Στέφου: Σημαντικά τμήματα του δικτύου της ύδρευσης της Λίμνης αποτελούνται από αμιαντοσωλήνες. ΣΗΜ. Ο αμίαντος στο πόσιμο νερό ελέγχεται ως ένοχος για εκτεταμένους πολύποδες του παχέως εντέρου |
Στις 27 Ιουνίου 2013στην τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε τα παρακάτω:
Από τα δημοσιευμένα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου
Στέφου: Κύριοι σύμβουλοι,όπως γνωρίζετε ο Δήμος μας διαθέτει ολοκληρωμένη και ώριμη μελέτη του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.Κ. ΛΙΜΝΗΣ» μελέτη που έρχεται από την πρώτη περίοδο του παλαιού Δήμου Ελυμνίων
Πρόκειται για ένα έργο πνοής και υγείας για την Δημοτική Κοινότητα Λίμνης, αφού διαθέτει ακόμη, σημαντικά τμήματα του δικτύου της ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες. Θεωρώ υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής την εξεύρεση χρηματοδότησης, προκειμένου να αντικατασταθούν οι αμιαντοσωλήνες από το δίκτυο ύδρευσης της Λίμνης, έργο ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την υγεία
των κατοίκων, όσο και για την εξοικονόμηση νερού, αφού μεγάλες ποσότητες «χάνονται» από τις διαρροές λόγω παλαιότητας του δικτύου.
Έτσι, σας καλώ να υποβάλλουμε το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.Κ. ΛΙΜΝΗΣ» για χρηματοδότηση στο ΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007 - 2013", ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 05 (ΚΩΔ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 12).
Με τη παρούσα πρόσκληση δύναται να χρηματοδοτηθούν τα κατασκευαστικά έργα για την αντικατάσταση βασικών αγωγών του εσωτερικού δικτύου, καθώς και κατασκευή καινούργιας υδατοδεξαμενής στη Λίμνη
Τέλος, και επειδή ο Δήμος μας διαθέτει Διαχειριστική Επάρκεια και έχει οργανωμένη Τεχνική Υπηρεσία πρέπει να συνάψουμε προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΥΑ - ΜΛΑ προκειμένου ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ Η ΔΕΥΑ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.
Μετά από διαλογική συζήτηση και έχοντας υπόψη :
. Την άποψη του κ. Τζαχρήστου Χρήστου : «Δεν εγκρίνω, γιατί θέλω να ενταχθεί στο Μέτρο μόνο το έργο "ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΓΚΑΛΗΣ, Τ.Κ. ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ (ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ & ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.Λ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ)" . Από την στιγμή που δεν μπορεί να δοθεί προτεραιότητα και υποστήριξη του θέματος της πρότασης για το δίκτυο αποχέτευσης Αγκάλης δεν ψηφίζω το θέμα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά Πλειοψηφία (19/1) Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Α) Την συμμετοχή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007 - 2013", ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 05 (ΚΩΔ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 12) του ΕΡΓΟΥ: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.Κ. ΛΙΜΝΗΣ» και σύναψη σχετικής προγραμματικής σύμβασης με την ΔΕΥΑ Μ.Λ.Α. για την προτεινόμενη πράξη, προκειμένου ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ Η ΔΕΥΑ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.
Επικινδυνότητα του αμίαντου
Στην Ελλάδα ,ένα σημαντικό μέρος του δικτύου ύδρευσης, δυστυχώς, είναι ακόμη από αμιαντοσωλήνες. Ο Αμίαντος είναι ένα επικίνδυνο και εξοστρακισμένο ,από παντού, υλικό, και πουθενά δεν διανοούνται να τον χρησιμοποιήσουν.
Δυστυχώς,επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν κοιτάσματα αμίαντου σε πολλές περιοχές (Κοζάνη,κ.ά.) έγινε ένα βαρύτατο λάθος με την εκμετάλλευσή του από εργοστάσια αμιαντοτσιμέντου.
Η επικινδυνότητα του αμίαντου οφείλεται στο ότι οι πολύ λεπτές ίνες του (μήκος 3 μm) έχουν την ικανότητα να διαπερνούν τις κυτταρικές μεμβράνες με μεγάλη ευκολία. Είναι μια ισχυρά καρκινική ουσία που προκαλεί σοβαρότατη μορφή καρκίνου στους πνεύμονες.
Σε παγκόσμια κλίμακα, λίγες είναι οι μελέτες για την δράση του αμίαντου στο πόσιμο νερό,γιατί,σχεδόν πουθενά, δεν χρησιμοποιείται αμίαντος στα δίκτυα ύδρευσης.
Οι σωλήνες των δικτύων από αμιαντοτσιμέντο υφίστανται σημαντική διάβρωση από το νερό και με την πάροδο του χρόνου απελευθερώνουν τεράστιους αριθμούς ινών αμίαντου στο νερό.
Ενώ δεν υπάρχει επίσημη καταχώρηση των προβλημάτων του αμίαντου στο πόσιμο νερό, εν τούτοις, ο αμίαντος ελέγχετεαι ως ένοχος για:
-Εκτεταμένους πολύποδες του παχέως εντέρου
-Εστίες φλεγμονών σε κύτταρα που διαπερνούν τα τοιχώματά τους ίνες αμίαντου, οι οποίες, μη μεταβολιζόμενες, μη αποβαλλόμενες, προκαλούν προβλήματα σε οισοφάγο και στοματική κοιλότητα.
(πηγή: Waterstore)
Η εγκύκλιος ΔΥΓ2/19028/ 20-7-2005του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, « Αμιαντοσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης» δεν συμπεριλαμβάνει τις ίνες αμιάντου σαν παράμετρο που πρέπει να ελέγχεται στο πόσιμο νερό. Παρά ταύτα, αναλύσεις για τον προσδιορισμό των ινών αμιάντου στο πόσιμο νερό πραγματοποιούνται για λογαριασμό Ρπιχειρήσεωνβ Υδρευσης όπως στην Θεσσαλονίκη ( Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε). στο Εργαστήριο Σαρωτικού Μικροσκοπίου του Α.Π.Θ., καθώς και σε εξειδικευμένα εργαστήρια των ΗΠΑ ή του Καναδά (μέθοδος ΕΡΑ 100.1)
Θερίζουν οι Καρκίνοι και αυτοι τώρα το σκεφτήκαν
ReplyDeleteΟι προηγούμενοι δήμαρχοι, ο Ψαρρός στην προηγούμενη θητεία του δεν ήξερε ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνος;
ReplyDeleteΔεν θα έπρεπε να γίνει μια ενημέρωση των κατοίκων;
ReplyDeleteΟι σύλλογοι τι κάνουν;
ReplyDelete[img] http://www.ehatlas.ca/sites/default/files/styles/large/public/asbestos-final8.jpg?tmp=1373660137884[/img]
ReplyDeletehttp://www.atsdr.cdc.gov/asbestos/asbestos/health_effects/#conditions
ΠΡΟΣ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1¨47 ΕΣΥ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ...ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΣ ΕΧΕΙΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΟΝΤΟ Κ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΣ.ΣΤΟΝ ΚΗΡΕΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ!ΞΥΠΝΑ ΖΑΓΑΡΙ!!!
ReplyDelete
ReplyDelete[img] http://www.bloggernews.net/advertisements/ad_for_bnn.gif[/img]
http://www.asbestos.net/
ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟ ΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
ReplyDelete[img]http://1.bp.blogspot.com/-LbKwuFNLJxc/Th5VduYc12I/AAAAAAAAAdo/Ka2oBHzmFuA/s1600/asbestos-exposure-diagram.jpg[/img]