Wednesday, November 14, 2012

Ποιοι τίθενται σε διαθεσιμότητα στους δήμους – Τι προβλέπει η σχετική εγκύκλιος



Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο σε διαθεσιμότητα οδηγούνται άμεσα οι υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου(ΙΔΑΧ) υπό την προϋπόθεση ότι :



- ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης),



- είναι αποκλειστικά των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων,



- δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής ΑΣΕΠ, ή προκήρυξη θέσεων με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια, ή στο πλαίσιο της προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων (π.χ. πολύτεκνες οικογένειες, αποκατάσταση αναπήρων πολέμου, προστασία ατόμων με αναπηρία) κ.λπ.



Στο δήμο μας απασχολούνται μόνο 2 άτομα με  σχέση εργασίας  ΙΔΑΧ  στο κλάδο ΔΕ.







Σε διαθεσιμότητα βρίσκονται ήδη με τη δημοσίευση του νόμου χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις καταργούνται. Το αργότερο σε πέντε μέρες οι Διευθύνσεις Προσωπικού των υπηρεσιών και φορέων θα πρέπει να αποστείλουν και τις λίστες με τα ονόματα των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα . Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και για τους υπαλλήλους που τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία στο πλαίσιο της πειθαρχικής και ποινικής διαδικασίας. Παράλληλα εντός δεκαημέρου πρέπει να εκδοθούν και οι αντίστοιχες διαπιστωτικές πράξεις.



Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εγκύκλιο που κοινοποίησε σήμερα, Τρίτη 13 Νοεμβρίου, στους φορείς του δημοσίου τους καλεί με διαδικασίες εξπρές να γνωστοποιήσουν τα σχετικά στοιχεία, ξεκαθαρίζοντας προς τους διευθυντές προσωπικού πως η μη αποστολή τους αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο επιβάλλεται πρόστιμο που ισούται με το ¼ των αποδοχών των υπαλλήλων.



Εντός πέντε ημερών η αποστολή καταλόγων με τα ονόματα των υπαλλήλων



Συγκεκριμένα βάσει της εγκυκλίου εντός πέντε ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, οι Διευθυντές Διοικητικού/ Προσωπικού του συνόλου των φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάλογο ονομάτων των υπαλλήλων οι οποίοι:



α. Τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους



β. Τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία



Η αποστολή των στοιχείων γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://apografi.gov.gr/kinitikotita.



Εκεί αποστέλλονται συγκεντρωτικά στοιχεία αναφορικά με τον:



1. Αριθμό υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΙΔΑΧ που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για κατάργηση των θέσεών τους,



2. Συνολικό αριθμό διοικητικών υπαλλήλων του φορέα, μονίμων και ΙΔΑΧ, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας,



3. Συνολικό αριθμό τακτικού (μονίμων και ΙΔΑΧ) προσωπικού του φορέα.







Η πιο πάνω υποχρέωση των Προϊσταμένων Διευθύνσεων Προσωπικού συντρέχει ανεξάρτητα από το εάν, ο φορέας ή η υπηρεσία τους καταλαμβάνεται από τη ρύθμιση για κατάργηση θέσεων.



Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση υποβάλλονται συγκεντρωτικά στοιχεία για την περίπτωση των επίορκων υπαλλήλων που τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία.







Σε δέκα ημέρες οι διαπιστωτικές πράξεις κατάργησης θέσεων



Εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην ηλεκτρονική διεύθυνση



kinitikotitaydmed.gov.gr αντίγραφα των διαπιστωτικών πράξεων κατάργησης θέσεων, αντίγραφα των ατομικών διοικητικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που υπηρετούσαν στις καταργούμενες θέσεις , τις πράξεις με τις οποίες τίθενται, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σε αυτοδίκαιη αργία υπάλληλοι.



Οι υπάλληλοι που θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα θα μπορούν σε διάστημα ενός έτους είτε να μεταταχθούν υποχρεωτικά σε άλλο φορέα με μεταβολή της υπηρεσιακής τους κατάστασης, είτε να καλύψουν προσωρινές ανάγκες σε οποιοδήποτε φορέα, είτε να υπαχθούν σε προγράμματα επανακατάρτισης. Μετά την πάροδο ενός έτους και αν δεν υπάρξει κάποια από τις παραπάνω δυνατότητες οδηγούνται εκτός δημοσίου.



Καταργήσεις θέσεων



Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο σε διαθεσιμότητα οδηγούνται άμεσα οι υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, πλήρους και μερικής απασχόλησης σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι :



- ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης),



- είναι αποκλειστικά των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων,



- δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής ΑΣΕΠ, ή προκήρυξη θέσεων με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια, ή στο πλαίσιο της προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων (π.χ. πολύτεκνες οικογένειες, αποκατάσταση αναπήρων πολέμου, προστασία ατόμων με αναπηρία) κ.λπ.



Για την εφαρμογή της ρύθμισης πρέπει επιπλέον ο αριθμός των υπαλλήλων



α) να είναι τουλάχιστον δέκα (10) ανά υπηρεσία ή φορέα, ή μεγαλύτερος,



β) να μην ξεπερνά το 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων της υπηρεσίας ή του φορέα. Για τον υπολογισμό του ως άνω ποσοστού, του 25%, προσμετρώνται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας.



γ) να μην ξεπερνά το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην οικεία υπηρεσία ή φορέα. Για τον υπολογισμό του 10%, προσμετρώνται επίσης οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας.



Σημειώνεται, επίσης, ότι για τον υπολογισμό οι αποσπασμένοι υπάλληλοι θα προσμετρηθούν στο προσωπικό των υπηρεσιών υποδοχής στις οποίες έχουν αποσπαστεί και όχι στο προσωπικό των υπηρεσιών από τις οποίες προέρχονται.



Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, ο ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία, και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας.



Από την εφαρμογή εξαιρούνται επίσης :



- Οι εργαζόμενοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή σε εργασιακή εφεδρεία,



- Οι εργαζόμενοι των οποίων ο σύζυγος ή το τέκνο το οποίο τον βαρύνει



φορολογικά έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%,



- Οι εργαζόμενοι που είναι ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνοι



- Οι εργαζόμενοι που είναι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας.








Ποιοι επίορκοι υπάλληλοι τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία




Παράλληλα όπως ορίζει η εγκύκλιος τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία οι επίορκοι υπάλληλοι οι οποίοι μεταξύ άλλων στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης, , εκείνοι κατά των οποίων εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης και στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτηση ή αντικαταστάθηκε με περιοριστικούς όρους, υπάλληλοι οι οποίοι παραπέμφθηκαν αμετάκλητα ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά τη γενετήσιας ελευθερίας ή για έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και υπάλληλοι στους οποίους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής ή της προσωρινής παύσης.



Με δεδομένο ότι οι υπάλληλοι τίθενται αυτοδικαίως σε καθεστώς αργίας η διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία, ανατρέχει στο χρόνο που συντελέστηκαν οι προϋποθέσεις επιβολής της.



Παράλληλα σε αργία μπορούν να τεθούν αν συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος ή υπηρεσιακοί λόγοι μπορεί να και οι υπάλληλοι κατά των οποίων:



α) έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων για τις οποίες επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία, ή



β) υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για άτακτη διαχείριση, οι οποίες στηρίζονται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή του αρμόδιου επιθεωρητή.



Οι διαδικασίες για μαζικές υποχρεωτικές μετατάξεις



Τέλος με την εγκύκλιο ορίζονται και οι διαδικασίες μαζικών υποχρεωτικών μετατάξεων σε όλο το Δημόσιο. Ανάλογα των αναγκών που παρουσιάζονται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκδίδει ανακοίνωση με την οποία ορίζεται προθεσμία 20 ημερών για την υποβολή δηλώσεων υπαλλήλων που επιθυμούν να μεταταχθούν.



Οι υπηρεσίες εντός της ίδιας προθεσμίας καταρτίζουν πίνακες με τους υπαλλήλους που διαθέτουν τα προσόντα προς μετάταξη.



Τα υπηρεσιακά συμβούλια εντός 15 ημερών καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας των προς μετάταξη υπαλλήλων (συμπεριλαμβανόμενων και όσων έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα).



Η μετάταξη των εν ενεργεία υπαλλήλων δεν θίγει οποιοδήποτε εργασιακό τους δικαίωμα, ωστόσο η μη εμφάνιση του υπαλλήλου στη νέα θέση επισείει τις προβλεπόμενες συνέπειες (υποβιβασμός).



Περιορισμοί προσλήψεων μέχρι τέλος 2016



Τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για τις προσλήψεις στο μέλλον. Συγκεκριμένα παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2016 η πρόβλεψη για μία πρόσληψη κάθε πέντε αποχωρήσεις, ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων μειώνεται κατά 20% για το 2013 σε σχέση με φέτος, και αντίστοιχα για το 2014. Για τα έτη 2015 και 2016 κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα περιορίζεται κατά 20% ο συνολικός αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων, ενώ η ισχύς των πινάκων διοριστέων του ΑΣΕΠ περιορίζεται πλέον σε τρία έτη.



Διαβάστε τηνεγκύκλιο

2 comments:

  1. Διαθεσιμότητα σε διορισμένους δεν προβλέπει.

    ReplyDelete
  2. προβλέπη όμως μίωση .ιστε πόλοι πως θα το κάνουμε και οι περισοτεροι εκμεταλεβεστε τη καρέκλα και τα ??????AP..ZETE.ANTE...E.X00000000000

    ReplyDelete