Wednesday, October 17, 2012

Εξασφαλισμένη για το 2012 η χρηματοδότηση του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης που προγραμμάτιζε ο δήμος μας








Ο δημος μας  υπέγραψε το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας. δημιουργιας Κ.Δ.Β.Μ.  και για ττις τρεις δημοτικές ενότητες.  Τα ΚΔΒΜ στην Στερεά Ελλάδα  δεν χρηματοδοτούνται απο το ΕΣΠΑ.Σύμφωνα με  έγγραφο της Περιφερειας Σ.Ε. έχουν εξασφαλισθεί χρήματα απο την ΓΓΔΒΜ ,  αλλά με διευκρίνηση του  υπουργού παιδείας στην βουλή  η  εξασφάλιση της χρηματοδότησης αφορά το 2012 





Ο δήμος μας ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (ΓΓΔΒΜ) υπέγραψε το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας. δημιουργιας Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.). και για τις τρεις δημοτικές ενότητες. Τα ΚΔΒΜ στηνΣτερεά Ελλάδα (περιφέρεια στοχου 2) δεν χρηματοδοτούνται απο το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με έγγραφο της Περιφερειας έχουν εξασφαλισθεί χρήματα απο την ΓΓΔΒΜ αλλά όπως προκύπτει χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί για το 2012, χωρις να γίνεται αναφορά στα επόμενα έτη.





Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε οτι: "το έργο των

Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) αποτελεί μια σύνθετη παρέμβαση στον τομέα της ΔιαΒίου Μάθησης στην οποία εμπλέκονται οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι της χώρας και για την οποία απαιτείται πολύ καλός σχεδιασμός και εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής συνεργασίας των φορέων διοίκησης και των φορέων παροχής υπηρεσιών δια 


βίου μάθησης.














Ουσιαστικός σκοπός της λειτουργίας και υλοποίησης του έργου είναι η ενεργοποίηση του Εθνικού Δικτύου Δια Βίου Μάθησης. Προς τούτο συστήνονται και λειτουργούν στους Δήμους, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), που σύμφωνα με το Ν. 3879/2010 θα ιδρύουν οι υπηρεσιακές μονάδες που ασκούν αρμοδιότητες δια βίου μάθησης των Δήμων, ή Ν.Π.Ι.Δ. ή Ν.Π.Δ.Δ. των Δήμων με ανάλογες αρμοδιότητες. Οι Δήμοι υπογράφουν Προγραμματική Σύμβαση για την Ίδρυση και Λειτουργία των Κ.Δ.Β.Μ. καθώς και για την υλοποίηση Προγραμμάτων.






Η ένταξη του έργου έγινε στις 3/4/2012 και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ανάρτηση




της αρχικής πρόσκλησης (12/7/2011) οφείλεται ακριβώς, στην πολυπλοκότητα του σχεδιασμού, στην



αναγκαιότητα ωρίμανσης κάποιων διαδικασιών και σε θεσμικές διευθετήσεις (συγχώνευση φορέων).


Παράλληλα στις 29/3/2012 εκδόθηκε ανοικτή πρόσκληση προς τους Δήμους από την Γενική


Γραμματεία Δ.Β.Μ. για την ίδρυση και λειτουργία Κ.Δ.Β.Μ. Το έργο βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη.




Οι διαδικασίες που τηρούνται κατά τα διάφορα στάδια υλοποίησης ενός έργου προβλέπονται από το
Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του ΕΣΠΑ. Σε περίπτωση που η πρόταση για την υλοποίηση ενός
έργου υποβάλλεται από μία σύμπραξη φορέων αυτό που εξετάζεται είναι η ύπαρξη διαχειριστικής
επάρκειας από τον κάθε συμβαλλόμενο στη σύμπραξη, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί για να εκτελέσει
ένα τμήμα του έργου.
Επί του προκειμένου, για την επίτευξη των στόχων του έργου των Κέντρων Δ.Β.Μ. κρίθηκε  σημαντική η δημιουργία ενός πλέγματος συστημικών σχέσεων μεταξύ επιτελικών φορέων με θεσμικό ρόλο και εξειδικευμένη γνώση σε θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων και τοπικής αυτοδιοίκησης (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας), ώστε να εξασφαλιστεί η προώθηση της λειτουργίας, του εκπαιδευτικού έργου και της εφαρμογής των δράσεων στους Δήμους. Προς τούτο υποβλήθηκε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας συμφωνητικό σύμπραξης μεταξύ των ανωτέρω φορέων και εξετάστηκε και διαπιστώθηκε η ύπαρξη διαχειριστικής επάρκειας για κάθε έναν από αυτούς.



Στην ιστοσελίδα του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι αναρτημένο όλο το ιστορικό έκδοσης ή
τροποποίησης των προσκλήσεων για κάθε έργο. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί για το συγκεκριμένο
έργο στον σύνδεσμο http://www.edulll.gr/?p=12413.






Τι ισχύει για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος


Οι Περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδος και του Νοτίου Αιγαίου αποτελούν για το ΕΣΠΑ 2007-2013
Περιφέρειες στις οποίες διατίθεται περιορισμένη χρηματοδότηση, αποτελούν Περιφέρειες του «Στόχου 2». Δεδομένης της περιορισμένης χρηματοδότησης, οι πόροι για τις Περιφέρειες του Στόχου 2 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση» έχουν δεσμευθεί στο σύνολο τους. Για τον λόγο αυτό δεν κατέστη εφικτό τελικά να περιληφθούν δράσεις για τις Περιφέρειες αυτές (Άξονας 9) στην Πρόσκληση υπ'αριθ. 125, όπως άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις Προσκλήσεων οι οποίες εκδόθηκαν ή τροποποιήθηκαν από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και μετέπειτα.
Για την αντιμετώπιση της έλλειψης πόρων για τις Περιφέρειες αυτές, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π.Ε.Δ.Β.Μ. αντιλαμβανόμενη την επιτακτική ανάγκη που έχει προκύψει για την κάλυψη των
παρεμβάσεων του Στόχου 2, και παρά το δεσμευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει προβεί
σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και έχει καταθέσει ειδικό ενημερωτικό σημείωμα στην Ειδική
Γραμματεία ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και
Δικτύων ώστε να εξετασθεί η αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών αλλά και συνταγματικής
φύσεως ζητημάτων που τίθενται από την άνιση κατανομή χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013
σε βάρος των Περιφερειών του Στόχου 2.
Ωστόσο, σας γνωρίζουμε ότι από τους Δήμους που υπάγονται στις Περιφέρειες του Άξονα 9 έχουν
υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση ένταξης δώδεκα (12) από αυτούς και έχουν υπογράψει σύμφωνα
συνεργασίας εννέα (9).
Σε ό,τι αφορά το 2012, σας ενημερώνουμε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια για τηνκάλυψη παρεμβάσεων σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου από τον τακτικό προϋπολογισμό"





"Σε ό,τι αφορά το 2012, σας ενημερώνουμε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια για την κάλυψη παρεμβάσεων σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου από τον τακτικό προϋπολογισμό"











Για τους άλλους δήμους: Πρόγραμμα υποστήριξη των δήμων για τα Κέντρα διά Βίου Μάθησης








Η Κεντρική Ένωση ΔήμωνΕλλάδας (ΚΕΔΕ), με στόχο την ενδυνάμωση των δήμων μέσα από την ανάπτυξη και την υλοποίηση προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης που απευθύνονται στους πολίτες, υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με το ΥπουργείοΠαιδείας και Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συνεργασία, την οργάνωση και τον συντονισμό μεταξύ των Δήμων και του Υπουργείου, καθώς και των φορέων που συμμετέχουν στο Εθνικό Δίκτυο Δια Βίου Μάθησης για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στο νόμο "Ανάπτυξη Δια Βίου Μάθησης" (ν. 3879/2010 - ΦΕΚ 163 Α΄, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).



Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε. και με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007 - 2013" του ΕΣΠΑ έχει εκπονήσει Πρόγραμμα Υποστήριξης των Δήμων, για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) στους Δήμους και την υλοποίηση Προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων Εθνικής και Τοπικής Εμβέλειας.



Για την υλοποίηση του Προγράμματος συνέπραξαν η Κ.Ε.Δ.Ε., η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.), το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), και το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν.).



Με στόχο την υποστήριξη της εφαρμογής του Προγράμματος συγκροτήθηκε Επιτελική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των προαναφερθέντων φορέων. Της Επιτελικής Επιτροπής προεδρεύει ο εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. ΓιάννηςΘεοδωρακόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας,Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ



H Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) καλεί, με ανοικτή πρόσκληση, τους Δήμους της χώρας σε συνεργασία για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, καθώς και για την υλοποίηση προγραμμάτων εθνικής εμβέλειας και προγραμμάτων τοπικής εμβέλειας



Μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση και έχουν ενταχθεί στην πρώτη φάση του προγράμματος εκατόν είκοσι εννέα (129) Δήμοι της χώρας.



Η δεύτερη φάση για την ένταξη Δήμων της χώρας στο Πρόγραμμα διαρκεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.





Πληροφορίες για την Πρόσκληση στην ιστοσελίδα:http://www.gsae.edu.gr/index.php/kdvmart







55 εκατ. ευρώ


Το Πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 55 εκατ. ευρώ, ενώ όσοι συμμετάσχουν στα επιμορφωτικά σεμινάρια θα λαμβάνουν ειδική πιστοποίηση, η οποία θα υπολογίζεται ως επιπλέον μοριοδότηση στο βιογραφικό τους.



Οι δήμοι που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής θα υπογράψουν Προγραμματική Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ) με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).



Οι ίδιοι οι δήμοι θα επιλέξουν ποια πιστοποιημένα προγράμματα προτιμούν ενώ την υλοποίησή τους αναλαμβάνει το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).




Τα Προγράμματα επιλογής είναι τα Εθνικής ή Τοπικής Εμβέλειας.




Τα Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας απευθύνονται στους πολίτες όλης της χώρας και περιλαμβάνουν δράσεις, όπως η επιμόρφωση για την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας καθώς και η επιμόρφωση για θέματα υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού, περιβάλλοντος, συμβουλευτικής γονέων κ.λπ.



Ως Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας ορίζονται αυτά που αποτελούν αμιγώς τοπική ανάγκη για την υποστήριξη των πολιτών και την προώθηση της τοπικής οικονομικής κοινωνικής ή πολιτιστικής ανάπτυξης.




Διαδικασία συμμετοχής των δήμων




Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην πρόσκληση οι δήμοι το πρώτο που θα πρέπει να κάνουν είναι να καθορίσουν τους χώρους Διοίκησης και Μάθησης που θα διαθέσουν, όπως για παράδειγμα δομές τυπικής εκπαίδευσης –σχολεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, όπως είναι εργαστήρια πληροφορικής κ.α. και πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως η τήρηση κανονισμών ασφαλείας και πυρασφάλειας, η προσβασιμότητα Α.Μ.Ε.Α., η εξασφάλιση θέρμανσης, καθαριότητας, χώρων υγιεινής.



Ως χώρος Διοίκησης του Κ.Δ.Β.Μ. μπορεί να οριστεί από το δήμο, χώρος με βεβαιωμένη δυνατότητα τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής διασύνδεσης (internet).



O δήμος μπορεί να ορίσει πρόσθετους χώρους μάθησης εντός της διοικητικής περιφέρειάς του, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές.

No comments:

Post a Comment