Wednesday, October 17, 2012

UNICEF: Περισσότερα από 439.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω από το όριο της φτώχειας

Περισσότερα από 439.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF, η οποία καταδεικνύει το γεγονός ότι το πλέον ευαίσθητο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, τα παιδιά βιώνει τις δραματικές συνέπειες της κρίσης. Η έκθεση δείχνει ακόμη ότι , το 37,1% και το 18,4% των φτωχών παιδιών, διαβιούν σε νοικοκυριά που δηλώνουν αντίστοιχα αδυναμία ικανοποιητικής θέρμανσης και ελλείψεις βασικών ανέσεων στο νοικοκυριό.



Η UNISEF Ελλάδας, προτείνει στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας ανάμεσα στις οποίες είναι :

Συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με διευκόλυνση των εργαζομένων μητέρων από τις επιχειρήσεις, ευρύτερες υπηρεσίες φύλαξης των παιδιών, ελαστικότητα ωραρίου κ.α.

Ένταξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις δημόσιες πολιτικές (mainstreaming).

Συσχέτιση της παιδικής φτώχειας με τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Παροχές σε είδος (δωρεάν γεύματα στα σχολεία, σχολικές φόρμες και σχολικά είδη πρώτης ανάγκης).

Μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στο θεσμό της αναδοχής.

Στοχευμένες πολιτικές για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ώστε να μειώνουν την παιδική φτώχεια.

Εισαγωγή κωδικού στον προϋπολογισμό του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την παιδική ηλικία.



Η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού (16 Οκτωβρίου) και η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας (17 Οκτωβρίου), δίνουν την ευκαιρία για την ανάδειξη δύο σημαντικών προβλημάτων που επηρεάζουν τη ζωή και την ευημερία των παιδιών σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της UNISEF.



Ο υποσιτισμός και η φτώχεια είναι φαινόμενα αλληλένδετα και οι προσπάθειες μείωσης του παιδικού υποσιτισμού στον κόσμο καταπολεμά ταυτόχρονα τη φτώχεια. Οι ρίζες του υποσιτισμού βρίσκονται στη φτώχεια, την έλλειψη εκπαίδευσης και τις ανισότητες και χρειάζεται κάτι περισσότερο από την απλή παροχή τροφίμων για να καταπολεμηθεί. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα:

Ο υποσιτισμός συντελεί σε περισσότερους από το ένα τρίτο όλων των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών. Πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια και άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει αν δεν ήταν υποσιτισμένα.

Περίπου το 40% των παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο – πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά – αγωνίζονται να επιβιώσουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.

Τα παιδιά που επιβιώνουν από υποσιτισμό συχνά έχουν ασθενή υγεία σε όλη τη ζωή τους και μειωμένες νοητικές ικανότητες που περιορίζουν τη δυνατότητά τους να πάνε σχολείο και να κερδίσουν όταν μεγαλώσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Έτσι παγιδεύονται σε ένα φαύλο κύκλο ασθενικής υγείας και φτώχειας από γενιά σε γενιά.



Στην πρόσφατη μεγάλη επισιτιστική κρίση στο Κέρας της Αφρικής η UNICEF έσωσε χιλιάδες ζωές παρέχοντας επείγουσα θεραπευτική διατροφή σε περισσότερα από 1.000 επισιτιστικά κέντρα που δημιούργησε.



Η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και πείνας αποτελούν κορυφαία παγκόσμια προτεραιότητα.

Ο Πρώτος Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας απαιτεί:

Μείωση στο μισό, μεταξύ 1990 και 2015, του ποσοστού των ανθρώπων των οποίων το εισόδημα είναι μικρότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Πλήρη παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους, συμπεριλαμβανόμενων των γυναικών και των νέων.

Μείωση στο μισό, μεταξύ 1990 και 2015, του ποσοστού των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα.



Ο ΟΗΕ



Το θέμα για την επέτειο του 2012 είναι: «Τέλος στη Βία της Ακραίας Φτώχειας: Προωθούμε την Ενδυνάμωση και Χτίζουμε την Ειρήνη». Η ακραία φτώχεια διαιωνίζει έναν κύκλο βίας και διακρίσεων που συχνά περιθωριοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών που ζουν στη φτώχεια. Καταστρέφει τις ζωές και το πνεύμα των ανθρώπων. Σκοτώνει περισσότερα παιδιά, νέους και ενήλικες από οποιονδήποτε πόλεμο. Κάθε μέρα οι άνθρωποι που ζουν σε ακραία φτώχεια αντιμετωπίζουν προκλήσεις και απειλές από την έλλειψη τροφής, στέγης και απαραίτητων υπηρεσιών. Υπομένουν επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες και ζουν σε επισφαλή, υποβαθμισμένα και ανασφαλή περιβάλλοντα διαβίωσης.



«Η ανεξέλεγκτη φτώχεια, η οποία έχει διογκωθεί και ευδοκιμήσει για υπερβολικά πολύ καιρό, συνδέεται με την κοινωνική αναταραχή και απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια. Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα, ας κάνουμε μία επένδυση στο κοινό μας μέλλον, βοηθώντας να απαλλαγούν άνθρωποι από τη φτώχεια, προκειμένου με τη σειρά τους να βοηθήσουν στη μεταμόρφωση του κόσμου μας.»



Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Ban Ki-moon

Μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας



Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας τηρείται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου από το 1993, οπότε και η γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την καθιέρωσε με την απόφαση 47/196, προκειμένου να προωθήσει τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για την εξάλειψη της φτώχειας και της εξαθλίωσης σε όλες τις χώρες. Η καταπολέμηση της φτώχειας παραμένει στον πυρήνα της αναπτυξιακής ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών.



Παρόλες τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην καταπολέμηση της φτώχειας, πολλά κενά παραμένουν, καθιστώντας τη 17η Οκτωβρίου μια σημαντική ευκαιρία για να αναγνωριστούν οι προσπάθειες και οι αγώνες των ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια, καθώς και μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να κάνουν τις ανησυχίες τους να ακουστούν σε όλο τον κόσμο.



Περισσότερα στοιχεία για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα στοhttp://www.unicef.gr/news/2012/dt1012.php και για τη φτώχεια και πείνα στον κόσμο στο _http://www.unicef.gr/pdfs/poverty_and_hunger.pdf



Περισσότερες πληροφορίες για τις φετινές δράσεις http://overcomingpoverty.org/.



http://www.un.org/en/events/povertyday/



http://www.timeanddate.com/holidays/un/international-day-for-poverty-eradication

No comments:

Post a Comment