Επιστροφή μέρους του επιπλέον φόρου που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι λόγω της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανση με το κίνησης προβλέπει το σύστημα, στο οποίο καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.
Η μερική επιστροφή φόρου θα γίνεται μόνο σε όσους μπορούν να αποδείξουν με τιμολόγια ότι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης και εφόσον πληρούν σειρά εισοδηματικά, γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια.
Τη λύση αυτή, αντί για επίδομα θέρμανσης - για το οποίο δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι στον προϋπολογισμό - προκρίνει το υπουργείο όπως προέκυψε και από τη σύσκεψη τη Δευτέρα μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνημε τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Εγκαταλείπεται επίσης το ενδεχόμενο η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης να γίνει στο 100% του πετρελαίου κίνησης. Θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου του πετρελαίου κίνησης.
Από τις μέχρι τώρα αποφάσεις για το μέτρο, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν σε νέα σύσκεψη εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια από τους πολιτικούς αρχηγούς, προκύπτουν τα ακόλουθα:
Από τις 15 Οκτωβρίου πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα επιβαρύνονται με ενιαίο φόρο 329 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από το 1 ευρώ πέρυσι στο 1,40 ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης από το 1,5 ευρώ, θα υποχωρήσει στο 1,40 ευρώ το λίτρο.
Η επιστροφή του φόρου στους φορολογούμενους θα γίνεται με βάση τα τιμολόγια αγοράς.
Οι φορολογούμενοι που θα δικαιούνται επιστροφή φόρου θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση με τα προσωπικά τους στοιχεία (ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τετραγωνικά κλπ) καθώς και τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς, είτε απευθείας ηλεκτρονικά στο σύστημα Ήφαιστος, είτε μέσω των ΚΕΠ.
Για το ποιοι φορολογούμενοι θα είναι δικαιούχοι της επιστροφής του φόρου θα καθοριστούν εισοδηματικά κριτήρια.
Ειδικότερα, με βάση τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών, επιστροφή φόρου θα δικαιούνται όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ.
Θα συνυπολογίζονται και περιουσιακά κριτήρια όπως, η αντικειμενική αξία της ηλεκτροδοτούμενη ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, ενώ θα εξαιρούνται, επίσης, όσοι έχουν πισίνες, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης.
Το ποσό της επιστροφής του φόρου θα καθορίζεται ανάλογα με τη ζώνη που βρίσκεται η κατοικία του φορολογούμενου (γεωγραφικά κριτήρια).
Ειδικότερα, η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες:
Α΄ Ζώνη
Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα
Β΄ Ζώνη
Ευρυτανία, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα , Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες , Καβάλα, Ξάνθη , Ροδόπη, Έβρος.
Γ΄ Ζώνη
Αττική ( εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος , Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα.
Δ΄ Ζώνη
Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά , Ιθάκη.
Στην κάθε ζώνη θα υπάρχει πλαφόν κατανάλωσης επί του οποίου θα γίνονται επιστροφές.
Στην πρώτη ζώνη εκτιμάται ότι οι ανάγκες θέρμανσης καλύπτονται με 2,5-3 τόνους πετρελαίου το χρόνο στη δεύτερη ζώνη με 1,6 τόνους, στην τρίτη ζώνη με 1 τόνο και στην τέταρτη ζώνη με 600 λίτρα πετρελαίου.
No comments:
Post a Comment