Monday, September 17, 2012

Σκληρό το πακέτο μέτρων για τους δήμους - επιμένουν σε απολύσεις προσωπικού









Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, 


η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους δήμους και 


η αποκομιδή – διαχείριση των απορριμμάτων 


είναι το βασικό τρίπτυχο των συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της τρόικας στο πλαίσιο της τελικής διαμόρφωσης του νέου πακέτου περικοπών στους δήμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει οι δύο πλευρές, μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν οριστικά, όχι τόσο στο ύψος των περικοπών όσο στα συγκεκριμένα μέτρα που θα αποφέρουν τις επιδιωκόμενες περικοπές.

Τα στελέχη της τρόικας που συμμετέχουν στις συζητήσεις διατυπώνουν ευθέως και μονίμως τις επιφυλάξεις τους ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης των όσων μέτρων και προτάσεων έχουν παρουσιαστεί από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αφενός και αφετέρου στην εξοικονόμηση επιπλέον πόρων, που είναι και η βασική τους επιδίωξη. Και επιμένουν στη «λύση» της υποχρεωτικής αποχώρησης – απόλυσης προσωπικού, της κατάργησης ή συγχώνευσης επιχειρήσεων και διευθύνσεων των δήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη ούτε από το μέγεθος των καταργήσεων – συγχωνεύσεων που έχουν έγιναν με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» στους δήμους. Αν και τα νομικά πρόσωπα καθώς και οι επιχειρήσεις των δήμων μειώθηκαν σε ποσοστό 81%, από 5.880 συγχωνεύθηκαν σε 1.138, η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον συγχωνεύσεις και καταργήσεις στους δήμους.

Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η τρόικα και με την προοπτική της μετάταξης προσωπικού, όχι μόνο για τις περιπτώσεις που θα καταργηθούν διευθύνσεις και υπηρεσίες( π.χ. καθαριότητα), αλλά και στην περίπτωση πλεονάζοντος προσωπικού σε υπηρεσίες που θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν.

Η πρόταση του υπουργείου να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες που έχουν κενά απορρίπτεται. Πάντως τόσο οι δήμαρχοι, όσο και οι δημοτικοί υπάλληλοι φαίνεται να είναι αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, που θα οδηγήσει σε διαθεσιμότητα μερικές χιλιάδες εργαζόμενους. Οι δήμαρχοι ήδη έχουν επισημάνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε με το υφιστάμενο προσωπικό και ότι μια πιθανή αποχώρηση εργαζομένων θα δημιουργήσει σημαντικές δυσλειτουργίες στους δήμους.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά στην περίπτωση που υλοποιηθεί η προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση των τμημάτων καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί «αιτία πολέμου», τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με τις δημοτικές αρχές που θα υλοποιήσουν ένα τέτοιο μέτρο.

Το θέμα της δημοτικής περιουσίας αποτελεί άλλο ένα αγκάθι στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών στα στελέχη της τρόικας δεν αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό. Οι εκπρόσωποι της τρόικας επικαλέστηκαν την έλλειψη αναλυτικών δράσεων και αναφοράς σε κάθε δήμο και ως εκ τούτου να μην θεωρούν αξιόπιστο το σχέδιο για εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας.

Μάλιστα τα στελέχη της τρόικας φαίνεται να αντιπροτείνουν στο υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει στη κατάρτιση ενός σχεδίου σύμφωνα με το οποίο ο κάθε δήμος θα πρέπει να δεσμευτεί, ανάλογα με την ακίνητη περιουσία που διαθέτει ότι θα εξοικονομήσει συγκεκριμένα ποσά. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, να υπάρχει η ρήτρα οι δήμοι να είναι υποχρεωμένοι να πάρουν άλλα ισοδύναμα μέτρα για να εξασφαλίσουν τα ποσά αυτά. Το σχέδιο που αντιπαραθέτει η τρόικα για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας κινείται κυρίως στους εξής δύο άξονες: είτε πώληση, είτε αξιοποίησή της από ιδιώτες.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, από τις πρόσφατες επαφές των δημάρχων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για νέες περικοπές κονδυλίων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της τάξης των 820 εκ. ευρώ. Μεταξύ άλλων έχει υπολογιστεί η εξοικονόμηση 18 εκ. ευρώ από νέες συγχωνεύσεις ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, 30 εκ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων, 150 εκ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, 60 εκ. ευρώ από τη μείωση των ΚΑΠ, 20 εκ. ευρώ από την εφαρμογή ΣΔΙΤ σε παροχές κοινωνικής ωφέλειας, 86 εκ. ευρώ από μείωση της μισθολογικής δαπάνης και 150 εκ. ευρώ από την ισοσκέλιση εσόδων από ανταποδοτικές υπηρεσίας.

Πάντως οι δήμαρχοι της χώρας από άκρη σε άκρη και σε όλους τους τόνους υπογραμμίζουν ότι οι νέες περικοπές στα κονδύλια θα είναι η ταφόπλακα για την Αυτοδιοίκηση.





πηγή. localit.gr


No comments:

Post a Comment