Επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από τους ΟΤΑ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ για την αξιοποίηση των ΑΠΕ από δημόσιους φορείς, ζητεί η ΚΕΔΕ.
Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης και όπως τονίσθηκε, μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν άμεσα οι Δήμοι να δρομολογήσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα των σχολικών κτιρίων. Ταυτόχρονα ζητείται αύξηση του προϋπολογισμού της πρόσκλησης, ο οποίος ανερχόταν σε 40 εκατομμύρια ευρώ, στο ανώτερο δυνατό ποσό ώστε να καλύψει, ή δυνατόν, το σύνολο των υποβληθεισών προτάσεων.
Συνολικά έχουν υποβληθεί 320 προτάσεις δήμων συνολικού απαιτούμενου προϋπολογισμού 210 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα (ένα χρόνο μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων) έχουν αξιολογηθεί 86 προτάσεις και έχουν εκδοθεί 35 αποφάσεις ένταξης πράξης συνολικού προϋπολογισμού έντεκα εκατομμυρίων ευρώ.
Οι δράσεις που μπορούσαν να συμπεριληφθούν στις προτάσεις αφορούσαν μεταξύ άλλων φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αβαθούς γεωθερμίας, θερμικά ηλιακά συστήματα, εγκαταστάσεις καύσης βιομάζας, θερμομονώσεις, ειδικά επιχρίσματα που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου, αντικατάσταση κουφωμάτων και ζημιών, αλλαγή συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού και τέλος συστήματα διαχείρισης ενέργειας.
Πολλοί δήμοι «επένδυσαν» στη χρηματοδότηση του προγράμματος προκειμένου να προβούν σε εργασίες που θα τους έδιναν σημαντικά αποτελέσματα ενεργειακής αποδοτικότητας σε σχολικά τους κτίρια και εξοικονόμηση πόρων, παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτικά μπορεί να καλύψει μικρό ποσοστό των σχολικών κτιρίων του κάθε Δήμου και της χώρας συνολικά. Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση των έργων είναι στο 100% και δεν απαιτεί ίδια συμμετοχή.
Όπως υπενθυμίζει μάλιστα η ΚΕΔΕ ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δημόσια δεσμευτεί για την αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού, ενώ στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΠΕΡΑΑ, έχουν ενημερώσει ότι είχαν συμπεριλάβει το θέμα στις εκκρεμότητες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας στην ενημέρωση του νέου υπουργού κ. Λιβιεράτου.
Σε κάθε περίπτωση η αύξηση του προϋπολογισμού θα συμβάλει στην κάλυψη σημαντικών αναγκών των δήμων, στην εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, αλλά και στην απορρόφηση πόρων του ΕΠΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ) καθώς πρόκειται για ώριμα έργα που μπορούν να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.
Παράλληλα τίθεται και θέμα «χρονικού περιορισμού» για την εκτέλεση των έργων αφού μπορούν να υλοποιηθούν μόνο κατά τους θερινούς μήνες που είναι κλειστά τα σχολεία. Κατά συνέπεια η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε πολύ δύο μήνες ώστε να υπάρξει χρόνος για τους δήμους να ολοκληρώσουν τις μελέτες εφαρμογής και τις διαγωνιστικές διαδικασίες ούτως ώστε να έχουν ανάδοχο για τις εργασίες το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2013.
Επιπλέον, ένα ακόμη «αγκάθι» αποτελεί και το γεγονός ότι επόμενος τελικός δικαιούχος έργων είναι ο ΟΣΚ, που σε περίπτωση που αξιολογηθούν θετικά οι προτάσεις που έχει καταθέσει εξαντληθεί ο προϋπολογισμός της πρότασης.
No comments:
Post a Comment