Στα μέτρα που με τη στήριξη της Ευρώπης θα οδηγήσουν στην «οριστική αλλαγή γηπέδου» για την Ελλάδα, στην έξοδο δηλαδή από την κρίση και στην αλλαγή της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, αναφέρθηκε από το βήμα του Συνεδρίου της «Herald Tribune», με θέμα «Attracting Foreign Investments: An absolute priority» ο υπουργός Ανάπτυξης
& Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης. Στα μέτρα αυτά, κατέταξε δύο πρωτοβουλίες: τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, «η διαπραγμάτευση της οποίας είναι ήδη σε εξέλιξη», όπως είπε, και τη δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ιδιωτικό μάνατζμεντ, και θα μπορούσε, όπως υπογράμμισε, «να αντλεί κεφάλαια από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, και κατόπιν και από ιδιώτες επενδυτές».
Όπως είπε ο υπουργός Υποδομών & Ανάπτυξης (εδώ η ομιλία του):
Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά τη δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Είναι μια ιδέα των προκατόχων μου, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Πρόκειται για έναν φορέα που θα μπορούσε να αντλεί κεφάλαια από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, από αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, και κατόπιν, και από ιδιώτες επενδυτές. Και που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ιδιωτικό μάνατζμεντ, με στόχο να βοηθά την πραγματική οικονομία, αλλά και -γιατί όχι- να παράγει κέρδη για τους συμμετέχοντες σε αυτό.
Έτσι, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα μπορούσε να προσφέρει πόρους και τεχνογνωσία σε ζωτικής σημασίας κλάδους της οικονομίας: στις υποδομές, την τεχνολογία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ενέργεια. Και θα μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση - το "restructuring"- των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη διαμορφωθεί μια Επιτροπή για να υποβάλλει προτάσεις σχετικά με τη δημιουργία του Ταμείου. Σε αυτήν συμμετέχουν το Υπουργείο Ανάπτυξης, το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Task Force και αναπτυξιακοί φορείς όπως η EIB, το ΕΙF και η KFW. Τα πορίσματά της Επιτροπής μπορεί να αποτελέσουν μια χρήσιμη βάση.
Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η διαπραγμάτευση της οποίας είναι ήδη σε εξέλιξη. Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο που θέλω να τονίσω: η Ευρώπη τη μια πλευρά μιλά για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» και αναγνωρίζει τις τεράστιες θυσίες που κάνουν οι Έλληνες. Από την άλλη, όμως, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως παρουσιάσθηκε πέρσι, επιφυλάσσει για την Ελλάδα μία σημαντική μείωση πόρων στο επόμενο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μία μείωση της τάξης του 40%. Δηλαδή από τα 20 δις του προηγούμενου ΕΣΠΑ, πηγαίνουμε στα μόλις 12 δις για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Και αυτό γίνεται γιατί με βάση τη μέθοδο υπολογισμού που ακολουθείται παγίως τα τελευταία χρόνια, δεν λαμβάνεται υπόψη η τρομακτική ύφεση της περιόδου 2010-2012. Όμως έτσι, χώρες, με σημαντικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα θα υποστούν σημαντική μείωση των πόρων, ενώ αντίθετα χώρες που δεν έχουν τέτοιας έντασης προβλήματα, θα λάβουν αύξηση στα κονδύλια. Αυτό είναι αντιφατικό και δεν εξυπηρετεί ούτε τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε την προσπάθεια της Ελλάδα. Σημειώνω εδώ ότι, η απορρόφηση πόρων στο παρόν ΕΣΠΑ, παρά τα προβλήματα και παρά την κριτική από τα εξωτερικό, κινείται πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Υποδομών Νότης Μηταράκης (εδώ η ομιλία του) αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στους τομείς του ΕΣΠΑ, της Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και των Δημοσίων Συμβάσεων. Ιδιαίτερα για τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε ότι η Ελλάδα υλοποιεί ένα μαζικό πρόγραμμα στο οποίο: «φραγμοί και εμπόδια του παρελθόντος, όπως οι χρυσές μετοχές, καταργούνται, προκειμένου να υπάρξει ένα περιβάλλον νομικής βεβαιότητας για τους μελλοντικούς επενδυτές. Στο υπουργείο μας εργαζόμαστε σκληρά για την επιτυχή ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO».
Εκ μέρους της Ομάδας Δράσης, ο Joly Dixon υπογράμμισε τη σημασία της προώθησης των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία μας και τη μετεξέλιξή της σε εξαγωγική, ενώ ανέφερε ότι επιβάλλεται ο δημόσιος τομέας να καταστεί πιο αποτελεσματικός. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως θετικό στοιχείο ότι το γραφείο του Πρωθυπουργού ασκεί έλεγχο στις προσπάθειες που καταβάλλονται και σημείωσε τη σημασία της διοχέτευσης ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αγορά.
No comments:
Post a Comment