Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη Μύκονο όπου η κίνηση στο αεροδρόμιο σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένη κατά 68,15%. Στασιμότητα σε Αθήνα και Σάμο
«Ρεκόρ» που θα υπερβεί ακόμη και την αρχική εκτίμηση εκπροσώπων των φορέων του τουριστικού τομέα για 17 εκατ. αφίξεις ξένους επισκέπτες αναμένεται να πετύχει ο ελληνικός προορισμός τη φετινή σεζόν με βάση τα τελευταία στοιχεία των κρατήσεων. Παράλληλα, οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις προβλέπεται να αναρριχηθούν μεταξύ των τεσσάρων υψηλότερων θέσεων όλων των εποχών στη ζώνη των 11 δισ. ευρώ, δίνοντας σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία.
Την εντυπωσιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού όπως προδιαγράφεται για φέτος επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων του Ιουνίου και του πρώτου εξαμήνου του έτους που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και ανάρτησε, χθες, στον διαδικτυακό του τόπο. Ειδικότερα, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου αγγίζει σε ποσοστό το 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας σε 4,35 εκατ. από 3,98 εκατ.
Παράλληλα, για τον Ιούνιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 14,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012, φθάνοντας σε 1,96 εκατ. από 1,71 εκατ. Στα 8 από τα 13 αεροδρόμια ο αριθμός των αφίξεων για το πρώτο μισό του έτους εμφανίζει διψήφιο ποσοστό αύξησης. «Πρωταθλήτρια» για το εξάμηνο είναι η Σαντορίνη, καθώς εμφανίζει αύξηση της τάξης του 27,5%. Ακολουθούν, η Κεφαλονιά με αύξηση 22,5%, τα Χανιά με 21,8%, η Ζάκυνθος με 19,6%, το Ηράκλειο με 18,6%, η Κως με 18,2%, η Κέρκυρα με 14,9%, η Ρόδος με 10,3%, η Καβάλα με 8,4%, η Θεσσαλονίκη με 2,1% και η Σκιάθος με 0,12%. Σε δύο αεροδρόμια, της Αθήνας και της Σάμου, οι αφίξεις εμφανίζουν πτώση, 1,3% και 4,2% αντίστοιχα.
Τον Ιούνιο, στα 11 από τα 13 αεροδρόμια σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων. Την υψηλότερη αύξηση, της τάξης του 30,6%, σημείωσαν οι αεροπορικές αφίξεις στη Σαντορίνη. Ακολουθούν, το Ηράκλειο με αύξηση 21%, η Ρόδος με 19%, η Κεφαλονιά με 17,7%, τα Χανιά με 17,6%, η Κως με 16,6%, η Καβάλα με 15,2%, η Ζάκυνθος με 12,5%, η Αθήνα με 9,6%, η Κέρκυρα με 8,5% και η Θεσσαλονίκη με 6,6%. Πτώση σημείωσαν οι αφίξεις στη Σκιάθο και τη Σάμο κατά 7,6% και 1,6% αντίστοιχα.
Χαρακτηριστικό γεγονός της δυναμικής που εμφανίζει φέτος ο ελληνικός προορισμός είναι ότι αρκετά ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς για τον εισερχόμενο τουρισμό προχώρησαν σε παύση πωλήσεων για την αιχμή της σεζόν, καθώς έχουν πληρότητα 100%. Επίσης, πέραν του διμήνου Ιουλίου - Αυγούστου, έντονη δυναμική παρουσιάζουν οι κρατήσεις και για τον Σεπτέμβριο.
Ενας από τους βασικούς λόγους της τόνωσης της τουριστικής ζήτησης, φέτος, ήταν οι μειωμένες τιμές που πρόσφεραν οι Ελληνες ξενοδόχοι στις ξένες αγορές μετά τα αρνητικά αποτελέσματα της περυσινής σεζόν. Επίσης, η πολιτική σταθερότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επανάκαμψη του ελληνικού προορισμού. Από τις αρχές του έτους φαινόταν ότι η τουριστική χρονιά θα είναι πολύ καλή και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτίμησε ότι οδεύουμε προς ρεκόρ όλων των εποχών, με αφίξεις 17 εκατ. Εκτίμησε ακόμη ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα κινηθούν στη ζώνη των 11 δισ. ευρώ, δηλαδή, μέσα στις 4 καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό.
Ομως, τα τελευταία γεγονότα στην Αίγυπτο οδηγούν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις αφίξεις στον ελληνικό προορισμό, σε υψηλότερα επίπεδα από την εκτίμηση των 17 εκατ. Κι αυτό γιατί μέρος από τις απώλειες του αιγυπτιακού τουρισμού θα καρπωθεί και η Ελλάδα. Παράλληλα, τα επεισόδια στην Τουρκία τον προηγούμενο μήνα περιόρισαν προσωρινά τον έντονα ανοδικό ρυθμό αύξησης των κρατήσεων σε ορισμένες περιοχές της γειτονικής χώρας, ενώ μέρος αυτών κατευθύνθηκε σε ελληνικούς προορισμούς.
Σε ό,τι αφορά το 2014, σύμφωνα με τα συμβόλαια που, ήδη, έχουν ξεκινήσει να υπογράφονται για τη προσεχή σεζόν μεταξύ ξενοδόχων και εκπροσώπων ξένων τουριστικών οργανισμών, φαίνεται ότι ανακόπτεται η γενική τάση πτώσης των ξενοδοχειακών τιμών των προηγούμενων ετών, ενώ καταγράφονται και περιπτώσεις αυξήσεων, γεγονός που προιωνίζεται θετικές εξελίξεις για τα έσοδα. Εξάλλου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη και αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση νέων ποιοτικών τουριστικών επενδύσεων στη χώρα μας και την προσέλκυση υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου επισκεπτών.
Τουρισμός: προοπτική 360.000 νέων θέσεων εργασίας σε μία 8ετία
Περίπου 360.000 νέες θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργήσει ο τουριστικός τομέας μέχρι το 2021 κι εφόσον η δυναμική των πάνω από 17 εκατομμυρίων αφίξεων, όπως προβλέπεται για το 2013, κορυφωθεί στο ύψος των 24 εκατ. αφίξεων στο τέλος της οκταετίας. Η υλοποίηση αυτού του σεναρίου –μένει να τεκμηριωθεί από τη μελέτη την οποία ανέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουρστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στην εταιρεία McKinsey– θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του τουριστικού τομέα στα 18-19 δισ. ευρώ, από τα προβλεπόμενα 11 δισ. για τη φετινή χρονιά και σε περίπου 33 δισ. ευρώ συνολικά έσοδα για την ελληνική οικονομία. Στο φόντο της οκταετούς προοπτικής –η οποία μένει να επιβεβαιωθεί– ο τουριστικός τομέας θα εισφέρει με 45.000 νέες θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Υπό αυτήν την έννοια, ο ΣΕΤΕ, ο οποίος αποτελεί καινούργιο μέλος της ομάδας των κοινωνικών εταίρων, με ξεχωριστές θεσμικές υποχρεώσεις και δικαιώματα που απορρέουν από τον συγκεκριμένο ρόλο, ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την αναπτύξη μιας τέτοιας τουριστικής κατάρτισης και εδειδίκευσης σε επαγγέλματα του κλάδου που δεν θα αναγκάζει τους Ελληνες ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες των εν γένει τουριστικών μονάδων να αναζητούν υψηλά κατηρτισμένο προσωπικό από σχολές του εξωτερικού.
Επί του παρόντος, βάσει των στοιχείων που παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ανδρ. Ανδρεάδης, ακόμη και στο επιδοτούμενο πρόγραμμα που «τρέχει» και αφορά 10.000 νέες προσωρινές θέσεις εργασίας (με επιταγή εισόδου) εντοπίζονται προβλήματα. Σε μεγάλες τουριστικές περιοχές όπως η Ρόδος δεν κατέστη δυνατό να ενοπιστούν υποψήφιοι άνεργοι με πτυχίο τουριστικής σχολής και γνώση, τουλάχιστον, μιας ξένης γλώσσας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από το πρόγραμμα των 10.000 ανέργων που θα κάνουν θεωρητική και πρακτική άσκηση έχουν υπογραφεί μόλις 250 συμφωνίες, ενώ είναι σε διαδικασία υπογραφής άλλες 1.800. Δεδομένης δε της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Οκτώβριο του 2014, δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις από το συγκεριμένο πρόγραμμα για το οποίο αναμένεται να κατατεθούν στο υπουργείο προτάσεις, ώστε να είναι στοχευμένα και περισσότερο λειτουργικά.
Και εμέις εδώ σάν βόρεια Έυβοια που δέν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα απο κανένα νησι κοιτάμε τους επισκέπτες με το καλαμάκι,
ReplyDeleteΓιατί ?
Γιατί δέν έχει ασχολιθεί κανένας αρμόδιος, είτε είναι δημος, είτε είναι νομαρχία, είτε είναι κράτος,
Γιατί ?
Γιατί για πάντα θα τρώμε αυτόν τον δρόμο χαλκίδα - προκόπι για πάντα στην μάπα και να βλέπουμε μία ζωή απο 5 εικονοστάσια σε κάθε στροφή.
Γιατί είναι δύσκολο να φτιαχτεί έστω ένα μικρό αεροδρόμιο να κάνει κάπιες συγκεκριμένες πτήσεις.
Γιατί μία ζωή δα διηκούν τον δήμο αγράματοι και χαραμοφάιδες και θα ξεκινούν έργα καθαρισμού και βελτίωσης στις παραλίες τον ιούλιο.
ΤΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΡΕ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ!ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ!ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΘΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ ΤΖΩΝ ΚΑΝΤΖΟΥΡ!!!ΡΕ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΠΡΕΦΑ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΒΙΠΕ!ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ?ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙ?ΝΑ ΤΟΝ ΞΕΝΑΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΧΑΒΟΥΖΑ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΤΕΡΝΑ!!!ΠΛΑΚΑ ΕΧΕΙΣ!
ReplyDelete