Γύρω στα 3 εκατομμύρια Ευρώ οφείλει και καθυστερεί να πληρώσει σε ιδιώτες (προμηθευτές, κλπ) ο δήμος μας. Τα βερεσέδια του δήμου συσσωρέυονται μήνα με το μήνα με καλπάζοντα ρυθμό.
Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τoυ δήμου μας σε ιδιώτες (Βερεσέδια) το Δεκέμβρη του 2011 ήταν 2.592.856 και μέσα σε 7 μήνες (Ιουλιο 2012) αυξήθηκαν κατά 14% σε 2.955.949 ευρώ. Το Σεπτέμβρη του 2012 ήταν 2.937.023. Αυτά τα στοιχεία παρουσιάζονται σε έγγραφο του κ Σταϊκούρα.
Ο δήμος μας ενάντια στο ρέυμα.
Από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των δήμων της χώρας μειώθηκαν κατά 11%. Στο δήμο μας αυξήθηκαν κατά 13,3%.
Εκτός απο τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ο δήμος μας οφείλει και 3,5 εκατ. Ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που θα αποπληρωθεί το 2033. Οι συνολικές υποχρεώσεις του δήμου είναι 6,4 εκατ. Ευρώ.
Σε σχεδόν 1 δισ. (για την ακρίβεια 971 εκατ. ευρώ) ανέρχονταν το περασμένο Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ σε ιδιώτες, με τη μερίδα του λέοντος (882,6 εκατ.) να ανήκει στους δήμους και τα υπόλοιπα 88,4 εκατ. στις περιφέρειες. Αυτόπροκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλών των δήμων το Σεπτέμβριο 2012, 14 πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ χρωστούν πάνω από 10 εκατ. ευρώ, με τοΔήμο Φυλής να έχει τα «πρωτεία» και να απέχει... μακράν του δεύτερου και γειτονικού του Δήμου Αχαρνών. Είναι χαρακτηριστικό πως 29 δήμοι δε χρωστούν τίποτε. Από τις περιφέρειες, δύο έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές Σεπτεμβρίου 2012 άνω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης δεν οφείλει τίποτε.
Αναλυτικότερα:
Ποιοι δήμοι χρωστάνε πάνε από 10 εκατ. ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ 52.152.660 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 29.026.396 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 21.894.619
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ 21.467.420 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 19.142.295 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ 15.760.250 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 15.064.300 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ 14.289.425 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 12.199.823 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 11.686.263 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 11.640.851 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 11.124.965 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ 10.842.954
ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ 10.038.939 ευρώ
Δύο περιφέρειες με χρέη άνω των 10 εκατ. ευρώ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 19.719.125,00 ευρώ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ 17.006.074 ευρώ
Είκοσι εννέα δήμοι είναι «ωραίοι» και δεν έχουν... χρέη
Καμία οφειλή προς τρίτους δεν είχαν το Σεπτέμβριο 2012, και ως εκ τούτου είναι «πράσινοι», 29 δήμοι. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους δήμους: Αγαθονησίου, Αγίου Ευστρατίου, Αγράφων, Αλοννήσου, Ανάφης, Αργιθέας, Αστυπάλαιας, Γαύδου, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Ελαφονήσου, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ιθάκης, Κιμώλου, Κυθήρων, Λαγκαδά, Λειψών, Μακρακώμης, Μεγανησίου, Νέας Προποντίδας, Οροπεδίου Λασιθίου, Σαμοθράκης, Σερίφου, Σικίνου, Σπάρτης, Σύμης, Τήλου, Φιλιατών και Φολεγάνδρου.
Δεν απέστειλαν στοιχεία 23 δήμοι
«Άγνωστος Χ» είναι για το υπουργείο Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, όπως και των παρακάτω 23 δήμων που δεν απέστειλαν στοιχεία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους δήμους Δέλτα, Ερυμάνθου, Ζαγοράς - Μουρεσίου, Ζαχάρως, Θηβαίων, Ιητών, Ικαρίας, Καλαμπάκας, Καρύστου, Κόνιτσας, Κορινθίων, Λευκάδας, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου - Μεσογαίας, Μονεμβασίας, Πολυγύρου, Πύλης, Πύλου - Νέστορος, Σκύδρας, Σοφάδων, Ύδρας, Φαρκαδόνας, Φούρνων - Κορσέων και Χάλκης.
Παραπάνω από 1 στους 5 δεν έχει Μητρώο Δεσμεύσεων
«Τα ποσά με τα οποία θα επιχορηγηθούν οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, θα παρακρατηθούν τμηματικά εντός τριών έως πέντε ετών από τις προβλεπόμενες μελλοντικές μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό», τόνισε ο κ. Σταΐκουρας.
Προσέθεσε, δε, ότι πάνω από ένας στους πέντε ΟΤΑ (ποσοστό 22%) δεν εφαρμόζει μητρώα δεσμεύσεων (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2011), που μαζί με την κατάρτιση προϋπολογισμών στους οποίους προβλέπονται υπερεκτιμημένα έσοδα, «αποτελεί γενεσιουργό αιτία δημιουργίας απλήρωτων υποχρεώσεων στους ΟΤΑ».
Να σημειωθεί ότι μιλώντας χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έθεσε ως προϋπόθεση Για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά και το Μητρώο Δεσμεύσεων όπου θα καταγράφονται οι ειλημμένες και οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους.
Προϋποθέσεις αποπληρωμής
Σε σημερινό έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Σταϊκούρας τίθενται ως προϋποθέσεις χρηματοδότησης από την ειδική πίστωση τα εξής:
Ορισμός Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών
Τήρηση πλήρως λειτουργικού μητρώου - ενημέρωση του e-portal
Παρακολούθηση - σε μηνιαία βάση - της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού
Υστερήσεις στα έσοδα μετατρέπονται σε αντίστοιχες μειώσεις στα έξοδα
Η εξόφληση μέρους των υφιστάμενων - κατά την 31.12.2011 - ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από ίδιους πόρους
Δέσμευση για μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων - υπογραφή 12 Μνημονίων Συνεργασίας (Νόμος 4093/2012)
Όπω τονίζεται "η ευθύνη για την τήρηση των προϋποθέσεων ανήκει, πρωταρχικά, στους φορείς που ζητούν χρηματοδότηση", ενώ"το ΓΛΚ θα παρακολουθεί την εκκαθάριση και θα δημοσιεύει μηνιαίες εκθέσεις για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (ειδική πίστωση: ΚΑΕ 23/200/6921)".
Εντός του 2012 η πρώτη εξόφληση
Κατά την ομιλία του, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταβληθεί ένα σημαντικό ποσό από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες που ανέρχονται σε 9,3 δισ. ευρώ (τα 7 δισ. ευρώ είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2011, ενώ τα υπόλοιπα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν το 2012), έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/ 2011. Περισσότερο ώριμες είναι, η πληρωμή του εφάπαξ για 40.229 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και που ανέρχεται σε 1,384 δισ. ευρώ, οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ.
Μόλις αποπληρωθούν τα χρέη του 2011, το Δημόσιο θα αρχίσει να εξοφλεί τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012, με στόχο η εξόφληση των υποχρεώσεων να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2013.
Αρχές και διαδικασίες αποπληρωμής
Όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο του αναπληρωτή υπυοργού Οικονομικών, "η εξόφληση θα γίνεται με ιεραρχικό τρόπο, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία των σχετικών παραστατικών. Η σειρά μπορεί να ανατρέπεται όταν:
Προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης
Αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών
Υφίστανται κίνδυνοι προσφυγής εναντίον των υπηρεσιών
Σε περιπτώσεις που υφίστανται φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα αποδίδεται το καθαρό ποσό στους δικαιούχους
Καμία μη νόμιμη δαπάνη δε θα χρηματοδοτείται
Οι πληρωμές θα γίνονται το συντομότερο δυνατόν - οι φορείς θα γνωστοποιούν στο ΓΛΚ το ύψος της χρηματοδότησης που μπορούν να απορροφήσουν εντός μηνός
Διαδικασίες εκκαθάρισης (1)
Όλοι οι φορείς, υπουργεία και νομικά πρόσωπα, θα οριστικοποιήσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της 30ης Σεπτεμβρίου 2012 και θα καταρτίσουν με ευθύνη του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών αναλυτική κατάσταση με τις υποχρεώσεις αυτές - κατά χρονολογική σειρά
Διαδικασίες εκκαθάρισης (2)
Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών κάθε Υπουργείου θα αξιολογήσει τα αιτήματα χρηματοδότησης των φορέων του ως προς την τήρηση των προϋποθέσεων χρηματοδότησης και ως προς την αξιοπιστία των μηνιαίων στοιχείων που αποστέλλουν και θα διαμορφώσει αναλυτική πρόταση χρηματοδότησής τους, την οποία και θα αποστείλει στο ΓΛΚ. Η πρόταση θα συνοδεύεται από μηνιαίο πλάνο απορρόφησης της αιτούμενης έκτακτης χρηματοδότησης κάθε φορέα
Στην αξιολόγηση των αιτημάτων θα ληφθούν υπόψη:
Η ανταπόκριση των φορέων στις υποχρεώσεις αποστολής στοιχείων
Η πληρότητα, ακρίβεια και εγκυρότητα των αποστελλόμενων στοιχείων
Η τήρηση λειτουργικού μητρώου δεσμεύσεων
Tα ευρήματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΓΛΚ
Η εξέλιξη της πορείας των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Διαδικασίες εκκαθάρισης (3)
Με τη λήψη της πρότασης χρηματοδότησης, το ΓΛΚ:
- Θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις χρηματοδότησης
- Θα γνωστοποιήσει στα Υπουργεία το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης και θα μεταφέρει πιστώσεις στους προϋπολογισμούς τους
Η αποδέσμευση των πιστώσεων θα γίνεται σταδιακά, ανάλογα με το βαθμό που οι φορείς πληρούν τις προϋποθέσεις και τις παρεχόμενες εξασφαλίσεις ότι δεν θα δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές
Σε δόσεις, επίσης, μπορεί να καταβάλλεται η χρηματοδότηση ανάλογα με τις δυνατότητες απορρόφησης που έχει ο φορέας
Με τη λήψη της χρηματοδότησης οι φορείς θα τροποποιήσουν, αν απαιτείται, τους προϋπολογισμούς τους και στη συνέχεια θα εκδώσουν και θα προωθήσουν, κατά προτεραιότητα, για εξόφληση, με ιεραρχικό τρόπο, τις σχετικές εντολές πληρωμής
Διαδικασίες εκκαθάρισης (4)
Τα Υπουργεία θα αποστέλλουν εντός του πρώτου 20ημέρου κάθε μήνα, στοιχεία για το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς τους σχετικά με τις μηνιαίες πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από την έκτακτη επιχορήγηση
Διαδικασίες εκκαθάρισης (5)
Τυχόν υπόλοιπα της χρηματοδότησης των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των υποχρεώσεων αυτών, θα επιστρέφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό
- Κατάθεση του σχετικού ποσού στη ΔΟΥ ή στην ΤτΕ (αριθμός λογαριασμού IBAN GR9001000230000000000200548)
- Τα ποσά αυτά θα εμφανισθούν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (ΚΑΕ 3245 «Επιστροφές χρηματοδοτήσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών»)
Οι Προϊστάμενοι Οικονομικών Υπηρεσιών θα φέρουν προσωπική ευθύνη για την τήρηση της παραπάνω διαδικασίας και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό αυτό.
πηγή aftodioikisi.gr
No comments:
Post a Comment