Αποδίδονται στους δήμους της χώρας με αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών 43 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα τα οποία προέρχονται μεταξύ άλλων από το φόρο ζύθου, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και το Τέλος Διαφήμισης. Συνολικά 61.720 Ευρώ θα λάβει ο δήμος μας από τα έσοδα Φόρου Ζύθου, Τέλη Διαφήμισης και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) που διένειμε το Υπουργείο Εσωτερικών.
11.300 Ευρώ από το φόρο ζύθου (ο δήμος είχε προϋπολογίσει 20.000 Ευρώ).
Από τα 8.197.517,00 €, έσοδα από το Φόρο Ζύθου που διένειμε το ΥΠΕΣ ο δήμος μας για το 2012 θα λάβει 11.300 Ευρώ. Ο «φόρος ζύθου» (φόρος μπύρας) έχει επιβληθεί υπέρ των Δήμων και ανέρχεται στο 3% της αξίας του πωλούμενου ζύθου στο εσωτερικό της Ελλάδας. Καταβάλλεται από τις εταιρείες παραγωγής ζύθου (ζυθοποιία), τους εισαγωγείς ή αντιπροσώπους ξένων ζυθοποιίων στην Ελλάδα. Ο φόρος κατανέμεται στους Δήμους της χώρας με βάση τον πραγματικό πληθυσμό τους
28.830 Ευρώ από τα Τέλη Διαφήμισης (ο δήμος είχε προϋπολογίσει 25.000 Ευρώ)
Από τα 20.912.016,70 € Έσοδα από Τέλη Διαφήμισης που διένειμε το ΥΠΕΣ ο δήμος μας θα λάβει 28.830,10 Ευρώ για το 2012. Το τέλος διαφήμισης (Δ κατηγορίας) ανέρχεται σε 2% του συνολικού ποσού που καταβάλλεται από το διαφημιζόμενο για τη διενέργεια της διαφήμισης, με βάση το φορολογικό στοιχείο που πρέπει να εκδίδεται για κάθε περίπτωση. Για την προβολή προϊόντων σε χώρους καταστημάτων το τέλος υπολογίζεται επί της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης που καταβλήθηκε για τις πράξεις αυτές, περιλαμβανομένων των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών που εκδίδονται από τα καταστήματα. Το τέλος διαφήμισης δεν καταβάλλεται στον οικείο Ο.Τ.Α, όπου διενεργήθηκε η διαφήμιση αλλά στις ΔΟΥ και μετά μοιράζεται στους δήμους από το ΥΠΕΣ.
21.589 Ευρώ από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (αφορά το παρακρατούμενο 15%) (ο δήμος είχε προϋπολογίσει 10.000 Ευρώ)
Από τα 12.553.175 ευρώ από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) που κατένειμε το ΥΠΕΣ ο δήμος μας θα λάβει 21.589 Ευρώ για το 2012. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.). εισπράττεται από την ΔΕΗ (με παρακράτηση από την ΔΕΗ 2% των εισπράξεων για κάλυψη των δαπανών της) και αποδίδεται κατευθείαν στους δήμους. Ένα 15% όμως από το ΤΑΠ παρακρατείται από την ΔΕΗ και κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αυτό το 15% από τον παρακρατηθέντα ΤΑΠ μοιράζεται στους δήμους της χώρας από το ΥΠΕΣ. Το ΤΑΠ υπολογίζεται επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας και ο συντελεστής του τέλους καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από 0,25 τοις χιλίοις ως 0,35 τοις χιλίοις και είναι ενιαίος για όλη τη διοικητική τους περιφέρεια. Η απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου λαμβάνεται ως τις 31 Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους και ισχύει και για τα επόμενα έτη ώσπου να τροποποιηθεί. Έχει μπει σαν ένα από τα θέματα προς συζήτηση στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο του δήμου. Σημειωτέον, ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του δήμου που χρησιμοποιούται για τον υπολογισμό του ΤΑΠ αυξήθηκαν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 24/1/12 και οδήγησε σε 33% αύξηση του χαρατσιού που πληρώνουμε φέτος στο δήμο.
Το 50% του αποδιδόμενου ΤΑΠ είναι για έργα
Τα έσοδα αυτά διατίθενται υποχρεωτικά κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για την εκτέλεση έργων, καταβολή αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων ή απαλλοτριωμένων ακινήτων και αγορά ακινήτων και το
υπόλοιπο για την κάλυψη άλλων αναγκών.
Το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που εισπράτεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, υπολογίζεται επι της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων (προφανώς όσων έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, για τα υπολοιπα ακίνητα, κτισματα και οικόπεδα, αρμόδιος για την είσπαραξη είναι ο Δήμος.
ReplyDeleteΟι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού οικονομικών και όχι με απόφαση κάθε βλαχοδημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου. Είναι παντελώς παράνομες οι απόφασεις των Δημοτικών Συμβουλίων για αύξηση της τιμής ζώνης (απο της οποία βγαίνει η αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου). Αλλά θα μου πεις, μήπως ξέρουν τι ψηφίζουν?