντε (15) μέτρων,
που θεωρείται απαραίτητη για την εξυπηρέτηση της επικοινωνίας
ξηράς−θάλασσας και αντίστροφα καθώς και για την εξυπηρέτηση άλλων
κοινωφελών σκοπών (έργα υποδομής πρόσβαση στην ακτή κ.λπ.).
Ψάχνουν 10.080 offshore-φαντάσματα
ReplyDeleteΤου ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
Πολλές offshore εταιρείες δραστηριοποιούνται στο real estate κυρίως στη Μύκονο Από αυτές οι 2.500 έχουν χρώμα ναυτιλίας και έγιναν για να διευκολύνονται οι εφοπλιστές σε περίπτωση ναυαγίων για να μην υπάρχουν αξιώσεις για αποζημιώσεις από άλλα πλοία του στόλου τους, ωστόσο χρησιμοποιούνται και για αγορές ακινήτων σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Οι υπόλοιπες δραστηριοποιούνται στο real estate κυρίως στη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο τη Χαλκιδική και ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους.
Κρύβονται
Ως έδρα εμφανίζουν κατά σειρά τις βρετανικές Παρθένους Νήσους, τις Βερμούδες, τη Λιβερία, τον Μαυρίκιο, τα Νησιά Κάιμαν και Μάρσαλ, τον Παναμά, τη Σιγκαπούρη, τη Νήσο του Μαν, το Γιβραλτάρ και τις Ολλανδικές Αντίλες.
Παρ' ότι υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις φόρου επί των ακινήτων, το 2012 το έκαναν μόλις 965 καταβάλλοντας 300 εκατομμύρια ευρώ, πολύ λιγότερα από ό,τι το 2011 (900 εκατομμύρια ευρώ) και το 2010 (3,4 δισ. ευρώ). Από τις 6.500 ενεργές offshore, σε ουσιαστικό έλεγχο από το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας έχουν περάσει μόλις 215 offshore που δραστηριοποιούνται με αγορές ακινήτων στο Κρανίδι Αργολίδας και την Κύμη Ευβοίας.
Από τις 188 στο Κρανίδι, σήμερα ενεργές είναι 104 και πίσω από αυτές κρύβονται κυρίως Ουκρανοί, Ρώσοι, Γερμανοί, Ινδοί αλλά και Ελληνες επιχειρηματίες. Αρχισαν να δραστηριοποιούνται από το 2003 και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η περιοχή μετατράπηκε σε ελληνική Ριβιέρα. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, ελάχιστοι από τους ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών κατέβαλαν ΕΤΑΚ ή φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Σε μια εξαετία, από το 2003 έως το 2009, είχαν καταβάλει μόλις 50.000 ευρώ και μόνο μετά το 2010, όταν η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας, έσπευσαν αρκετοί να πληρώσουν, ανεβάζοντας τα έσοδα στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Μετά το 2010, όταν ψηφίστηκε ο νόμος που καθιέρωνε φόρο 15% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων για τις offshore εταιρείες, οι κάτοχοί τους άρχισαν να πωλούν μαζικά τα οικόπεδα και τις επαύλεις σε τρίτους, καθώς θα έπρεπε να πληρώσουν φόρο σχεδόν την αξία της αγοράς του ακινήτου μέσα σε μια εξαετία.
Στην Κύμη Ευβοίας δραστηριοποιούνται 27 offshore, εκ των οποίων οι 25 έχουν έδρα την Κύπρο. Οπως εκτιμάται, πίσω από αυτές, εκτός από απλές οικογένειες Κυπρίων, ενδεχομένως να κρύβονται και επιχειρηματίες της Κύπρου. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αγορές εκατοντάδων στρεμμάτων παραλιακών εκτάσεων στους Αγίους Αποστόλους ενδεχομένως να κρύβονται και στελέχη μεγάλης ελληνικής τράπεζας, τα οποία έλαβαν δάνειο από τη συγκεκριμένη τράπεζα και προχώρησαν στην αγορά εκτάσεων από 1 έως 10 στρέμματα, χρησιμοποιώντας ως όχημα τις κυπριακές αυτές offshore που δημιούργησαν δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο. Μάλιστα, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή του φόρου είχαν φροντίσει να τεμαχίσουν μεγάλες εκτάσεις, αγοράζοντας έτσι ένα μέρος από αυτές χωρίς να υποχρεούνται στην καταβολή του φόρου, ενώ ένα άλλο μέρος αγοράσθηκε από Κύπριους οικογενειάρχες οι οποίοι εμφανίζονται να είναι νόμιμοι στις υποχρεώσεις τους.
Πώς λειτουργούν
ReplyDeleteΑποτελούν το προκάλυμμα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μέσω αυτών «ξεπλένονται» αμύθητα πλούτη που προέρχονται από έκνομες δραστηριότητες όπως λαθρεμπόριο όπλων, trafficking, εμπόριο ναρκωτικών αλλά και τρομοκρατία. Σύμφωνα με νόμο του 2010, το ελληνικό Δίκαιο χαρακτηρίζει ως offshore εταιρεία ή άλλως υπεράκτια και εξωχώρια εταιρεία «την εταιρεία που έχει την έδρα της σε αλλοδαπή χώρα και με βάση τη νομοθεσία της οποίας δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε άλλες χώρες και απολαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση».
Χαρακτηρίζονται και ως «φορολογικοί παράδεισοι», γιατί ενδημούν κυρίως σε μικροσκοπικά κρατίδια όπως στην Καραϊβική, ενώ με διαφορετικό, πιο νομότυπο μανδύα συστήνονται και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο. Αυτό που επιτυγχάνεται μέσω των offshore εταιρειών είναι το τρίπτυχο της φορολογικής ασυλίας, της μυστικότητας και της ανωνυμίας. Χρησιμοποιώντας κανείς τα χρήματά του μπορεί να κάνει αγορές πολυτελών ακινήτων σε οποιαδήποτε χώρα χωρίς να χρειάζεται να καταβάλει στις περισσότερες συναλλαγές οποιονδήποτε φόρο και μόνο σε ελάχιστες επιβάλλονται κάποιοι χρηματικοί περιορισμοί.
Ωραία παραλία
ReplyDelete