Εμπειρογνώμονες από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO
βρίσκονται στη Λέσβο προκειμένου να αξιολογήσουν την υποψηφιότητα ολόκληροπυ του νησιού ως Γεωπάρκου Λέσβου Η Λέσβος λόγω της μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της διαθέτει τις δυνατότητες προκειμένου να χαρακτηρισθεί στο σύνολο της ως Γεωπάρκο και να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Η ένταξη ολόκληρου του νησιού στο Δίκτυο των 87 περιοχών που αναγνωρίζονται διεθνώς ως Γεωπάρκα από την UNESCO, θα συμβάλει στην προώθηση της εικόνας της Λέσβου ως τόπου με ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική ταυτότητα και διεθνώς αναγνωρισμένα γεωλογικά μνημεία που θα την καταστήσουν ιδανικό προορισμό για ποιοτικό τουρισμό.
Στις Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρισθεί 50 Γεωπάρκα. Για την αξιολόγηση της αίτησης υποψηφιότητας που υποβλήθηκε μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου τον περασμένο Νοέμβριο στη Λέσβο θα βρίσκεται από σήμερα 31 Αυγούστου έως και 3 Σεπτεμβρίου Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων με σκοπό την αξιολόγηση της υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο.
Δηλώσεις Νίκου Ζούρου
Ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθηγητής Νίκος Ζούρος δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΟΥ: «Βρίσκονται στη Λέσβο οι αξιολογητές της UNESCO προκειμένου να εξετάσουν την πρόταση ένταξης του νησιού στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, την οποία κατέθεσαν ο Δήμος Λέσβου, το Μουσείο Σιγρίου και το Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η πρόταση έχει τη συμπαράσταση και τη στήριξη πάρα πολλών φορέων όπως της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, των Μουσείων Τεριάντ, Ιακωβίδη, Βρανά, της συλλογής Φυσικής Ιστορίας της Βρύσας, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του φορέα τουρισμού του Μολύβου και αρκετών ακόμα άλλων. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η ανάδειξη της πλούσιας φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον θέλουμε να κατοχυρωθεί η Λέσβος ως ένας προορισμός ποιοτικού τουρισμού πιστοποιημένος από έναν φορέα διεθνούς κύρους όπως είναι η UNESCO.»
Δηλώσεις Γιάννη Σπιλάνη
Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της UNESCO δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «Θεωρώ ιδιαίτερο ευτύχημα που ο Δήμος Λέσβου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ξεκίνησαν αυτήν τη προσπάθεια. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να επιτευχθεί το εγχείρημα και μια θετική εξέλιξη θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα του νησιού τόσο στον τουρισμό όσο και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά. Η Λέσβος έχει όλα τα προσόντα για να κριθεί επιτυχημένη η υποψηφιότητά της και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αλλαγής αναπτυξιακού μοντέλου για όλο τον ελλαδικό χώρο.»
Δηλώσεις Γιάννη Τσακύρη
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Λέσβου Γιάννης Τσακύρης δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «Είναι θετικό καταρχήν το γεγονός ότι η πρότασή μας πέρασε την πρώτη φάση της αξιολόγησης. Ευελπιστούμε πως και η συνέχεια θα είναι ανάλογη και τελικά το νησί μας θα ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε πολλαπλά οφέλη τόσο σε επίπεδο προβολής, στον τουρισμό και προώθηση τοπικών προϊόντων.»
ert gr
No comments:
Post a Comment