Από το Σεπτέμβριο αρχίζει η διαθεσιμότητα στο δημόσιο υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη λίστα με τους πρώτους 5.000 υπαλλήλους μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Η κυβέρνησηυποχρεούται να δίνει σε μηνιαία βάση στοιχεία και για τους υπόλοιπους 7.500 υπαλλήλους που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500 έως τα τέλη Σεπτέμβρη
Οι υπάλληλοι θα μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, πιθανότατα για 8 – 10 μήνες και θα αμείβονται με το 75% του μισθού τους.
Όσοι βρίσκουν δουλειά στο πλαίσιο της κινητικότητας θα παραμένουν στη θέση τους και σε διαφορετική περίπτωση θα απολύονται
Η εκτίμηση πάντως που κυριαρχεί είναι πως περίπου 1 στους 2 υπαλλήλους δεν θα μπορέσουν να περάσουν τις «εξετάσεις» για να παραμείνουν στο Δημόσιο.
Νύκτα Αγίου Βαρθολομαίου
Όπως γίνεται αντιληπτό, η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα σηματοδοτεί μια νέα Νύκτα Αγίου Βαρθολομαίου, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων στην ιστορία του ελληνικού κράτους.
Το ερώτημα που θέτουν πλέον οι περισσότεροι είναι τι εξελίξεις θα σηματοδητήσουν αυτές οι αποφάσεις και εάν η χώρα εν μέσω θέρους θα οδηγηθεί σε μπαράζ κινητοποιήσεων.
Ποιοί είναι στη λίστα
Οι ΟΤΑ θα συμμετάσχουν στη λίστα των 12.500 διαθέσιμων υπαλλήλων με περίπου 6.500 εργαζομένους εκ των οποίων οι 4.000 είναι υπάλληλοι δημοτικής αστυνομίας που μεταφέρονται στην ΕΛ.ΑΣ και οι 2.500 σχολικοί φύλακες.
Επίσης σε διαθεσιμότητα μπαίνουν:
- 3.500 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 2.000 έχουν κριθεί πλεονάζοντες (γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής κλπ) και άλλοι 1.500 που έχουν δηλώσει αδυναμία να παράγουν διδακτικό έργο.
-2.500 υπάλληλοι από τη γενική κυβέρνηση και τα υπουργεία
Απολύσεις
Με βάση τη νέα συμφωνία ο αριθμός των απολύσεων για τη διετία 2013 -2014 παραμένει στις 15.000.
Για το 2013, η μνημονιακή υποχρέωση των 4.000 απολύσεων θα καλυφθεί από την ΕΡΤ και την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών..
Στις 2.656 απολύσεις από την ΕΡΤ και τις περίπου 1.500 αποχωρήσεις από ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, θα προστεθούν και περίπου 300 – 400 απολύσεις από συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών.
Στον τελικό αριθμό αναμένεται να προσμετρηθούν και οι αποχωρήσεις συμβασιούχων έπειτα από την επίσπευση των διαδικασιών που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ανήκουν τουλάχιστον 6.000 συμβασιούχοι, εκ των οποίων οι 3.500 βρίσκονται σε δήμους και περιφέρειες.
2014 - 11.000 απολύσεις
Την επόμενη χρονιά 11.000 απολύσεις θα προέλθουν από τους περίπου 25.000 υπαλλήλους που θα βρεθούν υπό το καθεστώς διαθεσιμότητας και θα πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης της κυβέρνησης.
Σε καταρχήν άτυπη συμφωνία οι 1.500 με 2.000 δημοτικοί υπάλληλοι που υπολογίζεται ότι θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δομών των δήμων (ξεκινάει εντός Ιουλίου), να μετακινηθούν σε άλλους ΟΤΑ που έχουν ελλείψεις προσωπικού κατέληξαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ.
Πρόκειται για μία παλαιότερη πρόταση των δημάρχων που επανέφεραν στο τραπέζι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης και ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευθεί ότι στην επόμενη φάση της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων μέχρι τέλος του χρόνου, οι περίπου 1.500 με 2.000 δημοτικοί υπάλληλοι που υπολογίζεται ότι «περισσεύουν», κυρίως, από τους 30 δήμους έχουν πλεονάζον προσωπικό και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, να παραμείνουν στην Αυτοδιοίκηση και να μετακινηθούν σε άλλους γειτονικούς δήμους με ελλείψεις στο προσωπικό.
Μάλιστα, προκειμένου να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της τρόικας προτάθηκε από τον κ. Ιωακειμίδη οι υπάλληλοι αυτοί να ενταχθούν σε διαθεσιμότητα για 15 ημέρες (μία πληρωμή με 75% του μισθού τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών) και αμέσως μετά να μετακινηθούν στους γειτονικούς δήμους που έχουν ελλείψεις στο προσωπικό: «Χωρίς αυτή τη δέσμευση δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η αξιολόγηση στους δήμους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωακειμίδης.
Συμφωνία Μητσοτάκη, Χριστοφιλοπούλου
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου συμφώνησαν με αυτή την πρόταση, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να εφαρμοσθεί άμεσα.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν μπορεί να τα πληρώνει όλα η αυτοδιοίκηση καιανακοίνωσε στους δημάρχους ότι θα συγκληθεί άμεσα σε συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια του οποίου θα κληθούν όλοι οι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Επιβεβαιώνει ο Μιχελάκης
Την καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών επιβεβαίωσε, στην ουσία, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος τόνισε ότι «είναι σημαντικό να προχωρήσει η αξιολόγηση των δομών των Δήμων. Είναι σίγουρο ότι, σε αυτή τη διαδικασία, θα διαπιστωθεί ότι σε κάποιες υπηρεσίες υπάρχει υπερστελέχωση και σε κάποιες άλλες λείπει προσωπικό. Εκεί βέβαια θα υπάρξει μετακίνηση προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες», πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.
Από την πλευρά του ο πρέοδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, τόνισε ότι ηπρόταση για ενδοδημοτική μετακίνηση έχει γίνει από τους δημάρχους από το 2011.
Την τελική λίστα με τις αποχωρήσεις και τις απολύσεις του προσωπικού έδωσε σήμερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της Τρόικας για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του κατέληξε στα εξής:
Το υπουργείο εξασφάλισε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (12.500) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 με την πρόβλεψη ότι ένα μέρος (4.200) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013.
Η πρώτη αυτή φάση της κινητικότητας (4.200) θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και εργαζόμενους στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα, στους 8. Ο συμφωνημένος από το Φεβρουάριο του 2012 αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων τη διετία 2013 – 2014, αλλά και η κατανομή ανά έτος – 4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014 – παραμένει σταθερός.
Η ανακοίνωση κλείνει με την επισήμανση ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεσμεύεται στη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων να προκύψει από αυτήν την κατηγορία.
Εν τω μεταξύ σε τηλεοπτική συνέντευξη του το πρωί ο Κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές εναντίον του προκατόχου του επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Βρήκα μηδενική προεργασία για κινητικότητα». Σε σχέση με τις δεσμεύσεις μέχρι τέλος Ιουλίου διαβεβαίωσε ότι στο πρώτο κύμα κινητικότητας θα βρεθούν 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι 31 Ιουλίου. Στο πρώτο κύμα της κινητικότητας θα βρεθούν οι σχολικοί φύλακες και πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό ενώ στο δεύτερο κύμα του Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνονται οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι «θα απορροφηθούν από την Ελληνική Αστυνομία», ενώ θα γίνει και ένας «επανέλεγχος των δικαιολογητικών τους».
No comments:
Post a Comment