110.000 θάνατοι, 60.000 γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης και 13.000 διαζύγια στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Tα ασφαλιστικά ταμεία θα εξοικονομήσουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ με την εφαρμογή του προγράμματος «Αριάδνη». |
Tο υπουργείο Εργασίας υποβάλλει και σε νέα έξοδα και σε ταλαιπωρία τους πολίτες αλλά και τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία λέει η ΚΕΔΕ, με αφορμή το πρόγραμμα «Αριάδνη» του υπουργείου Εργασίας το οποίο παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.
Με το νέο σύστημα, το υπουργείο Εργασίας αναθέτει στους συμβολαιογράφους όλης της χώρας τη δουλειά που δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και αφορά στην αρμοδιότητα της πιστοποίησης και της ηλεκτρονικής καταχώρησης δεδομένων που αφορούν γάμους, σύμφωνα συμβίωσης, διαζύγια και
θανάτους. Η δαπάνη του συμβολαιογράφου, η οποία υπολογίζεται στα 40- 50 ευρώ, θα βαρύνει τους πολίτες που προβαίνουν στη γνωστοποίηση γάμου ή διαζυγίου. Στις περιπτώσεις θανάτου, το κόστος θα βαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δε θα υπάρχει δαπάνη συμβολαιογράφου στις περιπτώσεις γνωστοποίησης συμφώνων συμβίωσης.
Όπως υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ, το επιπλέον κόστος και η ταλαιπωρία για όλους μπορεί να αποφευχθεί, αφού οι δήμοι μέσω των ληξιαρχείων διαθέτουν όλα αυτά τα στοιχεία και θα μπορούσε με μια νομοθετική ρύθμιση να επεκταθεί η υποχρέωση του ληξίαρχου να στέλνει όλες τις μεταβολές οικογενειακής κατάστασης στα Ταμεία (σ.σ.: σήμερα είναι υποχρεωμένος να στέλνει τα πιστοποιητικά θανάτου). Επιπλέον, τονίζει, αυτά όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στην ηλεκτρονική βάση της ΕΛΣΤΑΤ, την οποία ενημερώνουν οι ληξίαρχοι, αλλά -όπως φαίνεται- το κεντρικό κράτος δεν αξιοποιεί.
Πιο αναλυτικά:
Συμφωνούμε με την καταπολέμηση της παραβατικότητας που παρατηρείται στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με τις παράνομες συντάξεις καθώς στον εξορθολογισμό της λειτουργίας και της εξοικονόμησης πόρων των ασφαλιστικών ταμείων, λένε οι δήμαρχοι, ωστόσο, «η εξαγγελία του υπουργού για τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διασταύρωσης των οποιωνδήποτε μεταβολών στην οικογενειακή κατάσταση των πολιτών (γέννηση, γάμος, θάνατος κ.λπ.) μέσω συμβολαιογράφων με την καταβολή αντιτίμου και της ταλαιπωρίας που θα υφίστανται οι πολίτες, μας βρίσκει πλήρως αντίθετους και τούτο διότι»:
Πρώτον, ήδη με την ισχύουσα νομοθεσία σε κάθε δήμο ο ληξίαρχος είναι εκ του νόμου υποχρεωμένος να αποστέλλει σε μηνιαία βάση αντίγραφα όλων των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου που εκδίδει στα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία των θανόντων ασφαλισμένων. Με αυτό δεδομένο, με μία απλή νομοθετική ρύθμιση θα μπορούσε να επεκταθεί η υποχρέωση του ληξίαρχου να αποστέλλει αντίγραφα και για τις υπόλοιπες κατηγορίες πράξεων μεταβολής οικογενειακής κατάστασης (γάμος, γέννηση κ.λπ.), για να ενημερώνεται η βάση δεδομένων των ασφαλιστικών ταμείων και για να δημιουργηθεί βάση δεδομένων στο ίδιο του υπουργείο.
Δεύτερον, επίσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα ληξιαρχεία είναι υποχρεωμένα να αποστέλλουν σε μηνιαία βάση στην ΕΛΣΤΑΤ, όλες τις μεταβολές που αφορούν γεννήσεις, γάμους, θανάτους κ.λπ., σε ήδη υπάρχουσα και λειτουργούσα ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στοιχεία τα οποία, από ό,τι προκύπτει, δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τώρα.
Με βάση, λοιπόν, τα δύο παραπάνω δεδομένα, υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ, «το πρόβλημα μπορεί να λυθεί οριστικά χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία, χωρίς ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, αλλά και χωρίς οικονομικό κόστος για τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο, δεδομένου ότι τα τελευταία θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό που θα καταβάλλεται στους συμβολαιογράφους για την δήλωση πράξης θανάτου».
Επομένως, «τα ληξιαρχεία έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν την όλη διαδικασία χωρίς οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία για τους πολίτες, αρκεί όμως το υπουργείο και τα ασφαλιστικά ταμεία να αναλάβουν την ευθύνη αξιοποίησης των στοιχείων που συλλέγουν».
Εξάλλου, καταλήγει, «θεωρούμε αδιανόητο στην εποχή που καταβάλλεται προσπάθεια να εδραιωθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η διαφάνεια και η άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη να επιλέγονται από το υπουργείο διαδικασίες που επιβαρύνουν οικονομικά τον πολίτη και τον ταλαιπωρούν».
Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα στοιχεία που θα συλλέγουν οι συμβολαιογράφοι θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς, στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλιση (ΗΔΙΚΑ Α.Ε), στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.
Με τον τρόπο αυτό, θα αναστέλλεται άμεσα η είσπραξη συντάξεων και παροχών από μη δικαιούμενα πρόσωπα, θα ακυρώνονται τα ασφαλιστικά βιβλιάρια από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι Δημόσιες Οικονομικές Εφορίες θα μπορούν να αξιολογούν, σε «ζωντανό χρόνο», τα νέα δεδομένα σε φορολογικό επίπεδο και σε επίπεδο περιουσιολογίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα συμβαίνουν κάθε χρόνο 110.000 θάνατοι, 60.000 γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης και 13.000 διαζύγια. Το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξοικονομήσουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ μετά την πρώτη Ιανουαρίου του 2013, με την εφαρμογή του προγράμματος «Αριάδνη».
No comments:
Post a Comment