Η πρωτοφανής έκταση και το βάθος της διασπάθισης κονδυλίων και δημοσίου χρήματος από δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις οδήγησαν τη Δικαιοσύνη σε παρέμβαση με τον ορισμό ειδικού ανακριτή, που ασχολείται ήδη μόνο με τις βαριές δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ στους ΟΤΑ. Παράλληλα το Ελεγκτικό Συνέδριο ξεκίνησε, για πρώτη φορά, γενικευμένους ελέγχους στα έσοδα των δήμων –μέχρι τώρα ελέγχονταν μόνον οι δαπάνες τους και ό,τι ξόδευαν– αποκαλύπτοντας όργιο παρανομιών που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη, με τους περισσότερους ΟΤΑ να εμφανίζονται να μην εισπράττουν ούτε τα βεβαιωθέντα.
Οσα κατά καιρούς με μελανά χρώματα σημείωναν στις εκθέσεις τους τόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης για την κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ από τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις ισχύουν στο πολλαπλάσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους, και στο πεδίο των εσόδων. Ανώτατος δικαστικός παράγοντας δήλωνε με έμφαση στην «Κ» πως «αν στα έξοδα και στις δαπάνες οι δήμοι είναι από χρόνια πρωταθλητές στη διαφθορά, στην είσπραξη των εσόδων κατέχουν επίσης θλιβερή πρωτιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους και την καθημερινότητα εκατομμυρίων δημοτών».
Τα κλιμάκια που ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», έχει συγκροτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να ελέγξει τι εισπράττουν οι δήμοι φέρνουν στο φως πολιτικές και πρακτικές αδιανόητες για ευνομούμενο κράτος. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων, δήμοι δεν εισπράττουν καν το λεγόμενο ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), καθώς για χιλιάδες δημότες - ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, όπως επίσης δεν εισπράττουν ακόμα και βεβαιωμένες προς αυτούς οφειλές.
Οργιο παρατηρείται και στον τρόπο που εκμεταλλεύονται –και εισπράττουν– για λογαριασμό των δημοτικών ταμείων έσοδα από εκμετάλλευση και ενοικίαση πλατειών και κοινόχρηστων εν γένει χώρων σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής – τραπεζοκαθίσματα σε δημόσιους χώρους κ.λπ. Τα ίδια και χειρότερα αποκαλύπτονται στον τρόπο που ΟΤΑ εκμεταλλεύονται λατομεία ή ακόμα και νεκροταφεία, από τα οποία οφείλουν να εισπράττουν ειδικά τέλη, όπως επίσης και από τη μίσθωση και την αξιοποίηση εκατοντάδων ακινήτων που διαθέτουν. Τα περισσότερα από αυτά, αντί να αποφέρουν έσοδα, κυριολεκτικώς ρημάζουν ή έχουν εγκαταλειφθεί στην εκμετάλλευση επιτηδείων δίχως να προσφέρουν στα ταμεία των δήμων ούτε ένα ευρώ. Η κατάσταση που επικρατεί στην είσπραξη των εσόδων από τους ΟΤΑ έχει αφήσει άφωνους τους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι ώς τώρα είχαν τον έλεγχο μόνον δειγματοληπτικά.
Ερευνες για διαφθορά
Κι ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει μπει για τα καλά στο βαθύ πηγάδι των εσόδων των ΟΤΑ κλιμακώνοντας τους ελέγχους από την αρχή του 2013 με τον σχηματισμό δικογραφιών που θα φθάνουν και στον εισαγγελέα, η ποινική Δικαιοσύνη ήδη έχει παρέμβει σε μια προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες σε δημάρχους και άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες που έχουν διαχειριστεί για χρόνια τα έξοδά τους με σκανδαλώδη και αδιαφανή τρόπο. Ηδη στο Πρωτοδικείο της Αθήνας ειδικός ανακριτής, με βάση τον Νόμο 4022 του 2011 για τη διαφθορά κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων, έχει επιληφθεί δέκα τουλάχιστον δικογραφιών με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μεγάλου δήμου του Λεκανοπεδίου, όπου διακομματικά τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε δημοτική επιχείρηση για το πράσινο και τον καλλωπισμό των κοινόχρηστων χώρων στην οποία απασχολούνταν 3.500 υπάλληλοι...
Προκειμένου οι δικογραφίες αυτές να κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς, ανάλογους εκείνων με τους οποίους κινήθηκε και η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, ο ειδικός ανακριτής για τη διαφθορά των ΟΤΑ κ. Δημ. Λευκός έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες σε μια προσπάθεια να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους.
Σκάνδαλο 3.500 «κηπουρών»
«Η διαφθορά σε δήμους και η διασπάθιση κονδυλίων σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ είναι πολύ πιο διευρυμένο φαινόμενο απ’ ό,τι νομίζαμε», λέει στην «Κ» ανώτατος δικαστικός, αιτιολογώντας την απόφαση να ορισθεί ειδικός ανακριτής για διαλεύκανση υποθέσεων κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ σε δήμους. Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο άρχισε ελέγχους και στον τομέα εσόδων των δήμων, ανακαλύπτοντας «σημεία και τέρατα». Δήμοι δεν εισπράττουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), αδιαφορούν για βεβαιωμένες προς αυτούς οφειλές, χάος επικρατεί στην εκμετάλλευση κοινόχρηστων ακινήτων.
Μια προκλητική περίπτωση αφορά μεγάλο δήμο όπου λειτουργούσε επιχείρηση καλλωπισμού πρασίνου, με φερομένους ως απασχολουμένους 3.500 (!) υπαλλήλους.
Πηγή:kathimerini.gr
Να έρθει και απο εδώ ο ανακριτής αν δεν έχει έρθει να δούμε πόσο νόμιμος είναι ο Ψαρρός που δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να εισπράξει τα 3 χρόνια ενοίκια που του χρωστά η Λάμδα Ναυς. Ας μας πεί κάποιος γιατί;
ReplyDeleteοχι μονο χρωστα, δέν πληρωνη, .αλλα τούς εχη καί ανασφάλιστους.....
ReplyDeleteνα μι γένι τίποτα στο χωριο να μας αφήσουν στη μοιραμας να έχουμε τι -ησυχία .
ReplyDeleteκαμιά επιχειρήσει να μη βαλη τό πόδι της κέ εκμεταλλευτή τό τόπο μας.όσοι περνούν
μαζί μέ μερικούς έπιτίδιους δικούς μας ΜΆΣΑ ΜΕΓΆΛΗ.............
και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ......
εχουν φαει λεφτα πολλα
ReplyDeleteδημαρχος πρωην
αντιδημαρχος
πασοκακια
τερνα
ρουφιανοι επιχειρηματιες της πλατειας
νταβαντζιλικι
αγορες μεγαλες
ΞΥΠΝΗΣΤΕ
ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΑΣΤΕ
ΜΗ ΤΟΥΣ ΦΟΒΑΣΤΑΙ 30ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ,,,
ReplyDelete