Νοσοκομείο Κύμης |
Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης της χώρας
Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης της χώρας με στόχο καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τον πολίτη και εξοικονόμηση χρημάτων για το σύστημα.
Περισσότερα από πενήντα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα συγχωνεύονται και αλλάζουν χρήση, ενώ κλείνουν 631 κλινικές και 10.400 κρεβάτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι σήμερα ανενεργά.
Πρόκειται κυρίως για νοσοκομεία της περιφέρειας τα οποία γειτνιάζουν με άλλα νοσοκομεία και ουσιαστικά υπολειτουργούν, χωρίς προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, με συνθήκες επικίνδυνες για τους ασθενείς.
Ακόμη, δημιουργούνται Μονάδες Ημερήσιας Λειτουργίας νοσοκομεία της επαρχίας ενοποιούνται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ ενισχύονται οι μονάδες υγείας στις ακριτικές περιοχές.
Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποια πολυϊατρεία του I ΚΑ που υπολειτουργούν και οι γιατροί να μεταφερθούν για να ενισχύσουν τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΕΣΥ.
Στην εισήγηση της Επιτροπής νοσοκομείων προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, περιλαμβάνονται τα εξής:
Στην Αττική δημιουργούνται 11 νοσοκομεία κορμός. Πρόκειται για τα νοσοκομεία KAT, Λαϊκό, Κοργιαλένειο, Ευαγγελισμός Γ.Γεννηματάς Ιπποκράτειο, Ελπίς Σισμανόγλειο, Αγία Όλγα, Σωτηρία, Αγ. Σάββας και τα παιδιατρικά νοσοκομεία Τα υπόλοιπα 13 νοσοκομεία διασυνδέονται με τα νοσοκομεία-κορμούς σε επίπεδο διοικητικών και ιατρικών υπηρεσιών.
Κάποια νοσοκομεία πρόκειται να αλλάξουν χρήση, όπως για παράδειγμα εξετάζεται το ενδεχόμενο n Παμμακάριστος το Γ.N. Πατησίων και η Πολυκλινική να γίνουν Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.
Ακόμη, αλλάζει το σύστημα των εφημεριών και καθιερώνονται εφημερίες των αιμοδυναμικών κλινικών, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρδιολογικών περιστατικών. Στην επαρχία δημιουργούνται 28 ομάδες-κορμοί νοσοκομείων.
Περισσότερα από πενήντα νοσοκομεία είτε αλλάζουν ταυτότητα είτε λειτουργούν ως παράρτημα του νοσοκομείου-κορμού της περιοχής- πχ. εξωτερικά ιατρεία.
One Day Clinic
Κάποια από αυτά μετατρέπονται σε One Day Clinic, δηλαδή σε μονάδα για ιατρικές πράξεις που δεν απαιτούν διανυκτέρευση. Ορισμένα από τα νοσοκομεία για τα οποία έχει προταθεί να ενοποιηθούν ή να αλλάξουν ταυτότητα, αποκτώντας μία εξειδίκευση στην παροχή των υπηρεσιών, είναι τα εξής Γρεβενών, Μποδοσάκειο, Λάρισας Τρικάλων, Καρδίτσας Λιβαδειάς, Θήβας Κοζάνης Μαμάτσειο, Βενιζέλειο, Κατερίνης, Κυπαρισσίας, Καστοριάς Μεσολογγίου, Χατζηκώστα, Κύμης,Πρέβεζας κλπ
Επίσης τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας ενοποιούνται, σε επίπεδο διοικητικών και ιατρικών υπηρεσιών, με νοσοκομεία του ΕΣΥ που βρίσκονται στην ίδια πόλη.
Ενίσχυση των ακριτικών περιοχών
ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ σημαντική παρέμβαση είναι n ενίσχυση των μονάδων υγείας 12 ακριτικών περιοχών, οι οποίες έχει διαπιστωθεί ότι χρειάζονται παρεμβάσεις. Τέτοια νοσοκομεία είναι της Λήμνου, της Ικαρίας, της Σάμου, της Άμφισσας και του Καρπενησίου. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να στελεχώνουν τα νοσοκομεία αυτών των περιοχών. Για παράδειγμα, έχει προταθεί ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας σε αυτές τις περιοχές να προσμετρείται ως χρόνος του αγροτικού ιατρείου.
Σημαντικές παρεμβάσεις έχουν προταθεί και για τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Πρόκειται να γίνει αξιολόγηση τους με βάση το λειτουργικό τους κόστος -τα περισσότερα λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια- καθώς και την αποδοτικότητά τους. Σημειώνεται ότι το κόστος για τη μίσθωση των κτιρίων τους ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Όσα πολυϊατρεία κλείσουν, το προσωπικό τους θα μεταφερθεί είτε στα νοσοκομεία είτε στα Κέντρα Υγεία
Ο νέος χάρτης Υγείας θα μελετάται νομό-νομό
«Ο νέος χάρτης Υγείας θα μελετάται νομό-νομό με μεγάλη προσοχή, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος, ενώ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι από την ολοκλήρωση του σχεδίου συγχωνεύσεων θα προκύψει «οικονομία» ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Αντιδράσεις
Οι συγχωνεύσεις προκαλούν ήδη αντιδράσεις από πλευράς υγειονομικών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δ. Βαρνάβας δήλωσε: «Ο κ. Λυκουρέντζος, ενεργώντας ως εκτελεστικός βραχίονας της τρόικας, άρχισε να αποδομεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και προφανώς θα δοκιμάσει να φτάσει στον στόχο: να κλείσει τα μισά από τα 132 νοσοκομεία της χώρας».
Νοσοκομεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας |
Νοσοκομεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Νομός Βοιωτίας (260 κλινες, πληθυσμός 131.085 κατ.)
-Γενικό Νοσοκομείο Θήβας (100 κλινες)
-Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς (160 κλινες)
Νομός Ευβοίας (330 κλίνες, πληθυσμός 215.136 κατ.)
-Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου (40 κλίνες)
-Γενικό Νοσοκομείο Κύμης (30 κλινες).
Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας (260 κλίνες,)
Νομός Ευρυτανίας (80 κλίνες, πληθυσμός 32.053 κατ.)
-Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου (80 κλίνες)
Νομός Φθιώτιδας (340 κλίνες, πληθυσμός 178.771 κατ.)
-Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας (340 κλίνες)
-Νομός Φωκίδας (80 κλίνες, πληθυσμός 48.264 κατ.)
Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας (80 κλίνες)
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης τα οκτώ αυτοδιοίκητα νοσοκομεία θα συνγχώνευοταν σε τρία. Το αυτοδιοίκητο Νοσοκομεία Λαμίας με 560 κλίνες, θα ααπορροφούσε τα Νοσοκομεία Άμφισσας και Καρπενησίου
Το αυτοδιοίκητο Νοσοκομείο Λειβαδιάς, με 260 κλίνες θα αποσορφούσε το Νοσοκομείο Θήβας, το και τέλος το αυτοδιοίκητο Νοσοκομείο Χαλκίδας, με 330 κλίνες, θα αποροφούσε τα Νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης. Η αρχική απόφαση ήταν να κλείσει εντελώς το Νοσοκομείο Κύμης, αλλά μετά από θύελλα διαμαρτυριών που ξέσπασε στην περιοχή, το υπουργείο αποφάσισε να το διατηρήσει σε λειτουργία.
No comments:
Post a Comment