Τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επισπευσθεί η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, πρόταση την οποία κατέθεσε στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, εξηγεί o δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης.
Το πλήρες κείμενο του άρθρου του δημάρχου Βόλου είναι το εξής:
«Με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, η επίθεση ενάντια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μέχρι τώρα είχαμε σειρά από κυβερνητικές αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις που οδηγούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε διαρκή αποδυνάμωση, αλλά και σε ακύρωση της θεσμικής και οικονομικής αυτονομίας της, όπως οι δραματικές περικοπές στις επιχορηγήσεις, το πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα ελέγχων που έχει δημιουργηθεί στο όνομα της νομιμότητας καταπνίγοντας κάθε δημιουργική πρωτοβουλία και διολισθαίνοντας συνεχώς σε ελέγχους σκοπιμότητας, οι διαθεσιμότητες προσωπικού με οριζόντια μέτρα, το λεγόμενο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ κλπ. Μάλιστα, με το πολυνομοσχέδιο διευρύνεται η επιτροπεία των Δήμων μέσω του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας.
Το νέο ποιοτικό στοιχείο είναι ότι με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου θίγεται πλέον ο σκληρός πυρήνας των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων των Δήμων, που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των πόλεων και τη βασανιστική καθημερινότητα των πολιτών. Αμφισβητείται, επίσης, ευθέως ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως θεσμού δημόσιας τοπικής εξουσίας. Το νέο ποιοτικό στοιχείο, δηλαδή, είναι ότι για πρώτη φορά αφαιρούνται αρμοδιότητες από τους Δήμους –και μάλιστα από αυτές που κατατάσσονται στις αποκλειστικές αρμοδιότητες- και δίνονται στο κεντρικό κράτος. Ενώ, λοιπόν, το ζητούμενο και η τάση που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι η συνεχής αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση, εδώ επιχειρείται επανασυγκέντρωση αρμοδιοτήτων. Η επιλογή αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα, αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την αποκέντρωση, που κατοχυρώνει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Πρόκειται για συντηρητική αναδίπλωση, ουσιαστικά για αντιμεταρρύθμιση, την ώρα που επιβάλλεται να διατυπωθεί ένα προωθημένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης, ως βασικής προϋπόθεσης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η τελευταία εξέλιξη, δηλαδή η ανακοίνωση ότι θα δημιουργηθεί Διοικητική Αστυνομία η οποία θα στελεχωθεί από το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και θα αναλάβει τις αρμοδιότητες που η Δημοτική Αστυνομία ασκεί, αποτελεί την πιο πανηγυρική επιβεβαίωση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε συνειδητή πολιτική επιλογή ακύρωσης του ρόλου της Τ.Α., αφού εκλείπει πλέον και το επιχείρημα του δημοσιονομικού οφέλους. Βεβαίως και έχει για μας τεράστια σημασία να μην τεθεί σε διαθεσιμότητα, πολλώ μάλλον να μην απολυθεί, κανένας εργαζόμενος στο Δήμο. Δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να αποδεχτούμε το «ξήλωμα του πουλόβερ», που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω. Γιατί αν σήμερα είναι η Δημοτική Αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες, αύριο μπορεί να είναι η Πολεοδομία και η Τεχνική Υπηρεσία, μεθαύριο οι υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας και ούτω καθεξής.
Είμαστε λοιπόν σε οριακό σημείο, όπου οφείλουμε να τραβήξουμε «κόκκινη γραμμή». Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνδεθεί η θητεία μας με την κατάρρευση του θεσμού και τις συνέπειες που αυτή θα έχει για τις τοπικές κοινωνίες. Αλλά και δεν έχει νόημα να συνεχιστεί ο διαρκής πολιτικός «κλεφτοπόλεμος» με την κυβέρνηση και η αντίδρασή μας με τα παραδοσιακά μέσα, που και αναποτελεσματική αποδεικνύεται και σε απαξίωση μάς οδηγεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει υπάρξει ούτε ένα εξάμηνο που να μπορέσαμε να ασκήσουμε απερίσπαστοι το έργο μας, χωρίς να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιον κυβερνητικό αιφνιδιασμό. Ήδη, ενόψει προφανώς των νέων διαθεσιμοτήτων που προβλέπονται για το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση ζητάει νέα απογραφή του προσωπικού των ΝΠΙΔ και των δημοτικών επιχειρήσεων.
Συνεπώς, αν παρά την έντονη αντίδραση της ΚΕΔΕ και το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών μας, η κυβέρνηση εμμείνει στις επιλογές της, χρειάζεται να προκαλέσουμε ένα μείζον πολιτικό γεγονός. Αντί λοιπόν κάποιοι δήμαρχοι να ζητούν παράταση της θητείας μας, προτείνω η απόλυτη εκ μέρους μας πολιτική καταδίκη των κυβερνητικών επιλογών να συνοδευτεί με την αξίωση για επίσπευση των δημοτικών εκλογών, ώστε να διεξαχθούν αμέσως μετά το καλοκαίρι. Ας μην μας διαφεύγει ότι οι εξελίξεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης αφορούν μεν τους αιρετούς και τους εργαζομένους στους Δήμους, πρωτίστως όμως αφορούν πους πολίτες, οι οποίοι ήδη βιώνουν στις πόλεις μας τις οδυνηρές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών.
Είμαστε υπεύθυνος θεσμός και λειτουργούμε στο πλαίσιο της δημοκρατικής συντεταγμένης πολιτείας. Αν οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως και οι αναπληρωματικοί όλων των συνδυασμών, υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας, θα φτάσουμε στις εκλογές σε χαοτικές συνθήκες πλήρους διάλυσης των Δήμων. Δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να δημιουργήσουμε «ακυβέρνητες πολιτείες», την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται και έχει ανάγκη όσο ποτέ τις υπηρεσίες των Δήμων. Αλλά και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας αμέριμνοι, σαν να μην έχει συμβεί τίποτε και σαν να μην έχουν επιβληθεί επώδυνες ανατροπές στην Αυτοδιοίκηση.
Συνηθίζουμε να λέμε –και σωστά- ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Με δεδομένο ότι διαμορφώνεται πλέον ριζικά διαφορετικό θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων σε σχέση με αυτό που ίσχυε όταν εκλεχθήκαμε το 2010, η μόνη δημοκρατική και πολιτικά υπεύθυνη λύση είναι η επίσπευση των δημοτικών εκλογών, στις οποίες όμως πρέπει να φτάσουμε συντεταγμένα. Ο καθορισμός της νέας ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών μπορεί να γίνει με τροπολογία σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο, ακόμη και στο ίδιο το πολυνομοσχέδιο. Στις εκλογές αυτές θα διατυπωθούν τα εναλλακτικά πολιτικά σχέδια και θα κατατεθούν τα εναλλακτικά προγράμματα των συνδυασμών με βάση τη νέα, πλέον, θεσμική και οικονομική πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης, ώστε οι πολίτες να κάνουν συνειδητά τις επιλογές τους. Αν η κυβέρνηση απορρίψει το αίτημά μας για επίσπευση των δημοτικών εκλογών, τότε θα μπορούσαμε να τις «εκβιάσουμε» με την υποβολή των παραιτήσεών μας. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η κυβέρνηση θα έχει την πλήρη ευθύνη για ό,τι συμβεί.»
No comments:
Post a Comment