Friday, November 23, 2012

ΠΕΔΚΜ: Όχι στα μέτρα, ομαδικές παραιτήσεις των δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων




Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα στείλουν ονομαστικούς καταλόγους για διαθεσιμότητα των εργαζόμενων, ούτε πρόκειται να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις απόλυσής τους.

Απαιτούν την κατάργηση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» και καλούν την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να προχωρήσει σε κινήσεις διαμαρτυρίας με αποκορύφωμα την ομαδική υποβολή των παραιτήσεων των 325 δημάρχων και όλων των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η έκτακτη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τονίζεται στο σχετικό ψήφισμα της γενικής συνέλευσης οι δήμαρχοι δεν θα στείλουν «ονομαστικούς καταλόγους των εργαζόμενων γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση των οργανικών θέσεων, διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και τελικώς την απόλυσή τους. Δε θα υπογράψουμε διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης». Αντιθέτως ζητούν «να καταργηθεί η διάταξη για την απαγόρευση των προσλήψεων οι οποίες οδηγούν στην υποβάθμιση και κατάργηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τελικά στην παράδοσή τους σε ιδιώτες. Απαιτούν ακόμη την κατάργηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας «που στοχεύει στη μείωση των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες και που με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους ΟΤΑ θα επιβάλλουν νέα χαράτσια και φόρους στα λαϊκά εισοδήματα».

Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, υπογραμμίζουν, αντίκειται ευθέως στις συνταγματικές διατάξεις αφού καταλύει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνιστά μία απαράδεκτη επιτροπεία. Η Γενική Συνέλευση καλεί όλους τους Δημάρχους να μην χορηγήσουν κανένα στοιχείο στο όργανο αυτό.

«Δυστυχώς, τονίζουν, η απαξίωση της Αυτοδιοίκησης δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο αλλά πολιτική επιλογή. Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης ποτέ δεν συνδύασαν την προσφορά τους στα κοινά με το ύψος των αποζημιώσεων και των αμοιβών. Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας από τις αμοιβές των αιρετών προτείνουμε ή να μειωθούν οι αμοιβές στο ύψος της αμοιβής του ανειδίκευτου εργάτη ή, ακόμη περισσότερο να καταργηθούν εντελώς όλες οι αποζημιώσεις προς όλους τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης.

Η συνειδητή απόφαση για καταστροφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013, παραβλέποντας και παραβιάζοντας τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο δεν αποδίδει τα παρακρατηθέντα των προηγούμενων ετών αλλά επιπλέον παρακρατεί- αφαιρεί 1,738 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται στο ποσό αυτό τα έσοδα από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 επισημοποιεί την με αμείωτη ένταση υπεξαίρεση των πόρων της Αυτοδιοίκησης και σφραγίζει ουσιαστικά στην κατάρρευση των Δήμων. Η επιλογή υποβάθμισης, απαξίωσης και διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργεί την απόλυτη ανάγκη εγρήγορσης και κινητοποίησης όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, όπως άλλωστε τονίζεται και στην πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ.

Επιτέλους το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτέλεσε ποτέ και δεν αποτελεί και σήμερα μέρος του πολύπλευρου προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα. Αντίθετα αποτελούσε και αποτελεί βασικό θεσμό επίλυσης αυτού του προβλήματος. Και αυτό αποδεικνύεται από εκατοντάδες αδιάσειστα στοιχεία, παραδείγματα και επιτυχίες της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους τομείς της Προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού- αθλητισμού, Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής, της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, απασχόλησης και πολλούς άλλους».

Αξιώνουν «από την ΚΕΔΕ, το συνέδριο της οποίας συνέρχεται στις 3 Δεκεμβρίου, να προχωρήσει σε κινήσεις διαμαρτυρίας με στόχο αυτές να οδηγήσουν στη μη εφαρμογή όλων των αντισυνταγματικών, αντιαυτοδιοικητικών και αντιευρωπαϊκών διατάξεων του νέου νόμου με τις οποίες ουσιαστικά καταργείται η αυτοτέλεια της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στραγγαλίζονται οικονομικά οι Δήμοι. Κάτι το οποίο παραβιάζει ευθέως και πολλαπλώς τόσο το ελληνικό Σύνταγμα όσο και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, τον οποίο έχει κυρώσει το Εθνικό Κοινοβούλιο και αποτελεί εθνικό Δίκαιο».

Επίσης ζητά από την ΚΕΔΕ να υπάρξει προσφυγή στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και δηλώνει ότι η ίδια θα προχωρήσει σε αυτές τις προσφυγές εάν η ΚΕΔΕ δεν το πράξει.

Καλεί τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας να αναστείλουν τη λειτουργία των Γραφείων Προσωπικού για αύριο Παρασκευή ώστε να μην επιτραπεί η αποστολή του παραμικρού στοιχείου που ζητά το ΥΠΕΣ.

Καλεί την ΚΕΔΕ και το Συνέδριο να προχωρήσει σε κινήσεις διαμαρτυρίας που θα πρέπει να κορυφωθούν με την ομαδική υποβολή των παραιτήσεων των 325 Δημάρχων και όλων των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας.


No comments:

Post a Comment