Στο δήμο μας παράγονται περίπου 300 τόνοι λυματολάσπης ετησίως στις δυο Εγκατάστασεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικοί Καθαρισμοί) Λίμνης και Μαντουδίου. |
Η λυματολάσπη (ή κατακάθι) που παράγεται από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων έχει μεγάλη υγρασία (75-85%), μικρή συνοχή (δεν επιτρέπει την απόθεση σε μεγάλους σωρούς) και χαρακτηρίζεται από δυσάρεστη οσμή. Περιέχει οργανικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά, βαρέα μέταλλα (κατά περιοχές) και παθογόνους μικροοργανισμούς. Η διαχείριση της λυματολάσπης περιλαμβάνει τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση αυτής με στόχο την ελάττωση του όγκου, την αποδόμηση των οργανικών ουσιών, τη μείωση των παθογόνων μικροοργανισμών και την προστασία του γεωπεριβάλλοντος.
300 τόνοι λυματολάσπης ετησίως στο δήμο μας
Η ποσότητα της παραγόμενης λυματολάσπη ανέρχεται περίπου σε 20 kg ξηράς ουσίας ανά κάτοικο το χρόνο. Δηλαδή στο δήμο μας παράγονται περίπου 300 τόνοι λυματολάσπης στις 2 Εγκατάστασεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικοί Καθαρισμοί) της Λίμνης και του Μαντουδίου.
Επεξεργασία της λυματολάσπης
Τεχνολογία που εφαρμόζει η ΕΕΛ Πάφου για την ξήρανση της λάσπης (Ηλιακή Ξήρανση) προωθεί η ΔΕΥΑ Σερρών
Η επεξεργασία της λυματολάσπης πριν την τελική διάθεση περιλαμβάνει τη συμπύκνωση, τη
βιολογική χώνευση (αποδόμηση οργανικών ουσιών), την παχυρευστοποίηση (αφαίρεση νερού με
μηχανικά μέσα), την αφυδάτωση και ξήρανση (μέγιστη δυνατή απομάκρυνση νερού). Η ξήρανση
μπορεί να γίνει σε αμμοκλίνες ξήρανσης, σε δεξαμενές εξάτμισης, με διύλιση υπό πίεση (φιλτρόπρεσσα), με φυγοκέντρηση και δόνηση και τέλος με θερμική ξήρανση. Με την ξήρανση επιτυγχάνεται μείωση του νερού της λάσπης από 70% σε 5-8%, καθώς και ολοσχερής εξόντωση των παθογόνων μικροοργανισμών. Η ξήρανση αποτελεί μέθοδο επεξεργασίας και όχι μέθοδο τελικής διάθεσης της ιλύος. Η αποξηραμένη ιλύς μπορεί να καεί, να οδηγηθεί σε χώρους υγειονομικής ταφής ή να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού. Η τελική διάθεση της λυματολάσπης γίνεται με: 1) υγειονομική ταφή, 2) καύση και 3) παραγωγή εδαφοβελτιωτικού αξιοποιώντας τα οργανικά και ανόργανα θρεπτικά συστατικά της. Στη χώρα μας η παραγόμενη λυματολάσπη σε ποσοστό 93% διατίθεται στους ΧΥΤΑ.
Η μέθοδος της καύσης της λυματολάσπης στοχεύει στη μείωση του όγκου της στο ελάχιστο δυνατό, στην παραγωγή αποστειρωμένου αδρανούς υπολείμματος και στην παραγωγή ενέργειας. Η παραγόμενη τέφρα περιέχει βαρέα μέταλλα και η διάθεσή της σε ΧΥΤΑ εγκυμονεί κινδύνους για τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Επίσης κατά την καύση της λάσπης εκπέμπονται διοξίνες και φουράνια (PCDD/PCDF), που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
ΔΕΥΑ Σερρών: Επεξεργασία λυματολάσπης με ηλιακή ξήρανση |
ΔΕΥΑ Σερρών: Επεξεργασία λυματολάσπης με ηλιακή ξήρανση
Ένα σημαντικό έργο που αφορά την διαχείριση υγρών αποβλήτων θα αποκτήσει πολύ σύντομα ο δήμος Σερρών. Θα προστατέψει το περιβάλλον αλλά και την δημόσια υγεία. Η μέθοδος πρωτοποριακή. Θα παράγεται και ενέργεια
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σερρών κ. Θόδωρος Αραμπατζής είναι κατηγορηματικός: Η ΕΕΛ Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων) του Δήμου μας θα αποκτήσει σύντομα Μονάδα Επεξεργασίας της Λυματολάσπης.
«Είναι ένα τεράστιας σημασίας έργο, διότι συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διασφάλιση της υγείας και στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων. Έχουμε βάλει στόχο να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε».
«Έχουμε καταθέσει την πρόταση, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ, από τον Απρίλιο στο ΕΠΠΕΡΑΑ για έλεγχο και αξιολόγηση και περιμένουμε να εγκριθεί πριν από το τέλος του έτους» επιβεβαιώνει ο γ. διευθυντής της Υπηρεσίας κ. Νίκος Σαφαρίκας.
Σε αναμονή της έγκρισης η Επιχείρηση προετοιμάζεται. Πρόεδρος και γενικός συνοδευόμενοι από τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Στέλιο Σπύρου, την 17,18,19ητρέχοντος μηνός μετέβησαν στην Πάφο της Κύπρου όπου λειτουργεί πρότυπη μονάδα επεξεργασίας της Λυματολάσπης.
Ηλιακή Ξήρανση
Την αποστολή υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Πάφου και πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων κ. Σάββας Βέργας και ο γενικός διευθυντής κ. Ευτύχιος Μαληκίδης.
Την Πέμπτη, 18 Οκτ., μετά την εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο, η διοίκηση της ΔΕΥΑΣ μετέβη στον Βιολογικό και ενημερώθηκε, για τη λειτουργία, τα προβλήματα, τις δυσκολίες αλλά και τα τεράστια οφέλη που έχει η ξήρανση της λυματολάσπης.
Τα οφέλη
Ο κ. Θ. Αραμπατζής μας μεταφέρει: «Η τεχνολογία που εφαρμόζει η ΕΕΛ Πάφου για την ξήρανση της λάσπης, Ηλιακή Ξήρανση σε κατάλληλα σχεδιασμένο θερμοκήπιο, είναι μία πρωτοποριακή γερμανική τεχνολογία όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλη τη Νότια Ευρώπη. Αποτελεί σήμερα την πλέον οικολογική και πράσινη, μέσω της ηλιακής ενέργειας, διαθέσιμη τεχνολογία, με σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας.
Ενέργεια εξοικονομείται αλλά και παράγεται καθώς η λυματολάσπη αξιοποιείται για την παραγωγή βιοαερίου που στη συνέχεια μέσω ειδικού καυστήρα δίνει ηλεκτρική ενέργεια η οποία χρησιμοποιείται για να καλύψει ανάγκες της βιολογικής μονάδας.
Η ξηραμένη λυματολάσπη αποκαθιστά χώρους λατομείων, αντικαθιστά τα χημικά γεωργικά λιπάσματα-όχι όμως στη διατροφική αλυσίδα-φροντίζει χώρους πρασίνου.
Προφανώς η ΔΕΥΑΣ θα την προωθήσει στη γεωργία και σε άλλους Δήμους του νομού μας, όταν έρθει εκείν’ η ώρα» ενημέρωσε ο πρόεδρος.
Το κλιμάκιο της Επιχείρησης δεν παρέλειψε να μελετήσει και τη Μονάδα Επεξεργασίας υγρών αποβλήτων του Βιολογικού της Πάφου τα οποία επαναχρησιμοποιούνται στην άρδευση. Είναι ένα έργο στο οποίο έχει ενταχθεί η ΔΕΥΑΣ μέσα από το ΕΠΠΕΡΑΑ και θα κοστίσει 2.527.000 ευρώ.
Την Παρασκευή 19 Οκτ. πρόεδρος, γενικός και τεχνικός διευθυντής επέστρεψαν στις Σέρρες αποφασισμένοι να προσφέρουν ότι καλύτερο στους δημότες μας και το περιβάλλον.
Ενδιαφέρουσα εφαρμογή της ηλιακής ακτινοβολίας, αφού όχι μόνο εξοικονομεί, αλλά και παράγει ενέργεια μέσω της παραγωγής βιοαερίου. Τέτοιες οικολογικές λύσεις πρέπει να βρουν εφαρμογή σε περισσότερους δήμους.
ReplyDelete