Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είχε μιλήσει για 40 δήμους που είναι έτοιμοι να κηρύξουν στάση πληρωμών μέσα στο Σεπτέμβριο. Λίγες ημέρες αργότερα ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕΔημήτρης Τσιαντής, που έχει επεξεργαστεί τα σχετικά στοιχεία, υποστήριζε ότι μέσα στον Οκτώβριο περίπου οι μισοί δήμοι της χώρας θα έχουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, ήτοι θα υπάρξει εκ μέρους τους στάση πληρωμών.
Αυτό το πρόβλημα ρευστότητας, προτού... υπάρξει «ο θάνατος του δημαρχάκου» και των δήμων, θα προσπαθήσουν οι δήμαρχοι να το προλάβουν, με τη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το πρωί της προσεχούς Τετάρτης.
Ποιοι είναι όμως οι πρώτοι δήμοι που το πολύ μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα στοιχειώδη; Μισθούς, άμεσα λειτουργικά έξοδα κ.λπ.; Να παρέχουν, με ολοκληρωμένο τρόπο, τα βασικά ανταποδοτικά, όπως η καθαριότητα και ο φωτισμός; Η aftodioikisi.gr μίλησε με δημάρχους σε όλη τη χώρα και κατέγραψε 95 δήμους, (ανάμεσα τους μάλιστα και τους τέσσερις από τους πέντε μεγάλους: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Λάρισας) οι οποίοι είναι έτοιμοι να κηρύξουν «default», παρότι αρκετοί από αυτούς στη λογική του «να μη δημιουργήσουμε πανικό στους εργαζόμενους, στους δημότες αλλά και στους προμηθευτές» μας εξέφρασαν την άποψη ότι «τα βγάζουμε οριακά πέρα έως τα τέλη Οκτωβρίου, και μετά... βλέπουμε», «έχει ο θεός».
Στην ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, πρόβλημα έχουν ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, όπως άλλωστε το έχει δηλώσει κατά καιρούς και ο ίδιος ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ Βαγγέλης Τετριμίδας.
Στην ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν εφτά δήμοι: Κομοτηνής, Θάσου, Παγγαίου, Παρανεστίου, Μύκης, Ιάσμου, Φυλήρας-Αρριανών (οι τρεις τελευταίοι είναι μειονοτικοί δήμοι).«Και οι "υγιείς" δήμοι δεν είναιστην πραγματικότητα "υγιείς"... Αργά ή γρήγορα, με αυτήν τηναντιμετώπισή τους εκ μέρους της Πολιτείας και τηνυποχρηματοδότηση, αργά ή γρήγορα, επαναλάμβανω, θα"βουλιάξουμε"», υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κωστής Σιμιτσής.
Στην ΠΕΔ Αττικής, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν13 δήμοι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, ο Δήμος Αθηναίων (έχει ΚΑΠ 5,8 εκατ. ευρώ και 12 εκατ. ευρώ μισθοδοσία και ήδη βρίσκεται στο «βαθύ πορτοκαλί». Όπως λένε πηγές από το δήμο «τη βγάζουν μαζί με άλλους πόρους για Σεπτέμβριο αλλά από Οκτώβριο δεν ξέρουν τι θα γίνει»). Επίσης οι δήμοι: Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ηρακλείου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Σαλαμίνας, Αγίας Βαρβάρας, Αλίμου, Ασπροπύργου (1,1 εκατ. ευρώ η μισθοδοσία, μηδέν στο ταμείο λόγω υποχρεώσεων προς τρίτους και τον Ιούλιου και τον Αύγουστο), Αιγάλεω (1,4 εκατ. ευρώ οι μισθοδοσία, πήρε 610.000 ΚΑΠ, αλλά «έφτασαν» στο ταμείο 240.000 ευρώ. «Τρώμε τις σάρκες μας, αλλά μέχρι πότε», σημείωσε μιλώντας στην ιστοσελίδα ο δήμαρχος. Όπως είπε, τέλος του μήνα, θα βάλει λουκέτο), Αχαρνών (το Σεπτέμβριο την «έβγαλε» τσίμα τσίμα λόγω ΔΕΗ [δημοτικών τελών-1 εκατ.] και καζίνο [180.000] αλλά τον Οκτώβριο «δεν ξέρει αν βγαίνει»), Βύρωνα (έχει μισθοδοσία 370.000 και από τα 540.000 των ΚΑΠ -πριν από τις περικοπές 760.000- φτάνουν στο δήμο 280.000. Στις 15/9 είναι η τελευταία φορά που πληρώνουν. Μετά κανείς δεν ξέρει τις θα συμβεί. Και να σκεφτεί κανείς ότι 2008 και 2009 ο Δήμος Βύρωνα είχε θετικό ισολογισμό) και Περάματος.
Στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρός της, δημοτικό σύμβουλο Λέσβου Παντελή Πατερέλλη, κανένας δήμος δεν έχει άμεσο πρόβλημα, ωστόσο, αργά ή γρήγορα, εάν δεν υπάρξει βελτίωση στη χρηματοδότηση, ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις πληρωμές τόσο προς τους υπαλλήλους όσο και προς τους προμηθευτές.
Στην ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, δύο δήμοι αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας: ο τρίτος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ηΠάτρα, φαίνεται πως αντιμετωπίζει άμεσα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλωστε, το έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ο ίδιος ο δήμαρχοςΓιάννης Δημαράς πως εάν συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση θα βάλει λουκέτο στο δήμο. Προς εκεί οδεύει και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ο δήμαρχος του οποίου παραιτήθηκε κατά τη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης της ΠΕΔ, πριν από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, με το ένα πόδι στη χρεοκοπία και τη στάση πληρωμών βρίσκονται έξι δήμοι: οι δήμοιΑμύνταιου, Βοΐου, Κοζάνης, Σερβίων-Βελβεντού, Φλωρίνης και Εορδαίας (έχει 550.000 μισθοδοσία, αλλά«πήγαν» ταμείο μόνο τα 226000 ευρώ). «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και με το υψηλό κόστος που έχουμε λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, θα χειροτερέψει το χειμώνα. Το ξέρετε ότι τα λεφτά δε φτάνουν ούτε για να βάλουμε πετρέλαιο το χειμώνα στα σχολεία; Πού θα βρούμε λεφτά για να ζεστάνουμε τα παιδιά; Χειμώνας που ξεκινά σε εμάς από τον Οκτώβριο και τελειώνει Απρίλιο», δηλώνει στην ιστοσελίδα η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχος Εορδαίας Βίκυ Βρυζίδου.
Στην ΠΕΔ Ηπείρου, προς στάση πληρωμών οδεύουν 16 ΟΤΑ: οι δήμοι Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Ηγουμενίτσας (μετά τονΟκτώβριο το πρόβλημα, καθώς μέχρι τότε το δήμο «σώζουν» ταχρήματα από τις απαλλοτριώσεις που πρόσφατα πήρε), Ζίτσας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Σουλίου, Φιλιατών, Βόρειων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Πάργας, Ζηρού.«Πέραν των δήμων Πρεβέζης, Ηγουμενίτσας και Ζίτσας, είμαστε οριακά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου... Και μετά, ο ένας μετά τον άλλον θα μπουν "στο κόκκινο"», δήλωσε σ o πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, δήμαρχος Αρταίων ΓιάννηςΠαπαλέξης.
Στην ΠΕΔ Θεσσαλίας, άμεσο πρόβλημα αντιμετωπίζουν 12 δήμοι: το σημαντικότερο εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει ο Δήμος Τρικκαίων, με τους μεγάλους δήμους της περιφέρειας, τωνΛαρισαίων και του Βόλου, αλλά και του Κιλελέρ και τηςΚαρδίτσας. Επίσης, οι δήμοι Πύλης, Μουζακίου, Φαρκαδόνας, Τεμπών, Φαρσάλων, Τυρνάβου και Αλμυρού.
Στην ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι 4 δήμοι: Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Παξών και Κέρκυρας(έχει για δύο μήνες. 1,3 εκατ. οι ΚΑΠ, φτάνουν όμως μόνο 600εκατ., με αποτέλεσμα να μπαίνει μέσα 300.000 ευρώ. Τασυνολικά έξοδα-μισθοδοσία ΙΚΑ, δόσεις κ.λπ.- φτάνουν στα 2εκατ. ευρώ).
Στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, 13 ΟΤΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητα: ο πρώτος δήμος ουσιαστικά που κήρυξε στάση πληρωμών ήταν η Έδεσσα. Έπονται οι δήμοιΘέρμης, Παύλου Μελά, Ηρακλειάς, Αλμωπίας, Κατερίνης, Κασσάνδρας, Κορδελιού, Δράμας, Δίου-Ολύμπου (220.000 ευρώ η μισθοδοσία, στο ταμείο «μπήκαν» 96.000 ευρώ· όπως είπε ο δήμαρχος, που απέστειλε επιστολή παραίτησης στην ΚΕΔΕ, «είναι τραγική η κατάσταση, μετά τον Οκτώβριο θα κλείσουμε»), Σιντικής, Βέροιας και Θεσσαλονίκης, ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας. Αναφορικά τώρα με το κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης, αν και επισήμως λέει ότι όλα είναι καλά, ωστόσο, δήμαρχος στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΠΕΔΚΜ αναρρωτήθηκε «εάν όλα είναι καλά και ανθηρά, τότε γιατί όταν κάνει διαγωνισμούς ο δήμος δεν πηγαίνουν οι προμηθευτές;». Για να δώσει την απάντηση από μόνος του: «Ακριβώς, επειδή δεν πληρώνουν».
Στην ΠΕΔ Κρήτης, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν 15 δήμοι: Μίνωα Πεδιάδος (διαβάστε τι λέει σε συνέντευξη του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ζ. Καλογερακης), Βιάννου, Γόρτυνας, Φαιστού, Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Αποκορώνου, Γαύδου, Καντάνου-Σελίνου, Πλατανιάς, Κισσάμου, Σφακίων (στο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος είπε πως είναι στο έβδομο λεπτό κάτω από το νερό οι δήμοι και είναι πλέον έτοιμοι να σκάσουν), Οροπεδίου Λασιθίου, Σητείας και Ανωγείων. «Είμαστε σε οριακό σημείο όλοι οι δήμοι με την υποχρηματόδοτηση. Εάν μέχρι τις 30 του μήνα δεν έχουμε σοβαρά δείγματα από το κράτος, εάν δε αντιληφθεί την κατάσταση στους δήμους, τότε δε θα υπάρξει μία, αλλά 325παραιτήσεις. Πρέπει να σκύψει σοβαρά η Πολιτεία στα προβλήματά μας και να καταλάβει τη λειτουργία μας, αλλά και να φτιάξει ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης, με βάση όχι τον πληθυσμό, αλλά και την έκτασή του και τις ανάγκες τους. Και πολύ περισσότερο, εάν θέλει να ας ελαφρώσει, ας αναλάβει αυτό τη μισθοδοσία των μόνιμων υπαλλήλων, μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών», Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνης, πρόεδρος ΕΔΥΕΑ, αντιπρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης.
Στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, άμεσο πρόβλημα αντιμετωπίζουν 4 δήμοι: των Καλυμνίων, της Λέρου και της Ρόδου (έχει 3 εκατ. μισθοδοσία, 500 εκατ. ευρώ «έφτασαν» στο ταμείο), αλλά και της Τήλου που «κατεβάζει ρολά» μετά το 48ωρο λουκέτο των δήμων, στις 13 και 13 Σεπτεμβρίου. «Το μεγάλο πρόβλημα το έχουμε οι μεγάλοι δήμοι της Δωδεκανήσου, όχι τόσο οι μικρότεροι οι οποίοι πάσχουν κυρίως από προσωπικό. Αλλά εάν συνεχιστεί η κατάσταση κανένας δήμος δε θα μπορέσει να αντέξει», δηλώνει στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς. Και ποια είναι η λύση; «Να παραιτηθούμε όλοι, δήμαρχοι και δημοτικάσυμβούλια για να φανεί το πρόβλημα, τόσο προς τα μέσα όσο καιπρος τα έξω, εκτός Ελλάδας».
Στην ΠΕΔ Πελοποννήσου, όπως και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, οι δήμαρχοι εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα η πορεία τους είναι προδιαγεγραμμένη. Το σημαντικότερο πρόβλημα προς το παρόν φαίνεται πως το αντιμετωπίζει ο Δήμος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων.
πηγή: aftodioikisi.gr
No comments:
Post a Comment